![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Chciałbym abyście mi napisali - jakie grupy artystyczne tj kabarety, zespoły, wokaliści etc. pochodzą z naszego miasta, ja osobiscie wiem o kabarecie DNO ale prócz niego nie bardzo przychodzi mi ktokolwiek na myśl. Mile widziane linki do stron ww. formacji. Pozdro
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
"Gołowianie" jak sama nazwa wskazuje pochodzą chyba z Gołowa. Może to dzielnica Dąbrowy Górniczej?
Gdyby z Dąbrowy, to raczej Dąbrowianie lub Dąbrowiacy. Jeśli z Gołonoga jak pisze Pulsatilla, to raczej Gołonożanie? Chętnie posłuchałbym w tej sprawie Profesora Miodka. Myślę, że Sebastian pisze pracę dyplomową i dorzucę do niej info z prasy: dziecięcy zespół "Strzemki" ze Strzemieszyc Małych. Czy chodzi Ci tylko o zespoły aktualnie działające? W przeszłości był znany w Polsce i zagranicą Młodzieżowy Zespół Pieśni i Tańca "Zagłębie" oraz nieco później "Dąbrowiacy", którzy podbijają świat do dziś i też wywodzą się z Dąbrowy - obecnie mają siedzibę w Katowicach lub Gliwicach. Życzę powodzenia! |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 22:02 |