![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
Kiedy montowali je u mnie w bloku to myŚlaŁem Że przynajmniej minimalnie zabezpieczĄ wejscie niepoŻĄdanych osÓb. OczywiŚcie wiedziaŁem Że sĄsiedzi szybko sprzedadzĄ kod wszystkim okolicznym menelom ale liczyŁem na to Że caŁkowicie obce osoby bedĄ miaŁy chociaŻ maŁy problem z pokonaniem drzwi.
A szybko siĘokazaŁo Że kod awaryjny dla sŁuŻb ratunkowych ktÓry otwiera wszystkie drzwi w lokatorze nawet dzieci w piaskownicy znajĄ. |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Artykuł o kolejnym problemie, na jaki zwrócił uwagę wtedy jeszcze kandydat na prezydenta Z. Podraza w swoim programie, który jest b. ważny i do rozwiązania jak najszybciej. Mam nadzieję że, zostaną poczynione kroki zgodnie z obietnicami..
QUOTE ![]() Na lokale socjalne i komunalne czeka 1,5 tysiąca rodzin Darek, Sylwia i Rafał Wąsińscy jako jedni z ostatnich szczęśliwców doczekali się własnego lokum, które zostało wygospodarowane przy ul. Komuny Paryskiej. ![]() Zgodnie z ustawowymi zapisami, gminy same muszą sobie radzić z zapewnieniem lokum dla najuboższych rodzin, których nie stać na mieszkania spółdzielcze. Tych w mieście wciąż jednak brakuje, a lista oczekujących stale się wydłuża. Obecnie prawie 700 rodzin spełnia wszystkie warunki do otrzymania mieszkania socjalnego. Na razie nie mają szans na własne M, bo trzeba je najpierw znaleźć i wyremontować albo dopiero wybudować. A przed nimi jest już długa kolejka. Na specjalnej liście wynajmu lokali socjalnych zapisanych jest w pierwszej kolejności 356 rodzin. - Kolejne wnioski nie mogą być przyjęte z powodu braku mieszkań. W referacie mieszkaniowym Wydziału Gospodarki Komunalnej i Mieszkaniowej mamy zarejestrowanych 485 wyroków eksmisyjnych z prawem do lokalu socjalnego. Ogółem 1534 rodziny oczekują teraz na wynajem lokum w zasobach gminy. Od chwili umieszczenia wniosku na liście trzeba czekać średnio od trzech do pięciu lat - podkreśla Małgorzata Siemińska, kierowniczka referatu mieszkaniowego UM. Jednym ze sposobów na radzenie sobie z tym problemem jest przydzielanie zwalniających się mieszkań w takim stanie, jak trafiły do miasta, w zamian za wykonanie remontu we własnym zakresie przez przyszłych domowników. - W najbliższym czasie czternaście wolnych lokali socjalnych zostanie wyremontowanych, a następnie przekazanych rodzinom w ramach realizacji wyroku sądowego o eksmisję z prawem do takiego lokalu oraz z listy wynajmu lokali socjalnych. Mieszkania te są położone są przy ulicach Łącznej, Hotelowej Sikorskiego, Rapackiego, Puszkina, Robotniczej. Strzemieszyckiej i Armii Krajowej - informuje kierowniczka referatu mieszkaniowego. W tegorocznym budżecie gminy na nowe budynki socjalne zarezerwowana jest kwota ponad 1 mln zł, a kolejnych 300 tys. ma być przeznaczonych na niezbędne koszty wykupu gruntów pod tę inwestycję. - W celu poprawy trudnej sytuacji mieszkaniowej będziemy kontynuować modernizację i adaptację istniejących już obiektów przy ulicy Łącznej. Cały czas aktywnie działa także zamiana lokali socjalnych na wolne mieszkania, znajdujące się w zasobach gminy, po spełnieniu przez najemców warunków określonych uchwałą Rady Miejskiej - mówi Małgorzata Siemińska. W drugim półroczu ubiegłego roku udało się miastu odzyskać 23 lokale socjalne, które po remoncie przekazano kolejnym rodzinom, zapisanym na liście oczekujących. Kolejnych 29 mieszkań powstało po adaptacji budynków przy ul. Komuny Paryskiej 2 i 4 (cała inwestycja kosztowała 1,3 mln zł), a dalszych 21 powędrowało do tych rodzin, które zdecydowały się je odnowić same. Dla kogo lokale? Pierwszeństwo wynajmu lokalu przysługuje m.in. osobom, które nabyły prawo do lokalu socjalnego lub zamiennego na podstawie orzeczenia sądu, zamieszkują w budynkach, których stan zagraża bezpieczeństwu lokatorów, opuściły placówki opiekuńczo-wychowawcze po uzyskaniu pełnoletności. Lokale socjalne mogą być wynajmowane osobom, których dochód z 3 m-cy poprzedzających jego zakwalifikowanie nie przekracza 50 proc. najniższej emerytury na członka rodziny ubiegającej się o wynajem (298,73zł) i 100 proc. w przypadku osoby samotnej (597,46zł). -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:55 |