![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
QUOTE Złożenie ślubowania oraz wybór przewodniczącego rady i jego zastępców – tak będą wyglądały pierwsze sesje rad gmin, powiatów i sejmików województw. W związku z publikacją w Dzienniku Ustaw zbiorczych wyników wyborów do rad pierwsze spotkanie radnych musi się odbyć najpóźniej w 27 listopada. Tak też będzie w naszym mieście. W Dąbrowie Górniczej I sesja Rady Miejskiej kadencji 2006- 2010 odbędzie się dzisiaj tj. w poniedziałek, 27 listopada o godzinie 17.00. Podstawową rzeczą na pierwszej sesji rady jest złożenie ślubowania przez radnych oraz wybór nowego przewodniczącego i wiceprzewodniczących. 12 listopada 2006 roku w wyborach samorządowych wybraliśmy 25 naszych reprezentantów do Rady na najbliższe cztery lata. Przy frekwencji 39 proc. mieszkańcy zadecydowali o podziale mandatów w radzie. W Dąbrowie Górniczej najwięcej mandatów (6) uzyskał Blok Przyjaciół Dąbrowy. Jednak żaden z Komitetów Wyborczych nie osiągnął wyraźniej przewagi i mandaty rozłóżyły się między 5 najbardziej znaczących ugrupowań w mieście. Po 5 mandatów do liczącej 25 osoby Rady Miasta zdobyły komitety: Nasza Dąbrowa-Jerzy Talkowski, Lewica i Demokreci oraz Platforma Obywatelska. Czterech przedstawicieli ma w nowej radzie PiS. Poniżej prezentujemy radnych nowej kadencji: Blok Przyjaciół Dąbrowy: 1.Tamborek Krzysztof 2. Wiekiera Wiesław 3. Harańczyk Ryszard 4. Łukasik Zbigniew 5. Trzewiczek Mariola 6. Woźniczka Kazimierz Nasza Dąbrowa-Jerzy Talkowski: 1. Bober Edward 2. Talkowski Jerzy 3. Krypciak Alicja 4. Wroniszewski Jan 5. Majewski Robert Lewica i Demokraci: 1. Orpych Tadeusz 2. Pasternak Agnieszka 3. Juroff Józef 4. Zugaj Ireneusz 5. Szaniawska Krystyna Platforma Obywatelska: 1. Wróblewski Zbigniew 2. Pasek Tomasz 3. Ciaś Bogusława 4. Kalaga Mariusz 5. Koziak Halina Prawo i Sprawiedliwość: 1. Cygroń Marek 2. Głowacka Halina 3. Jaszczura Grzegorz 4. Skóra Tomasz Zgodnie z ustawą o samorządzie gminnym radni tego szczebla przed przystąpieniem do wykonywania mandatu składają ślubowanie następującej treści: "Wierny Konstytucji i prawu Rzeczypospolitej Polskiej, ślubuję uroczyście obowiązki radnego sprawować godnie, rzetelnie i uczciwie, mając na względzie dobro mojej gminy i jej mieszkańców." Ślubowanie odbywa się w ten sposób, że po odczytaniu roty wywołani kolejno radni powstają i wypowiadają słowo "ślubuję". Ślubowanie może być złożone z dodaniem zdania: "Tak mi dopomóż Bóg." Radni nieobecni na pierwszej sesji rady gminy oraz radni, którzy uzyskali mandat w czasie trwania kadencji, składają ślubowanie na pierwszej sesji, na której są obecni. Na pierwszej sesji Rady Miejskiej, którą zwołuje przewodniczący rady poprzedniej kadencji, powinien nastąpić wybór nowego przewodniczącego rady gminy i jego zastępców. Zarówno przewodniczący, jak i wiceprzewodniczący muszą pochodzić ze składu rady i są wybierani bezwzględną większością głosów (50%+1 głos) w obecności co najmniej połowy ustawowego składu rady, w głosowaniu tajnym. Rady nie mogą wybrać więcej niż trzech wiceprzewodniczących. Z początkiem prac rady wiąże się również tworzenie klubów radnych, uchwalanie składów komisji, a często także zmiana wysokości dotychczasowych diet. W praktyce jednak wszystkie te elementy pojawiają się dopiero na kolejnym posiedzeniu rady. W związku z obowiązkiem złożenia ślubowania przed nową radą przez burmistrza następne posiedzenie organu stanowiącego powinno odbyć się nie później niż w ciągu 7 dni od publikacji w Dzienniku Ustaw wyników wyborów wójtów, burmistrzów i prezydentów miast. Anna Zubko/pap oraz: QUOTE PROPONOWANY PORZADEK SESJI RADY MIEJSKIEJ DABROWY GÓRNICZEJ W DNIU 27 LISTOPADA 2006 ROKU O GODZ. 1700 . 