IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Archeologia
bzenek
post śro, 29 wrz 2004 - 06:22
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

Za: Dziennik Zachodni
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/405620.html

--------------------------------------------------------------------------------------

Kolejne waŻne odkrycie dĄbrowskich archeologÓw

Środa, 29 wrzeŚnia 2004r.

Łosień, dzielnica DĄbrowy GÓrniczej. Dom przy ulicy Ornej 15. Za nim pole a tam przekopanych 13 arÓw ziemi. Archeolodzy z dĄbrowskiego Muzeum Miejskiego „Sztygarka” odkopali tam 10 piecÓw hutniczych, ŚwiadczĄcych o tym, Że byŁa tu kiedyŚ huta. Badania wykonane za pomocy radioaktywnego wĘgla C–14 datujĄ jej istnienie na lata 1039–1211. BrakowaŁo tylko jakiegoŚ namacalnego dowodu, potwierdzajĄcego te daty.

Jest dowÓd

I wreszcie, chociaŻ dopiero po trzech latach od rozpoczĘcia wykopalisk, dowÓd taki udaŁo siĘznaleĹşĆ. Jest nim srebrny pieniĄdz.

— Moneta znajdowaŁa siĘw zagŁĘbieniu zwanym jamĄ gospodarczĄ. MÓgŁ to byĆ schowek na naczynia, czy inne przedmioty — mÓwi Dariusz Rozmus, archeolog, prowadzĄcy wykopaliska w ŁoŚniu. — TowarzyszyŁ jej Żelazny wczesnoŚredniowieczny klucz, wskazujĄcy na to, Że istniaŁo tam kiedyŚ zamykane pomieszczenie.

PieniĄdz pochodzi z czasÓw ksiĘcia WŁadysŁawa II Wygnańca. Jest dwustronny, wybity w srebrze. ZachowaŁ siĘw bardzo dobrym stanie.

— WŁadysŁaw Wygnaniec panowaŁ w latach 1138–1146. BĘdĄc jednym z ksiĄŻĄt dzielnicowych, prowadziŁ liczne wojny ze swoimi przyrodnimi braĆmi. Za jego czasÓw wydano prawdopodobnie cztery typy monet. ĹšrÓdŁa historyczne dowodzĄ, Że ksiĄŻĘwymieniaŁ je co dwa lata — mÓwi Dariusz Rozmus.

Wszystko wskazuje na to, Że znaleziona moneta naleŻy do najrzadszego typu. Jest jednĄ z tych najcenniejszych, choĆby z racji tego, Że w obiegu byŁa bardzo krÓtko.

SpeŁnione marzenia

SrebrnĄ monetĘznalazŁ Robert Bodnar, archeolog, rÓwnieŻ pracujĄcy w „Sztygarce”

— W pewnym sensie speŁniŁo siĘjedno z moich marzeń. UcieszyŁem siĘniezmiernie. Najpierw myŚlaŁem, Że to moneta BolesŁawa Krzywoustego. Szczerze mÓwiĄc chciaŁem, Żeby byŁa wczeŚniejsza. DziĘki tej monecie wiadomo juŻ, Że czĘŚĆ dotychczas odkopanych przez nas przedmiotÓw pochodzi z okresu wczeŚniejszego, niŻ pierwotnie przypuszczaliŚmy, sugerujĄc siĘbadaniami radiowĘglowymi. ZresztĄ ja i tak jestem przekonany, Że huta powstaŁa wczeŚniej, w II poŁowie XI wieku — podkreŚla Robert Bodnar.

Badania wykopaliskowe prowadzone sĄ od trzech lat na prywatnej posesji państwa KrawcÓw i WÓjcikÓw. WedŁug naukowcÓw jest to jedno z najciekawszych stanowisk archeologicznych w poŁudniowej Polsce. Wykopaliska w tym roku majĄ siĘjuŻ ku końcowi. Kto wie, co uda siĘznaleĹşĆ w przyszŁym roku?

Z czasÓw WŁadysŁawa Wygnańca

Srebrny pieniĄdz przedstawia z jednej strony orŁa atakujĄcego zajĄca. Tak przynajmniej mÓwiĄ ĹşrÓdŁa literackie. Zdaniem Dariusza Rozmusa, archeologa, to o wiele wiĘksze zwierzĘ, prawdopodobnie kozioŁ albo gazela. Na drugiej stronie widaĆ ksiĘcia z podniesionym mieczem, trzymajĄcego jeńca, ktÓremu ksiĄŻĘchce ŚciĄĆ gŁowĘ.

