![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
Ludzie co to sie dzieje Stalin wiecznie zywy. Nie wiem czy sie
![]() NiszczejĄce pomniki PoniedziaŁek, 28 lutego 2005r. Podczas ostatniej sesji Rady Miejskiej wyszŁo na jaw, Że kilka wpisanych na trwaŁe w krajobraz miasta pamiĄtek przeszŁoŚci, wymaga znacznie lepszej opieki. Na przykŁad na wielu pomnikach nie ma tablic, ktÓre wyjaŚniaŁyby, co tak naprawdĘupamiĘtniajĄ. Radny Edward Bober upomniaŁ siĘna przykŁad o takie wŁaŚnie tablice, ktÓre mŁodym ludziom pozwoliŁyby Łatwiej przybliŻaĆ siĘdo historii. — Na pomniku BohaterÓw Czerwonych SztandarÓw, ktÓry stoi w centrum miasta, a ktÓrego mŁodzi ludzie nazwali sobie „Hendrixem”, powinna pojawiĆ siĘestetyczna tablica z odpowiednim podpisem. Podobnie wyglĄda sytuacja z pomnikiem Tadeusza KoŚciuszki. Z cokoŁu pozrywane sĄ juŻ litery i wkrÓtce w ogÓle nie bĘdzie wiadomo, co tam jest napisane. Zdaniem radnego Bobra warto takŻe pomyŚleĆ o przywrÓceniu w mieŚcie jednej z ulic nazwy 27 Stycznia, upamiĘtniajĄcej datĘwyzwolenia ZagŁĘbia, a wiĘc takŻe DĄbrowy GÓrniczej. — KiedyŚ ta nazwa funkcjonowaŁa, ale zostaŁa zastĄpiona innĄ i w koĹcu zniknĘŁa na dobre. UwaŻam, Że powinniŚmy do tej historycznej daty powrÓciĆ. MoŻna nadaĆ jej nazwĘjednej z ulic albo na przykŁad dodaĆ do nazwy placu w centrum miasta, tym przed PaŁacem Kultury ZagŁĘbia, ktÓry nosiŁby wÓwczas nazwĘPlacu WolnoŚci 27 Stycznia — stwierdziŁ Edward Bober. (pas) - Dziennik Zachodni |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Akurat przedchwilą sobie Fakty na TVN oglądałem i mówili o likwidowaniu pomników ku czci komunistów. I na pierwszy rzut pokazali Dąbrową Górniczą z pomnikiem w gołonogu i tym w centrum... Jeśli ta ustawa wejdzie w życię(a mam nadzieję, że wejdzie bo mam dosyć tych komunistycznych zwyczajów) to będą musieli zlikwidować te pomniki. Teraz pytanie co z tym pomnikiem w centrum? Mod: Kolejnych kilka postów skopiowane z tymczasowego forum, które działało podczas awarii tegoż forum.. Ona jest tak potrzebna jak rybie skrzydła w wodzie. Chyba tylko po to żeby były takie akcje jak te co są w Talinie Heh sory jak dla mnie potrzebna... Widać jakie nasze społeczeństwo jest zacofane, jeśli dziękuje bandytom... Jeszcze stawia im pomniki... Nie bez powodu mówią o nas czerwone zagłębie... kapturek też był czerwony grubymi nićmi szyte proponuje na miejscu każdego pomnika który się zlikwiduje postawić pomnik Wyszyńskiego lub JP2. Będzie super! ~mac nie mówie, że mają stawiać takie pomniki... Ale jeżeli dla Ciebie jest ok, że w mieście stoi kilka pomników komunistów, którzy powiedzmy wprost zniewoliła Polskę to ja dziękuje za takie coś... A może po prostu wystarczyłoby zmienić nazwę pomnika, choćby na mniej kontrowersyjną? Żaden pomnik nie powinien być poświęcony zbrodniarzom czy innym takim.. to chyba logiczne ale o tym jakie pomniki powinny stać, powinni zdecydować historycy a nie POLITYCY!! Te czerwone Zagłębie, Armia Czerwona, II w.ś. to kawał naszej historii z której powinnyśmy wynieść jakieś wnioski a nie o niej zapominać.. W centrum pomnik powinien byc tak jak kiedyś: Hendrixa... Ten w gołonogu powinien zniknąć... Jak dla mnie... Tylko że w mieście nie stoi pomnik Stalina tylko w centrum jest to pomnik czerwonych sztandarów a w Gołonogu Armii czerwonej i czy Ci się to podoba czy nie to Armia radziecka wyzwoliła Zagłębie spod okupacji ! Wyzwoliła? Z jednej okupacji do drugiej... Ale dla Ciebie to nieistotne... tak wyzwoliła! 