1. Wreczenie zaswiadczeń o wyborze na radnego przez Przewodniczacego Miejskiej Komisji Wyborczej. 2. Złożenie slubowania przez radnych. 3. Stwierdzenie quorum przez radnego seniora. 4. Zatwierdzenie porzadku obrad. 5. Wybór sekretarza obrad. 6. Wybór Komisji Skrutacyjnej. 7. Wybór Przewodniczacego Rady Miejskiej. 8. Przekazanie przewodniczenia obradom Przewodniczacemu Rady Miejskiej przez radnego seniora. 9. Wybór Wiceprzewodniczacych Rady Miejskiej. 10. Zakonczenie sesji. Jakby ktoś był na tej I sesji, mam nadzieję że coś skrobnie tu na forum jak to wyglądało. W końcu koalicja jaka została zawarta przed wyborami PO-PiS-Tal, jak dla mnie nie zapowiadała się dobrze. Poza tym ciekaw jestem kto zostanie przewodniczącym RM. Pozdrawiam -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
A ja znalazłem taki sprawozdanie z sesji rady miejskiej
QUOTE Rada Miejska Dąbrowy Górniczej Napisał uziel dnia 2006/12/12 Sesja 06.12.06 r. Na sesji Rady Miejskiej Dąbrowy Górniczej w dniu 6 grudnia 2006r. Rada Miejska na wniosek Prezydenta Miasta rozpoczęła swoje urzędowanie od poparcia podwyżek stawek podatków od nieruchomości i środków transportowych na rok 2007. Szczęśliwie podatek od posiadania psa pozostał na poziomie 40 zł od sztuki, czyli najwyższym ze wszystkich miast sąsiadujących z Dąbrową G. Radni UPR będący w kole PIS-u wnioskowali o zdjęcie z porządku obrad punktów dotyczących podwyżek podatków na 2007 rok, ale głosami zarówno SLD, BPD, Bloku Nasza Dąbrowa jak i PO zostali przegłosowani. G. Jaszczura proponował najpierw rozpatrzyć projekt budżetu, a następnie ewentualnie podwyższać podatki. Przecież zmniejszenie wydatków gminy można byłoby zrównoważyć nawet zmniejszeniem podatków. Dla Radnych spoza UPR i z PIS-u było to jednak nie do zrozumienia. Za podwyższeniem stawek podatków od nieruchomości w tym także od przedsiębiorców prowadzących działalność gospodarczą zagłosowali wszyscy Radni za wyjątkiem Grzegorza Jaszczury, Tomasza Skóry i Haliny Głowackiej (z klubu Pis-u wyłamał się więc M. Cygroń). Argumenty Tomasza Skóry i Grzegorza Jaszczury były głosem na puszczy. Kuriozalnym był głos Wiceprzewodniczącego Rady P. Woźniczki, który stwierdził, że podwyżek nie ma, bo 0,8% a zero to właściwie to samo. Radny G. Jaszczura pozwolił sobie nie zgodzić się z nową dla niego teorią matematyczną Radnego Woźniczki. Radny Grzegorz Jaszczura złożył wniosek formalny o skonsultowanie przez Panią Przewodniczącą Rady A. Pasternak z prawnikami, czy złamanie przez nią Regulaminu Pracy Rady Miejskiej, w szczególności paragrafu 4 ustęp 2, czyli niewłaściwego trybu zwołania poprzedniej sesji, na której nastąpiło zaprzysiężenie Pana Prezydenta nie powoduje ułomności prawnej jego działania, a także w związku z tym, czy ma sens głosowanie nad przyjęciem protokołu z tej sesji. Prawnik miejski oświadczył, że zgodnie z jego wiedzą na czas sesji prawdopodobnie skutków prawnych nie ma. Oprócz Klubu PiS-u (z którego wyłamał się Marek Cygroń) i J. Talkowskiego który wstrzymał się od głosu wszyscy byli za przyjęciem protokołu z nieformalnie zwołanej przez Panią Przewodniczącą z lewicowej koalicji SLD sesji w dniu 30.11.06 r.. Radny Grzegorz Jaszczura złożył zapytanie do Pana Prezydenta: Czy użytkowanie Hali Sportowej i Aquaparku przez