![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT http://www.dabrowa-gornicza.pl
Wyjątkowe ozdoby świąteczne Każdy marzy o wyjątkowych świętach. Na ową wyjątkowość ową składają się drobiazgi, niepowtarzalne ozdoby, stroiki czy kartki. Jeśli szukają Państwo ozdób, które cieszyłyby oko, a przy okazji wzbudzały zachwyt gości, warto wybrać się tuż przed świętami do hipermarketu Auchan, gdzie od 21 do 23 grudnia, od godziny 10 do 21, będzie można kupić wyjątkowe ozdoby, kartki świąteczne robione przez uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej „Otwarte serca” w Dąbrowie Górniczej. Polecamy! Monika Łysek Ten post edytował kwintosz pią, 27 cze 2008 - 23:48 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
bzenek jak dla mnie Twoje ostatnie posty to czysta demagogia
![]() a dworzec i jego okilice sa znacznie bardziej, i pilne i popularne ale nie tylko o dworzec chodzi, pilniejsze sa wedlug mnie mieszkania komunalne i socjalne. Ostatnie mieszkania komunalne miasto zbudowało za Lipczyka ![]() od tamtego czasu co najwyzej dokanno małej ilości adaptacji, z reszta to juz nie na ten temat |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
bzenek jak dla mnie Twoje ostatnie posty to czysta demagogia ![]() a dworzec i jego okilice sa znacznie bardziej, i pilne i popularne Dla mnie akurat natychmiastowa potrzeba posiadania jakiegoś tam wypasionego dworca to dopiero jest demagogia. ![]() ale nie tylko o dworzec chodzi, pilniejsze sa wedlug mnie mieszkania komunalne i socjalne. Ostatnie mieszkania komunalne miasto zbudowało za Lipczyka ![]() Tu jak najbardziej zgoda. Ale też kończę OT. Czekamy na jakieś konkrety w sprawie ośrodka. ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
No i w październikowo-listopadowym wydaniu Przeglądu Dabrowskiego pojawiło się kilka faktów dotyczących Centrum Szkolono-Wychowawczo-Rehabilitacyjnego. Bo tak się to ma niby nazywać.
CYTAT Pod koniec września miasto podpisało umowę z Pracownią Projektową "ARCHITEKT" z Katowic na wykonanie dokumentacji projektowej nowego ośrodka wraz z jego wizualizacją. Dokumentacja ta gotowa będzie do końca czerwca 2009 roku, jej wartość określono na ponad 3,9 mln złotych . Nowy obiekt składać się będzie z trzech zespołów kubaturowych. Pierwszy, przeznaczony dla dzieci i młodzieży słabo widzących i niewidzących w wieku od jednego roku życia do 24 lat. Będzie tam szkoła podstawowa, zawodowa, gimnazjum, liceum ogólnokształcące, zespół rewalidacyjny. Ponieważ w ośrodku poza dziećmi z Dąbrowy Górniczej i Zagłębia uczą się także dzieci z innych regionów Polski zaprojektowano internat. Zespół Szkół Specjalnych obejmuje swoją opieką dzieci w wieku od 2 miesiąca życia do 24 lat. Zapewni opiekę dydaktyczno-wychowawczą i rewalidacyjną na etapie przedszkola, szkoły podstawowej i gimnazjum. W jego skład wejdą cztery pawilony w których mieścić się będzie: rehabilitacja (odbywać się tu będą też zajęcia z wychowania fizycznego), szkoła podstawowa, przedszkole i rewalidacja, wczesne wspomaganie rozwoju dla dzieci najmłodszych. W części wspólnej dla obu ośrodków będzie: zespół sportowy (basen oraz dwie sale gimnastyczne z bezpośrednim wyjściem na tereny sportowe tj. trzy boiska), zespół żywieniowy, zaplecze biurowo-administracyjne, świetlice i aule, biblioteka z czytelnią. Placówka ma być centrum rehabilitacyjno-edukacyjnym na miarę XXI w, zatem jej budowa to wielkie wyzwanie dla miasta. Szacujemy koszt inwestycji na ponad 120 mln zł. Będziemy się ubiegać o środki z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Śląskiego w ramach procedur konkursowych. Jednocześnie po opracowaniu dokumentacji technicznej zostanie przeanalizowana możliwość wystąpienia o dofinansowanie zadania ze środków Państwowego Funduszu Rehabilitacyjnego Osób Niepełnosprawnych. Jak widać w planach mamy powstanie całkiem sporego miasteczka. ![]() Nieco niepokojący jest fakt, że nie wspomniano o staraniach dofinansowania budowy ośrodka z budżetów województwa i państwa. Ale mam nadzieję, że takie starania są czynione i nie rozpoczną budowy bez tej dodatkowej kasy. Ten post edytował bzenek nie, 26 paź 2008 - 18:54 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:46 |