IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Pomóżmy Bytomianom, Warszawo - zwróć lwa!
Dami7
post czw, 30 lis 2006 - 09:40
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 102

Pomóżmy mieszkańcom Bytomia w odzyskaniu zagrabionego przez Warszawę posągu lwa!

http://www.raslaska.aremedia.net/index.php...=2&Itemid=3

Jeśli wysłałeś swój protest, wpisz proszę informację o tym na niniejszym wątku.

Dzięki.

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi
Krawiec
post wto, 05 gru 2006 - 15:51
Post #2

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 21

@Dami7
Od dwóch postów chcę się dowiedzieć coś więcej o akcji którą zaincjowałeś np. kto jest odpowiedzialny za przeniesienie lwa - żeby nie stosować pojęcia, które niepotrzebnie buduje negatywne stereotypy.

A może Tobie zależy żeby zbudować taki negatywny stereotyp i uprawiać tutaj propagandę Ruchu Autonomii Śląska???

Okazuje się, że nie wiadomo kto jest właścicielem lwa i nie wiadomo jak on się tam znalazł. Podobno Rosjanie przywieźli go tam w czasie wojny. Dr Gorzelik (lider RAŚ-u - narodowość śląska), a zarazem inicjator akcji "Warszawo oddaj lwa", ma jednak inną teorię na ten temat i jak się nie trudno domyślić winni są Polacy.
http://www.eduskrypt.pl/czy_spiacy_lew_wro...a-info-661.html

Wkleiłeś link do organizacji wrogiej Zagłębiu, która przez długie lata proponowała nam żebyśmy się wyniesli do woj. kieleckiego, która przez lata budowała śląską tożsamość na szowiniźmie swój (lepszy) obcy (gorszy). Symbolem tych najgorszych byliśmy my - co się przełożyło na to, że niektórzy z nas uważają się za gorszych i powtarzają te same frazesy co Kutz.

@ : )
Ubecy wywodzili się zarówno ze Śląska jak i z Zagłębia. Najczesciej jednak ani nie ze Śląska ani z Zagłębia. Jakbyś znal historie Zagłębia wiedziałbyć, że zagłębiowska lewica patriotyczna, która dominowała na naszym terenie przed wojną została zmarginalizowana po roku 1945 (prześledź historię lidera zagłębiowskiej lewicy Aleksego Bienia). Powiem Ci jescze coś .. na Górnym Śląsku bardzo prężnie działała antypolska Komunistyczna Partia Górnego Śląska (będąca cześcią Komunistycznej Partii Niemiec) więc zanim potwierdzisz frazesy Kutza o mlekiem i miodem płynącej śląskiej, pobożnej krainie proponuję najpierw trochę poczytać o historii ziemi, na której mieszkasz - skądkolwiek tu przybyłeś.

Dlaczego jestem w tej sprawie nieustępilwy i dlaczego tak reaguje na link Ruchu Autonomii Śląska???

Ponieważ obserwuje działalność RAŚ-u od czasów studiów czyli od ok 10 lat. Najpierw bardzo agresywna kampania antyzagłebiowska i słowa Kutza na łamach Dziennika Zachodniego - porażka w wyborach samorządowych i szukanie nowego sposobu. Przed kolejnymi wyborami pojawiła się "narodowość slaska" i batalia o legalizację w Strasburgu - prof. Wódz najtrafniej rozwiązał zagadkową akcję RAŚ-u - chodziło po prostu o uniknięcie 5% progu wyborczego. Zbliżają się kolejne wybory i ... znowu ataki Kutza tym razem na łamach Gazety Wyborczej, oczywiście znowu pojawia się stary wyświechtany chwyt socjotechniczny mówiący o zagrożeniu idącym z zacofanego wschodu (Zagłębia)

Mniemam więc, że szlachetną akcję odzyskania lwa, w której wezmą udział nie tylko Ślązacy, Jerzy Gorzelik wykorzysta politycznie w celu potwierdzenia potrzeby legalizacji "narodowości śląskiej" i separacji Śląska.

RAŚ to populizm w najwyższym stopniu, to propaganda wyższości cywilizacyjnej i wtłaczanie spracowanycym Ślązakom mitów o dawnej bogatej krainie i zarazie, która zniszyła tę krainę, i nadal ją niszczy. To mówienie o 6 nagrodach Nobla dla Ślązaków (z pominięciem faktu, że 4/6 laureatów miało pochodzenie semickie) a zarazem rozwijanie idei separatystycznych wśród faszyzujących grup kibicowskich na Górnym Śląsku ... do czego to zmierza???

