![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dodam tutaj, a jeśli będzie więcej postów z tego tematu to rozdziele poźniej.
QUOTE Dąbrowski triathlonista odnosi coraz większe sukcesy nie tylko w kraju, ale i poza granicami
06.07.2007 ![]() Krystian Biesiadecki od ponad siedmiu lat trenuje jedną z najbardziej wyczerpujących dyscyplin sportowych, czyli triathlon. Z roku na rok do kolekcji medali i pucharów dołącza nowe trofea. Ma nadzieję, że podobnie będzie i teraz, bo do sezonu przygotował się jak przyznaje solidnie. - Dzięki temu, że jestem członkiem kadry narodowej w triathlonie miałem zapewnione warunki niezbędne do właściwej pracy i szkolenia. Kadra narodowa została znacznie zmniejszona w stosunku do zeszłego roku i aktualnie skupia jedynie dziesięć zawodników i zawodniczek ze wszystkich kategorii. Ta grupa tworzy bezpośrednie zaplecze kadry olimpijskiej. Jej członkiem jest również mój kolega z klubu Sylwester Kuster, który też mieszka w Dąbrowie Górniczej - mówi Krystian Biesiadecki. Przygotowania do tegorocznego sezonu rozpoczął od dwutygodniowego zgrupowania w Szczyrku, jeszcze w zimie. Kolejnym etapem był pobyt w Wałczu. - Na tych zgrupowaniach pracowaliśmy głównie nad ogólną podbudową. Jednak przyszedł czas, kiedy trzeba było zacząć trenować kolarstwo szosowe. Niestety pogoda w Polsce na to nie pozwalała, dlatego kolejnym zgrupowaniem był sześciotygodniowy pobyt na Majorce. W ośrodku, w którym trenuje wiele gwiazd światowego triathlonu. Ciepły klimat tamtej wyspy pozwolił na wykonanie pierwotnych założeń treningowych. Praca była nastawiona głownie na trening kolarski. Na rowerze pokonałem tam około 1500 kilometrów. Do kraju wróciłem na tydzień przed maturą i musiałem umiejętnie pogodzić ciężki trening z nauką - podkreśla dąbrowski zawodnik. Efekty ciężkiej pracy przyszły jednak bardzo szybko. Krystian wygrał triathlon w czeskiej Ostrawie w kategorii open. Kolejne starty to dwa aquathlony w Rybniku oraz Mszanie Dolnej, gdzie również nie miał sobie równych. Potem wyjechał na kolejne zgrupowanie do Szczyrku, skąd wyruszył na serię ciężkich zawodów. 16 czerwca wystartował w Pucharze Europy Juniorów w Wiedniu. Tutaj musiał pokonać 750 m w wodzie, przejechać 20 km na rowerze, a kolejnych 5 km przebiec. - Poszło mi całkiem dobrze, bo odniosłem największy sukces w mojej karierze. Zająłem ósme miejsce, które było jednocześnie przepustką do mistrzostw Europy juniorów w Kopenhadze. Tydzień później miałem ostatni sprawdzian przed tegorocznymi mistrzostwami. Był to start w mistrzostwach Polski w aquathlonie, gdzie zająłem drugie miejsce w kategorii junior. Natomiast klasyfikacji drużynowej wraz z kolegami z klubu AZS AWF Katowice Sylwestrem Kusterem i Marcinem Kołoczkiem zdobyliśmy złoto w rywalizacji klubów z całego kraju. Ten start pokazał, jaki potencjał drzemie w sekcji AZS-u, która istnieje od niespełna roku - podkreślił Krystian. Trener klubu i równocześnie kadry narodowej Michał Szkapka nie krył zadowolenia z osiągniętych wyników. To także dobry prognostyk przed kolejnymi startami. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE Triathlon: Dąbrowscy triathloniści w czołówce mistrzostw Polski ![]() Podczas minionego weekendu odbyły się Mistrzostwa Polski w triathlonie na dystansie sprinterskim. W Górznie na starcie stanęło 120 mężczyzn i 33 kobiety. Wśród nich Dąbrowę Górniczą reprezentował m.in. Krystian Biesiadecki, który w kategorii juniorów wywalczył brązowy medal, a w klasyfikacji open zajął ostatecznie dziewiątą lokatę. Udanie zaprezentowała się także Monika Żuchowicz. W pierwszej dziewiątce zawodników w kategorii open było aż trzech juniorów, co świadczy o wysokim poziomie wśród młodszych sportowców. Najlepszy junior Jędrzej Przybylski przegrał "seniorski" brąz jedynie o 8 sekund. Trasa wyścigu była bardzo ciężka i rozpoczynała się ostrym, około 800-metrowym podjazdem, gdzie od początku trwała zacięta rywalizacja. - Byłem w dość komfortowej sytuacji, ponieważ z wody wyszedłem dziewiąty, a na rower siadałem po szybkim przebieraniu już jako szósty. Pierwsza grupa kolarska, do której udało mi się załapać, liczyła jedenaście osób. Na trasę biegu wybiegały małe grupki. Każdy zawodnik miał do pokonania trzy pętle. Mimo zaciętej walki byłem w klasyfikacji juniorów trzeci. Szkoda, bo gdybym zajął drugą lokatę uzyskałbym kwalifikację na mistrzostwa świata, które odbędą się w Hamburgu za dwa tygodnie. Koledzy z kadry okazali się tego dnia zbyt mocni jak dla mnie, jednak medal zdobyłem, a to zawsze sukces - relacjonuje Krystian Biesiadecki. Dąbrowianin przygotowuje się teraz do startu w Pucharze Europy Juniorów, który zaplanowany jest na 8 września w słoweńskim Bledzie. Pozostali dąbrowscy zawodnicy, którzy tak jak Krystian reprezentują AZS AWF Katowice, także byli aktywni na trasie sprinterskich zmagań. Sylwester Kuster był 15 w klasyfikacji open i 7 wśród młodzieżowców. Nie był jednak w pełni sił po upadku, do jakiego doszło podczas treningu kolarskiego na tydzień przed zawodami. Karolina Grzyb zajęła natomiast wśród młodzieżowców 8 miejsce. Dzielnie poczynali sobie także reprezentanci MMKS-u Dąbrowa Górnicza. Kamil Kapuścik był 15 w kategorii juniorów. Tomasz Kowalski 17 w kategorii młodzieżowej. Jarosław Mróz zajął 51 lokatę w kategorii open, ale tylko dlatego, że ma dopiero 16 lat i nie został sklasyfikowany w żadnym innym zestawieniu. Najlepszą lokatę, 8 w kategorii juniorek, wywalczyła natomiast Monika Żuchowicz. To już jej kolejny udany start. Tydzień wcześniej podczas Pucharu Polski w Łodzi wywalczyła drugą pozycję. Ponad 60 uczestników miało tam do pokonania 600 m w wodzie, 15 km na rowerze oraz 3 km biegu. - Cieszę się, że udaje mi się zajmować tak dobre lokaty. Od wielu miesięcy przygotowuje się do startów w sezonie, codziennie mam trening biegowy, pływam i jeżdżę na rowerze. Dzięki sponsorom udało mi się zakupić potrzebny sprzęt oraz brać udział w zgrupowaniach na Majorce i w Zakopanem - mówi Monika. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni Wydzieliłem ten temat, bo sukcesy sportowców z tej dyscypliny warte są wyróżnienia. Gratuluje osiągnięć ! Ten post edytował Zibar pią, 24 sie 2007 - 07:29 -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:54 |