![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: czw, 27 mar 08 Nr użytkownika: 1,186 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam!
Na pytanie o pozwolenie na demontaż grzejnika w kuchni (który i tak jest nieużywany a trzeba za niego płacić) w administracji na ul. Kościuszki pani powiedziała, że SM nie pozwala demontować kaloryfera. Mam pytanie czy może ktoś spotkał się z takim problemem i czy w ogóle spółdzielnia może zabronić demontaż grzejnika. Pozdrawiam Monter |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
To troszkę nie tak
![]() Adminstracja nic nie zarabia na twoim kaloryferze, bo jeśli już to zarabia na nim PEC, ale tylko wtedy gdy grzejesz. Nie chodzi też o spuszczanie tego płynu, czy co to tam jest, bo to nieproblem. Problemem za to jest w cyrkulacja tego płynu w instalacji. Po demontażu kaloryfara zmieniją się paramerty w całej sieci. Trzeba pamiętać, że w bloku nie mieszkamy sami. Tak więc to raczej stąd wynika niechęć adminstracji do demontażu. Choć czasem się zgadzją, zwłaszcza w tych mniejszych blokach. No i jest jeszcze taka sprawa, że ostatnie zimy są ciepłe, a jak przyjdzie mróz? No i jeszcze kwestia sprzedaży mieszkania znajdującego się w zasobach adminstracji. Dzisiaj lokator demontuje, a np. za rok sprzedaje mieszkanie i wrowadza się ktoś komu kaloryfer jest potrzebny, no i wtedy znowu zmiana w całym systemie, bo trzeba zwiększyć moc, żeby przypadkiem u kogoś nie było zimno, a to też może kosztować. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 2 Dołączył: czw, 27 mar 08 Nr użytkownika: 1,186 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Oczywiśćie zgadzam się z tym że gdyby pozwalali na demontaż kaloryfera to PEC by na tym starcił, ponieważ nawet za zakręcony kaloryfer się płaci (u mnie wyparowało 0,5 działki a nie użyłem go ani razu). Acha i jeszcze jedna sprawa - proszę mi wytłumaczyć jaka jest różnica dla instalacji cieplnej bloku i w jaki sposób może ją zakłucić brak kaloryfera i kaloryfer zakręcony?
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:38 |