Nie dziwcie się szanowni forumowicze, że nie będę milczał w tej sprawie, dla mnie to tak jakby ktoś wkleił link do strony organizacji faszystowskiej, która akurat przeprowadza jakąś prospołeczna akcję.

Ten post edytował Krawiec wto, 05 gru 2006 - 16:29

--------------------

+Quote Post
:)
post wto, 05 gru 2006 - 16:45
Post #3

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

QUOTE(Krawiec @ Dec 5 2006, 03:51 PM) *
proponuję najpierw trochę poczytać o historii ziemi, na której mieszkasz - skądkolwiek tu przybyłeś.

o historii Sląska i Zagłębia byc moze wiem wiecej od Ciebie.
Pogodz sie z tym ze nie wszyscy zaglebiacy maja takie samo zdanie jak Ty.

Juz nie pierwszy raz podwazasz to ze jestem zaglebiakiem wiec wkoncu odpowiem.
Urodzilem sie w Zaglebiu i od poczatku zycia mieszkam w DG. W polowie jestem dabrowiakiem (zdziwilbys sie kim bym moj dziadek) a w polowie gdanszczaninem biggrin.gif

Ten post edytował :) wto, 05 gru 2006 - 16:46

--------------------

+Quote Post

Posty w temacie
Dami7   Pomóżmy Bytomianom   czw, 30 lis 2006 - 09:40
pulsatilla1214   Wysłany :) .   czw, 30 lis 2006 - 20:04
Hator   poszlooooo   pią, 01 gru 2006 - 00:18
Zibar   czytałem o tym wcześniej, a i w TV by...   pią, 01 gru 2006 - 06:44
vacu   Jakkolwiek nie popieram organizacji, do której nal...   pią, 01 gru 2006 - 13:19
rafi   No to ja tez wyslalem   sob, 02 gru 2006 - 13:10
Krawiec   O Dżizas na forum DG akcja Ruchu Autonomii ...   pon, 04 gru 2006 - 00:28
Dami7   QUOTE(Krawiec @ Dec 4 2006, 12:28 AM) O ...   pon, 04 gru 2006 - 10:11
Hator   1 ja sie wypowiedzialem w imieniu Bytomian - a nie...   pon, 04 gru 2006 - 01:24
vacu   @Krawiec: To jest tak jak z Giertychem czy Leppere...   pon, 04 gru 2006 - 12:13
Dami7   QUOTE(vacu @ Dec 4 2006, 12:13 PM) @Krawi...   pon, 04 gru 2006 - 15:35
Krawiec   Nie w tym rzecz. Przez taką retorykę pt ...   pon, 04 gru 2006 - 15:26
Krawiec   No więc co z tym lwem... faktycznie zosta...   pon, 04 gru 2006 - 15:57
:)   @Krawiec - widac ze za duzo czasu spedziles z tymi...   wto, 05 gru 2006 - 12:03
Dami7   QUOTE(:) @ Dec 5 2006, 12:03 PM) ...   wto, 05 gru 2006 - 14:00
Krawiec   @Dami7 Od dwóch postów chcę się dowiedzieć coś wi...   wto, 05 gru 2006 - 15:51
:)   QUOTE(Krawiec @ Dec 5 2006, 03:51 PM) pro...   wto, 05 gru 2006 - 16:45
:)   QUOTEGW Lew z Bytomia odnaleziony w stolicy ...   wto, 05 gru 2006 - 16:28
Krawiec   Jeśli jest tak, że wiesz więcej to jakie są Twoje ...   wto, 05 gru 2006 - 17:32
:)   QUOTE(Krawiec @ Dec 5 2006, 05:32 PM) Jeś...   wto, 05 gru 2006 - 17:40
pulsatilla1214   Historii lwa ciąg dalszy: "Przewodniczący Ru...   pią, 15 gru 2006 - 23:41
Szymek   Pomnik powstał dla upamiętnienia mieszkańców powia...   sob, 16 gru 2006 - 11:59
pulsatilla1214   Dziękujemy za wyjaśnienie :) Tym samym cofam moje...   sob, 16 gru 2006 - 12:07
Szymek   Pamiętają o tym głównie ci, którzy ...   sob, 16 gru 2006 - 12:21
Szymek   Sprawa się rozwija: O bytomskiego lwa upominają s...   pon, 18 gru 2006 - 21:54

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:55
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza