![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ze strony lsk.net
CYTAT Startuje PlusLiga Kobiet
Stało się już tradycją, że beniaminek ekstraklasy podejmuje w pierwszej kolejce rozgrywek obrońcę tytułu. Tym razem Impel Gwardia Wrocław gościć będzie Muszyniankę-Fakro Muszyna. Transmitowany przez telewizję mecz rozegrany zostanie w niedzielę. Do inauguracji pierwszego sezonu PlusLigi Kobiet dojdzie dzień wcześniej w Dąbrowie Górniczej, gdzie miejscowy MKS podejmie Gedanię Żukowo. "Rok wcześniej MKS był beniaminkiem ekstraklasy - powiedział dyrektor PlusLigi Kobiet Jacek Kasprzyk. - W pierwszym sezonie zespół ten zajął piąte miejsce i stał się swego rodzaju sensacją rozgrywek. Teraz dokonał kilku poważnych wzmocnień i jak sądzę odegra solidną rolę w tym sezonie." Jak mówi dyrektor Kasprzyk do sezonu 2008/09 "przystępujemy z samymi radościami." "Mamy strategicznego sponsora firmę Polkomtel - powiedział. - Gdy do tego dodamy naszego wieloletniego partnera Blachy Pruszyński oraz innych dobrodziejów, to naprawdę mamy z czego cieszyć się. Mecze PlusLigi Kobiet pokaże telewizja Polsat. Od listopada dojdą jeszcze rozgrywki Ligi Mistrzyń oraz o inne europejskie puchary. Siatkówki kobiecej będzie bardzo dużo. Życzę kibicom bardzo dużo emocji oraz sportowych wrażeń i wierzę, że rozgrywki takowych dostarczą." Najwyższa przeciętna wieku jest w zespole z Muszyny, a najniższa w Gedanii Żukowo. Muszynianka-Fakro oraz BKS Aluprof Bielsko-Biała są wymienione w gronie największych faworytów rozgrywek. "Na pewno nie należy zapominać o Farmutilu Piła - dodaje dyrektor Kasprzyk. - Zespół ten na pewno jest silniejszy niż przed rokiem kiedy zdobył Puchar Polski, co przez wielu zostało uznane jako olbrzymie zaskoczenie." Przypomnijmy, że prowadzony przez trenera Jerzego Matlaka Farmutil Piła zdobył w Szamotułach Superpuchar - był to najpoważniejszy sprawdzian dla czołowych zespołów w okresie przygotowawczym. Będzie to pierwszy sezon rozgrywek PlusLigi Kobiet. W trzech poprzednich była Liga Siatkówki Kobiet, która mocno przyczyniła się do popularyzacji tej dyscypliny w naszym kraju. Program I kolejki PlusLigi Kobiet: sobota MKS Dąbrowa Górnicza - Gedania Żukowo (17.00) Calisia Kalisz - Stal Mielec (17.30) Pronar Zeto Astwa AZS Białystok - Farmutil Piła (18.00) niedziela Impel Gwardia Wrocław - Muszynianka-Fakro Muszyna (15.00) poniedziałek BKS Aluprof Bielsko-Biała - Centrostal Bydgoszcz (18.30) -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Klub.Kibica #020 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 779 Dołączył: czw, 27 gru 07 Skąd: Dąbrowa Górnicza Manhattan :) Nr użytkownika: 995 Płeć: Mężczyzna GG: 5955911 ![]() |
CYTAT W PlusLidze Kobiet nie będzie niespodzianek
- To mogą być pojedyncze mecze Piły czy potknięcie Muszyny czy Bielska. Dlaczego? Bo tak naprawdę ta faza o niczym nie świadczy, niczego do końca nie przesądza. My prawdziwego potencjału w tym okresie nie jesteśmy nawet w stanie ocenić - mówi Rafał Bała (Przegląd Sportowy). Zespoły odkryły karty. Znamy składy osobowe, możliwości finansowe, umiejętności czysto sportowe poszczególnych siatkarek, ale tak naprawdę prawdziwe oblicze pokaże nam dopiero najważniejsza część sezonu, faza play off. Jakie są Twoje odczucia w tej kwestii? Rafał Bała: -"Spodziewam się kilku niespodzianek. Przede wszystkim w pierwszej fazie, a więc w tej, nazwałbym ją, fazie jesienno-zimowej. To mogą być pojedyncze mecze Piły czy potknięcie Muszyny czy