![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 162 Dołączył: wto, 19 sie 03 Skąd: Dąbrowa Górnicza (CENTER) Nr użytkownika: 9 ![]() |
Kurde maĆ co ostatnio siĘdowiadujĘod znajomych. Dziwne rzeczy siĘdziejĄ w naszym parku. Ostatnio sŁyszaŁem, Że zgwaŁcili 2 kobiety, a jak znajomy mi mÓwiŁ to na dodatek to byŁa matka z cÓrkĄ !!! . Ja bym tego fagasa kur... zajeb... . I co jeszcze koleŻanka mi teŻ mÓwiŁa, Że jak czasem spaceruje sobie po parku z pieskiem to widzi kolesi jak se swawolnie w krzakach targajĄ gaŁĘ. No nie mogĘpojĄĆ, Że w parku ktÓry jest pod blokiem naszego przezydenta dziejĄ siĘtakie rzeczy !!!.
A policja zamiast ŁapaĆ tych skurw... to siĘczepia kumpeli o to gdzie jej piesek siĘzaŁatwia w tym parku. Pozdro. Ten post edytował kwintosz śro, 04 kwi 2007 - 12:36 -------------------- Naprzód do walki o wysokie urodzaje, o rozkwit rolnictwa ! Do walki o szczęście i dobrobyt narodu !
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Wygrzebałem stary temat, bo myślę że czas stworzyć osobny dla samego Parku Hallera i spraw dotykających go bezpośrednio, m.in może wewnętrzny układ komunikacyjny, remonty kortów, ścieżek czy planowana budowa hotelu.
I ja w tej ostatniej kwestii. Za BIP, fragment dotyczący owej sprawy: QUOTE Projekt uchwały w sprawie: zmiany granic obszaru opracowania w załączniku graficznym do Uchwały Nr LXIII/1203/06 Rady Miejskiej w Dąbrowie Górniczej z dnia 27.10.2006r. w sprawie przystąpienia do sporządzenia „Miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego miasta Dąbrowy Górniczej dla terenu połoonego w rejonie Parku Hallera” Druk nr 44 – przedstawił I Zastępca Prezydenta Miasta H. Zaguła. Tutaj dwie generalnie sprawy muszą być rozwiązane. Po pierwsze – ze względu na budowę Centrum Wystawienniczego są chętni, czy potencjalni inwestorzy do budowy hotelu w tym rejonie, ten hotel jest już zapisany w okolicach Hali Sportowej nie mniej jednak zapis w aktualnie obowiązującym planie uniemożliwia postawienie hotelu o wysokości powyżej 10metrów, czyli to jest około czterech kondygnacji. Dzisiaj nikt nie będzie budował hotelu czterokondygnacyjnego, bo to sie nie opłaca. Będziemy zdążać do doprowadzenia takiego zapisu, który z jednej strony swoimi parametrami przyszły hotel pogodziłby interes Parku jako obszaru architektonicznego, ale równie by wpisywał sie w układ zewnętrzny, czyli układ osi: Bazylika Matki Boskiej Anielskiej z Kościołem na Górce Gołonoskiej. Druga rzecz – istnieje konieczność rozwiązania połączeń komunikacyjnych. Chciałbym przypomnieć, szczególnie Państwu z poprzedniej kadencji, że zaniechano realizacji (z różnych powodów – nie mnie to komentować) układu komunikacyjnego tych obiektów, które są już w tej chwili. Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego dopuścił warunkowo korzystanie z tych obiektów do czasu wybudowania docelowego układu komunikacyjnego. Musimy przyjąć, że w związku z budowa hotelu ilość korzystających z tego miejsca wzrośnie to również musimy rozwiązać docelowy układ komunikacyjny, szczególnie w zakresie dróg awaryjnych. Radny J. Talkowski: Głosowałem na komisji za ponownym rozpatrzeniem sprawy przestrzennego zagospodarowania rejonu Parku Hallera, ale chce zwrócić uwagę, że ten Park jest dobrodziejstwem niesamowitym dla miasta i przy projektowaniu takich, czy innych rozwiązań trzeba przede wszystkim zwracać uwagę na to, aby nie niszczyć ciągów pieszych na terenie tego parku, żeby doprowadzać w sposób ograniczony do tego co tylko można tam wybudować. Koniecznością jest wybudowanie hotelu dlatego, że my nie spijamy tej śmietanki – jaką jest sytuacja, że będzie międzynarodowe spotkanie i my zawodników musimy lokować w Sosnowcu, w Katowicach itd. Jest to na pewno cenna rzecz. Ja w mojej kadencji na to zgodziłem się, żeby wybudować tam hotel, oczywiście tak jak Pan H. Zaguła powiedział, żeby podwyższyć trochę tą budowle. Mianowicie na małym stosunkowo rzucie wypiętrzyć troszeczkę do góry, ale oczywiście maksymalnie ograniczając dewastacje zieleni. Dlatego ja będę za tym głosował. Natomiast musimy sie liczyć, że jeśli byśmy coś zrobili ekstrawaganckiego odnośnie przejazdów i komunikacji to będzie to bardzo duże narażenie