![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 76 Dołączył: pon, 27 lis 06 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 343 Płeć: Mężczyzna GG: 728011 ![]() |
Witam :)
Wy jestescie tutaj obcykani co i jak.. a mnie i wielu moich znajomych nurtuje pytanie.. czy cos w naszym miescie zacznie sie dziac jesli chodzi o infrastrukture sportowa:) glowneio chodzi o boiska szkolne.. i nie tylko Wzorem, przykladem mzoe byc Bedzin.. co chwile pwostaja nowe boiska przy szkolach ze sztuczna nawierzchnia.. teraz malo kto gra na betonowych przestarzalych boiskach... a My.. zamiast grac w swoim miescie to musimy sie wybierac do sasiadow zeby pograc na porzadnym boisku... juz chyba z4 albo 5 jest malych boisk.. a przy Sarmacji to juz wogole WYPASIK ze tak powiem wiec moje pytanie nie wiecie czy sa jakies plany budowy takich boisk? OMG przepraszam umiescilem temat w zlym dziale.. prosze Administratora o przeniesienie... Ten post edytował Ajax pon, 27 lis 2006 - 21:16 -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
z tego samego posiedzenia, dalsza czesc tez jest istotna
CYTAT Radna Krystyna Szaniawska – W poprzedniej kadencji miały być dożynki w Okradzionowie, uczestniczyłam wtedy w Komisji Kultury. Wtedy przy boisku stawiany był drewniany domek, zwracałam uwagę, że jest to obszar zalewowy, że taki domek może być zniszczony, odpowiedziano mi, że absolutnie nie. Wtedy wystarczało to zaplecze temu klubowi. 2 Jestem zaskoczona, jakie zaplecze jest znowu budowane. Teraz znowu przystępujemy do remontu domu na skarpie. Dlaczego znowu wracamy z tą samą sprawą do Okradzionowa, a nie dajemy środków np. na boisko na ul. Konopnickiej? Skarbnik Miasta Janina Bronikowska – Radosz – Faktycznie drewniany domek został postawiony dwa lata temu, tam były pewne problemy z uzyskaniem pozwolenia, ponieważ teren jest terenem zalewowym i nie można było uzyskać trwałego posadowienia tego budynku. Nie znam zakresów merytorycznych, nie jestem specjalistką w tej dziedzinie, z tego co wiem, to nie będzie to budowa od nowa, tylko doposażenie tamtego obiektu, który jest . Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji, Kultury i Sportu p. Marcin Bazylak – Okazało się, że doraźne rozwiązanie, jakim było postawienie prowizorycznego budynku, na pozwoleniu czasowym na okres 120 dni, nie rozwiązało problemu zaplecza. Domek był robiony w ostatniej chwili pod dożynki. Ten domek nie spełniał oczekiwań zaplecza sportowego. Przyszłość przed tym drewnianym domkiem jest otwarta, wcale nie musi być tam zlokalizowany. Pieniądze, które są przeznaczone to 40 tyś zł w jednym roku a 200 tyś zł. w drugim. Domek drewniany w żaden sposób nie spełniał wymogów obiektu zaplecza sportowego dla klubu. Zwyczajem jest to, że zawsze w miejscach, gdzie się odbywają dożynki są robione inwestycje na tych terenach. Te zaplecze było prowizoryczne, wykonane czasowo. Radna Alicja Krypciak – Czy ma to rzeczywiście sens, ile tam osób będzie korzystało z tego zaplecza porównując boisko przy ul. Konopnickiej. Należałoby się nad tym zastanowić. Radna Krystyna Szaniawska – Jeżeli postawimy dom murowany, to ten drewniany domek należałoby stamtąd przewieść, np. na Eurocamping do Błędowa. Wtedy wszyscy, łączenie z mieszkańcami twierdzili, że domek jest wystarczający. Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji, Kultury i Sportu p. Marcin Bazylak – Przeniesienie domku drewnianego będzie możliwe za około dwa lata, kiedy zostanie zakończona budowa nowego. Wtedy ocenimy stan domku. Radny Robert Majewski – Klub Przemsza Okradzionów ma tylko jedną drużynę – maksymalnie 18 – 20 osób. Nie jest to drużyna młodzieżowa, nie ma tam żadnej piłki młodzieżowej, trzeba się zastanowić nad tym dobrze. Jeżeli te pieniądze mają być włożone w budynek po drugiej stronie ulicy, to wg przepisów, zejście z boiska do szatni musi być zabezpieczone. Nie bardzo sobie wyobrażam, żebyśmy ustawiali tam barierki, prowadzili sędziów i zawodników. Mam wniosek taki, żeby jeszcze raz się tej sprawie przyjrzeć, czy to naprawdę ma sens. Takie są przepisy, musimy się do przepisów stosować. W tej chwili w drewnianym domku przebierają się tylko sędziowie, natomiast zawodnicy przebierają się po drugiej stronie ulicy. Komisja podjęła wniosek do Prezydenta Miasta o przeanalizowanie zasadności remontu zaplecza socjalno – sportowego przy stadionie w Okradzionowie oraz o przesunięcie zaplanowanych środków na ten cel na inne obiekty sportowe w mieście, np. na remont boiska sportowego przy ul. Konopnickiej. 