![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Problem ten już dawno pojawił się na forum, w końcu Pan Piotr coś o tym skrobnął. Sytuacja faktycznie nieszczególna. Ciekawe co władze faktycznie zrobią z tym problemem..
QUOTE ![]() W ponad 130-tysięcznym mieście w jedynym żłobku jest tylko 55 miejsc W dąbrowskim żłobku miejskim zamyślonego Kacpra i jego rówieśników pilnują Mirosława Kosmala i Anna Haladyn. Jeśli młodzi małżonkowie chcą mieć nadzieję, że ich pociecha trafi do żłobka w przyszłym roku lub za dwa lata, powinni zapisać ją już dziś. Na liście przyjęć na wrzesień 2008 r. znajduje się bowiem już dwanaście nazwisk. W sumie w kolejce do żłobka czeka aż 124 chętnych w wieku od 5 miesięcy do 3 lat. Sytuacja robi się dramatyczna, dlatego wiele wskazuje na to, że wkrótce władze zdecydują się na budowę nowoczesnej placówki. Żłobek Miejski przy ul. Jaworowej 4 w dwóch oddziałach może pomieścić 35 dzieci. Filia przy ul. Kasprzaka w Gołonogu zapewnia miejsca 20 maluchom. - Sytuacja pogarsza się od marca ubiegłego roku. Wyż demograficzny robi swoje i mamy coraz więcej chętnych. W latach 80. w mieście otwarte były cztery żłobki, a dwa dodatkowe funkcjonowały przy zakładach pracy, więc miejsc było pod dostatkiem. Teraz mamy pat. W planach jest brany pod uwagę remont naszej placówki, co pozwoliłoby pozyskać około 50 miejsc - mówi Dorota Bator-Bigaj, kierowniczka Żłobka Miejskiego w Dąbrowie Górniczej. Jak się okazuje modernizacji jednak nie będzie, bo wtedy jedyny żłobek musiałby zostać zamknięty na cztery spusty, co jeszcze bardziej pogorszyłoby sytuację. - W Wieloletnim Programie Inwestycyjnym na bieżący rok znajduje się zadanie pod nazwą "Trermomodernizacja i rozbudowa budynku przy ulicy Jaworowej 4" - opracowanie dokumentacji projektowej. Jednak po analizie stanu technicznego budynku oraz zakresu robót, które są konieczne do wykonania, by dostosować pomieszczenia żłobka do aktualnych przepisów bezwzględnie należałoby zamknąć go na czas realizacji tego przedsięwzięcia. Dlatego rozważana jest koncepcja budowy nowego żłobka o parametrach i standardzie zgodnym z aktualnymi przepisami oraz rozporządzeniami branżowymi dla tego typu obiektów - wyjaśnia Wojciech Mizerski, naczelnik wydziału inwestycji i projektów unijnych w dąbrowskim magistracie. Po zatwierdzeniu koncepcji oraz lokalizacji obiektu rozpocznie się procedura przygotowania i ogłoszenia przetargu na wykonanie dokumentacji projektowej wraz z uzyskaniem pozwolenia na budowę. - Równolegle będziemy się starć pozyskać zewnętrzne fundusze na ten cel. Budowę nowego żłobka rozpoczniemy tak szybko, jak tylko to będzie możliwe - dodaje naczelnik. Na razie rodzicom nie pozostaje nic innego, jak cierpliwie czekać w kolejce. - Od września zwolni się ponad 30 miejsc, bo najstarsza grupa dzieci będzie mogła rozpocząć zajęcia w przedszkolu. Wtedy przyjmiemy maluchów według przygotowanej listy i będą mogły liczyć na opiekę od godziny 5.30 do 17 - mówi Dorota Bator-Bigaj. Mieszkańcy mogą co prawda także szukać wolnych miejsc w sąsiednich miastach, ale szanse powodzenia są jednak nikłe. - Rodziny i opiekunowie prawni mogą umieszczać swoje dzieci w żłobkach w innych miastach, w przypadku jeżeli gminy wyrażą na to zgodę. Istnieje bowiem możliwość zawarcia porozumienia międzygminnego w sprawie współpracy. Na podstawie takiego porozumienia gmina Dąbrowa Górnicza pokrywa koszty umieszczenia dziecka w placówce funkcjonującej na terenie innej gminy - informuje Zdzisława Krygier, zastępca naczelnika wydziału zdrowia, polityki społecznej i aktywizacji zawodowej. Dąbrowa Górnicza nie jest osamotniona w braku miejsc dla maluchów. Podobnie wygląda sytuacja w wielu miastach naszego regionu. Nowy żłobek przydałby się m.in. w Jaworznie. Tutaj w ramach Ośrodka Pomocy Dzieciom i Rodzinie funkcjonuje tylko Dzienny Dom Opieki nad Dziećmi do lat 3. Wszystkie 25 miejsc jest oczywiście zajętych, a w kolejce ustawiły się już rodziny 34 maluchów. Na razie wiadomo, że tylko ósemka odjedzie we wrześniu, więc wtedy pierwsi na liście szczęśliwcy będą mogli umieścić swe pociechy w żłobku. Preferencyjne warunki przyjęć mają tutaj dzieci samotnych rodziców oraz pracujących matek, które same wychowują swe pociechy, korzystając z pobytu w Domu Dla Matek z Małoletnimi Dziećmi i Kobiet w Ciąży. Piotr Sobierajski - Dziennik Zachodni www.dabrowa.naszemiasto.pl Ten post edytował kwintosz nie, 29 lip 2007 - 00:45 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:05 |