![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy wyburzyć pomnik bohaterów czerwonych sztandarów? Jakie macie podejście do tego pomnika? Lubicie, popieracie, czy uważacie jego obecność jako zło konieczne, lub element lokalnego folkloru bądź głupoty? Co byście chcieli by stało w zamian w centrum DG? Pomnik (kogo?) a może jakieś drzewko?
Ten post edytował xMarcinx czw, 18 gru 2008 - 18:27 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
Ja pamiętam pamiętniki obozowiczów z rosyjskich łagrów, a zwłaszcza jak wygłodniałe siwienie odgryzały ludziom kończyny, a oni musieli pracować etc. Szacuje się, że ofiar komunizmu do pieriestrojki jest 3 razy więcej niż ofiar III rzeszy - głownie są to zbrodnie w białych rękawiczkach, wykonywane przez "Sądy Polskie". Pamiętam i znam doskonale historie zagłębia również doceniam prace robotników - jednak to "czerwone sztandary?" może od razu pomnik czerwonych bohaterów Katynia? a może Wolińskiej? bądź Stefana Michnika? Nie widziałbym nic niesmacznego, gdy pomnik wyglądał inaczej i był pomnikiem ku poległym budowniczym zagłębia - bo tak to obecnie wychodzi, że czcimy tych którzy zarówno z swojej woli i wbrew swojej woli przyczyniali się do rozwoju ZSRR a co za tym idzie mordu milionów ludzi. Poza tym bliżej mi do lewicowego PPS-Frakcja Rewolucjna i Piłsudskiego niż sprzedawców narodu Polskiego z PPS-L jak i Feliksa Dzierżyńskiego. Nie widzę nic, zaszczytnego w działaniach PPS-L no chyba, że jesteś bolszewikiem i obecnie opłakujesz niepodległość Polski i taki pomnik jest Ci na rękę. Wszak nie przypadek, że mowa o czerwonym zagłębiu - co wciąż udowadniają coraz to kolejne wybory samorządowe. zwymiotowałem się po przeczytaniu powyższego, bardzo nie ładnie kolego doprowadzać innych do takiego stanu |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:17 |