![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 414 Dołączył: pią, 18 cze 04 Skąd: Miner's Oak Forest City Nr użytkownika: 102 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czwartek, 30 grudnia 2004r.
Rajcy miejscy zadecydowali, Że prezydentowi Jerzemu Talkowskiemu naleŻy siĘkolejne odznaczenie, Medal Komisji Edukacji Narodowej. Trzech radnych gŁosowaŁo przeciwko tej decyzji, a wczeŚniej toczyŁa siĘzaŻarta dyskusja. Zarzuty radnych prezydent Talkowski uznaŁ za impertynencje. Zdaniem radnego Tomasza SoŁtysika, byŁego wiceprezydenta miasta, odznaczanie funkcjonariuszy publicznych w trakcie trwajĄcej kadencji nie jest najszczĘŚliwszym pomysŁem. ZwŁaszcza Że dziaŁalnoŚĆ prezydenta na niwie edukacji ma teŻ ciemne strony. - WĄtpliwoŚci budzi fakt wyrzucenia Politechniki ŚlĄskiej. Jedynej uczelni, ktÓra nieodpŁatnie ksztaŁciŁa studentÓw. KŁamstwem sĄ teŻ przechwaŁki, zwiĄzane ze ŚciĄgniĘciem Politechniki CzĘstochowskiej. Z tej perspektywy nie widaĆ pozytywÓw - podkreŚliŁ radny SoŁtysik. - Poza tym Prokuratura Rejonowa w Sosnowcu prowadzi Śledztwo w sprawie naruszania praw pracowniczych przez prezydenta. MoŻe byĆ wiĘc sĄdzony za popeŁnienie przestĘpstwa. - AŻ dwie trzecie uzasadnienia do wniosku o przyznanie medalu prezydentowi odnosi siĘdo jego dziaŁalnoŚci politycznej, a jako nauczyciel robiŁ to, za co mu pŁacili. OkreŚlenie tego, Że trzy razy byŁ i jest prezydentem miasta jako coŚ wyjĄtkowego jest niesŁuszne. PrzecieŻ sĄ to tylko obowiĄzki sŁuŻbowe, a przez dwa lata w oŚwiacie nie zrobiono nic - dodaŁ radny Henryk ZaguŁa. - Po 35 latach pracy i faktycznych osiĄgniĘciach w oŚwiacie takie sŁowa sĄ oburzajĄce. Musimy siĘzastanowiĆ jak reagowaĆ na takie impertynencje - mÓwiŁ prezydent. - WystĄpienia te sĄ tendencyjne i nieuczciwe. Prezydent jest czŁowiekiem wielkiego serca i ma wybitne zasŁugi w swojej pracy - przekonywaŁ radny Ryszard HaraĹczyk. Szefa broniŁ teŻ wiceprezydent Zygmunt GÓrski, podkreŚlajĄc, Że wkrÓtce do miasta ma zawitaĆ zamiejscowy oŚrodek dydaktyczny Politechniki ŚlĄskiej. - UdaŁo siĘto rozstrzygnĄĆ pozytywnie, a rozmowy byŁy Żmudne i dŁugotrwaŁe. Wobec niŻu demograficznego nie Łatwo jest dziŚ tworzyĆ nowe wydziaŁy wyŻszych uczelni. - JeŻeli medal ma byĆ zachĘtĄ, Żeby prezydent zrobiŁ coŚ dobrego, to bĘdĘza. JeŚli jednak za juŻ osiĄgniĘte zasŁugi, to trudno je zauwaŻyĆ - twierdzi radny ZaguŁa. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni ------------------------------------------- Co o tym sĄdzicie? |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Ja myŚlĘ, Że odznaka ZasŁuŻony DziaŁacz Kultury jak najbardziej sie prezydentowi Talkowskiemu naleŻy. PodpisujĘsiĘobiema rĘkoma.
Kultura nigdy w DG nie byŁa rozpieszczana. Wystarczy spojrzeĆ na BibliotekĘGŁÓwnĄ czy na Muzeum Miejskie. A wŁaŚnie w ciĄgu ostatnich dwÓch lat pojawiŁy siĘspore nadzieje na poprawĘtego stanu rzeczy. A nawet moŻemy mÓwiĆ o sporych sukcesach - Orkiestra Kameralna i Scena Muzyczna. Trudno tu nie zauwaŻyĆ rĘki obecnego prezydenta. Inna sprawĄ jest czy my doroŚliŚmy do tej kultury przez duŻe K. DĄbrowa przez lata byŁa tylko jednĄ wielkĄ sypialniĄ. Widac to wŁaŚnie po nĘdznym poziomie kultury i sportu w 140 tysiĘcznym miescie. Nie jesteŚmy przyzwyczajeni do wychodzenia z domu, co widac przy rÓŻnych okazjach. Ludzie nie czujĄ potrzeby uczestnictwa w wydarzeniach kulturalnych czy sportowych. Nawet nasze forum z trudem przebija siĘdo ŚwiadomoŚci mieszkaĹcÓw. Przyznam siĘ, Że sam jeszcze nie byŁem na wystĘpie Orkiestry czy Sceny Muzycznej. Ale skoro w koĹcu pojawiajĄ siĘmoŻliwoŚci na zmianĘtego stanu rzeczy to trzeba zaczĄĆ pracĘod siebie samego. MyŚlĘ, Że juz wkrÓtce na forum moja relacja z wydarzenia kulturalnego prez duŻe K. :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:23 |