![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Yo
![]() ![]() Ten post edytował kwintosz czw, 27 wrz 2007 - 14:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
[quote="rafi"]Prosze bardzo:
[quote]SpeŁniŁo siĘmoje marzenie. Zniknie absurdalna, ponad wszystko upokarzajĄca nazwa KATOWICE z pejzaŻu ZagŁĘbia.[/quote] WidzĘ, Że ŚwiadomoŚĆ regionalna nic dla Ciebie nie znaczy. Jestem pewien, Że z pokorĄ przyjĄŁbyŚ dla nowej hali nazwĘŚlĄska Hala Sportowa. Nie byŁoby to dla Ciebie upokarzajĄce. [quote]Przez te ponad 20 lat HK promowaŁa na caŁym Świecie miasto Katowice zupeŁnie za darmo. Uwazam ze jeŚli Huta miaŁa nosiĆ imie jakiegoŚ miasta to powinna nazywaĆ sie Huta DĄbrowa lub Huta ZagŁĘbie i tyle. Nie wiem kto byŁ odpowiedzialny za takĄ nazwe dla Huty i komu strzeliŁo to do gŁowy.[/quote] I znÓw to samo. Nacjonalizmem nazywasz chĘĆ nazwania huty leŻĄcej w granicach ZagŁebia imieniem tegoŻ ZagŁĘbia. Kiedy zdasz sobie sprawĘ, Że nazwanie tego wrzoda na dupie ZagŁĘbia nazwĄ Katowice byŁo pierwszym krokiem do wykreŚlenia z historii nazwy ZagŁĘbie. Czy masz pojĘcie, Że gŁeboko zaawansowane byŁy plany komunistÓw, Żeby nazwaĆ caŁĄ aglomeracjĘnazwĄ Katowice. [quote]I takim wrzodem na dupie ZagŁĘbia byŁa ta huta i ta nazwa.[/quote] Gdzie tu nacjonalizm, czyŚ ty postradaŁ zmysŁy. Ty nie pamiĘtasz GoŁonoga sprzed czasÓw HK. Mam to szczĘŚcie, Że pamiĘtam wodĘw starej Pogorii czystĄ jak Łza. PamiĘtam ŁosieĹskĄ gÓrĘi las. I nie mÓw mi, jak przyjezdne wÓlce, Że dziĘki hucie mam mieszkanie i utrzymanie. SĄ jeszcze miejsca gdzie nie ma huty katowice i ludzie ŻyjĄ tam dostatnio. Dla mnie ta huta jest najwiĘkszym nieszczĘŚciem jakie mogŁo nas tu spotkaĆ. [quote]Ale cieszĘsiĘ, Że sŁowo KATOWICE zniknie z bramy huty w ZagŁebiu. I nie ma to nic wspÓlnego z nacjonalizmem. To tzw sprawiedliwoŚĆ dziejowa.[/quote] PamiĘtam czerwone mamuty, jak piszczaŁy: komu nazwa huty DierŻyĹski przeszakadza. A teraz dokŁadnie przeczytaj i jeszcze raz odpowiedz na pytanie, ktÓry fragment tej dyskusji wyczerpuje znamiona definicji - NACJONALIZM >>Nacjonalizm (z ŁaciĹskiego natio - narÓd), ideologia i ruch polityczny, a takŻe postawa spoŁeczno-polityczna, podporzĄdkowujĄce interesy innych narodÓw interesom wŁasnego. WedŁug tej ideologii wszelkie dziaŁania polityczne podejmowane sĄ w celu podniesienia siŁy wŁasnego narodu, a takŻe oceniane przez pryzmat jego dobra i interesÓw. Jako ideologia polityczna nacjonalizm uksztaŁtowaŁ siĘw XIX w. PojĘcie nowoczesnego narodu zdefiniowane zostaŁo po raz pierwszy w czasie rewolucji francuskiej, a przez M. BarrÄsa w 1892. NarÓd rozumiany jest jako wspÓlnota duchowa i moralna, a w mniejszym stopniu jako wytwÓr historii. Zgodnie z ideologiĄ nacjonalizmu przynaleŻnoŚĆ jednostki do danego narodu jest nieodzownym warunkiem jej rozwoju. Interesy narodÓw, jako sprzeczne, sĄ nie do pogodzenia ze sobĄ. W tym kontekŚcie interes narodowy jest celem wszelkich dziaŁaĹ politycznych, a metodĄ realizacji tego interesu - egoizm narodowy. W kategoriach politycznych oznacza to koniecznoŚĆ budowy przez kaŻdy narÓd wŁasnego paĹstwa. DĄŻenie do rozwoju kosztem innych narodÓw prowadzi do ksenofobii (uprzedzenia narodowe), wrogoŚci i nietolerancji, tzw. etnocentryzmu. CzĘsto nieodŁĄcznym skŁadnikiem nacjonalizmu jest elitaryzm kreujĄcy na przywÓdcÓw bardziej ŚwiadomĄ narodowo elitĘ. SkrajnĄ postaciĄ nacjonalizmu jest szowinizm, ktÓry uznaje prawo wŁasnego narodu do podbojÓw i panowania nad innymi narodami. Tak rozumiany, staŁ siĘskŁadnikiem nazizmu i faszyzmu.<< I na koniec pomyŚl czy nie byŁo przejawem nacjonalizmu nadanie nam tej nazwy - KATOWICE. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:49 |