![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Piotrek Drygała(drygu) ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 51 Dołączył: sob, 14 paź 06 Nr użytkownika: 232 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam
![]() ![]() Nie rozwijam tematu, bo większość zna go z mediów. Jeżeli podobnie jak Nas wkurza Was decyzja o budowie autostrady: - przez środek najcenniejszego dziedzictwa naturalnego Polski, Europy, Świata, jeżeli mozna ją wybudować omijając ten teren, - wbrew Prawu UE, - a na dodatek na podmokłych bagnistych terenach, co grozi rozkopaniem Doliny i nie zakończeniem inwestycji (znając zdolności Polaków do budowy autostrad tak się to skończy) ![]() na stornie Zielonego Zagłębia znajdziecie link do strony Greenpeace, skąd możecie wysłać list protestacyjny do Prezydenta i Premiera. Pozdrawiam serdecznie -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
Bathurst, wszystko się zgadza.
Zauważ, że w zlewni Pogorii III (jak i PI i PII) po prostu BRAK pól uprawnych ![]() ![]() Z jednym sie nie zgodzę - stan wód PIII na moje laika oko pogorszył się. Wyraźną cezurą 1997 i... powódź, po której poziom wód jeziora był wyższy o ponad pół metra. Mnóstwo śmieci, nieczystości właśnie z wówczas zalanych brzegów, przedostało się do wody (nad Pogorią I woda zalała ośrodki np ). Od 1997 przejrzystość wody znacznie spadła i nie wróciła do wczesniejszego poziomu... ![]() Wiem, że jeziora ramienicowe są charakterystyczne dla pojezierzy i to dość młodych, wiem też, że w wiekszośći właśnie zostały objęte ochroną. Tym bardziej unikatowy jest charakter naszego dąbrowskiego jeziora, które jest ewenementem w Polsce południowej. Czarno widzę natomiast jakość wód PIV, ktora przyjmuje potężne dawki biogenów przechwytując wysokie stany Czarnej Przemszy. Jaki jest stan zbiornika przeczyckiego wiadomo... Oby jak najrzadziej Przemsza wlewała swe wody do zbiornika, wówczas szanse na samooczyszczenie się jeziora znacznie wzrosną ![]() P.S. Pamiętasz naszą dyskusję na temat piachów polodowcowych ![]() ![]() P.S.2 Po awanturze z Rospudą możemy mieć pewność, że Minister Środowiska jedynie będzie uchylać status już istniejącym obszarom, a nie powoływać nowe ![]() P.S.3 Trochę z przekory wspomniałem o tym siedliskowym kodzie ![]() ![]() ![]() P.S.4 Zauważyłeś może zmniejszenie się ilości raka pręgowatego? |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:56 |