mieszkańców (w tym dzieci) Dąbrowy Górniczej jest bezpieczne w związku z problemami z odwodnieniem i fundamentami prawdopodobnie wynikającymi z posadowienia ww. obiektów na szkodach górniczych, w szczególności uskoku? Pan Prezydent odpowiedział bezpośrednio po zapytaniach i interpelacjach Radnych, że użytkowanie tych obiektów jest bezpieczne. Pan Radny G. Jaszczura podziękował za odpowiedź. Z innych ciekawszych głosów ważne jest oświadczenie Radnego J. Talkowskiego o wyrzuceniu z klubu Nasza Dąbrowa Radnego R. Majewskiego za nieetyczne głosowanie przy głosowaniu na Przewodniczącego Rady , w skrócie zdradę tego klubu i wyborców, którzy go wybrali. Radny R. Majewski został chyba w nagrodę od koalicji SLD-BPD Wiceprzewodniczącym Rady. Następna sesja podobno wkrótce, mamy nadzieję, że lewicowa Przewodnicząca Rady zacznie przestrzegać Regulaminu Pracy Rady Miejskiej, bo inaczej po co to było zatwierdzać. G. Jaszczura Ciekawe o co dokładnie chodzi w nieformalnym zwołaniu sesji rady. Coraz bardziej jestem za pomysłem zapisu video z sesji rady i udostepnianiu tego zapisu na serwerze, bo chciałbym zobaczyc i usłyszseć mr. Woźniczkę jak to mówi. Mod: Proszę o nie używanie koloru czerwonego w postach.. Modzi ich używają. Ten post edytował kwintosz czw, 14 gru 2006 - 13:54 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
A ja znalazłem taki sprawozdanie z sesji rady miejskiej Zibar, chłopie, gdzieś Ty to dostał ???? ![]() Toż to nie jest żadne sprawozdanie tylko jakiś pijacki bełkot Grzegorza Jaszczury, któremu wydaje się, że jest drugim Lepperem ![]() G. Jaszczura proponował... ... za wyjątkiem Grzegorza Jaszczury... Argumenty (...) Grzegorza Jaszczury... Radny Grzegorz Jaszczura... Radny Grzegorz Jaszczura złożył zapytanie... Pan Radny G. Jaszczura podziękował za odpowiedź. G. Jaszczura Co do podwyżki to radny Woźniczka ma rację. Ja bym powiedział to samo choć może inaczej bym to ubrał w słowa. Prognozowana przez Radę Polityki Pieniężnej inflacja na 2006 wynosi około 1,5%. W związku z tym podwyżka, która tak wstrząsnęła G. Jaszczurą jast w rzeczywistosci realną obnizką o jakieś 0,5-0,7%. Ale wątpię żeby taki prosty rewolucjonista jak radny Jaszczura to kiedykolwiek zrozumiał. Po tym pytaniu o bezpieczeństwo Nemo typuję go dużurnego trefnisia obrad rady miejskiej. Za to nie wiem co myśleć swietle różnych informacji o radnym Majewskim. To w końcu on sam zrezygnowal czy go wyrzucili ? Bo to ma spore znaczenie. |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zibar, chłopie, gdzieś Ty to dostał ???? ![]() Toż to nie jest żadne sprawozdanie tylko jakiś pijacki bełkot Grzegorza Jaszczury, któremu wydaje się, że jest drugim Lepperem ![]() Co do podwyżki to radny Woźniczka ma rację. Ja bym powiedział to samo choć może inaczej bym to ubrał w słowa. Prognozowana przez Radę Polityki Pieniężnej inflacja na 2006 wynosi około 1,5%. W związku z tym podwyżka, która tak wstrząsnęła G. Jaszczurą jast w rzeczywistosci realną obnizką o jakieś 0,5-0,7%. Ale wątpię żeby taki prosty rewolucjonista jak radny Jaszczura to kiedykolwiek zrozumiał. Po tym pytaniu o bezpieczeństwo Nemo typuję go dużurnego trefnisia obrad rady miejskiej. Za to nie wiem co myśleć swietle różnych informacji o radnym Majewskim. To w końcu on sam zrezygnowal czy go wyrzucili ? Bo to ma spore znaczenie. Znalazłem to na stronie UPR (bo szukałem cos odnośnie sesj a link nie działał) i nie zamierzam z tym polemizować (ocene pozostawiam każdemu z osobna), postaram się skontaktowac z radnym Jaszczurą niech sam broni swojego stanowiska. PS Mogę to odnieść do tematu z HP - 0,8 % to nic dla X, Y co wpłaca do kasy 100 czy 200 zł, ale dla HK, która wpłaca (nie mogę znaleźć najnowszych danych)np. 100 mln to już nie tak mało. Ten post edytował Zibar pią, 15 gru 2006 - 15:56 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
