![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT http://www.dabrowa-gornicza.pl
Wyjątkowe ozdoby świąteczne Każdy marzy o wyjątkowych świętach. Na ową wyjątkowość ową składają się drobiazgi, niepowtarzalne ozdoby, stroiki czy kartki. Jeśli szukają Państwo ozdób, które cieszyłyby oko, a przy okazji wzbudzały zachwyt gości, warto wybrać się tuż przed świętami do hipermarketu Auchan, gdzie od 21 do 23 grudnia, od godziny 10 do 21, będzie można kupić wyjątkowe ozdoby, kartki świąteczne robione przez uczestników Warsztatów Terapii Zajęciowej „Otwarte serca” w Dąbrowie Górniczej. Polecamy! Monika Łysek Ten post edytował kwintosz pią, 27 cze 2008 - 23:48 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Pisalem o tym w innym temacie
mnie ciekawi ta sprawa tego osrodla dla dzieci slabo-widzaych. przpominam z przed 4 lat , aquapark 35 mln , hala w-s 35 mln, urzad miasta ok 80 mln koszt budowy 5cio kondugnacyjnego budynku z 30 mieszkaniami po 60m2 to ok 5 mln zl , wiec jakim cudem osrodek ten ma kosztowac ponad 100mln ?? to samo 22mln modernizacje stadionu DAMEL, chcialbym zobaczyc plany;] dla przypomnienia najnowoczesniejszy stadion pilkarski w Polsce-Kielce poj 15 tys widzow, rok budowy 2006 - 40 mln zl |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
mnie ciekawi ta sprawa tego osrodla dla dzieci slabo-widzaych. przpominam z przed 4 lat , aquapark 35 mln , hala w-s 35 mln, urzad miasta ok 80 mln Czas szybko płynie. To już 6-7 lat minęło od podpisania tych umów. Od tego czasu ceny budowlanki skoczyły niebotycznie. Przypomnij sobie historię upadku PRInż z Katowic, które nie wytrzymało wzrostu cen materiałów i robocizny na budowie DTS i obwodnicy Skoczowa. Sama żywność podskoczyła od tego czasu przynajmniej o 30%. ![]() Przy obecnych cenach w budownictwie i zakresie tego projektu to chyba niewiele da się zrobić. Święte słowa. Niedawno podpisano umowę na budowę kawałka obwodnicy Ostrowa Wielkopolskiego. Jednojezdniową drogę o śmiesznej długości 6km wyceniono na 212mln złotych. Nie miejmy żadnych złudzeń, że na budowie tego ośrodka da sie zaoszczedzić. Choć wcale nie bronię zasadności takiej czy innej kwoty podawanej przez władze. Inwestycja na pewno nie powstanie powstanie bez udziału budżetu państwa. Dąbrowa i województwo tego nie udźwigną. Mam nadzieję, że wadze mają pomysł na przekonanie do tego posłów i senatorów. ![]() Ten post edytował bzenek pią, 27 cze 2008 - 18:35 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Nie miejmy żadnych złudzeń, że na budowie tego ośrodka da sie zaoszczedzić. Choć wcale nie bronię zasadności takiej czy innej kwoty podawanej przez władze. A ja mam pytanie, może ktoś wie - kto finansuje funkcjonowanie takiego ośrodka? No bo za budowę zapłacimy my poprzez pieniądze z obligacji, pożyczek, może trochę z UE (choć kiedy widzę błyskotliwość naszych władz w zdobywaniach środków unijnych to wątpię), będzie ciężko ale damy radę. Ale kto takiego giganta (no bo za taką kasę to chyba mały nie będzie?) utrzyma? Bo jeśli znowu my to boje się, że za kilka lat, po wyborach, popadnie w ruinę... BTW - dla polityka to genialny pomysł taki ośrodek - przed wyborami jest się czym pochwalić a z drugiej strony nikt się nie sprzeciwi, bo co - na biedne, bezbronne, niepełnosprawne dzieciaki rękę podniesie? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
A ja mam pytanie, może ktoś wie - kto finansuje funkcjonowanie takiego ośrodka? Samorząd jako zadanie własne. Otrzymuje na to z budżetu państwa subwencję oświatową. We wzorze wyliczenia wielkości subwencji oświatowej dla gminy/powiatu są przewidziane odpowiednie współczynniki uwzględniające ilość dzieci niepełnosprawnych, stopień upośledzenia, warunki rehablilitacji itd, itp. Rozdziału środków z subwencji na poszczególne szkoły dokonuje już samorząd samodzielnie. Natomiast nie jest tajemnicą, że środki z subwencji oświatowej uważane sa w gminach za niewystarccające. Akurat DG jest przykładem gimy/powiatu, który wydaje na oświatę drugie tyle co dostaje w subwencji. Ten post edytował bzenek pią, 27 cze 2008 - 19:39 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:46 |