![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() GreenPointHooligan ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 148 Dołączył: pon, 27 gru 04 Skąd: Dabrowa gornicza-Podlesie Nr użytkownika: 119 ![]() |
natknalem sie na tego news'a w dzisiejszym "dzienniku zachodnim"
Z petycja do prezydentow. "Wczoraj w stolicy zaglebia ruszyla akcja zbierania podpisow pod petycja w sprawie wspolorganizacji mistrzostw Eoropy w pilce noznej w roku 2012 na terenie zaglebia dabrowskiego.lista zostala wystawiona w sklepie klubu kibica zaglebia sosnowiec i w ciagu kilku godzin zapelnila sie dziesiatkami nazwisk.-slyszalem opinie, ze to cel nierealny.ale wierze,ze jest taka szansa,jesli do pomyslu uda sie nam zapalic prezydentow wszystkich miast zaglebia-mowi spolecznik grzegorz borowiecki,jeden z pomyslodawcow akcji. pomysl ma szanse pod warunkiem ze gospodarzem Euro 2012 beda polska i ukraina,jak chce PZPN.petycja z podpisami zostanie przekazana prezydentom w walentynki.zawiera ona takze propozycje budowy nowoczesnego stadionu,ktory moglby powstac na granicy sosnowca i dabrowy gorniczej." dziennik zachodni,11 luty 2005 propozycja naprawde ciekawa ale wielce nierealna.po pierwsze najpierw kandydatura polski musi wygrac.po drugie potrzebny jest naprawde dobry plan(uwzgledniajacy wszystkie aspekty tego przedsiewziecia). a z tym moze byc najwiekszy problem. :evil: |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
:)+--> QUOTE(:)) No i kazdy chce miec stadion u siebie -Sosnowiec , Bedzin, Czeladz. Ciekawe co na to DG. Mam nadzieje ze jesli sie uda to nie powstanie w Czeladzi bo tam byloby wszystkim daleko. A w Bedzinie jesli bylby obok DTŚ zaraz kolo Mydlic to byloby juz lepiej niz w Sosnowcu. Hmmm tylko kiedy ta DTŚ powstanie, bo tak to nie bedzie dojazdu, chyba ze w pierwszej klejnosci powstalby odcinek od DK94 w Sosnowcu do Sobieskiego w DG[/quote]
Czy 300 metrÓw w tĄ czy w tamtĄ stronĘrobi rÓŻnice ? WskazaliŚmy okolice ulicy Sokolskiej wiĘc patrzac na wolne tereny stadion moŻe powstaĆ w Sosnowcu pomiedzy Auchan a Mydlicami . Albo teŻ czĘŚciowo w Sosnowcu i czesciowo w BĘdzinie (Warpie). MyŚlĘ, Że rÓznicy nie ma bowiem te 300 czy 500 metrÓw nie jest istotane, a patrzĄc na mapĘjest to styk granic i Świetna loklizacja jesli chodzi o najbardziej zaludnione dzielnice ZD. PS. Sienter , nie wciĄgaj mnie w dyskusjĘ nad wyŻszoŚcia imprez w Hipnozie czy w teatrze Gugalander nad imprezami w Chilli, Pod Spodem czy Antidotum - rzecz gustu i w ogÓle poza tematem . DG z niczym siĘnie kojarzy i dla mnie jako patrioty lokalnego stadion jest rzeczĄ, ktÓra ma wŁasnie wyrÓŻniĆ DG wraz z caŁym ZD na mapie Polski. MÓj wpis miaŁ na celu ukazac, Że Żule sa wszedzie a nie tylko w DG . WiĘc jeŚliby mieszkaĹcy Katowic patrzyli na swoje miasto z perspektywy Zawodzia, ZaŁĘŻa, Nikiszowca, Szopienic, Janowa, DĘbu itd to musieliby strzelic sobie w Łeb bo tam Żul na Żulu. Ci ambitniejsi patrzĄ na siebie z perspektywu Skarbka, Spodka, Qbusa czy kilku niezŁych acz nie rewelacyjnych knajp . Mnie akurat przesszkadza jak ktoŚ w kraju nazywa mnie hanysem nie tylko z tego powodu, Że ZagŁebie to nie ŚlĄsk ale teŻ dlatego, Że sami ŚlĄzacy chcĄ siĘodciĄĆ od goroli i zmierzaĆ do tzw "narodowoŚci ŚlĄskiej" tym bardziej powinno nas mobilizowaĆ do spojrzenia na samych siebie. Co do ZagŁebiowskiego Centrum Kultury to jestem na tak ale wydaje mi siĘŻe mamy taki obiekt i jest nim PKZ, ktÓry juz wkrÓtce bĘdzie modernizowany. Dlatego nam ZagŁĘbiakom teŻ potrzebny jest obiekt wizytÓwka znana w caŁej Polsce i Europie, ktÓra pozwoli nam stanĄc na nogi pod wzgledem samooceny - bo postrzeganie samego siebie wpŁywa na dziaŁanie ludzkie. Symboliczny Stadion ZD w przeciwieĹstwie do obiektÓw elitarnych posiada szerokĄ funkcje integracyjnĄ bo przyjda tam i robotnicy i inteligencja. Jesli niektÓrych z was satysfakcjonuje mÓwienie o sobie, Że mieszkajĄ w Żulerskiej DG obok Katowic to dyskusja skoĹczona . PonarzekaĆ potrafimy wszyscy. Natomiast jesli ktos pragnie tego Żeby kiedyŚ powiedzieĆ z dumĄ , Że mieszka w DG czyli w aglomeracji ZagĘbia DĄbrowskiego , ambitnym regionie regionie Polski sŁynacego ciagle rozwijajacych siĘ: przemysŁu hutniczego, energetyki, przetwÓrstwa i z ciekawej historii zwiĄzanej z okresem industrialnym ... no i z tego super Stadionu ZD ; to proszĘo wŁĄczenie siĘw sprawĘ. Po to m.in ta akcja - promocja i pozytywna integracja ZD w tym DG. Pozdro ! -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:06 |