3 Wynik głosowania: 9 - za, 0 - przeciw, 3 - wstrz. Z-ca Dyrektora Centrum Sportu i Rekreacji p. Henryk Mańka odpowiedział na pytanie radnego Edwarda Bobera w sprawie nawierzchni boiska przy ul. Konopnickiej. Na ten moment nie zaplanowano środków na remont nawierzchni, doprowadzamy to boisko do takiego stanu, aby mogły być tam rozgrywane mecze IV ligowe. Na tym nasza inicjatywa poprzestaje. Zadanie dotyczące rozbudowy tych boisk nie zostało ujęte w planie inwestycyjnym na przyszły rok. Zmiana nawierzchni ze względów finansowych również nie była brana pod uwagę. i troche dalej: CYTAT Radny Tomasz Pasek – Jakie są możliwości rozbudowy albo wybudowania skateparku. W Sosnowcu jest taki skatepark, wszyscy tam jeżdżą. Nasze drogi są nieprzygotowane do tego, żeby dzieciaki się przemieszczały, dochodzi coraz częściej do wypadków, nie mamy ścieżek ani wytyczonych dróg. Dostanie się do tego skateparku jest niemożliwe. Może byśmy taki skatepark umieścili na terenach zielonych, gdzie jest rampa np. w Parku Hallera, gdzie można dotrzeć bez problemu. Mam wniosek o zabezpieczenie środków na wybudowanie skateparku. 6 Naczelnik Wydziału Strategii, Promocji, Kultury i Sportu p. Marcin Bazylak - W zeszłym roku przybyło 16,5 km. ścieżek rowerowych, w przyszłym roku jest zaplanowane 25 km. Rampa, o której była mowa jest niedopuszczona do zjeżdżenia, jest zakaz. CSiR robił rozpoznanie, jeżeli chodzi o koszty skateparków sosnowieckich. Taka ewentualność jest rozpatrywana, natomiast na rok 2008 takie zadanie nie zostało zaplanowane, co nie znaczy, że nie może powstać. Radny Grzegorz Jaszczura – Czy zakupy udziałów spółki Nemo Wodny Świat są od Wodociągów przewidziane? Ten cały pakiet ma przejąć gmina? Te 20 tyś. zabezpieczone, wystarczy na to? I Z-ca Prezydenta Miasta p. Henryk Zaguła potwierdził, poinformował, że w bilansie mają wyzerowaną wartość tych udziałów, umówiliśmy się na symboliczną złotówkę. Radny Grzegorz Jaszczura – Czy Mitex nie ma pretensji, nie chce pierwokupu? I Z-ca Prezydenta Miasta p. Henryk Zaguła – Dopiero jak będzie decyzja będzie powiadomienie zarządu. Zarząd zawiadamia o złożeniu oferty wszystkich wspólników. Rozmawiałem z przedstawicielem Miteksu, w rozmowie zdeklarowali, że nie będą korzystać z prawa pierwokupu. Radny Grzegorz Jaszczura poruszył kwestię zwiększenia dofinansowania do klubu typowo piłkarskiego, który powinien być wizerunkiem w każdym mieście. Radny zadał pytanie, z czego wynika zaproponowana większa dotacja do Pałacu Kultury Zagłębia. Gmina miała zaoszczędzić na połączeniu instytucji kultury, likwidacji etatów kierowniczych. Widzę możliwości zmniejszenia dotacji do PKZ i przeznaczenia środków na boisko piłkarskie w mieście. I Z-ca Prezydenta Miasta p. Henryk Zaguła – Dzisiaj otrzymałem zestawienia czterech obiektów sportowych, stadionów, gdzie są dokumentacje techniczne i są studia wykonalności. W stosunku do tych czterech obiektów rozpoczynam procedurę aplikowania. W zakresie zabezpieczenia udziału własnego w WPI mamy 1 mln. 300 tyś. zł. Co do skateparku – ten pomysł jest, nie jest on na razie pierwszoplanowy, w Parku Hallera trzeba wykończyć układ komunikacyjny, który został dopuszczony warunkowo. Ten pomysł jest w obradach. Co do stadionu piłkarskiego – mówimy o małych, o dużym boiskach, o piłkarsko – lekkoatletycznym stadionie – kończymy dokumentację techniczną. To jest zadanie od 40 mln. w górę. Nie ma możliwości dopłaty do klubu sportowego, my nie jesteśmy podmiotem, który może na ten cel wydawać pieniądze. Ustawa o finansach publicznych bardzo precyzyjnie reguluje – środki mogą być przekazanie tylko na zadanie własne i tylko na majątek własny. Wszystkie kluby, które funkcjonują w oparciu o dotacje z budżetu, to są to kluby o charakterze młodzieżowym, o charakterze szkoleniowym, takie, które wchodzą w zakres nauki w szkołach oraz w pierwszy stopień zaawansowania. i dalej CYTAT Radny Edward Bober zwrócił uwagę na problem braku miejsc parkingowych w Parku Zielona.
8 I Z-ca Prezydenta miasta p. Henryk Zaguła – W ramach programu środków unijnych przewidziano ten obszar jako „obszar przesiadania się”. Cała filozofia tego problemu jest taka, że dojeżdżamy w określone miejsce, przesiadamy się – jest to przewidziane. Jeżeli chodzi o remont boisk - są cztery małe obiekty przygotowane i jeden duży. Wszystkie cztery będą tak samo aplikowane. Stadion Damel znajduje się w całkiem innym rozstawie, jest prowadzony jako odrębne zadanie. Na bazę sportową szkolną i miejską przewidziane jest 1 mln. 300 tyś zł., w ramach tego mamy przygotowane cztery boiska. -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:49 |