![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Za: Dziennik Zachodni
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/405620.html -------------------------------------------------------------------------------------- Kolejne waŻne odkrycie dĄbrowskich archeologÓw Środa, 29 wrzeŚnia 2004r. ŁosieĹ, dzielnica DĄbrowy GÓrniczej. Dom przy ulicy Ornej 15. Za nim pole a tam przekopanych 13 arÓw ziemi. Archeolodzy z dĄbrowskiego Muzeum Miejskiego „Sztygarka” odkopali tam 10 piecÓw hutniczych, ŚwiadczĄcych o tym, Że byŁa tu kiedyŚ huta. Badania wykonane za pomocy radioaktywnego wĘgla C–14 datujĄ jej istnienie na lata 1039–1211. BrakowaŁo tylko jakiegoŚ namacalnego dowodu, potwierdzajĄcego te daty. Jest dowÓd I wreszcie, chociaŻ dopiero po trzech latach od rozpoczĘcia wykopalisk, dowÓd taki udaŁo siĘznaleĹşĆ. Jest nim srebrny pieniĄdz. — Moneta znajdowaŁa siĘw zagŁĘbieniu zwanym jamĄ gospodarczĄ. MÓgŁ to byĆ schowek na naczynia, czy inne przedmioty — mÓwi Dariusz Rozmus, archeolog, prowadzĄcy wykopaliska w ŁoŚniu. — TowarzyszyŁ jej Żelazny wczesnoŚredniowieczny klucz, wskazujĄcy na to, Że istniaŁo tam kiedyŚ zamykane pomieszczenie. PieniĄdz pochodzi z czasÓw ksiĘcia WŁadysŁawa II WygnaĹca. Jest dwustronny, wybity w srebrze. ZachowaŁ siĘw bardzo dobrym stanie. — WŁadysŁaw Wygnaniec panowaŁ w latach 1138–1146. BĘdĄc jednym z ksiĄŻĄt dzielnicowych, prowadziŁ liczne wojny ze swoimi przyrodnimi braĆmi. Za jego czasÓw wydano prawdopodobnie cztery typy monet. ĹšrÓdŁa historyczne dowodzĄ, Że ksiĄŻĘwymieniaŁ je co dwa lata — mÓwi Dariusz Rozmus. Wszystko wskazuje na to, Że znaleziona moneta naleŻy do najrzadszego typu. Jest jednĄ z tych najcenniejszych, choĆby z racji tego, Że w obiegu byŁa bardzo krÓtko. SpeŁnione marzenia SrebrnĄ monetĘznalazŁ Robert Bodnar, archeolog, rÓwnieŻ pracujĄcy w „Sztygarce” — W pewnym sensie speŁniŁo siĘjedno z moich marzeĹ. UcieszyŁem siĘniezmiernie. Najpierw myŚlaŁem, Że to moneta BolesŁawa Krzywoustego. Szczerze mÓwiĄc chciaŁem, Żeby byŁa wczeŚniejsza. DziĘki tej monecie wiadomo juŻ, Że czĘŚĆ dotychczas odkopanych przez nas przedmiotÓw pochodzi z okresu wczeŚniejszego, niŻ pierwotnie przypuszczaliŚmy, sugerujĄc siĘbadaniami radiowĘglowymi. ZresztĄ ja i tak jestem przekonany, Że huta powstaŁa wczeŚniej, w II poŁowie XI wieku — podkreŚla Robert Bodnar. Badania wykopaliskowe prowadzone sĄ od trzech lat na prywatnej posesji paĹstwa KrawcÓw i WÓjcikÓw. WedŁug naukowcÓw jest to jedno z najciekawszych stanowisk archeologicznych w poŁudniowej Polsce. Wykopaliska w tym roku majĄ siĘjuŻ ku koĹcowi. Kto wie, co uda siĘznaleĹşĆ w przyszŁym roku? Z czasÓw WŁadysŁawa WygnaĹca Srebrny pieniĄdz przedstawia z jednej strony orŁa atakujĄcego zajĄca. Tak przynajmniej mÓwiĄ ĹşrÓdŁa literackie. Zdaniem Dariusza Rozmusa, archeologa, to o wiele wiĘksze zwierzĘ, prawdopodobnie kozioŁ albo gazela. Na drugiej stronie widaĆ ksiĘcia z podniesionym mieczem, trzymajĄcego jeĹca, ktÓremu ksiĄŻĘchce ŚciĄĆ gŁowĘ. Teresa Szczepanek - Dziennik Zachodni |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:08 |