![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() GreenPointHooligan ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 148 Dołączył: pon, 27 gru 04 Skąd: Dabrowa gornicza-Podlesie Nr użytkownika: 119 ![]() |
natknalem sie na tego news'a w dzisiejszym "dzienniku zachodnim"
Z petycja do prezydentow. "Wczoraj w stolicy zaglebia ruszyla akcja zbierania podpisow pod petycja w sprawie wspolorganizacji mistrzostw Eoropy w pilce noznej w roku 2012 na terenie zaglebia dabrowskiego.lista zostala wystawiona w sklepie klubu kibica zaglebia sosnowiec i w ciagu kilku godzin zapelnila sie dziesiatkami nazwisk.-slyszalem opinie, ze to cel nierealny.ale wierze,ze jest taka szansa,jesli do pomyslu uda sie nam zapalic prezydentow wszystkich miast zaglebia-mowi spolecznik grzegorz borowiecki,jeden z pomyslodawcow akcji. pomysl ma szanse pod warunkiem ze gospodarzem Euro 2012 beda polska i ukraina,jak chce PZPN.petycja z podpisami zostanie przekazana prezydentom w walentynki.zawiera ona takze propozycje budowy nowoczesnego stadionu,ktory moglby powstac na granicy sosnowca i dabrowy gorniczej." dziennik zachodni,11 luty 2005 propozycja naprawde ciekawa ale wielce nierealna.po pierwsze najpierw kandydatura polski musi wygrac.po drugie potrzebny jest naprawde dobry plan(uwzgledniajacy wszystkie aspekty tego przedsiewziecia). a z tym moze byc najwiekszy problem. :evil: |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
QUOTE(Sienter) Ja sie tu urodziŁem, moi rodzice teŻ siĘtu urodzili i kocham w penym sensie ten region ale sprowadzanie Katowic do ZaŁĘŻa i Zawodzia to przesada, nieznajomoŚĆ terenu lub.....zazdroŚĆ
![]() "tu urodziŁem" znaczy oczywiŚcie ZagŁĘbie a nie Kc. KtoŚ wczeŚniej pisaŁ o DG jako mieŚcie Żuli i jednoczeŚnie zachwycaŁ siĘWrocŁawiem, GdaĹskiem , Krakowem i Katowicami. Skoro tak kochasz nasz region i miasto to dlaczego nie zareagowaŁeŚ na tamten wpis tylko obudziŁeŚ siĘw momencie gdy podaŁem za przykŁad zaŻulona czĘŚĆ Katowic - zresztĄ takie dzielnice jak: JanÓw, DĄb, DĄbrÓwka MaŁa to teŻ obraz nĘdzy i rozpaczy. Teren znam doskonale i wiem co pisze - z racji na zawÓd ktÓry wykonywaŁem i zamieszkiwanie Katowic prze 5 lat. Nie ma siĘczym zachwycaĆ oprÓcz Spodka , ktÓry jest rzeczywiŚcie wizytÓwkĄ Katowic, ktÓrej mozna pozazdroŚciĆ. Niemniej nie powoduje mna zazdroŚĆ tylko zdziwienie, Że niektÓrzy z was postrzegajĄ inne miasta poprzez ich wizytÓwki, a DG i ZD poprzez to co jest zŁe aczkolwiek wystĘpuje w tamtych miastach rÓwniez - i to wcele nie w mniejszej skali. We wrocku i Krakowie tez sĄ dzielnice nĘdzy, jeszcze w latach 80-tych rynek ŚmierdziaŁ stĘchliznĄ i moczem, a poŁowa kamienic nadawaŁa siĘdo generalnego remontu. JuŻ nie wspomnĘjak wygladaŁy dworce we WrocŁawiu czy Krakowie. Mimo to grupka zapaleĹcÓw z tamtych miast wytyczaŁa sobie ambitne cele zamiast wyjechaĆ do Warszawy czy za granicĘkraju. MieliŚmy przymiarkĘWrocŁawia do EXPO i Festiwal Kultury Europejskiej w Krakowie. Takie cele jeŚli nawet nie sa zrealizowane , to motywujĄ do rozwoju i juz przy nastĘpnym podejŚciu szanse wzrastajĄ. Nie mam dobrego przykŁadu w Polsce ale identyczna sytuacjĘdo naszej miaŁ kiedyŚ region Emscher - Lippe w Niemczech. Byli sobie czeŚciĄ ZagŁĘbia Ruhry gdzie pozamykano kopalnie. Przez dŁugie lata region ten dotkniĘty byŁ rÓŻnymi patologiami zwiĄzanymi z bezrobociem. W pewnym momencie grupa zapaleĹcÓw postawiŁa na lokalizm : lokalne instytucje kulturalne, radio lokalne, internet itp. , ktÓre miaŁy wypromowaĆ ten skrawek Niemiec w kraju , a przede wszystkim w UE. Po jakims czasie okazaŁo siĘ, Że dziaŁanie to zaowocowaŁo napŁywem inwestycji i region o ktÓrym mowa jest jednym z najnowoczeŚniejszych w Niemczech. Region Emscher - Lippe i gÓrnicze miasto Gelsenkirchen (tam nie wstydza siĘswoich robotniczych tradycji) od niedawna szczyci siĘnajnowoczeŚniejszym stadionem na Świecie . A jeszcze stosunkowo niedawno miasta te wyglĄdaŁy nie lepiej niŻ nasze. Mam propozycje dla tych, ktÓrzy wiĄŻĄ swojĄ przyszŁoŚĆ z IrlandiĄ , WrocŁawiem czy innym wymarzonym miejscem zeby przynajmniej nie przeszkadzali tym , ktÓrzy tutaj zamierzaja ŻyĆ i poprawiaĆ jakoŚĆ swojego Życia. Stadion oczywiŚcie nie jest jedynĄ rzeczĄ do zrobienia ale potrzebny jest nam impuls i magnes integracyjny - bo jako poszczegÓlne miasta bedziemy skazani na role miast sypialno-przemysŁowych , gdzieŚtam koŁo Katowic. Nasze ZagŁĘbie ma swojĄ specyfike ale liczba osÓb wyksztaŁconych mieŚci siĘw Średniej krajowej. Mamy wielki potencjaŁ gospodarczy i ludzki (500 tys sama aglomeracja ZD ) . NaleŻy to wykorzystaĆ, a nie ogladac siĘna innych. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:12 |