![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ze strony UM
QUOTE Wymień dowód osobisty
Biuro Dowodów Osobistych informuje, że do obowiązkowej wymiany pozostało jeszcze około 25 tysięcy starych dowodów osobistych. Dodatkowo w tym roku przewidujemy wymianę dowodów osobistych przez ok. 10 tysięcy osób z powodu zmiany adresu, zagubienia itp. Ze względów technicznych dąbrowskie Biuro może przyjąć dziennie od 130 do maksymalnie 160 wniosków o wydanie dowodu osobistego oraz wydać do 170 gotowych dowodów osobistych. Ograniczenia te nakładają przepisy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji ściśle określające między innymi ilość zestawów komputerowych wykorzystywanych do przetwarzania informacji niezbędnych do wydania nowego dowodu. Urząd Miejski nie może usprawnić obsługi poprzez montaż dodatkowego sprzętu. Jednak istnieje szansa na zakup dodatkowego oprogramowania, co może wpłynąć na skrócenie czasu obsługi jednej osoby nawet o połowę. Tymczasem dla usprawnienia obsługi mieszkańcow podjęto decyzję o wydłużeniu czasu pracy Biura w poniedziałki do godziny 18.00. Wydłużony czas pracy będzie obowiązywał od 1 lipca 2007 r. Warto także pamiętać, iż długi czas oczekiwania przed Biurem ma związek z nieprzestrzeganiem przez zainteresowanych „harmonogramu obowiązkowej wymiany dowodów osobistych”. Zgodnie z nim w obecnym roku dowody osobiste powinny wymieniać tylko osoby, które posiadają datę wydania starego dowodu w latach 1996 do 2000r. Tymczasem po nowe dokumenty przychodzą mieszkańcy, którzy urodzili się wcześniej. Oznacza to, że z sobie wiadomych przyczyn zaniedbały wcześniejsze prośby o wymianę. info -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
CYTAT ...Czyli ja mogłem a Ty nie?... Czyżby tu Cię bolało? ![]() Tylko zaraz - czy ja Cię krzywdzę "łamiąc" to prawo? Bo mnie się nie wydaje... Skoro mnie dowód niepotrzebny to co Tobie do jasnej ciasnej do tego? Boli Cię, że ty odstałeś swoje a inni na to leją z góry? Bo tak to wygląda... Co do płacenia to zgadzam się, bo istotniejsze (może nie dla wszystkich) są inne powody... CYTAT jest sobie taki vacu, zrobi co chce i co komu do tego? narobi tym komuś problemów? jeśli narobi to tylko sobie chociaż nie musi więc ... i o to chodzi... CYTAT To @vacu że Ty nie używałeś dowodu, nie znaczy że inni tego nie robią. Jedni prowadzą działalność gospodarczą, inni działają w organizacjach, trzeci dostają paczki i listy od ciotki ze stanów a czwarci wypłacają pieniądze w okienku banku a nie przez bankomat.. A czy ja napisałem, że jest inaczej? Tylko jak ktoś dowód potrzebuje to go sobie wymienił, jak nie potrzebuje to mu to lotto co co komu na kija wafla do tego? Albo żyjemy w wolnym kraju albo w kraju, gdzie "wszechmogąca i wszechwiedząca ręka państwa" dopadnie Cię wszędzie... No i nie przesadzajmy z tym prawem, wszyscy wiemy, że są brzepisy bzdurne i za taki uważam wymianę DO, poza tym takie "prestępstwo" to mi - owszem - może wytknąć ale tylko ktoś, kto nigdy nie przeszedł poza pasami przez jezdnię i nie przekroczył dozwolonej prędkości. Jest tu ktoś taki? ![]() BTW - jakoś nikogo nie dziwi, że w naszym jakże to praworządnym kraju do większości ww. celów nie wystarczy prawo jazdy na przykład. Bo jak to jest - jednemu wydawanemu przez siebie dokumentowi państwo wierzy a drugiemy nie? Dlaczego niby? Chociaż na szczęście w wielu przypadkach w praktyce prawko wystarcza... Ten post edytował vacu nie, 10 lut 2008 - 15:26 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 23:01 |