27 styczeń 1945! Wiele żołnierzy radzieckich zgineło wyzwalając, walcząc Zagłębie! Ich szczątki spoczywają na naszych cmentarzach. I im poświęcone są pomniki! Ale to że potem przez kolejne 40 lat Polska była pod panowaniem komunistów to jest nieważne? Cenzura, propaganda... a czy przez te 40 lat w głowie utkwiła Ci tylko cenzura i propaganda! Przez 40 lat nie było nic innego... ? No tak kartki na mięso i inne rzeczy... Powiem tyle... Może i wyzwolili nas z rąk niemieckich. Ale nie zrobili tego dla nas tylko dla siebie, bo wiedzieli, że niemcy są ich zagrożeniem. No tak kartki na mięso! Każdy miał co do garnka włożyć! Zwyrodnialcy lepsze była kasza. Nie no za Niemca górników raczyli zupkami z żółwia! a tak w sumie to masz racje! Mogli sprawe olać. Żołnierze radzieccy by nie pogineli! Byśmy się sami z hitlerowcami postrzelali. I ugościli ich jeszcze parę lat! U nich było by lepiej! Może jeszcze byśmy na parę turnusów do obozów się załapali Wg. mnie te pomniki powinny zostać. Niewiem czy jesteście świadomi ale one powstały za pieniądze naszych rodziców którym potrącano z pensji. Wiem że komuna kojarzy się z ZSRR i ogólnie nie było tak różowo ale dajcie spokój - już raz chcieli zlikwidować Pomnik Czerwonych Sztandarów było to na przełomie zmiany ustroju ale młodzież dąbrowska nie pozwoliła na to pilnując go dzień i noc. Co do pomników to mam juz troche dość tych ku czci JP2 wiem ze to byl wielki i dobry czlowiek ale w każdym mieście jest cos z nim związane, dajcie sobie spokoj. Pomnik "hendrixa" jest w pewnym sensie symbolem naszego miasta i żadne tam kaczory nie mają prawa nam go odbierać! Za 3 lata zmieni się rząd a pomnika nikt nie zrekonstruuje. Burzenie pomników to delikatna sprawa - więcej można tutaj zaszkodzić niż zyskać. Rozumiem pomniki Stalina, Lenina, Dzierżyńskiego... Generalnie jednak to więcej z tego może być G niz pożytku. Nie ma też co porównywać Polski do Estonii - tam żyje naprawdę liczna mniejszość rosyjska Jak widać stara gwardia z forum znowu czuje się jak ryba w wodze dyskutując o tak drażliwych tematach Nie wyobrażam sobie centrum DG bez naszego obecnego pomnika za kazdym razem na tvn24 przy okazji ustawy pokazuja dabrowskie pomniki img/smilies/big_smile W sumie to chyba nigdzie nie uchowaly sie w takiej liczbie - nawet w komunistycznym Wloclawku. Oczywiscie Hendrix musi pozostac bo jest symbolem miasta. Na obecnej krzywej tablicy jest na pewno lepszy tekst niz na oryginalnej ale i tak sformulowne to wedlug starej szkoly, dobrze ze chociaz prawie niewidoczny img/smilies/wink Inne pomniki powinny zniknac na poczatku lat 90-tych - golonoski, strzemieszycki i ten w Łośniu. W Zabkowicach juz sie chyba sam rozpadl. Teraz to juz troche za pozno a tym bardziej ustawowo i bedzie niezla burza. Obecnie lepiej aby likwidacja zajmowaly sie wladze miejskie przy poparciu mieszkancow a w przypadku DG, kolebki i skansenu komunizmu nie ma na to co liczyc. Moze kolejne pokolenie... A "Mac" jakby skonczyl wieczorowy uniwersytet marksistowsko-leninowski, no chyba ze rodzice skonczyli i wpoili mu ta "wiedze" img/smilies/smile Jakos z wyzwoleniem Warszawy sie nie spieszyli. Na pewno poleglym zolnierzom nalezy sie szacunek ale to nie sa ich groby a dabrowskie pomniki powstaly nie dla nich a dla wzmocnienia wiezi z ZSRR i propagandy. A i ten szacunek nie do konca sie wszystkim zolnierzom nalezy - z opowiadan babci - prawie wszyscy "wyzwoliciele" DG byli zlodziejami i ostro wszystko rozkradali a i tez gwacili. Swoja droga podobobno byla to niezla dzicz, ktora nie widziala nawet nigdy zegarka. Coz moja babcia tez tak mowi, mnie tam nie przeszkadza "gwiazda", ale tez nie odczuwam do niej zadnego uczucia ani nie kojarze jej ze swoim miastem ale Hendrix musi zostać! To symbol naszego miasta jak młot i żołędzie.
-------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 14:04 |