![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Ludzie co to sie dzieje Stalin wiecznie zywy. Nie wiem czy sie
![]() NiszczejĄce pomniki PoniedziaŁek, 28 lutego 2005r. Podczas ostatniej sesji Rady Miejskiej wyszŁo na jaw, Że kilka wpisanych na trwaŁe w krajobraz miasta pamiĄtek przeszŁoŚci, wymaga znacznie lepszej opieki. Na przykŁad na wielu pomnikach nie ma tablic, ktÓre wyjaŚniaŁyby, co tak naprawdĘupamiĘtniajĄ. Radny Edward Bober upomniaŁ siĘna przykŁad o takie wŁaŚnie tablice, ktÓre mŁodym ludziom pozwoliŁyby Łatwiej przybliŻaĆ siĘdo historii. — Na pomniku BohaterÓw Czerwonych SztandarÓw, ktÓry stoi w centrum miasta, a ktÓrego mŁodzi ludzie nazwali sobie „Hendrixem”, powinna pojawiĆ siĘestetyczna tablica z odpowiednim podpisem. Podobnie wyglĄda sytuacja z pomnikiem Tadeusza KoŚciuszki. Z cokoŁu pozrywane sĄ juŻ litery i wkrÓtce w ogÓle nie bĘdzie wiadomo, co tam jest napisane. Zdaniem radnego Bobra warto takŻe pomyŚleĆ o przywrÓceniu w mieŚcie jednej z ulic nazwy 27 Stycznia, upamiĘtniajĄcej datĘwyzwolenia ZagŁĘbia, a wiĘc takŻe DĄbrowy GÓrniczej. — KiedyŚ ta nazwa funkcjonowaŁa, ale zostaŁa zastĄpiona innĄ i w koĹcu zniknĘŁa na dobre. UwaŻam, Że powinniŚmy do tej historycznej daty powrÓciĆ. MoŻna nadaĆ jej nazwĘjednej z ulic albo na przykŁad dodaĆ do nazwy placu w centrum miasta, tym przed PaŁacem Kultury ZagŁĘbia, ktÓry nosiŁby wÓwczas nazwĘPlacu WolnoŚci 27 Stycznia — stwierdziŁ Edward Bober. (pas) - Dziennik Zachodni |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 46 Dołączył: nie, 01 kwi 07 Skąd: DG / Jaworzno / UK Nr użytkownika: 645 ![]() |
Trzeba miec bardzo waskie pojecie o historii, zeby mowic o Armii Czerwonej "cacy chlopaki", byla to armia okupacyjna, taka sama jak hitlerowcy. Wczesniej realizowala koncepcje Lenina, a pozniej Stalina, czyli zniewolenie krajow pod pretekstem niesienia pokoju, rownosci i braterwstwa ... hehe.
Dla tych co wychwalaja komune, polecam przemyslenie (jesli nie bedzie to dla nich zbyt ciezkie) spraw takiech: - Gdzie bylaby Polska gdyby Armia Czerwona po pobiciu hitlerowcow pozostawila Polske wolna, demokratyczna? - Czy miliony polakow, przez dziesiatki lat wyjezdzalyby za granice w poszukiwaniu lepszego zycia? - Czy tysiace Polakow stracilo by zycie w wyniku dzialania rezymu sowieckiego? - itd... Trzeba pamietac, ze dzieki takim jak wy, ruscy spokojnie mogli prowadzic swoje wieloletnie rzady, a wiec chwalcie dalej Kwasniewskiego, Millera, Gierka, Zawadzkiego i innych aparatczykow PZPRowskich, co to tak wspaniale prowadzili nasz kraj do potegi ... zludnej. Ja tylko prosze, nie chwalcie tych person i tego systemu na forum publicznym, bo jak czytam takie bzdety to, az mi sie kielecki scyzoryk otwiera w kieszeni. Uff, ale mnie wkurzyli... -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Czy doczekam się w końcu dnia gdy z Dąbrowy znikną te wszystkie pomniki sławiące Armię Czerwoną? Uff, ale mnie wkurzyli... jest jak jest bo dabrowskie elity wyksztalcone na wieczorowym uniwersytecie marksizmu leninizmu... Jesteście chłopaki niesłychanie odważni, dynamiczni, konsekwentni i bezkompromisowi. Szkoda tylko, że Was nie było 20 lat temu. Teraz antykomunistyczni rewolucjoniści nie są już nikomu potrzebni. Wiedza o najnowszej historii Polski, Europy i świata jest w Polsce fatalna. Wynika z prozaicznego powodu - przeładowanie programu historii. Nauczyciele w szkołach nie zdążą o tym opowiedzieć przed końcem roku szkolnego w ostatniej klasie, a po książki z własnej woli mało kto już sięga. Ofiarą tego ewidentnie padł Quni, który plecie takie okropne androny, że aż głowa boli. A co do samych komunistycznych pomników, to warto by się nimi zająć. Przenieść wszystkie w okolice Muzeum Miejskiego. Zrobić z nich jakąś socjalistyczną alejkę. Wzbogacić w zdjęcia z tamtego okresu i powstałby ciekawa wystawa o powojennym 50-leciu naszego miasta. Paradoksalnie bardzo mało wiemy o przemianach Dąbrowy w tym czasie. Taki skansenik powinien wszystkich zadowolić. Pozostaje prozaiczny problem - kasa. Generalnie pomnikom jako takim jestem przeciwny. Nader rzadko prezentują sobą coś ciekawego. Szczególnie widać to w ostatnich latach na przykładzie JPII-manii. Takiego zalewu kiczu i bezguścia nie było w Polsce od czasów czołgów na postumentach. Cud boski, że się DG od tego uchroniła. Ten post edytował bzenek sob, 01 gru 2007 - 14:00 |
|
|
Guest_Fremlin_* |
![]()
|
Guests ![]() |
Jesteście chłopaki niesłychanie odważni, dynamiczni, konsekwentni i bezkompromisowi. Szkoda tylko, że Was nie było 20 lat temu. Teraz antykomunistyczni rewolucjoniści nie są już nikomu potrzebni. Potrzebni są natomiast ludzie, którzy myślą samodzielnie i to nie tylko na temat tego co zjeść, ile zarobić i ile panienek przyhaczyć. Z tymi pomnikami jest jeszcze jeden problem ...one przyspażają wstydu. Bo jak niby wytłumaczyć obcokrajowcowi dlaczego obeliski na cześć wroga stoją w niby wolnym kraju i mają się dobrze? Mi, bardziej od zniknięcia tych pomników, marzy się by społeczeństwo dojrzało i zaczęło patrzeć dalej niż na swoje podwórko i nie tylko przez pryzmat "ja, mnie". |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:26 |