Teresa Szczepanek - Dziennik Zachodni
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
:)
post nie, 26 paź 2008 - 13:48
Post #2

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

CYTAT

Archeolodzy przebadali kolejny fragment stanowiska w Łośniu
24.10.2008

Zakończył się tegoroczny sezon badań archeologicznych, prowadzonych w Łośniu przez Muzeum Miejskie Sztygarka.

Równie sensacyjnego odkrycia, co Skarb Hutnika, tym razem nie udało się znaleźć, co nie oznacza, że przeczesywanie kolejnych zwałów ziemi było bezowocne.

Przez ostatnie miesiące archeolodzy sprawdzali, co kryje teren o powierzchni 1,5 ara, rozciągający się w kierunku północnym od największego dotąd znaleziska. Udało się tam znaleźć kilka zabytków ceramicznych oraz dwa kolejne ciężarki ołowiane. Ale to nie wszystko. Znów pojawiły się srebrne monety, które najprawdopodobniej są częścią Skarbu Hutnika. Tym razem było ich dwanaście.

- Badaliśmy znacznie mniejszy obszar, niż wcześniej, ale okazało się, że wciąż kryje w sobie dalsze tajemnice. Być może w przyszłym roku zdecydujemy się raz jeszcze na eksplorację w tym rejonie - podkreśla dr Dariusz Rozmus, kustosz działu archeologii Muzeum Miejskiego Sztygarka.

Obecnie trwają intensywne prace nad przygotowaniem monografii, która dokładnie zaprezentuje wszystkie szczegóły i historię odkrycia Skarbu Hutnika, a także innych znalezisk na stanowisku w Łośniu. Nie jest to wcale takie łatwe, bo wszystkie monety trzeba dokładnie skatalogować, porównać, a wychodzą przy tym na jaw ciekawe spostrzeżenia.

- Część monet można pogrupować, bo mają takie same rewersy, albo niemal identyczne awersy. Trzeba to wszystko dokładnie sprawdzić, do tego dochodzą jeszcze odsłonięte obiekty, ceramika. Chcielibyśmy, by było to kompletne opracowanie, nawet z załączoną płytą CD. Staramy się obecnie zgromadzić potrzebne fundusze - mówi dr Dariusz Rozmus.

Monografia ma się pojawić w przyszłym roku. Na razie Skarb Hutnika można cały czas podziwiać w Muzeum Miejskim Sztygarka. W specjalnej gablocie zaprezentowana została w pełnej krasie spora część z 1050 monet, pochodzących z XII wieku, bitych przez Władysław Wygnańca i Bolesława Kędzierzawego. Jest także wytopione srebro, makieta pieca hutniczego, specjalna płuczka oraz inne rodzaje płacideł.
Piotr Sobierajski

--------------------
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
bzenek   Archeologia   śro, 29 wrz 2004 - 06:22
TeodorMotor   Qrna! A ja juŻ rower zakonserwowaŁem i odstawiŁem....   czw, 30 wrz 2004 - 11:23
:)   z dzisiejszego malego przegladu prasy :wink: Od...   wto, 26 kwi 2005 - 09:44
:)   tej sensacji przeszkadzaja truskawki QUOTE(...   nie, 08 maj 2005 - 22:35
Misiek   Odkrycie w DG   pon, 06 cze 2005 - 17:57
:)   Re: Odkrycie w DG   czw, 07 lip 2005 - 11:02
TeodorMotor   QUOTE 11-latka znalazŁa koŚci sprzed 200 mln lat ...   pią, 08 lip 2005 - 10:22
:)   QUOTE([img)http://dabrowagornicza.naszemiasto...   śro, 24 sie 2005 - 13:41
:)   QUOTE([img)http://dabrowagornicza.naszemiasto...   pią, 14 lip 2006 - 11:19
:)   QUOTE Archeolodzy znaleźli w Łośniu kolejne monet...   czw, 10 maj 2007 - 12:17
:)   QUOTEwww.dabrowa-gornicza.pl Pogańskie echa w Łoś...   pon, 25 cze 2007 - 13:22
pulsatilla1214   bardzo ciekawe mam nadzieję że Ornej 17 w rejon...   pon, 25 cze 2007 - 23:13
:)   CYTAT Archeolodzy przebadali kolejny fragment s...   nie, 26 paź 2008 - 13:48
bzenek   Ciekawe jakie archeologiczne atrakcje ujawnią się ...   nie, 26 paź 2008 - 18:08

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:12
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza