![]() |
![]() |
![]() ![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 312 Dołączył: sob, 13 wrz 03 Skąd: Zagłębie Dąbrowskie (Sosnowiec) Nr użytkownika: 21 ![]() |
Osoby które zaglądają na form sosnowieckie już wiedzą, że trwa dyskusja i zapisy do stowarzyszenia, które najogólniej rzecz biorąc obejmie swoim zasięgiem Zagłębie Dąbrowskie, a jego celem będzie obrona tożsamości kulturowej Zagłębia poprzez wsparcie i ochronę wszystkich rzeczy niematerialnych i materialnych które się z Zagłębiem wiążą. Nie tylko kultura ale też sprawy gospodarcze i społeczne będą istotą działalności tego stowarzyszenia. Chodzi o osoby nie uwikłane w układy polityczne i osoby, które chcą aby miasto i region/ subregion, w którym mieszkają zmieniał się na lepsze.
http://www.forum-sosnowiec.pl/viewtopic.php?p=4815#4815 Aby stowarzyszenie sprawnie działało będzie mieć odziały (np. oddział DG) i sekcje tematyczne ( np. sekcja ekologia/turystyka) Zapraszam do zgłaszania swojego akcesu tutaj w tym wątku. Ten post edytował kwintosz śro, 12 mar 2008 - 13:47 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
![]() Na początku od razu dodam, że dawno nic nie pisałem ale uważnie czytam co forumowicze myślą. Bardzo się ciesze, że pojawił się temat Dąbrowskiego Forum Organizacji Pozarządowych, choć widziałem, że co niektórzy ciągle uznają, że co człowiek nie robi, to od razu polityka, ![]() ale do rzeczy... Uważam, że pomysł z tym stowarzyszeniem to strzał w dziesiątkę. Co do rozważań na temat czy KRS czy zwykłe stowarzyszenie to: 1. Na pewno zwykłe to mały wysiłek, ale ograniczone możliwości!!! jest się jakimś podmiotem i w imieniu członków można wystąpić z różnymi petycjami. Jednym słowem dalej forum będzie funkcjonować jak funkcjonuje i zakładam, że nie wiele to zmieni w jego rozwoju (forum - mam na myśli wszystkie zagłębiowskie fora) choć jest szansa na wspólną promocję i jakieś tam spotkania. 2. Stowarzyszenie z KRS daje przede wszystkim osobowość prawną i możliwość ubiegania się o dotację a to przy min. zaangażowaniu członków (głównie zarządu) otwiera wiele możliwości!!!za kilka lat może to być na pewno silna organizacja pozarządowa ale warunek jest taki, że znajdą się liderzy, którzy to pociągną, wezmą na siebie odpowiedzialność i mozolnie krok po kroku będą budować organizacje. (członków wystarczy 15) To chyba taka najważniejsza różnica na tym etapie rozwiązań. Ja bym chyba zorganizował na początek zwykłe - zobaczył ile osób w to chce wejść i jak to się układa i w następnym roku postarał się przekształcić w stowarzyszenie z KRS. Oczywiście jeśli potrzebujecie wsparcia to służę wiedzą i doświadczeniem:) Przy okazji tych, którzy nie byli na stronie Portal Organizacji Pozarządowych Dąbrowa Górnicza Pozdrawiam serdecznie -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: niedziela, 12 października 2025 - 02:50 |