![]() |
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Yo
![]() ![]() Ten post edytował kwintosz czw, 27 wrz 2007 - 14:37 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
Rafi ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 25 sie 03 Skąd: DG City Nr użytkownika: 15 ![]() |
Prosze bardzo:
QUOTE SpeŁniŁo siĘmoje marzenie. Zniknie absurdalna, ponad wszystko upokarzajĄca nazwa KATOWICE z pejzaŻu ZagŁĘbia. QUOTE Przez te ponad 20 lat HK promowaŁa na caŁym Świecie miasto Katowice zupeŁnie za darmo. Uwazam ze jeŚli Huta miaŁa nosiĆ imie jakiegoŚ miasta to powinna nazywaĆ sie Huta DĄbrowa lub Huta ZagŁĘbie i tyle. Nie wiem kto byŁ odpowiedzialny za takĄ nazwe dla Huty i komu strzeliŁo to do gŁowy. QUOTE Fakt - to absurd Huta Katowice na ZagŁĘbiu , ale absurd historyczny a dla mnie to co staŁe i nie zmienia siĘod lat ma wartoŚĆ i tyle. SwiadomoŚĆ istnienia regionu nie moŻe byĆ zachwiana tym Że huta jest Katowice a nie ZagŁebie, to chyba coŚ gŁebszego. MoŻe powinnismy naciskaĆ Żeby wiĘcej ulic miaŁo nazwy sŁawnych ZagŁĘbiakÓw, wtedy nazwa katowice na ZagŁĘbiu byŁa by ciekawĄ egzotykĄ. QUOTE I takim wrzodem na dupie ZagŁĘbia byŁa ta huta i ta nazwa. QUOTE Ale cieszĘsiĘ, Że sŁowo KATOWICE zniknie z bramy huty w ZagŁebiu. I nie ma to nic wspÓlnego z nacjonalizmem. To tzw sprawiedliwoŚĆ dziejowa. To wszystko sa slady nacjonalizu. Dziwie sie ze tego nie dostrzegles (cos z tym twoim czytaniem miedzy wierszami, jak i tym normalnym takze jest nie tak - moze jednak nie rozumiesz znaczenia tego slowa) Nie ludzmy sie, kazdy jest w pewnym stopniu ncjonalista, ale z dyskusji wynika ze Ty w wiekszym stopniu niz ja. A ze nie potrafisz tego u siebie wychwycic to trudno. P.S do Miska - Dla mnie to nacjonalizm. Uwazanie, ze jest sie kims lepszym od innego (nasz region lepszy od Slaska), ze jakas nazwa jest niedostatecznie dobra dla czegos. Lokalny patriotyzm to jest to co robimy na lamach tego forum (jako ogol). Zalezy nam na losach naszego miasta, wiec prowadzimy te dyskusje. Lokalny patriotyzm to nie wywyzszanie wlasnego regionu ponad inne. To praca dla kraju/regionu niezaleznie od tego w jakiej sytuacji on sie znajduje. Lokalnego patriote ciesza sukcesy wlasnego regionu, ale nie patrzy on krzywym okiem na sukcesy innych (regionow/miast)... ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 00:23 |