![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam
![]() ![]() Nie rozwijam tematu, bo większość zna go z mediów. Jeżeli podobnie jak Nas wkurza Was decyzja o budowie autostrady: - przez środek najcenniejszego dziedzictwa naturalnego Polski, Europy, Świata, jeżeli mozna ją wybudować omijając ten teren, - wbrew Prawu UE, - a na dodatek na podmokłych bagnistych terenach, co grozi rozkopaniem Doliny i nie zakończeniem inwestycji (znając zdolności Polaków do budowy autostrad tak się to skończy) ![]() na stornie Zielonego Zagłębia znajdziecie link do strony Greenpeace, skąd możecie wysłać list protestacyjny do Prezydenta i Premiera. Pozdrawiam serdecznie -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 605 Dołączył: śro, 14 kwi 04 Nr użytkownika: 75 Płeć: Mężczyzna ![]() |
żeby była zgoda to powiem tyle, że co do happeningu to niezły pomysł, ale niestety nie jestem członkiem ZZ, choć znam tam kilka osób i współpracowałem z nimi jako wolontariusz. Nie jest to jednak organizacja stricte ekologiczna tylko stowarzyszenie, które nie jako ma w statucie wpisane cele ekologiczne, czym jednak się przede wszystkim zajmują to najlepiej widać na ich stronie. Według mnie to i tak wiele, zwłaszcza iż nie jest to praca za kasę. Rozruszać takie stowarzyszenie to ogromna praca. która trwa dosłownie lata. Myślę też Bathurst, że są oni w stanie włączyć się w proponowany przez ciebie projekt ochrony łąk, i zapewne wsparli by taką akcję. Tyle że jest potrzebny ktoś kto np. napisze takie wnioski, zaangażuję się w tą akcje, a na pewno otrzyma pomoc merytoryczną oraz wsparcie, oczywiście nie wypowiadam się w imieniu zarządu ZZ bo w nim nie jestem.
![]() Jeśli chodzi o tych nieszczęsnych naukowców to napisałem, że we wszystkim jest potrzebny umiar i doskonale sobie zdaję sprawę z tego jak ważnymi są ich badania, chodziło mi tylko o to, że spora część dzisiaj naukowców pracuje na zlecenia rządów, korporacji itp. a więc nie jako jest od niech zależna i im podlega poprzez co niekiedy fałszują oni wyniki badań, i tak jest w przypadku żywność GMO, testowaniu nowych leków, itd. Na szczęście istnieją też nie zależne grupy badawcze i za to chwałą wszystkim takim naukowcom. A tak w ogóle to teraz sobie uświadomiłem dlaczego to niby ekolog nie może być naukowcem, to się jakoś wyklucza? Ponad to jeszcze te statystyki, przytoczyłem je tylko po to by było wyraźnie widać jak nie wiele wagi się przywiązuje do tej sprawy w Polsce, bo to że mamy Parki Narodowe, Krajobrazowe i inne użytki ekologiczne to jest jedno ale to żeby wszystkie one się znalazły w tej sieci to drugie, bowiem to zapewni im prawidłową ochronę poprzez stworzenie jak sama nazwa mówi sieci. Przyroda ma bowiem to do siebie, że może prawidłowo funkcjonować tylko jako całość, a nie oddziele zielone wyspy i dlatego nie sądzę aby chodziło tylko o suche statystyki. Po prostu kraje starej unii już swoje u siebie zniszczyły i teraz mają większy szacunek do tego czego sama technika nie jest w stanie rozwiązać. Niemcy obecnie są zachwyceni powrotem wilka do swego kraju i wydają olbrzymie pieniądze na jego ochronę i badania. pulsatilla1214 nie jestem specjalistą ale czy to zasolenie nie będzie miało wpływu na urzędującą tam kolonie kormoranów. Z tego co wiem to nawet najmniejszy wzrost zasolenia może spowodować rozwój glonów, które skutecznie wyprą wiele żyjących tam gatunków ryb, które to są przecież głównym pokarmem kormoranów, tak więc ich liczebność również spadnie. Dodatkowo zniszczeniu ulegną szuwary, a także zostanie przerwany korytarz migracyjny zwierząt lądowych. Co do zagrożeń które przedstawiłeś również się zgadzam, są one istotne dlatego wciąż mi się wydaj, że jedyną drogą jest włączenie tego obszaru w sieć, bowiem status parku krajobrazowego nie jest w stanie zapewnić ochrony tego regionu. |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:56 |