![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Yo
![]() ![]() Ten post edytował kwintosz czw, 27 wrz 2007 - 14:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE(olo) I na koniec pomyŚl czy nie byŁo przejawem nacjonalizmu nadanie nam tej nazwy - KATOWICE. i QUOTE(Bathurst) tak siĘzastanawiam Panowie czy aby za komuny Ówczesnym dygnitarzom zaleŻaŁo na znikniĘciu nazwy ZagŁebia - przecieŻ nie jest tajemnicĄ Że z naszego regionu wywodzi siĘwiele dziaŁaczy komunistycznych wszak to Czerwone ZagŁĘbie. Moim zdaniem u podstaw nadania hucie takiej nazwy mogŁy rÓwnieŻ leŻeĆ Ówczesne racje handlowe, nazywane obecnie marketingiem. Kto na Zachodzie, czy gdziekolwiek indziej poprawnie wymÓwiŁby takie sŁowa, jak ZagŁĘbie czy DĄbrowa? MielibyŚmy "Zaglempie" (sic!) i "Dabrofe". Jak rozumiem, olo i Bathurst sugerujĄ tu indktrynacjĘprowazdonĄ przez Ówczesnych bonzÓw. Nie sĄdzĘ, by tak byŁo. Nie za Gierka. Wszak jego rodzinna PorĄbka w granichach ZagŁĘbia leŻy. QUOTE(rafi) Widac, ze zatrzymales sie w czasach komunizmu i wszystko do nich porownujesz. Tak dla Twojej wiadomosci to mamy rok 2004 (XXI wiek i komunizmu juz nie ma w Polsce od 14 lat). Mam bardzo dobra swiadomosc regionalna, ale to wcale nie znaczy, ze mam traktowac inne miasta jako gorsze (tak jak ty traktujesz Katowice). A czy my jestesmy pod zaborami? Czemu nazwa Slaska Hala sportowa miala by byc upokarzajaca? Jak juz ktos wczesniej napisal, wlasciciel ma prawo sobie wybrac nazwe taka jaka chce. Hala znajduje sie w dabrowie. Ludzie ja odwiedzajacy zostawiaja pieniadze w Dabrowie (Zaglebiu), pracuja tam ludzie z Dabrowy, gdy jest transmisja w TV mowa jest o hali w Dabrowie. Czy myslisz, ze gdyby sie nazywala Slaska, to wszystko by sie zmienilo? Racje rafiego sĄ moim zdanie sŁuszne (nie tylko ze wzglĘdu na to, Że powoŁuje siĘna "ktosia", ktÓrym byŁem ja ![]() QUOTE(rafi) Jak ci ta huta przeszkadza, to pomysl co by teraz bylo w Dabrowie gdyby nie ona. Rozumiem, Że dyskusja dotyczy jedynie nazwy, a nie faktu: czy budowa huty byŁa dobra, czy zŁa. Na marginesie. PamiĘtam pola miĘdzy GoŁonogiem a Redenem i ceglanĄ drogĘz kasztanami po obu stronach tejŻe. PracowaŁo siĘna Bankowej (wtedzy DzierŻyĹskim), u Fitznera... ZsiadŁe mleko i Żurek kupowany od sĄsiadki. I dobrze mi z tym byŁo. Chyba kaŻdy miŁo wspomina lata dzieciĹstwa. Zatem, czy byŁa potrzebna, czy nie, to juŻ inny temat. QUOTE(olo) DziesiĄtki jeŚli nie setki zburzonych domÓw w caŁym regionie, ludzie wygnani ze swoich domÓw do klitek na manhattanie i ZagÓrzu. DuŻe mieszkania dostawali budowniczowie z HK. Kilkaset domÓw w tzw strefie ochronnej, gdzie jeszcze do ub roku nie moŻna byŁo ani domu wybudowaĆ ani rozbudowaĆ. Czy to nie upokorzenie? To skurwysyĹstwo pierwszej wody. Za nieboszczki komuny nie mieliŚmy na to Żadnego wpŁywu. Teraz moŻemy choĆby ponarzekaĆ czy do gazety napisaĆ. I nie skoĹczy siĘto na Radosze czy w MysŁowicach. Natomiast QUOTE(olo) Śmiem twierdziĆ, Że jesteŚ ptomkiem wÓlca, ktÓry siĘzaŁapaŁ na robotĘw HK , a potem na m3 na kasprzaka. to nieŁadne. Znam qpĘludzi "przyjeznych", ktÓrzy fajni sĄ i basta. Powody, dla ktÓrych siĘw DĄbrowie znaleĹşli nie sĄ dla mnie istotne. Istotne jest, czy odnaleĹşli siĘw tym naszym grajdoŁku, i czy akceptujĄ lokalizm i czy sĄ/byli akceptowani przez tubylcÓw.QUOTE(klocek) nazywasz Hute Katowice "wrozdem na dupie ZagŁebia" - owszem wrzodem byŁa nazwa KATOWICE, a nie Huta Do przecinka siĘzgadzam, od przecinka jednak bym dyskutowaŁ. Ale dyskusja wydaje mi siĘzbĘdzna. TrzydzieŚci lat minĘŁo, jak jeden dzieĹ... A czoŁgi mi pod klatkĄ jechaŁy, ale takie byŁy zaspy, Że trzeba byŁo na daszku nad klatkĄ siedzieĆ. Tok myŚlenia "zimne -> piwo -> lubiĘ" jest mi tak samo bliski, jak "DĄbrowa -> ZagŁĘbie -> Polska". I odwrotnie teŻ. A moŻe nawet bardziej. MoŻna mi zarzuciĆ trywializm, ŚwiĘtokractwo, ble, ble, ble. Kicham na to, to jest mÓj tok rozumowania. Nie paŁam nienawiŚciĄ do katowiczan, krakusÓw, warszawiakÓw, paryŻan czy aborygenÓw za to Że sĄ tymi, kim sĄ. Nie sĄdzĘ, Żeby ktokolwiek z nas paŁaŁ (hi! ale zwrot). PaŁanie moŻe siĘzmianiĆ w paŁowanie. To juŻ przerabialiŚmy. ReasumujĄc: Prawda jest jak dupa - kaŻdy ma swojĄ. I trzymajmy siĘtego, by tak mogŁo byĆ. PS. Abram i Mojszele przychodza do rabina z prosba zeby roztrzygnal toczacy sie miedzy nimi spor. Rabin zgadza sie i prosi Abrama Żeby wylozyŁ swe pretensje. "Masz racje"-mowi po wysluchaniu Abrama i zwraca sie do Mojszele: "A ty, Mojszele, co masz do powiedzenia?” Mojszele wyklada z przejeciem swe pretensje. "Ty rowniesz masz racje" -zgadza sie Rabin. "Rebe-wola ze zdumieniem zona Rabina - A to jak? Przeciesz dwie osoby nie moga miec racji jednoczesnie!” "Owszem-odpowiada Rabin-Ty rowniez masz racje, moja droga Salci". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:45 |