![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Ludzie mówią o nim, że albo go kochasz, albo nie znasz. A jak go poznasz, to pokochasz..
Nie wiem czy komuś mówi coś sam tytuł wątku ale.. zastanawiam się ostatnio nad pewną sprawą dotyczącą muzyki a dokładniej artysty - Czesław Śpiewa. Może najpierw kilka słów o nim: Czesław Śpiewa, właściwie Czesław Mozil (ur. 12 kwietnia 1979 w Zabrzu) – polski wokalista, kompozytor i muzyk (grający głównie na akordeonie guzikowym), absolwent The Royal Danish Academy of Music Czesław Śpiewa jest jego autorskim projektem, w którym jako frontman gra i śpiewa z różnymi muzykami, w najróżniejszych składach instrumentalnych. 7 kwietnia 2008 nakładem Mystic Production ukazał się w Polsce debiutancki album Czesława pt. Debiut. Sześć tygodni po premierze album uzyskał status złotej płyty, trzy miesiące później po łącznym sprzedaniu ponad 30 tys. krążków osiągnął status platynowej płyty. Teksty piosenek wraz z Michałem Zabłockim pisali internauci na jego czacie na stronie multipoezja.onet.pl. W nagrywaniu albumu brali udział m.in. kwintet dęty Femme Fatale, Chór Świętej Anny z Kopenhagi, Chór Dobrej Karmy i Chór Impreza U Jakuba, a także akompaniatorzy na mandolinie, gitarze basowej, fujarkach, perkusji, gitarach, saksofonie, kontrabasie i waltorni. Plastycznie płytę ilustrowała Jaśmina Parkita. to chyba jako słowo wstępu wystarczy.. To teraz największy jego hit: http://www.youtube.com/watch?v=qHqTTSjWBvg Część z was pewnie kojarzy, a może i nie.. w każdym bądź razie.. Trapi mnie jedna rzecz. Czy faktycznie jest tak że taką twórczość trzeba kochać albo nienawidzić? Czy w ogóle taki rodzaj muzyki można uznać za twórczość w pełni tego słowa znaczeniu, a może po prostu stacje radiowe komercyjne zarzucają nas nic nieznaczącą papką a później takie perełki uznawane są za chłam..? Piszę także o tym dlatego, że teksty jak to już było napisane wyżej to tak na prawdę "wiersze" napisane przez zwykłych ludzi na czacie internetowym. Aby nie być gołosłownym: Tak oto wygląda zapis wiersza wraz z autorami poszczególnych linijek: Znalazła raz pewna pani <~Mgiełka____> aparat do bani. <ew_a___> Sentymentem ruszona <driadka> wzięła go w ramiona <~agat> i czule do niego rzekła: <~DzIoŁcHa_gliwice> „Ty jesteś rodem z piekła, <~Amplidyna> ja jestem rodem z nieba: <~Mgiełka____> nic więcej nie potrzeba. <~ilonek> Ty jesteś starym gratem, <~agat> ja cię naprawię zatem. <~afrodytka> Zmienię Ci obudowę <~DzIoŁcHa_gliwice> i wstawię części nowe. <~Deyvid> Będziesz piękny jak dawniej <~ilonek> i będziesz działał sprawniej. <~GnijącaModelkaWtaksówce> Znowu pokażesz klasę <~Deyvid> i zaświergolisz czasem. <~agat> A ja cię wsadzę w klatkę, <Michal_Zablocki> byś nie odleciał przypadkiem. <migus000> Cały zapis procesu twórczego który odbył się za pomocą chatu, można znaleźć TUTAJ Określając muzykę Czesława na pewno łatwiej byłoby wymienić czego w niej nie ma - niż wyszukać wszystkie niespotykane połączenia składników. Opinie Kasi Nosowskiej, Nergala i Tomka Lipińskiego o jego twórczości: Kasia Nosowska (z którą Czesław miał przyjemność nagrać płytę i koncert Hey Unplugged): Cześć i sława dla Czesława! Nie pamiętam jak było nim się pojawił. Tomek Lipiński - Czesław to absolutnie wyjątkowe zjawisko. Jego wrażliwość na dźwięki i słowa sprawia, że albo go kochasz, albo go nie znasz. Nergal (Behemoth) - Nie mam pojęcia jaki to gatunek muzyczny, nie wiem jak ten gość to robi... ale dźwięki które produkuje Czesio nie są z tego świata. Prawdziwie bajkowa muzyka. Rzecz niezwykła i wyjątkowa na polskim rynku. Ja jestem zaczarowany! Co o tym myślicie? W internecie jego twórczość budzi wielkie emocje. Jak dla mnie ta piosenka jest świetna. Majstersztyk wystarczy raz usłyszeć i już się nuci. Ciekawa aranżacja, dźwięki jakże zapomnianego instrumentu, no i.. to coś.. Zastanawiam się sam co tym myśleć bo to zupełnie nie mój rodzaj muzyki a jednak piosenka chodzi mi po głowie. Swoją drogą status platynowej płyty jak na debiut w obecnych czasach i na takim rynku muzycznym myślę że jest świetnym wynikiem i rekomendacją. Ten post edytował kwintosz śro, 12 lis 2008 - 23:17 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Zastanawiam się sam co tym myśleć bo to zupełnie nie mój rodzaj muzyki a jednak piosenka chodzi mi po głowie. To też kompletnie nie moje klimaty (aczkolwiek ja mam takie akcje, kiedyś przez tydzień na okrągło słuchałem mambo po obejrzeniu filmu Ostra broń ![]() ![]() ![]() A o do tej nienawiści to ja się nie spotkałem, w sumie niby czemu miałby ktoś nienawidzieć kogoś kogo zna tylko z piosenek ? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:57 |