![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam
![]() ![]() Nie rozwijam tematu, bo większość zna go z mediów. Jeżeli podobnie jak Nas wkurza Was decyzja o budowie autostrady: - przez środek najcenniejszego dziedzictwa naturalnego Polski, Europy, Świata, jeżeli mozna ją wybudować omijając ten teren, - wbrew Prawu UE, - a na dodatek na podmokłych bagnistych terenach, co grozi rozkopaniem Doliny i nie zakończeniem inwestycji (znając zdolności Polaków do budowy autostrad tak się to skończy) ![]() na stornie Zielonego Zagłębia znajdziecie link do strony Greenpeace, skąd możecie wysłać list protestacyjny do Prezydenta i Premiera. Pozdrawiam serdecznie -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
przed wszystkim to nie użyłem żadnych obraźliwych słów. A artykułu nie czytałem i serdecznie pana Bature za tego krzykacza przepraszam, choć wnioskując po owej wypowiedzi tego pana to nic mądrego tam się nie znalazło http://forum.ngo.pl/x/256727?mid=262170&state=Message . W tekście tym podaje wybrane fakty i staje na straży storczyków nie biorąc pod uwagę innych faktów http://www.viabalticainfo.org/spip.php?article17 . Nie rozumiem także jakim prawem podaje się za jedynego specjalistę zabierającego głos w tej dyskusji, czyżby nie dostrzegał głosu naukowców (przyrodników). Nie wiem jaki ma w tym interes ale widać jakiś ma, bowiem jego wypowiedź to czysta drwina i nie wiem jak się ma do jego obowiązku ochrony przyrody jako przewodnika. Z jednym zapewne mogę się zgodzić: Jak to jest, że o naszym być czynie być, decydują ludzie nie mający zielonego pojęcia o sprawie? .
I to tyle na ten temat! A swoją drogą to ludzie czytający te posty chyba mają rozum i kochany człowieku jeśli kogoś obrażam to zawsze na swoje konto i nie rozumiem tego zarzutu, ale może go mi wyjaśnisz ![]() A twoje zdanie na tema Rospudy jest twoją prywatności i nie musisz się nią dzielić tylko po jakiego zabierasz głos w takim wypadku? i tak jeszcze przy okazji http://www.viabaltika.pl/spip.php?article102 ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Wywołany do tablicy, muszę odpowiedzeć na @picarowe "dlaczego". Zacznę jednak od końca:
(...) A twoje zdanie na tema Rospudy jest twoją prywatności i nie musisz się nią dzielić tylko po jakiego zabierasz głos w takim wypadku? Bo Forum po to jest, by się na nim wypowiadać, niekoniecznie zajmując konkretne stanowisko. Wychodząc z Twojego założenia, że "moje zdanie jest moją prywatnością" można powiedzieć, że zdanie każdego z wypowiadających się jest jego zdaniem prywatnym, więc "po jakiego zabierać głos w takim przypadku"? Może po to, by rozmawiać?Bo chciałem poinformawać PT Forumowiczów o prostym fakcie publikacji wzmiankowanego artykułu nie zajmując żadnego stanowiska. I wydaje mi się, że to właśnie zrobiłem. Bo, mimo nie przedstawienia swego stanowiska na "tak" bądź na "nie", ochrona środowiska nie jest mi obojętna - tak jak i Tobie i wielu, wielu innym. przed wszystkim to nie użyłem żadnych obraźliwych słów. A artykułu nie czytałem i serdecznie pana Bature za tego krzykacza przepraszam, choć wnioskując po owej wypowiedzi tego pana to nic mądrego tam się nie znalazło (...) Bo sam przyznajesz, że "nie użyłeś obraźliwych słów" i jednocześnie przepraszasz za "krzykacza". Brak logiki. Wypowiedzi tego pana nie cytowałem, podałem jedynie kilka tez z jego listu do redakcji. I na tej podstawie twierdzisz, że "nic mądrego się tam nie znalazło"... Hm... Dość dogłębna analiza Twa jest... Jeśli masz na myśli wypowiedź z likowanej wypowiedzi W.Batury z forum.ngo.pl, to uważam, że Twoja argumentacja "nic mądrego się tam nie znalazło" jest troszkę zbyt ogólnikowa, nie poparta żadnymi faktami.(...) A swoją drogą to ludzie czytający te posty chyba mają rozum i kochany człowieku jeśli kogoś obrażam to zawsze na swoje konto i nie rozumiem tego zarzutu, ale może go mi wyjaśnisz Bo, mimo wiary w rozumność PT Czytelników niniejszego Forum, ktoś jednak może pomyśleć, że moja wypowiedź mogła być pretekstem do nazwania owego pana taki i siakim.![]() W żaden sposób nie mam zamiaru Cię obrazić czy urazić, troszkę mnie tylko zdziwiło tak szybkie i radykalne jego osądzenie. Może przeginam i się niepotrzebnie czepiam - przepraszam, ale miałem kilka miesięcy forumociszy i pisać mi się nagle zachciało... Nie bij! Przetłumacz... ![]() Moim zdaniem, cały problem wokół Doliny bierze się stąd, że ogół społeczeństwa dowiedział się o całej sprawie "za pięć dwunasta". Być może organizacje ekologicze zbyt słabo nagłaśniały sprawę, być może rząd/wykonawcy/władze lokalne mają jednak coś do ukrycia, być może powszechnie używana argumentacja sprowadza się jedynie do oskarżeń i/lub zaprzeczeń, być może temat dobrze się sprzedaje w mediach i można z tego zrobić kolejne "idy narodowe", być może... Być może za kilka miesięcy/lat powróci jakiś gorący temat, np. budowy wyciągu/wyciągów narciarskich na zboczach Babiej Góry (sam jeżdżę na nartach i chcę, by w naszym kraju wyciągów było jak najwięcej, ale temu pomysłowi jestem gorąco przeciwny!), i znów będziemy mieli sytuację podbramkową... I tak w kółko - ten tego, a tamten tamtego! Serce mówi: chrońmy przyrodę, rozum mówi: musimy jakoś żyć, polepszać nasz świat, serce mówi: nie jesteśmy sami na tej planecie, rozum mówi: jesteśmy częścią tej planety, więc mamy pewne prawa, serce mówi: tyle zniszczyliśmy, ocalmy co się da dla potomnych, rozum mówi: przyroda to żywioły, trzeba je ujarzmiać... Mam wiarę, że takie rozmowy, jak te na forach, zbliżają pragmatyzm z ideami. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:05 |