![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
QUOTE dziś Podczas inauguracyjnej sesji Rady Miejskiej w sali pojawił się ogromny transparent z żądaniem obniżenia diet dąbrowskich radnych do poziomu wynagrodzeń w sąsiednich miastach, czyli w Sosnowcu i Będzinie. Tam radni otrzymują średnio 1.295,05 zł miesięcznie, a w Dąbrowie Górniczej stawka ta jest o ponad tysiąc złotych wyższa. ![]() - To skandal, żeby wybrani przez lokalną społeczność przedstawiciele zgarniali dodatkowo tak duże kwoty. Trzeba zrobić z tym porządek, bo każdy z nich ma swoją pracę, więc nie potrzebują aż tak wygórowanych funduszy. Można zaoszczędzić w ten sposób ogromną kwotę i przeznaczyć na znacznie ważniejsze potrzeby - podkreślił w imieniu protestujących Kazimierz Jasionek. Transparent nie zrobił jednak większego wrażenia na nowych radnych, bo i czas na protesty nie był najlepszy. Podczas pierwszej sesji wybierani byli przewodniczący Rady Miejskiej i jego zastępcy. - Chciałem uderzyć ostro od początku, żeby było wiadomo, że takie są oczekiwania mieszkańców. Rozmawiałem z przedstawicielami władz i Rady Miejskiej, ale słyszę, że nie da się z tym nic zrobić. Jeśli będzie trzeba, zbierzemy kilka tysięcy podpisów pod petycją i jeszcze tutaj wrócimy - zapowiedział Kazimierz Jasonek. W innych miastach regionu radni też dostają raczej niższe wynagrodzenia. W Katowicach średnia dieta radnych (nieopodatkowana) wynosi 2 tys. zł, w Częstochowie 1.813 zł, a w Bielsku-Białej 2.079 zł. (pas) - Dziennik Zachodni Nooooo ostro mieszkańcy sobie poczynają, poczekamy na rezultaty. :) Ten post edytował Zibar śro, 29 lis 2006 - 11:07 -------------------- |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 193 Dołączył: czw, 10 lis 05 Skąd: Broadway Nr użytkownika: 167 ![]() |
Myślałem, że radni mają większą kasę. Te 2 000 zł nie robią na mnie wrażenia, aczkolwiek zgadzam sie, iz nie wypada, żeby nasi radni zarabiali więcej niż ich koledzy w Katowicach.
Ale interesuje mnie to, ile czasu radni poświęcają na wypełnianie swoich obowiązków. Może ktoś wie? Bo głównie od tego zależy czy na tę kasę zasługują czy nie. Ten post edytował mucha śro, 29 lis 2006 - 12:34 -------------------- (...) Miliony much nie moga sie mylic!
|
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 08:08 |