IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Archeologia
bzenek
post śro, 29 wrz 2004 - 06:22
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 87

Za: Dziennik Zachodni
http://dabrowagornicza.naszemiasto.pl/wyda...nia/405620.html

--------------------------------------------------------------------------------------

Kolejne waŻne odkrycie dĄbrowskich archeologÓw

Środa, 29 wrzeŚnia 2004r.

Łosień, dzielnica DĄbrowy GÓrniczej. Dom przy ulicy Ornej 15. Za nim pole a tam przekopanych 13 arÓw ziemi. Archeolodzy z dĄbrowskiego Muzeum Miejskiego „Sztygarka” odkopali tam 10 piecÓw hutniczych, ŚwiadczĄcych o tym, Że byŁa tu kiedyŚ huta. Badania wykonane za pomocy radioaktywnego wĘgla C–14 datujĄ jej istnienie na lata 1039–1211. BrakowaŁo tylko jakiegoŚ namacalnego dowodu, potwierdzajĄcego te daty.

Jest dowÓd

I wreszcie, chociaŻ dopiero po trzech latach od rozpoczĘcia wykopalisk, dowÓd taki udaŁo siĘznaleĹşĆ. Jest nim srebrny pieniĄdz.

— Moneta znajdowaŁa siĘw zagŁĘbieniu zwanym jamĄ gospodarczĄ. MÓgŁ to byĆ schowek na naczynia, czy inne przedmioty — mÓwi Dariusz Rozmus, archeolog, prowadzĄcy wykopaliska w ŁoŚniu. — TowarzyszyŁ jej Żelazny wczesnoŚredniowieczny klucz, wskazujĄcy na to, Że istniaŁo tam kiedyŚ zamykane pomieszczenie.

PieniĄdz pochodzi z czasÓw ksiĘcia WŁadysŁawa II Wygnańca. Jest dwustronny, wybity w srebrze. ZachowaŁ siĘw bardzo dobrym stanie.

— WŁadysŁaw Wygnaniec panowaŁ w latach 1138–1146. BĘdĄc jednym z ksiĄŻĄt dzielnicowych, prowadziŁ liczne wojny ze swoimi przyrodnimi braĆmi. Za jego czasÓw wydano prawdopodobnie cztery typy monet. ĹšrÓdŁa historyczne dowodzĄ, Że ksiĄŻĘwymieniaŁ je co dwa lata — mÓwi Dariusz Rozmus.

Wszystko wskazuje na to, Że znaleziona moneta naleŻy do najrzadszego typu. Jest jednĄ z tych najcenniejszych, choĆby z racji tego, Że w obiegu byŁa bardzo krÓtko.

SpeŁnione marzenia

SrebrnĄ monetĘznalazŁ Robert Bodnar, archeolog, rÓwnieŻ pracujĄcy w „Sztygarce”

— W pewnym sensie speŁniŁo siĘjedno z moich marzeń. UcieszyŁem siĘniezmiernie. Najpierw myŚlaŁem, Że to moneta BolesŁawa Krzywoustego. Szczerze mÓwiĄc chciaŁem, Żeby byŁa wczeŚniejsza. DziĘki tej monecie wiadomo juŻ, Że czĘŚĆ dotychczas odkopanych przez nas przedmiotÓw pochodzi z okresu wczeŚniejszego, niŻ pierwotnie przypuszczaliŚmy, sugerujĄc siĘbadaniami radiowĘglowymi. ZresztĄ ja i tak jestem przekonany, Że huta powstaŁa wczeŚniej, w II poŁowie XI wieku — podkreŚla Robert Bodnar.

Badania wykopaliskowe prowadzone sĄ od trzech lat na prywatnej posesji państwa KrawcÓw i WÓjcikÓw. WedŁug naukowcÓw jest to jedno z najciekawszych stanowisk archeologicznych w poŁudniowej Polsce. Wykopaliska w tym roku majĄ siĘjuŻ ku końcowi. Kto wie, co uda siĘznaleĹşĆ w przyszŁym roku?

Z czasÓw WŁadysŁawa Wygnańca

Srebrny pieniĄdz przedstawia z jednej strony orŁa atakujĄcego zajĄca. Tak przynajmniej mÓwiĄ ĹşrÓdŁa literackie. Zdaniem Dariusza Rozmusa, archeologa, to o wiele wiĘksze zwierzĘ, prawdopodobnie kozioŁ albo gazela. Na drugiej stronie widaĆ ksiĘcia z podniesionym mieczem, trzymajĄcego jeńca, ktÓremu ksiĄŻĘchce ŚciĄĆ gŁowĘ.

Teresa Szczepanek - Dziennik Zachodni
Go to the top of the page

+Quote Post

Posty w temacie
bzenek   Archeologia   śro, 29 wrz 2004 - 06:22
TeodorMotor   Qrna! A ja juŻ rower zakonserwowaŁem i odstawiŁem....   czw, 30 wrz 2004 - 11:23
:)   z dzisiejszego malego przegladu prasy :wink: Od...   wto, 26 kwi 2005 - 09:44
:)   tej sensacji przeszkadzaja truskawki QUOTE(...   nie, 08 maj 2005 - 22:35
Misiek   Odkrycie w DG   pon, 06 cze 2005 - 17:57
:)   Re: Odkrycie w DG   czw, 07 lip 2005 - 11:02
TeodorMotor   QUOTE 11-latka znalazŁa koŚci sprzed 200 mln lat ...   pią, 08 lip 2005 - 10:22
:)   QUOTE([img)http://dabrowagornicza.naszemiasto...   śro, 24 sie 2005 - 13:41
:)   QUOTE([img)http://dabrowagornicza.naszemiasto...   pią, 14 lip 2006 - 11:19
:)   QUOTE Archeolodzy znaleźli w Łośniu kolejne monet...   czw, 10 maj 2007 - 12:17
:)   QUOTEwww.dabrowa-gornicza.pl Pogańskie echa w Łoś...   pon, 25 cze 2007 - 13:22
pulsatilla1214   bardzo ciekawe mam nadzieję że Ornej 17 w rejon...   pon, 25 cze 2007 - 23:13
:)   CYTAT Archeolodzy przebadali kolejny fragment s...   nie, 26 paź 2008 - 13:48
bzenek   Ciekawe jakie archeologiczne atrakcje ujawnią się ...   nie, 26 paź 2008 - 18:08

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:08
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza