![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 1,390 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza Nr użytkownika: 5 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Potrzebne czy nie? Czy potrzeba byŁo budowaĆ je aŻ na takĄ skale? czy wybrano dobry sposÓb finansowania tej inwestycji? czy jest to dobra lokalizacja?
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
No i przyszła pora na odgrzanie starego tematu.. W prasie czy TV o tym nie mówili ale... poczytajcie sami:
(jest to fragment Obrad Sesji Rady Miejskiej z dnia 10 sierpnia 2007r. - fragment ten dotyczy także wymiany dowodów osobistych, nie chciałem tego tak skracać) QUOTE ..... Radny Grzegorz Jaszczura: Rozszerzajac to pytanie chciałem sie dowiedziec czy pan Prezydent złożył wniosek o kasacje wyroku Sadu Apelacyjnego w Katowicach w sprawie niekorzystnego dla gminy przynajmniej moim zdaniem kontraktu z Firma Mitex SA na projektowanie, budowanie i eksploatacje tego Centrum Administracyjnego z pomieszczeniami dla Prokuratury i Sadu włacznie, ponieważ ten termin kilka dni temu upłynał. Ponadto mam jeszcze jedno zapytanie, zbliża sie ostateczny termin, w którym mieszkancy naszego miasta zostali zmuszeni do odpłatnej wymiany dowodów, swiadczy o tym powiekszajaca sie kolejka chcacych złożyć wniosek w naszym urzedzie. W imieniu szczególnie osób pracujacych także do godziny 18-tej chciałem złożyc postulat umożliwienia złożenia takich wniosków, ewentualnego odbierania dowodów także w soboty. Wydłużenia godzin przyjmowania takich wniosków w poniedziałki i czwartki na dzien dzisiejszy jest niewystarczajace. Utrzymanie naszego Urzedu kosztuje srednio ok. 357zł na jednego mieszkanca, w sasiednim Sosnowcu wynosi koszt ten wynosi 126,27zł. Obsługa przy wymianie dowodów osobistych jest nienajlepsza, ale wydaja tam znacznie mniej 24 pieniedzy na nia. W imieniu mieszkanców prosze o możliwosc wymiany dowodów także w soboty. I Z-ca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła: W ostatnim czasie podjelismy bardzo wiele zabiegów żeby usprawnic ta sytuacje, 37 tys dowodów pozostało jeszcze do wymiany. Zdolnosci przyjecia wniosków sa okreslone, co dziennie jeszcze przed otwarciem Urzedu jest duża kolejka osób oczekujacych na „numerek”. Ten „numerek” z jednej strony swiadczy, _e dana osoba została przyjeta i mo_e czekac, ale tej, która go nie otrzymała swiadczy, że nie ma sensu czekac, bo już dzisiaj nikt z petentów nie zostanie przyjety. Rozszerzylismy maksymalnie ilosc stanowisk przyjmujacych wnioski, utworzylismy nowe stanowisko dla osób starszych i inwalidów, które obsługuje poza kolejnoscia te osoby. Zostana przyjeci stażysci do weryfikowania dokumentów, czyli osoby z uprawnieniami beda wspomagane. Rozważamy również możliwosc rozszerzenia czasu pracy i również pracy w soboty. Zostało podjetych szereg różnych działan, ale przy tej skali wymiany dowodów pewnie nie unikniemy różnych nieprzyjemnych zdarzen. Moge tylko dodac, że czas na wymiane starego dowodu był wystarczajaco długi, każdy miał tego swiadomosc, że jeżeli sie bedzie spózniał, może narazic sie na niedogodnosci. Co do tej kasacji został złożony wniosek. Co do tego, co mówił pan Radny Zugaj otrzymalismy 26.07. wezwanie zapłaty 10.700mln zł. za utracone korzysci i jednoczesnie w tym samym czasie o dzien wczesniej MZUM dostał taka sama kwote za bezprawne zerwanie umowy. Oprócz tego nakazu zapłaty, o którym za chwile mamy także w koncowej fazie rozstrzygniecia sadowe niestety niekorzystne dla nas na kwote 7 mln zł niezapłaconych faktur z 2004r. plus odsetki, które beda konieczne do zapłacenia. Co do tego nakazu zapłaty to on dotyczy takiego okresu, który jest zwiazany z tym, że kontrakt jest ważny i dotyczy to okresu pomiedzy 01.05.04 a 31.12.04r. wtedy, kiedy MZUM podpisał umowe z Urzedem Miasta na zarzadzanie budynkiem i Gmina Dabrowa Górnicza płaciła MZUM, w tym czasie Mitex wystawił 8 faktur na łaczna kwote netto 10.771.307,10zł, które zostały badz odesłane badz krażyły tutaj po różnych gabinetach w Urzedzie Miejskim. W grudniu nastapiło przekazanie protokołem i MZUM był uprawniony żeby podpisac umowe dzierżawna z Gmina, bo stał sie faktycznym dysponentem tego obiektu. Na ten nakaz zapłaty, który był do trzech dni do zapłaty skierowałem zapytanie mniej wiecej takiej tresci, że oczekuje wiecej szczegółów, że oczekuje uzupełnienia materiałów i doprecyzowania tego, czego dotycza podniesione argumenty rzeczonego nakazu. Należy sie spodziewac, że w slad za tym nakazem zapłaty niezrealizowanym w trzy dniowym terminie zostanie złożony pozew do sadu przeciwko Gminie i niestety mam wrażenie, że należy sie spodziewac, że ta kwote zapłacimy. Wiecej bedziemy mogli powiedziec na ten temat jak otrzymamy konkretne informacje albo zwiazane ze złożonym pozwem, czyli to zostanie okreslone w pozwie warunki jako powstania albo jak otrzymam odpowiedz z Mitexu, czy możemy sie wiecej spodziewac – możemy. Tak sie stało, że wskutek rozchwiana pewnych warunków umowy nie tylko Centrum Administracyjnego, pan radny Zugaj pamieta różne moje „kreatywne” wystapienia, że bedziemy ponosic konsekwencje z tego tytułu, boje sie, że jeszcze w najbliższym czasie. ..... Przewodniczaca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak: Panie Prezydencie mówił Pan, że faktury były odsyłane, przecież tam było pismo przewodnie, jeżeli tak to łatwo ustalic, przez kogo były podpisane. I Z-ca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła: One nie były odsyłane za pismem przewodnim, były nieprzyjmowane. Przewodniczaca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak: Nie znam takiej instytucji nie przyjecia faktury, zwłaszcza faktury wynikajacej z kontraktu. I Z-ca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła: Ja znam tylko jedna. Sam sie dziwie jak to jest, że przyszła faktura, nikt nie opisał, nie napisał, że jest niezgodna z prawem, że ja odsyłamy tylko po prostu gdzies tam u Pełnomocnika w sejfie była, czy w innym sejfie, ta faktura z dekretacja, że nie płacimy. Przewodniczaca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak: Czy była opiniowana przez służby finansowe. I Z-ca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła: Nie te faktury nie sa zarejestrowane, one nie dotarły do służb finansowych, one przyszły do sekretariatu i tu sie konczy ich bieg. Przewodniczaca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak: One nie sa rejestrowane w ksiażce. I Z-ca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła: Nie, ich w ogóle według obiegu dokumentacji nie ma. Przewodniczaca Rady Miejskiej Agnieszka Pasternak: Możemy przypuszczac, że wpłyneły jakies jeszcze dokumenty, o których dowiemy sie jak wpłynie wezwanie do zapłaty. .... Radny Marek Cygron: Odnosnie tej instytucji, która nie przyjmuje faktur, która to jest. I Z-ca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła: Siedzimy w niej. Radny Grzegorz Jaszczura: Od kwietnia do lipca to te faktury sa już przeterminowane, bo faktury sa ważne trzy lata. I Z-ca Prezydenta Miasta Henryk Zaguła: Nie tak do konca, bo w ubiegłej kadencji któregos dnia pojawiło sie wezwanie do zapłaty po zerwaniu tej umowy przez Gmine umowy dzierżawy wezwanie do zapłaty na kwote 97mln zł. 90 mln zł dotyczyło odszkodowania zgodnie z zapisem w kontrakcie natomiast 7 mln zł wynikało z niezapłaconych faktur, kiedy Centrum Administracyjne ponosiło faktyczne koszty. W miedzyczasie gmina złożyła wniosek o unieważnienie tego kontraktu Sad rozpatrujac ta sprawe z powództwa Mitexu rozdzielił te dwie sprawy uznajac, że 90 mln zł dotyczy tego kontraktu w zwiazku, z czym czekamy na decyzje i 7 mln jako należnosc która była zafakturowana i była miasta. czyli ta sprawa odszkodowania jest cały czas przypominana i nie podlega przedawnieniu. Dopiero teraz, kiedy w koncowej fazie jest decyzja ważnosci badz nie ważnosci kontraktu to od tego momentu bedzie biegł okres ewentualnego przedawnienia. Z tego się ukazuje nam obraz widma zapłaty w niedługim czasie ponad 10mln zł a co najgorsze całej kwoty ponad 90mln. ![]() ![]() O ile spłata 10mln zł to jest problem z którym poradzić sobie można (tak myślę - przesunięcia w WPI albo i usunięcie niektórych inwestycji) o tyle zapłata 90mln złotych to już jest poważny problem. ![]() ![]() ![]() -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:39 |