![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam
![]() ![]() Nie rozwijam tematu, bo większość zna go z mediów. Jeżeli podobnie jak Nas wkurza Was decyzja o budowie autostrady: - przez środek najcenniejszego dziedzictwa naturalnego Polski, Europy, Świata, jeżeli mozna ją wybudować omijając ten teren, - wbrew Prawu UE, - a na dodatek na podmokłych bagnistych terenach, co grozi rozkopaniem Doliny i nie zakończeniem inwestycji (znając zdolności Polaków do budowy autostrad tak się to skończy) ![]() na stornie Zielonego Zagłębia znajdziecie link do strony Greenpeace, skąd możecie wysłać list protestacyjny do Prezydenta i Premiera. Pozdrawiam serdecznie -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Bardzo ładne czosnki lutowe
![]() picaro: ad. 2 Przyznam się, że nie sądziłem, że projekty przekopania są aż tak zaawansowane. I jakos specjalnie nad skutkami ekologicznymi nie dumałem ![]() To prawda, że Zalew Wiślany znacznie się wypłycił - najlepszym dowodem jego dawnego zasięgu jest zarastające i zanikające Jezioro Druzno, zalew w średniowieczu znacznie mocniej wcinał się w ląd. To jeszcze dodam wątek historyczny - sławny wczesnośredniowieczny port Truso (wówczas największy na Bałtyku) wg badań archeologicznych dziś na... lądzie ![]() Myslę, ze dla Zalewu największym zagrożeniem nie jest zwiększenie zasolenia - dzisiejszy stan wód zalewu już jest kastrofalny, ale z powodu bardzo zaawansowanej eutrofizacji. Woda jest zielona i latem kwitnie, przejrzystość niemal zerowa. Ewentualne zwiększenie wymiany wody na morską tylko poprawiłoby jego stan ![]() Krynica zapewne przeciwna, gdyż ruch statków nie sprzyjałby turystyczno-rekreacyjnym walorom. Wspiera zaś Elbląg liczący i na port i na ozywiene ruchu na Kanale Ostródzko-Elbląskim. ad 3 Tak, są opracowane, ale Rząd nie chce tego przyjąć do wiadomości ![]() ad 4 Właśnie o tym pisałem odpowiadając na pytanie Bathursta jaki jest sens obejmowana Naturą 2000 już istniejących chronionych obszarów. Procent Polsce rośnie, taki jest sens ![]() ![]() P.S. Nie przeceniam naukowców, ostatnio zresztą bardzo mocno polemizowałem z drem Bzomą, specjalistą od kormoranów i dyskusja poszła prawie na noże ![]() ![]() ![]() Hej, hej |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:07 |