![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Jest w Dąbrowie taka instytucja, która działa coraz prężniej, rozbudowując się cały czas, a dzięki niej nasze dzieci i młodzież znajdują fachową poradę wychowawców prowadzących zajęcia w bardzo szerokim zakresie.
Zresztą sami zobaczcie: MOPT ![]() Wychowankowie corocznie, dzięki olbrzymiemu zangażowaniu dyrekcji i wychowawców uczestniczą w wielu konkursach. QUOTE Niezwykłe światy, malowane pędzlem i ołówkiem 01.06.2007 Młodzieżowy Ośrodek Pracy Twórczej jest prawdziwą kuźnią młodych talentów. Swoje pasje i zainteresowania z przyjemnością rozwijają tutaj także dwie 13-latki, Basia Koźbiał i Klaudia Kadłubiec, których na dobre wciągnęło malowanie i rysunek. O ich nieprzeciętnych umiejętnościach świadczy coraz większa liczba nagród i wyróżnień w przeróżnych konkursach. Basia szczerze przyznaje, że zajęcia plastyczne i kreowanie własnych wizji na papierowych kartach to dla niej ogromna frajda. Znacznie większa niż żmudne ćwiczenia, które są niezbędne, by osiągnąć perfekcję w grze na jakimś instrumencie muzycznym. - Dziadkowie bardzo chcieli, żebym grała. Nawet dostałam kiedyś pianino, ale zamiast chodzić na zajęcia muzyczne wolałam uczyć się rysunku. Szczególnie podoba mi się malowanie ołówkiem. Najbardziej postaci i portretów. Choć może się komuś wydawać, że brak wielobarwnej palety kolorów czyni takie prace mniej atrakcyjnymi, ja uważam, że są jednak bardzo ciekawe. Wystarczy czasami kilka konturów, szkiców, by przekonać się, że powstaje coś naprawdę fajnego - mówi dąbrowianka. Bardziej poważnie zaczęła interesować się sztuką plastyczną i malowaniem w czwartej klasie szkoły podstawowej, a jej pierwszym sukcesem okazał się udział w wojewódzkim konkursie plastycznym, gdzie przedstawiła własną wizję miasta. Potem posypały się kolejne laury. Pierwsze miejsce w wojewódzkim konkursie Mój dom w Radlinie oraz zwycięstwo w międzynarodowym konkursie w Rumunii na najpiękniejszy kalendarz, przedstawiający regionalne tradycje i obrzędy ludowe podczas czterech pór roku. - Oprócz postaci interesuje mnie właśnie przelewanie na papier różnych elementów architektury, kwiatów, ogrodów, a także projektowanie wnętrz, troszkę też ubiorów. Dobre pomysły przychodzą mi do głowy często podczas... lekcji i wtedy staram się je utrwalić gdzieś na kartkach - przyznaje Basia, która ma także sporo sukcesów w konkursach recytatorskich. Jak podkreśla preferuje raczej prozę. W Klaudii Kadłubiec też drzemią ogromne pokłady przeróżnych talentów. Pomimo tego, że ma dopiero 13-lat świetnie maluje, bije na głowę rówieśników w konkurencjach sportowych, a do tego gra od lat na keyboardzie. Już w wieku pięciu lat wygrała konkurs plastyczny w MOPT pod hasłem To, co piękne wokół nas, który przewidziany był w kategorii od... 7 do 10 lat. Dwukrotnie zdobywała także nagrodę Grand Prix w międzynarodowych konkursach plastycznych, gdzie zaprezentowała m.in. piękno Beskidów i Bieszczadów. Nie ma przed nią tajemnic komputer, dzięki czemu mogła zaprojektowała najpiękniejszą kartkę wielkanocną w konkursie grafiki komputerowej. Te wszystkie sukcesy zaowocowały miejskim stypendium, przyznanym przez prezydenta Dąbrowy Górniczej. - Malowanie to moja pasja. Lubię bawić się kolorami i barwami. Sporą przyjemność sprawia mi malowanie pejzaży i krajobrazów. Jest w nich jakieś naturalne piękno, które staram się pokazać innym - mówi Klaudia. Po zakończeniu edukacji w szkole podstawowej swój talent będzie rozwijać dalej w gimnazjum plastycznym. Jak się okazuje dąbrowianka znajduje także czas na rywalizację sportową. Jest podstawową zawodniczką drużyny siatkówki w SP 29 w Zespole Szkół nr 3. Ostatnio wygrała także szkolne zawody w czwórboju. - Jeśli lubi się to, co się robi, to mimo innych obowiązków i nauki zawsze można znaleźć wolny czas na rozwijanie swoich zainteresowań - podkreśla utalentowana dąbrowianka. