![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jak się ma sprawa z tą inwestycją? Bo było o niej głośno , a ostatnio nic się do przodu nie posuwa. Zaczęli już zalewać czy nie. A jesli nie to kiedy zaczną? Od której strony planuje sie utworzyć plażę i zagospodarować akwen? Piszcie wszystko co wiecie.
Ten post edytował kwintosz czw, 29 lis 2007 - 23:36 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
KorzystajĄc ze ŚwiĄtecznego nadmiaru czasu wolnego i nienajgorszej pogody wybraŁem siĘdziŚ na rowerowĄ wyprawĘpo DG. Kilka rzeczy mnie mile zaskoczyŁo i mam tematy na kilka postÓw, a nawet nowe wĄtki.
Ale po kolei - najpierw o Pogorii IV. DotarŁem mianowicie do Marianek. Gotowy jest juŻ nowy most nad przyszŁym odpŁywem wody z Pogorii IV. Koryto odpŁywu miejscami jest juŻ uformowane i wyŁoŻone kamieniami, a miejscami jeszcze nie istnieje. Na odcinku wiadukt kolejowy - Marianki uŁoŻona jest nowa nawierzchnia na drodze i samochody juŻ uŻywajĄ wyŻej wymienionego mostu. PozostaŁa do zrobienia kosmetyka na poboczach. Obok wiaduktu gotowa jest juŻ skromna zapora na wypŁywie z Pogorii IV. Bardzo podobna do istniejĄcej zapory znajdujĄcej siĘnieopodal w dÓŁ Przemszy - Niagara to nie bĘdzie. ![]() Po sŁynnej gÓrze widokowej przy wjeĹşdzie do Marianek nie ma juz Śladu. Na jej miejscu powstaŁ taki wielki betonowy blok. Wychodzi w wykop jeziora i wyglĄda jak zaczĄtek przystani lub molo. Obok niego powstajĄ jakies budynki wyglĄdajĄce na biurowo-warsztatowe. Razem z przystaniĄ bĘdĄ chyba stanowiŁy zaplecze techniczne dla obsŁugi zapory i jeziora. RozpoczĘto tez usypywanie grobli, ktÓra zamknie jezioro od strony poŁudniowej ( "odetnie ona tory kolejowe wchodzĄce do jeziora). Usypano juz tak z 25% potrzebnej objĘtoŚci. Powoli zaczyna siĘdemontaŻ infrastruktury kolejowej kopalni piasku, ale ciĄgle do "jeziora" wchodzi jeden tor. Widac jeszcze trochĘrÓŻnych koparek i pewnie tor sŁuŻy ciĄgle do wywoŻenia piasku, aŻ przetnie go ww. grobla. Dalej wzdŁuŻ brzegu nie pojechaŁem bo robiŁo sie ciemno i bŁoto straszliwe. A ja na wĄskich i gŁadkich oponkach ![]() Ale tak ogÓlnie patrzĄc to ja nie widzĘszans na zakoĹczenie budowy i zalewania w 2005. MoŻe to i dobrze - wŁadze powinny zdĄŻyĆ z tym centrum nurkowym. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:04 |