Bielska. Dlaczego? Bo tak naprawdę ta faza o niczym jeszcze nie świadczy, niczego do końca nie przesądza. My prawdziwego potencjału w tym okresie nie jesteśmy nawet w stanie ocenić. Poszczególne zespoły nie są na odpowiednim etapie, fizycznym i zgrania. Faza play off jest najważniejsza. Pokazała przecież to dobitnie Muszynianka, która z piątego miejsca sięgnęła po pierwsze mistrzostwo. W tej fazie, którą niejednokrotnie się przeklina, jeden mecz może zadecydować o tym, że z walki o medal, o złoto, odpada najpoważniejszy kandydat. I to jest cały jej urok. Ta część sezonu wprowadza wiele emocji. W maju już zespoły będą odpowiednio przygotowane, bo właśnie na ten czas trenerzy szykują optymalne rozwiązania. Teraz, jak powiedziałem, spodziewam się kilku pojedyńczych niespodzianek". Twoim zdaniem, od kilku sezonów chorobą naszej ligi jest kwestia siatkarek zagranicznych. - "Być może trenerzy ligowi się ze mną nie zgodzą ale wprowadzenie dobrych siatkarek do naszej ligi to konieczność. Podkreślam - dobrych. Nie chodzi mi też o to, by nagle zawalić naszą ligę kilkunastoma siatkarkami z zagranicy i żeby one zdominowały rozgrywki, jak ma to miejsce np. w koszykówce. Nie mam na myśli też gwiazd typu Aguerro czy Sokołowa. W tym roku pojawiły się do wzięcia i to nie za duże pieniądze zawodniczki z Serbii czy Holandii. Niestety, większość z nich trafiła do Włoch czy Rosji. My w kraju podniecamy się ściągnięciem Ukrainek, Czeszek czy Słowaczek, a tak naprawdę wartość ich jest niewielka. Twierdzę, że 2-3 dobre zawodniczki pokroju Stam z pewnością podniosłyby nie tylko poziom naszej ligi, wzbogaciłyby wartość medialną, pomogłyby w pucharach, ale byłyby - twierdzę - wielką motywacją do lepszej gry dla naszych siatkarek. I o to mi tu najbardziej chodzi. Włos mi się na głowie jeży, gdy czytam, jaki kontrakt ma w Gdańsku mieć Ukrainka Ziemcowa. Nie dajmy się zwariować. Jak mamy prowadzić taką politykę kadrową, to lepiej wprowadzać całkiem młode, niedoświadczone polskie siatkarki. Niech się uczą. " Wspominałeś o pucharach. Przed nami Liga Mistrzyń. Jakie prognozy, jakie mamy szanse? -"W tym roku wyjście z grupy będzie wielkim sukcesem, szczególnie dla zespołu z Piły, który trafił na bardzo silne zespoły z Rosji, Holandii czy Włoch. Trener Matlak umie zmotywować i przygotować zespół na te ważne konfrontacje. Piła zresztą zawsze u siebie grała bardzo dobrze. I myślę, że w tym roku będzie podobnie. Z drugiej strony, nieco więcej szans widzę dla Muszynianki. Dla tego zespołu wyjście "z grupy i pokonanie rywala w następnej rundzie powinno być celem nadrzędnym. Przed nami niebawem wybory nowych władz PZPS, a także wybór trenerów reprezentacji żeńskiej i męskiej; jakie są twoje typy? - "No, cóż, wybory władz PZPS odbędą się chyba bez najmniejszych niespodzianek. Prezesem zostanie Mirosław Przedpełski, w gronie zarządu są możliwe małe korekty. Co do wyboru trenera reprezentacji żeńskiej, to myślę, że konkursu żadnego nie będzie. Tu moim zdaniem na 90 procent trenerem zostanie Alojzy Świderek. Co do męskiego teamu to mam nadzieję, że decydenci polskiej siatkówki sięgną po odpowiedniego fachowca z USA lub innego kraju. I musi to być jeszcze oferta przynajmniej czteroletnia, która pozwoli na budowę nowej, dobrej drużyny". Dziękuję za rozmowę. *Z Rafałem Bałą, dziennikarzem Przeglądu Sportowego, tuż przed inauguracją PlusLigi Kobiet, rozmawiał Mariusz MARKOWSKI "Tygodnik Nowy" -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:39 |