![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Kiedy montowali je u mnie w bloku to myŚlaŁem Że przynajmniej minimalnie zabezpieczĄ wejscie niepoŻĄdanych osÓb. OczywiŚcie wiedziaŁem Że sĄsiedzi szybko sprzedadzĄ kod wszystkim okolicznym menelom ale liczyŁem na to Że caŁkowicie obce osoby bedĄ miaŁy chociaŻ maŁy problem z pokonaniem drzwi.
A szybko siĘokazaŁo Że kod awaryjny dla sŁuŻb ratunkowych ktÓry otwiera wszystkie drzwi w lokatorze nawet dzieci w piaskownicy znajĄ. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 3 Dołączył: sob, 17 kwi 04 Nr użytkownika: 77 ![]() |
Moim zdaniem akcja spÓŁdzielni nie ma najmniejszego sensu, maŁo tego, powoduje dodatkowe marnowanie pieniĘdzy spÓŁdzielcÓw, zwŁaszcza w duŻych blokach takich jak na Mydlicach. OtÓŻ wbloku, ktÓrym mieszkam trzeba byŁo montowaĆ po 2 zamki szyfrowe na klatke, gdyŻ sĄ 2 wejscia. W klatkach zawsze byŁo mnÓstwo przejawÓw wandalizmu, klatka sŁuŻy jako miejsce spotkaĹ "miejscowego elementu" degustujĄcego napoje alkoholowe zakupione w sĄsiadujĄcym sklepie. Szyfrowe zamki byŁy wiĘc dla miejscowej "blokowej mŁodzieŻy" przejawem szczytu bezszczelnoŚci ze stronu Lokatora, pozbawieniem miejsca wieczornych spotkaĹ i konwersacji przy piwku oraz uniemoŻliwiania wyraŻenie swych artystycznych zdolnoŚci na klatce.W takiej sytuacji "chŁopcy" po prostu pozbyli siĘkŁopotu po okoŁo 3 dniach od montaŻu zamkÓw, demolujĄc drzwi wejŚciowe oraz wypalajĄc dokŁadnie wszystkie kable elektryczne. Tak wiĘc miejsce ich spotkaĹ zostaŁo uratowane a mieszkaĹcy szybko pozbyli siĘkŁopotu z niemoŻliwoŚciĄ przyjmowaniem niezapowiadanych goŚci, nie mogĄcych siĘdostaĆ do bloku.
A tak powaŻnie, to nie jest Śmieszne. PŁakaĆ siĘchce widzĄc pomysŁy wŁadz spÓŁdzielni Lokator w DĄbrowie GÓrniczej. Tyle pieniĘdzy w skali miasta prawdopodobnie znowu bĘdzie zmarnowanych, a wandalizm jak kwitŁ tak kwitnie. Moim zdaniem w duŻych blokach tylko zatrudnienie ochraniarza moŻe ograniczyĆ koszty usuwania skutkÓw wandalizmu. PrÓby takie w zasobach mieszkaniowych Lokatora juŻ byŁy i zdaje siĘze znakomitym skutkiem. Podobno jednak koszty sĄ zbyt duŻe, ale czy naprawdĘtaĹsze jest wydawanie pieniĘdzy na nie zdajĄce egzamin zamki szyfowe i codzienĄ naprawĘwind, drzwi wejŚciowych i remont klatek? Nie mÓwiĄc o bezpieczeĹstwie na osiedlu. Ale to jest pytanie na ktÓre powinni odpowiedzieĆ szanowni prezesi ,z woli mieszkaĹcÓw wybrani, spÓŁdzielni Lokator. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:42 |