![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: śro, 19 lis 08 Nr użytkownika: 2,554 Płeć: Mężczyzna GG: brak Skype: brak Tlen: brak ![]() |
Witam,
w piątek o godzinie 18 władze miasta chcą zamknąć skrzyżowanie na dwupasmówce koło reala, tym samym odcinając osiedle Staszic od reszty Dąbrowy... Wesprzyj nas w akcji protestacyjnej i dopisz się do protestu. Link do strony protestu przeciwko zamknięciu skrzyżowania: http://www.adpartner.com.pl/protest/ Nie bądź obojętny! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 373 Dołączył: nie, 22 paź 06 Nr użytkownika: 241 ![]() |
Poniżej przesyłam treść interpelacji Radnego Grzegorza Jaszczury – zgłoszonej na ostatniej sesji Rady Miasta.
„Szanowny Panie Prezydencie! W dniu 04.06 2008 r. w odpowiedzi na pismo Pana Prezydenta złożyłem wnioski z propozycjami inwestycji w mieście na 2009 r. Zawarłem tam m.in. postulat rozwiązania problemu węzła komunikacyjnego: skrzyżowanie ulic Staszica, Ziemby i ul. 11-go Listopada z Drogą Krajową 94, poprzez skrzyżowanie dwupoziomowe. Rozwiązaniem sytuacji byłaby także budowa ronda. Niestety spotkał mnie nie tylko brak jakiejkolwiek reakcji ze strony Pana Prezydenta, ale i co najgorsze wybranie arbitralnie, bez konsultacji z mieszkańcami osiedla Staszic, zamknięcia omawianego skrzyżowania. Powołuje się Pan, czy Pana pracownicy-urzędnicy na statystyki wypadków i brak innego mniej uciążliwego dla mieszkańców rozwiązania. W związku z tym proszę o podanie ile wypadków zdarzyło się na tym skrzyżowaniu, a ile stłuczek, z jeżeli jest to możliwe porównaniem ile ich było związanych z wyjazdem z ulic Ziemby i Staszica? Z moich i nie tylko moich obserwacji nie wynika, że ostatnio nastąpił wzrost liczby wypadków, w tym miejscu, jak to sugerują urzędnicy Pana Prezydenta. Niezależnie od powyższego pytam i interpeluję, czy w zaistniałej sytuacji rozważana jest możliwość dodatkowego skierowania ruchu samochodowego przez skrzyżowanie DK 94 na Podlesiu, choćby z sygnalizacją świetlną, rondem lub dwupoziomowym bezkolizyjnym skrzyżowaniem ? Chodzi mi o połączenie osiedla Staszica, Strzemieszyc i Kazimierza Górniczego z Gołonogiem, więc dużą dzielnicą naszego Miasta. Przez Gołonóg biegnie z kolei arteria przelotowa przez miasto do Huty Arcelor Mittal. Rozwiązanie przepływu samochodów z rejonu skrzyżowania ulic Staszica, 11-go Listopada i Krajówki poprzez ulicę Starocmentarną, nie rozwiązuje dojazdu do Centrum Dąbrowy Górniczej, a tym bardziej do Gołonoga? Extra spowoduje to zakorkowanie ulicy Starocmentarnej i alei Róż w trakcie odbywających się targów Expo Silesia w sąsiednim Sosnowcu. Przejazd, przez skrzyżowanie ulicy Wojska Polskiego z ulicą Królowej Jadwigi już obecnie jest mało efektywny, a dodatkowo przepustowość ulicy Wojska Polskiego jest niewielka, a jej poszerzenie niemożliwe. Powodem tego są znajdujące sie wzdłuż tej ulicy: szkoła, Kościół i sporo bloków mieszkalnych oraz ograniczenie prędkości do 30 km/h. Dodatkowe negatywne skutki zamknięcia wzmiankowanego skrzyżowania na Staszicu, to utrudniony i wydłużony w czasie dojazd do osiedla Pogotowia, Policji i Straży Pożarnej, utrudnienie funkcjonowania firm usługowych, z reguły rodzinnych, wiążące się ze spadkiem ilości Klientów i obrotów. A to wiąże się z mniejszymi wpływami do budżetu Gminy. Ewentualnego zakładania nowych firm z utrudnionym dojazdem dla Klientów nie wyobrażam sobie. Mieszkańcy z jednej strony zostają odcięci od reszty miasta, a z drugiej przy ulicy Południowej szykuje się olbrzymi parking samochodowy firmy Autoterminal Śląsk Logistic, gdzie swoją drogą wszczęte jest postępowanie badające jego legalność przez Wojewódzkiego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Powstaje swoiste getto i to na początku trzeciego Tysiąclecia. Mam nadzieję i apeluję do Pana Prezydenta przy okazji tej interpelacji w imieniu mieszkańców, kilkuset osób podpisanych pod protestem przeciwko zamknięciu skrzyżowania na osiedlu Staszica o powrót po okresie miesiąca do stanu wcześniejszego i szukanie rozwiązania u profesjonalistów - specjalistów z zakresu inżynierii ruchu drogowego. Grzegorz Jaszczura, Tomasz Pasek, Tomasz Skóra Załączniki: 1. lista osób popierających protest przeciwko zamknięciu skrzyżowania wraz z ich projektem tymczasowego rozwiązania” |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:41 |