![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Kiedy montowali je u mnie w bloku to myŚlaŁem Że przynajmniej minimalnie zabezpieczĄ wejscie niepoŻĄdanych osÓb. OczywiŚcie wiedziaŁem Że sĄsiedzi szybko sprzedadzĄ kod wszystkim okolicznym menelom ale liczyŁem na to Że caŁkowicie obce osoby bedĄ miaŁy chociaŻ maŁy problem z pokonaniem drzwi.
A szybko siĘokazaŁo Że kod awaryjny dla sŁuŻb ratunkowych ktÓry otwiera wszystkie drzwi w lokatorze nawet dzieci w piaskownicy znajĄ. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
QUOTE ![]() W Dąbrowie mieszkania komunalne za grosze Magdalena Warchala 2007-08-15, ostatnia aktualizacja 2007-08-16 09:46 W Dąbrowie Górniczej nie tylko lokatorzy spółdzielczych bloków mogą tanio wykupić swoje mieszkania. Także lokale komunalne będą sprzedawane za grosze. Radni zdecydowali, że najszybsi mieszkańcy, którzy zdecydują się na wykup lokalu do końca roku i zapłacą gotówką, otrzymają 90-procentową zniżkę. Ci, którzy zdążą przed końcem przyszłego roku, mogą liczyć na 80-procentową bonifikatę, a do końca 2009 roku opust spadnie do 60 procent. Dodatkowo od ceny mieszkania odliczona zostanie kaucja, wpłacana przez nich przed laty. Dlatego część osób wykupi mieszkania za jedynie nawet 3 procent ich wartości. - To bardzo sprawiedliwe rozwiązanie. Skoro członkowie spółdzielni mogą prawie za darmo dostać swoje mieszkania, to czemu my mielibyśmy być gorsi - mówi Hanna Nowak, zajmująca od 30 lat mieszkanie komunalne. Także miastu nowe przepisy się opłacają. - To krok w kierunku kształtowania społeczeństwa obywatelskiego. Mieszkańcy partycypujący w kosztach utrzymania nieruchomości bardziej dbają o wspólną własność, dążą do podniesienia wartości nieruchomości, miasto na tym oszczędza - uważa radny Zbigniew Łukasik. Nie wszyscy jednak skorzystają z nowych przepisów. Co naturalne, nie będą one obowiązywać dłużników zalegających z czynszem. Jednak, niestety, także lokatorzy bloków wybudowanych po 1990 roku będą wyłączeni z mieszkaniowej promocji. Radny Łukasik uspokaja jednak, że takie bloki są w mieście tylko dwa, przy ul. Dąbrowskiego. Jeśli ich lokatorzy będą chcieli mieć na własność tanie mieszkanie, mogą wymienić się na lokal w starszym budownictwie z osobą, która wykupem nie będzie zainteresowana. - Gmina w takiej zamianie pomoże - zapewnia Łukasik. -------------------- ![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:52 |