0,8 % to nic dla X, Y co wpłaca do kasy 100 czy 200 zł, ale dla HK, która wpłaca (nie mogę znaleźć najnowszych danych)np. 100 mln to już nie tak mało. Oj chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi o inflacji. Wszystkie wypływy z podatku od nieruchomości dla miasta to około 100mln. Więc huta wpłaca sporo mniej niż ta setka. Ale wróćmy do meritum sprawy. Nie da się ukryć, że 100zł to nominalnie inna kwota od 100mln. Oczywiście zgodzę się z Tobą. Ale nie można porównywac biznesu sklepu obuwniczego do huty używając wartości nominalnych. Huta to tysiące razy większa skala, a więc i podatek od nieruchomości wiele razy większy. Porównywanie dwóch różnych lat w zakresie wartości nominalnych tez wprowadza błąd bo w każdym roku gospadarka ma różne warunki brzegowe. Przykładem jest słynna już "kotwica budżetowa" państwa. Niby każdego roku ma wynosić tyle samo - 30mld. Ale w związku z corocznym nominalnym wzrostem budżetu pomimo tej samej nominalnej wartości prędkość zadłużania państwa stopniowo maleje. Jak już sobie ustaliliśmy inflacja na rok 2006 wyniesie jakieś 1,5%. Już wiemy, że ceny gazu ziemnego wzrosną od stycznia o 10%, a energii elektrycznej o 5%. Presja na podwyżki płac jest tak duża, że jak nic wzrosną one o przynajmniej 3%. Wzrost gospodarczy wyniesie około 4,5%. A tymczasem podwyżka tego naszego podatku wyniesie 0,8%. Jak juz zauważyłem w poprzednim poście, z inflacyjnego punktu widzenia będzie to obniżka o jakieś 0,5%. Biorąc po uwagę wspomniane wyżej podwyżki innych czynników podatek od nieruchomości stanie się mniej znaczący w kosztach prowadzenia biznesu. A wzrost gospodarczy powinien poprawić sytuację firm dalece bardziej żonglowanie zmianami podatków w granicach 0,8%. Oczywiście nie zrozum moich słów jako nawoływania do zarżnięcia przedsiębiorców podatkami. Zwracam tylko uwagę, że władze miasta (poponujac wrost stawki ponizej inflacji) poszły mieszkańcom na rękę. Z czystym sumieniem mogły podwyższyć o te 1,5% inflacji motywując to koniecznością utrzymania realnych wpływów do budżetu. Zwłaszcza, że na mocy ustawy, od 2007 roku zdecydowanie spadną wpływy do kasy miejskiej z podatku od spadków i darowizn. A w dalszej perspektywie (2009) mogą znacznie zmaleć wpływy z podatku PIT. Podsumowując, argumenty radnego Jasazczury wyglądają dla mnie na czysty i kompletnie bezmyślny polpulizm. Coś a'la LPR i SO. Bo już nawet PiS na forum krajowym takich rzeczy nie opowiada. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK Grupa: Użytkownik Postów: 1 Dołączył: pon, 08 sty 07 Skąd: Mydło Nr użytkownika: 395 ![]() |
Zwracam tylko uwagę, że władze miasta (poponujac wrost stawki ponizej inflacji) poszły mieszkańcom na rękę. Z czystym sumieniem mogły podwyższyć o te 1,5% inflacji motywując to koniecznością utrzymania realnych wpływów do budżetu. Zabrzmiało to jak w kawale o miłościwym Stalinie „a mógł zabić, mógł zabić”. -------------------- jazz.prv.pl | zywienie.host.sk | sutek.host.sk
Na to, by w danym kraju zapanował socjalizm, wystarczy wprowadzić w nim demokrację. - Karol Marks |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 06:38 |