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni Z tego co wiem, jest to pierwszy z cyklu artykułów poświęconych dąbrowskiemu MOPT-owi dlatego rozpocząłem nowy temat. -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT Warsztataty dla młodych i twórczych źródło: www.dabrowa-gornicza.plNie lada gratka szykuje się dla zainteresowanych teatrem, literaturą, fotografią oraz animacją komputerową. Z początkiem listopada w MOPT rusza nowy projekt edukacyjny w ramach rządowego programu, którego celem jest pobudzenie aktywności i inicjatyw młodego pokolenia oraz efektywne zagospodarowanie czasu wolnego dzieci i młodzieży. Program skierowany jest do uczniów lokalnych szkół w wieku od 10 do 18 lat. Warsztaty są bezpłatne, otwarte dla tych uczniów, którzy pragną podjąć aktywne działania artystyczne. Warsztaty rozpoczną się 5 listopada. Warsztaty artystyczne obejmują m.in. pracę i uczestnictwo w multimedialnym spektaklu (blok Multimedialne Środki Przekazu w Sztuce Teatralnej), uczestnictwo w Śląsko-Zagłębiowskim Happeningu Literackim, pracę dziennikarską i fotoreporterską przy szkolnej gazecie "renDGen", uczestnictwo w projekcjach filmowych, zgłębianie technik grafiki komputerowej oraz udział w warsztatach malarskich. W ramach projektu odbędzie się także wiele interesujących spotkań autorskich. Wśród zaproszonych autorów znaleźli się m.in. Marian Kisiel, Paweł Majerski, Wojciech Kuczok, Radosław Kobierski, Bartłomiej Majzel, Krzysztof Siwczyk, Jacek Durski, Maciej Mielecki, Wojciech Brzoska oraz Paweł Sarna. W ramach projektu organizatorzy zaplanowali także wycieczki kulturoznawcze oraz wizyty w teatrze, kinie oraz galeriach sztuki. Warsztaty przybiorą formę cyklicznych spotkań, uzupełnionych panelami dyskusyjnymi, spotkaniami z kreatorami dzisiejszego wizerunku artystycznego i animatorami kultury. Urozmaicona artystycznie formuła projektu pozwala na zintegrowanie różnorodnych metod oraz form pracy z dziećmi i młodzieżą na płaszczyźnie kulturalnej i edukacyjnej. Chętni do wzięcia udziału w projekcie, mogą się zgłaszać do 31 października. Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do wypełnienia niezbędnych formularzy: kwestionariusza osobowego i deklaracji oraz do zapoznania się z regulaminem warsztatów. Dokumenty te są dostępne w sekretariacie MOPT przy ul. 3-go Maja 30 lub na stronie internetowej ośrodka www.mopt.ovh.org Dodatkowe informacje można uzyskać pod numerem telefonu 032/2625461 lub w siedzibie MOPT. Magdalena Skorus CYTAT Zaduszki Bluesowe
[2007-10-31 08:48:32] 8 listopada o godz. 16.00 w Młodzieżowym Ośrodku Pracy Twórczej ruszy kolejna, VII edycja Zaduszek Bluesowych. Dla wielbicieli bluesa zagra kwartet wyjątkowych muzyków. Bronisław Duży - instrumentalista, kompozytor i aranżer - zagra na puzonie. Artysta stosuje niebanalne techniki gry na tym instrumencie, wychodzące daleko poza możliwości instrumentu. Muzyk został uhonorowany stypendium im. K. Komedy. Od lat utrzymuje się na szczycie organizowanej przez "Jazz Forum" ankiety Jazz Top. Współpracował z formacjami: sesja 80, Free Cooperation, Pick UU, Twinkle Brothers, Irek Dudek - Blues Band i Symfonic Blues, Young Power oraz z artystami Jorgosem Skoliasem i Bogdanem Preczem. Grzegorz Kapołka jest kojarzony z wieloma projektami muzycznymi. W latach 80-tych współpracował z formacjami Ireneusza Dudka, przez kilka lat był też związany z zespołem Young Power. W 1987 r. zrealizował płytę "Brzydcy" z Grażyną Łobaszewską. Współpracował także z Krystyną Prońko, Ewą Urygą, Ewą Bem, Jorgosem Skoliasem, Wojtkiem Staroniewiczem, Zbigniewem Jakubkiem, Krzysztofem Ścierańskim, Anthimosem Apostolisem, Jerzym Piotrowskim i Golec uOrkiestra. Nagrał płytę "Mr DJ" ze znanymi amerykańskimi muzykami - gitarzystą Frankiem Gambale oraz puzonistą Robinem Eubanksem. W ankiecie Top 2001 dwumiesięcznika "Gitara i Bass" Kapołka został doceniony jako najlepszy bluesowy gitarzysta, a płyta "Big Blues II" zwyciężyła w kategorii bluesowy album roku. Na scenie MOPT wystąpi także jeden z najoryginalniejszych basistów - Dariusz Ziółek. W roku 2002 pismo "Gitara i Bas" przyznało mu nagrodę za wybitne osiągnięcia basowe. Jego płyta "4 strings" została okrzyknięta rewelacją, a została nagrana solo - bez nakładek. Ziółek realizował projekty muzyczne m.in. ze Zbigniewem Namysłowskim, Tomaszem Stańko, Irkiem Dudkiem, Stanisławem Sojką i Leszkiem Możdżerem oraz wokalistami Ewą Urygą, Ewą Bem i Krystyną Prońko. Na perkusji zagra żywiołowy Grzegorz Poliszak, współpracujący od kilku lat z Trebuniami przy projektach muzyki etnicznej. Gra najchętniej funky, fussion, rock, jazz i blues. Realizował projekty z Kapołka Quartet "Big Blues II" oraz Lorą Szafran, Ireneuszem Dudkiem, Mieczysławem Szcześniakiem, Tomaszem Stańko oraz Golec uOrkiestra. Zapraszamy na ten niepowtarzalny koncert. Wstęp wolny. Magdalena Skorus, MOPT Ten post edytował Zibar czw, 01 lis 2007 - 14:06 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:31 |