się na niezadowolenie społeczne. W związku z tym jest stara łacińska zasada: „oko mądrościa życia”. Jeśli chcemy projektować – zresztą te projektowania i fazy projektowania będą pod kontrola Rady to, żeby rozwiązywać tak problem, żebyśmy sie nie wstydzili za rozwiązania projektowe. Mówiąc szczerze ja głosuje za tym, ale jednocześnie zwracam uwagę koleżankom i kolegom radnym na odpowiedzialność przy rozwiązywaniu spraw będących przedmiotem projektowania w Parku Hallera. I Zastępca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Już zepsuć bardziej jak został zepsuty w poprzedniej kadencji tego Parku nie można. Gdyby w tamtej kadencji pozwolono radnym też się tym zajmować, jak pan dzisiaj o to wnosi, to być może nie został by tak zepsuty. Układ komunikacyjny jest nie dokończony i jest zły. Chciałbym zaręczyć Państwu, że w tym punkcie mamy świadomość tego, że jest to jeden z ładniejszych, z bardziej charakterystycznych punktów w Dąbrowie Górniczej. Na pewno będą się propozycjami zabudowy zajmować fachowcy, ale tacy którzy sie na znają, którzy umieją to robić porządnie. Zwracanie uwagi nam na to, żeby nie niszczyć zieleni jest nie na miejscu. Będziemy musieli rozwiązać ileś problemów, które wynikają z samego funkcjonowania tego Parku i do tego jest potrzebna zmiana zapisu w planie i proszę sie nie martwić – nie zepsujemy tego. Radny J. Talkowski: Otóż nie było to moja zasługa, że tam była zlokalizowana infrastruktura o tak potężnym zakresie działania, ja tylko doprowadziłem do tego, żeby konstruktorzy, projektanci nie robili absolutnych bzdur, dlatego, że były napięcia społeczne. Według projektu miało być zrobienie z jednej i z drugiej strony takiego ślimaka w osi drogi Alei Róż i dzięki temu ograniczyłem niepotrzebna dewastacje całego Parku i ten Park w tej chwili wygląda bardzo ładnie, jest to Park zrównoważonego rozwoju, gdzie można sie naprawdę przemieszczać pieszo, kobiety z dziećmi. Ten Park żyje jako płuca naszego pięknego Centrum Dąbrowy Górniczej. I Zastępca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Potwierdzam, że nie było to zasługa ówczesnego Prezydenta, bo zasługa to była jeszcze poprzednich władz. Chciałbym zwrócić uwagę na to – obojętnie jak sie będzie Pan Talkowski zachwycał nad tym co zrobił – że stoją tam dwa potężne obiekty użyteczności publicznej. Jest nie zatwierdzony układ komunikacyjny, nie ma dopuszczenia tych obiektów i to jest efekt tej działalności. To, że był dobrze rozpracowany układ komunikacyjny zgadza sie to nie jest Pana zasługa, a to, że dzisiaj musimy poprawiać ten układ komunikacyjny to jest efekt tego, co zostało zrobione. Prezydent Miasta Z. Podraza: Chciałbym powiedzieć po pierwsze, że mamy określone terminy uregulowania tych kwestii, wynikające z zaleceń Powiatowego Inspektora Nadzoru Budowlanego. Po drugie, biorąc oczywiście w obronę zieleń i piękno tego miasta to muszę powiedzieć, że przede wszystkim musimy zabezpieczyć bezpieczeństwo tych ludzi, którzy korzystać będa z tych obiektów, które tam są i to jest bezwzględny warunek ponad wszystko. Radny T. Skóra: Panie Prezydencie, chciałem zapytać o taka rzecz – planowane jest przystąpienie do tego sporządzenia planu i to jest okej, fachowcy tak jak pan Prezydent powiedział przygotują nam coś co radni i tak ocenia i tu wszyscy będziemy mieli okazje sie wtedy wypowiedzieć merytorycznie bardziej, ale ja mam jedno pytanie jeszcze dalej idące, czy Pan Prezydent budowę tego hotelu widzi przy współudziale gminy? I Zastępca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Nie. Radny T. Skóra: To będzie całkowicie prywatna inwestycja inwestora zewnętrznego, tak? I Zastępca Prezydenta Miasta H. Zaguła: Tak, bo jest to teren prywatny. Uchwałę przyjęto za – 22, przeciw – 0, wstrzym. – 2. Trochę się wyjaśniło w kwestii hotelu. Na szczęście mam nadzieję, że jeszcze coś się będzie dało uratować z tej inwestycji. Zapis o czterokondygnacyjnym budynku jest śmieszny. ![]() ![]() Po raz kolejny wraca sprawa układu komunikacyjnego w parku.. Był dobry projekt to Talkowski musiał namieszać. ![]() ![]() Ten post edytował kwintosz śro, 04 kwi 2007 - 13:15 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:41 |