![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Osoby które zaglądają na form sosnowieckie już wiedzą, że trwa dyskusja i zapisy do stowarzyszenia, które najogólniej rzecz biorąc obejmie swoim zasięgiem Zagłębie Dąbrowskie, a jego celem będzie obrona tożsamości kulturowej Zagłębia poprzez wsparcie i ochronę wszystkich rzeczy niematerialnych i materialnych które się z Zagłębiem wiążą. Nie tylko kultura ale też sprawy gospodarcze i społeczne będą istotą działalności tego stowarzyszenia. Chodzi o osoby nie uwikłane w układy polityczne i osoby, które chcą aby miasto i region/ subregion, w którym mieszkają zmieniał się na lepsze.
http://www.forum-sosnowiec.pl/viewtopic.php?p=4815#4815 Aby stowarzyszenie sprawnie działało będzie mieć odziały (np. oddział DG) i sekcje tematyczne ( np. sekcja ekologia/turystyka) Zapraszam do zgłaszania swojego akcesu tutaj w tym wątku. Ten post edytował kwintosz śro, 12 mar 2008 - 13:47 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
CYTAT e-sosnowiec
Po pierwsze: Zagłębie! Wczoraj media informowały o pomyśle założenia przez internautów związanych z forum-sosnowiec.pl stowarzyszenia działającego na rzecz umacniania tożsamości Zagłębia Dąbrowskiego. Skąd wzięła się ta idea? Czym będzie się zajmować powstająca właśnie organizacja i czy jest Zagłębiu potrzebna? Zapytaliśmy o to twórców projektu i zagłębiowskich regionalistów. Piotr Krawczyk, redaktor portalu Zaglebie.info, współtwórca forum-sosnowiec.pl: Myśl o stworzeniu stowarzyszenia powstała na www.forum-sosnowiec.pl tuż po głośnej sprawie zburzenia zabytkowej fabryki Schoena. To na tym forum internauci podnieśli alarm w sprawie wyburzenia hali, na tym forum pisze się o kolejnych zabytkach przemysłowych, które mogą zniknąć z krajobrazu miasta. Jak się okazało, sprawami sosnowieckimi zainteresowani są mieszkańcy innych miast, zwłaszcza Czeladzi, w związku z czym wieść o tworzeniu stowarzyszenia ogólnozagłębiowskiego nie była zaskoczeniem poza Sosnowcem. Nazwa stowarzyszenia, czyli Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego nawiązuje do forów internetowych, skąd wywodzą się przyszli jego członkowie oraz zasięgu terytorialnego. Powstała już deklaracja programowa i jest tworzony statut. Celem stowarzyszenia nie będzie tylko ochrona i promowanie dziedzictwa kulturowego Zagłębia, ale również sprawy aktualne i przyszłe tj. pozyskiwanie środków unijnych, bezpieczeństwo, promocja miast i regionu, inwestycje, ekologia. Wszystkie szczegóły będą jednak dopracowane podczas zebrania założycielskiego, które odbędzie się w dniu 11 listopada br. w Czeladzi. Adam Gawron, uczestnik forum-sosnowiec.pl, autor petycji w sprawie ochrony sosnowieckich zabytków: Tworzenie stowarzyszenia to inicjatywa, którą warto poprzeć. Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego pozwoli zintegrować zagłębiowską społeczność lokalną nie tylko w świecie internetu, ale także w ?realu?. Po zburzeniu hali dawnej fabryki Schoena na zagłębiowskich forach wybuchła gorąca dyskusja. Pomyśleliśmy, że warto nie tylko komentować, ale także działać. Powstała obawa o inne zabytki Sosnowca. Mamy zamiar dbać o wartości Zagłębia Dąbrowskiego i działać na rzecz integracji naszej społeczności oraz rozwój regionu. Paweł Dusza, naczelnik Wydziału Kultury i Sztuki Urzędu Miejskiego: Jestem sympatykiem nowo powstającego stowarzyszenia, udzielam się na jego forum internetowym. Cieszy mnie, że internauci postanowili działać jako stowarzyszenie. Każda taka inicjatywa jest dobra dla miasta i należy ją chwalić. Jeśli Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego będzie działać w kierunku ochrony dziedzictwa kulturowego Sosnowca, ma poparcie moje, a także prezydenta. Każda organizacja pożytku publicznego zakłada cele statutowe i jeśli pokrywają się one z wizją miasta, jesteśmy w stanie pomóc jej pozyskiwać środki na realizację zadań. Współpraca między miastem a stowarzyszeniem może przebiegać z obopólnymi korzyściami. Ja, jako konserwator zabytków, mogę wspomóc jego działania, doradzić i uwrażliwić na pewne kwestie. Liczę także na pomoc stowarzyszenia i wskazówki, szczególnie co do ochrony zabytków przemysłowych czy nagrobków. W końcu jestem tylko człowiekiem i nie wszystko mogę zrobić sam. Mam nadzieję, że nasza współpraca będzie przynosić pozytywne rezultaty. Dr Michał Kaczmarczyk, regionalista, autor książek i artykułów poświęconych przeszłości Zagłębia Dąbrowskiego: Internauci tworzący forum-sosnowiec.pl to grupa pasjonatów, dla których sprawy Zagłębia i jego tożsamości mają szczególną wartość. Gdy kilka tygodni temu, za zgodą władz Sosnowca, doszło do wyburzenia ponad stuletnich obiektów Schoena, internauci zaalarmowali media i urzędników. Z ich inicjatywy powstał list otwarty i petycja w sprawie wpisania do rejestru zabytków innych obiektów, stanowiących symbole przemysłowego dziedzictwa Sosnowca. Bezpośrednim ?sprawcą? petycji był Adam Gawron ze stowarzyszenia ?Moje Miasto?, uczestnik forum-sosnowiec.pl. Podpisało ją blisko 300 osób z całej Polski. Dobrze, że sukces petycji skłonił internautów do kolejnych działań poza siecią. Regionaliści z Sosnowca, Dąbrowy Górniczej, Czeladzi i Będzina chcą w sposób bardziej aktywny walczyć o sprawy ważne dla Zagłębia. Dotychczas koncentrowali się przede wszystkim na dyskusjach w sieci. Ich internetowe forum stanowiło jedną z najważniejszych trybun wyrażania opinii i prowadzenia debaty o regionie. Teraz jego użytkownicy chcą działać w realnym świecie. Kibicuję temu pomysłowi! Jadwiga Krzeszowiec, redaktor naczelna ?Wiadomości Zagłębia?: Takie stowarzyszenie jest Zagłębiu potrzebne! Silenizacja naszego regionu postępuje, wciąż mówi się o rozmaitych zagrożeniach dla tożsamości Zagłębia. Problem w tym, że głównie się o nich mówi, a niewiele robi, by temu zagrożeniu przeciwdziałać. Ochrona zabytków ? pierwsza inicjatywa, w którą może zaangażować się nowe stowarzyszenie, to konkretne działanie na rzecz regionu. Słowa zamieniają się więc w czyn. Zagłębie potrzebuje rzeczników, którzy upomną się o jego kulturową odrębność. Funkcję tę najlepiej spełniają organizacje pozarządowe. Tworzone przez internautów stowarzyszenie ma szansę odegrać istotną, pozytywną rolę. Mają w nim działać przede wszystkim młodzi ludzie, co uznaję za jeden z najważniejszych atutów Forum dla Zagłębia Dąbrowskiego. -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 02:48 |