![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: śro, 19 lis 08 Nr użytkownika: 2,554 Płeć: Mężczyzna GG: brak Skype: brak Tlen: brak ![]() |
Witam,
w piątek o godzinie 18 władze miasta chcą zamknąć skrzyżowanie na dwupasmówce koło reala, tym samym odcinając osiedle Staszic od reszty Dąbrowy... Wesprzyj nas w akcji protestacyjnej i dopisz się do protestu. Link do strony protestu przeciwko zamknięciu skrzyżowania: http://www.adpartner.com.pl/protest/ Nie bądź obojętny! |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a mnie zastanawia fakt, że tyle osób twierdzi, że tam nie ma miejsca na skrzyżowanie dwupoziomowe. Imho taki przepust jak pod torami przy dworcu w Będzinie ze zjazdami z głównej trasy dałoby radę zbudować i wtedy ruch lokalny dołem a tranzyt górą i wszyscy byliby szczęśliwi.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
a mnie zastanawia fakt, że tyle osób twierdzi, że tam nie ma miejsca na skrzyżowanie dwupoziomowe. Imho taki przepust jak pod torami przy dworcu w Będzinie ze zjazdami z głównej trasy dałoby radę zbudować i wtedy ruch lokalny dołem a tranzyt górą i wszyscy byliby szczęśliwi. Piszesz jakbyś nie był w Będzinie nigdy, tam tory są znacznie wyżej niż droga, tu jest ten sam poziom, musi być jakiś rozsądny spadek drogi (a na to trzeba miejsca którego nie ma), no a nawet jakby tak zrobili, to byłby problem w czasie deszczu. Martwi mnie Wasze myślenie, że najlepszym wyjściem jest zamknięcie skrzyżowania. Najważniejsze pytanie jest takie kto na tym najbardziej ucierpi - wiadomo ludzie mieszkający w tej dzielnicy. Czy ktoś z was pomyślał jak np spadnie deszcz i pod wiaduktem na Wojska Polskiego i koło Expo powstanie jeziorko to jak mieszkańcy dojadą do domu np jadąc z Centrum albo jadąc w druga stronę? Współczuję też im dlatego, że dojazd autobusem m.in. młodzieży ze/do szkół będzie zminimalizowany do drogi Staszica i zjazdu pod wiaduktem na W.P. a jak do tego napada to będą dosłownie odcięci od świata. Kto tam żyje ten wie o czym mówię. Jeden przystanek na skraju Staszica odpadł - większości bardziej się opłacało iść na piechotę pod cmentarz (jest dość blisko) niż tam pod las. Co do Wojska Polskiego, to zamiast się użalać, że to skrzyżowanie zamknęli koło Reala to ludzie powinni wystosować apel do władz aby coś zrobili z kanalizacją właśnie na wojska Polskiego aby się woda nie zbierała - zapewniam, ze to się za zrobić, 1000 raz łatwiej niż jakieś dwupoziomowe skrzyżowanie koło Reala. Martwi Cię, że większość, nie krytykuje zamknięcia skrzyżowania ? - masz rację ucierpią mieszkańcy Staszica, ale nie dramatyzujmy, nie ma tragedii, ani nic jej bliskiego. Argumenty, że teraz klientom będzie trudniej dojechać do firm tam - no już jak wprowadzili te osłony przeciwdźwiękowe to już firm z drogi nie widać, co na pewno im obroty zmniejszyło (a przeciw nim jakoś nie protestowano). No i oczywiście zapomina się o tym kto na tym zyska - a to jest zdecydowanie większa grupa, ludzi którzy będą mieli bezpieczniejszą jazdę oraz krótszy czas oczekiwania na światłach. O dziwo Ci ludzie którzy mieszkają na Staszicu w części od tego skrzyżowania w stronę Wojska Polskiego teraz będą mieli lepiej dojechać w stronę Krakowa, bo wcześniej źle się tam jechało przez taki głupi układ tego skrzyżowania (raz tam 5 minut chyba stałem, jak jechałem z Zagórza do Strzemieszyc). Tak samo Ci ludzie co mieszkają bliżej Lasu będą mieli lepszy dojazd w stronę Zagórza i Wojska Polskiego bo teraz mają pierwszeństwo. Są minusy, ale są i plusy, moim zdaniem jak to zsumować to dla mieszkańców Dąbrowy jest jednak bardziej na plus niż minus |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 36 Dołączył: czw, 03 kwi 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 1,198 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co do Wojska Polskiego, to zamiast się użalać, że to skrzyżowanie zamknęli koło Reala to ludzie powinni wystosować apel do władz aby coś zrobili z kanalizacją właśnie na wojska Polskiego aby się woda nie zbierała - zapewniam, ze to się za zrobić, 1000 raz łatwiej niż jakieś dwupoziomowe skrzyżowanie koło Reala. Pełna racja i poparcie w tej sprawie. Oczywiście, że się da zrobić. Słyszałem, że U.M. w najbliższych latach będzie w D.G. modernizowało kanalizacje - więc szansa jest. Martwi Cię, że większość, nie krytykuje zamknięcia skrzyżowania ? - masz rację ucierpią mieszkańcy Staszica, ale nie dramatyzujmy, nie ma tragedii, ani nic jej bliskiego. Argumenty, że teraz klientom będzie trudniej dojechać do firm tam - no już jak wprowadzili te osłony przeciwdźwiękowe to już firm z drogi nie widać, co na pewno im obroty zmniejszyło (a przeciw nim jakoś nie protestowano). Jeśli chodzi interesy firm to nie zabieram głosu, bo jak słusznie stwierdziłeś osłony w dużym stopniu spowodowały utratę klientów. No ale coś kosztem czegoś. Tym się nie martwię. ![]() No i oczywiście zapomina się o tym kto na tym zyska - a to jest zdecydowanie większa grupa, ludzi którzy będą mieli bezpieczniejszą jazdę oraz krótszy czas oczekiwania na światłach. O dziwo Ci ludzie którzy mieszkają na Staszicu w części od tego skrzyżowania w stronę Wojska Polskiego teraz będą mieli lepiej dojechać w stronę Krakowa, bo wcześniej źle się tam jechało przez taki głupi układ tego skrzyżowania (raz tam 5 minut chyba stałem, jak jechałem z Zagórza do Strzemieszyc). Tak samo Ci ludzie co mieszkają bliżej Lasu będą mieli lepszy dojazd w stronę Zagórza i Wojska Polskiego bo teraz mają pierwszeństwo. Jeśli mówisz o osobach jeżdżących droga szybkiego ruchu to zapewne masz rację. Ale w tym momencie ważniejszy jest komfort i oszczędność kasy (benzyna) ludzi mieszkających na Staszica a im wydłuży się podróż dojazdu samochodem np na cmentarz albo działki na przeciwko ul. Mickiewicza, na której mieszkam. Są minusy, ale są i plusy, moim zdaniem jak to zsumować to dla mieszkańców Dąbrowy jest jednak bardziej na plus niż minus Czas pokaże jak będzie. Jedno wiem ludzie na Staszicu będą walczyć o to skrzyżowanie pomimo, że jest już pozamiatane ale wcale im sie nie dziwię. A czy to wywalczą - będzie ciężko. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:41 |