![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() FdZD ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,433 Dołączył: pią, 08 sie 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 6 Płeć: Mężczyzna ![]() |
ja tez mysle ze powinnismy zluzowac
krytyka krytyka - ale najezdzanie na innych to troche nie trzyma poziomu tego forum - chyba ze tego chcecie... Apeluje wiec o to do wszystkich forumowiczow - p. A. Bebna i "drugiej strony" PS Pozdrawiam - nie przesadzaj z tym, ze bys sie poddal do domysji - niektorzy by sie dostac na fuche w urzedzie napewno sie sporo natrudzili - przypomne, ze w obecnym czasie to my szukamy pracy, nie praca nas. pozdr i koniec juz tego podtopicu w tym topicu... uff :) Ten post edytował Hator pon, 27 lis 2006 - 21:46 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
QUOTE 2 fundusze UE - sory ale na ochlapy typu informatyzacja czy jakis nedzny remont biblioteki pieniadze z UE trudniej dostac. Glowne projekty ktore przechdoza do dofinansowania to wielkie projekty - a tutaj wazna role odgrywala niekompetencja p. Talkowskiego (oczywiscie czesciowo urzednicy - ale CI NAJWAZNIEJSI tez) ale co powiesz na to, ze wiekszosc wywalonych urzednikow nie zajmowala sie sprawami pozyskiwania srdk z UE - wiec czemu takze na nich padlo? 3. Wodociagi - MITEX - NEMO - win radnych i Talkowskiego bo to oni tak a nie inaczej zdecydowali 6. Polityka personala Talkowskiego - owszem (ale tutaj wiekszosc przy obsadzaniu innych instytucji samorzadowych - mopsy, pkz'ety, mzuim itp) 7 Ciebie nie dziwia takie zmiany kadrowe ale mnie dziwia i bulwersuja - jak sie kogos wywala to nalezaloby go: a) o tym wczesniej powiadomic ![]() c) zrobic ogolny rachunek zyskow i strat - zwalniajac kogos powolanego za Tala, wyrzucamy jednoczesnie w bloto kase przeznaczona na szkolenie takiego urzednika, dodatkowo musimy poniesc koszty szkolen nowego urzednika, poniesc koszty "zastojow" i balaganu, ktory sie zrobi, gdy osoby a nagle dostana nowe obowiazki, za ktore wczesniej nie byly odpowiedzialne i nie mialy w tym doswiadczenia etc 8 Ogolnie to jest 3 miesieczne wypowiedzenie. Nie wiem jak to dokladnie rozwiazano w przypadku urzedu - ale tu glownie chodzi o to ze powinno sie zoobligowac osobe odchodzaca do przeszkolenia osoby, ktora na to stanowisko przyjdzie. Nie mówię że jedynym wyznacznikiem zwolnień powinna być kwestia funduszów z UE. Podtrzymuje dalej swoje zdanie że także inne wydziały przez 4 lata nic wielkiego nie zdziałały a już na pewno nie wszystkie funkcjonowały tak jak powinny. Stąd też możliwe zwolnienia. A wracając do projektów pozyskiwania funduszy, to chyba nie uważasz że piszą je prezydent czy naczelnicy wydziałów, oni są od ich zatwierdzania. Co do kwestii Nemo, Wodociągów.. A czy przez 4 lata nic w tej kwestii nie dało się zrobić? I tak z ciekawości: Czy urzędnicy z odpowiedniego wydziału nie mogli pracować nad rozwiązaniem tej sytuacji a następnie przedłożyć ten pomysł przed RM? Czy tylko RM musiała się tym zajmować? Dzięki obecnej sytuacji budżet DG jest mniejszy o ok 5mln zł. które należy przeznaczyć na dopłaty do wody. Nemo upada a z miteksem toczy się ciągle proces i mamy póki co do zapłaty jakieś kary, odsetki itd. Chodziło mi o to, że na stanowiskach przez ostatnie 4 lata znaleźli się dyletanci, osoby które nie mają do pełnienia takich funkcji predyspozycji. Więc może właśnie je głównie dotknęły zmiany? Nie, nie.. mnie też zdziwiłoby gdyby te osoby nie zostały uprzedzone o zmianach kadrowych a już na pewno gdyby w umowie był zapis o okresie wypowiedzenia. Po prostu napisałem, że nie sądzę, by UM pozwolił sobie na zwolnienia wbrew przepisom prawa pracy. Może więc nie było tam po prostu wpisanego tego okresu (wtedy takie zwolnienia są normalne) ale co do przeszkolenia osoby mającej zająć to stanowisko po kimś jestem jak najbardziej za i zgadzam się z Tobą. Nie oceniam jednak tego czy te zmiany są dobre pod tym względem że należy kogoś przeszkolić co zwiększy koszty, bo nie wiem jak dokładnie wygląda sytuacja. Jeśli na te stanowiska powoływani są nowi ludzie bez przeszkolenia a nie mający w sytuacji obecnej większego rozeznania, to jest to naganne. Ale może jest tak że stanowiska te zajmują jacyś zastępcy osób zwalnianych, którzy i tak w tym "siedzą" i są obeznani w sytuacji panującej w danym dziale i mieście. Ani nie popieram tych zwolnień ani ich nie neguje, gdyż nie jestem na tyle kompetentną osobą by to robić. Nie mamy dostępu do tego co kto robił albo czego nie robił. Po prostu uważam, że tego się można było spodziewać. Ten post edytował kwintosz czw, 28 gru 2006 - 23:16 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:09 |