![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
dlaczego znalezienie pieniędzy na żłobek ma od razu oznaczać likwidacje szkoły (jakiiejkolwiek)?
Też proponuje nowy temat. |
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
dlaczego znalezienie pieniędzy na żłobek ma od razu oznaczać likwidacje szkoły (jakiiejkolwiek)? chyba nie wiesz jaka czesc budzetu miasta idzie na szkoly. Rozmawialismy o tym w jednym temacie. Mamy niz a wydatki olbrzymie. Miasto doplaca drugie tyle ze swojego budzetu, ile dostaje na szkoly, co jest niespotykane nigdzie indziej. Jesli bedziemy jeszcze wiecej doplacac i przejadac, to juz nic nie zostanie na inwestycje. Przypominam ze DG jest miastem wciaz bardzo bogatym i jest to sytuacja tym bardziej nieprawdopodobna. -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie mam dzieci ale się staram
![]() Jesli bedziemy jeszcze wiecej doplacac i przejadac, to juz nic nie zostanie na inwestycje. Żłobek to nie żadne przejadanie - to racjonalna inwestycja. Pomyśl o tych matkach które tracą pracę w konsekwencji mniej zarabiają i mniej odprowadzają podatków do miasta. Po drugie - skoro mieszkańcy płacą podatki to mają prawo mieć żłobek w mieście i lepszą jakość życia przez to. Naprawdę historia zna tyle bezmyślnych przypadków wydawania publicznych pieniędzy że inwestycja w żłobek ( drugi w 130 tyś mieście) nie jest żadnym szaleństwem. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
![]() jasiek ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,062 Dołączył: śro, 06 sie 03 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 3 ![]() |
QUOTE Żłobek to nie żadne przejadanie - to racjonalna inwestycja. Pomyśl o tych matkach które tracą pracę w konsekwencji mniej zarabiają i mniej odprowadzają podatków do miasta. Po drugie - skoro mieszkańcy płacą podatki to mają prawo mieć żłobek w mieście i lepszą jakość życia przez to. Naprawdę historia zna tyle bezmyślnych przypadków wydawania publicznych pieniędzy że inwestycja w żłobek ( drugi w 130 tyś mieście) nie jest żadnym szaleństwem. Ja nie mówię o budowie /remoncie żłobka tylko o jego bieżącym utrzymaniu a to nie jest inwestycja, lecz konsumpcja. Na to trzeba kilkaset tysięcy złoty rocznie i trzeba je gdzieś znaleźć. A jedyne źródło, jakie znalazłem to edukacja. Jakieś inne propozycje??? A co do tych podatkow to można iść tą drogą tylko ma to wpływ na budżet państwa a nie budżet DG. Dla mnie złobek jak najbardziej OK, ale przy tak napiętej sytuacji budżetowej trzeba rozpocząć poważną dyskusję o cięciach w edukacji aby takie pomysły zostały zrealizowane. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja nie mówię o budowie /remoncie żłobka tylko o jego bieżącym utrzymaniu a to nie jest inwestycja, lecz konsumpcja. Na to trzeba kilkaset tysięcy złoty rocznie i trzeba je gdzieś znaleźć. A jedyne źródło, jakie znalazłem to edukacja. Jakieś inne propozycje??? A co do tych podatkow to można iść tą drogą tylko ma to wpływ na budżet państwa a nie budżet DG. Dla mnie złobek jak najbardziej OK, ale przy tak napiętej sytuacji budżetowej trzeba rozpocząć poważną dyskusję o cięciach w edukacji aby takie pomysły zostały zrealizowane. Ja też nie piszę o budowie a o utrzymaniu.Choć to trochę sztuczny podział. Inwestycja w budowę i utrzymanie dróg jest taką samą konsumpcją - jest udogodnieniem dla mieszkańców miasta a chcemy mieć drogi, ścieżki rowerowe i nikt nie pisze wtedy że trzeba gdzieś zabrać.Tak na marginesie to napisałem jakie przełożenie ekonomiczne ma budowa żłobka. Więcej żłobków = więcej pracujących matek = więcej wydawanych pieniędzy w mieście. Kto będzie chciał mieszkać i pracować zakładać firmę w takim mieście gdzie nie ma tak elementarnego elementu infrastruktury jak żłobek? (wiem jeden jest). Problem nie ma zresztą do końca podłoża ekonomicznego. Co do podatków to ja swoje odprowadzam do US w Dąbrowie i część z nich na pewno zostaje w Dąbrowie, jeśli jest inaczej proszę o dokładne info.Jako obywatel miasta mam prawo domagać się więc żłobka dla dzieci. Proszę więc ( choć nikt tego nie zrobił jeszcze) o nie przyklejanie mi łatki roszczeniowca ( bez powodu bo płacę podatki). Rozmawiajmy też o tym jak zdobyć pieniądze a nie tylko jak je przesuwać .Więc - uzyskajmy je egzekwując kasę za zniszczenia - wandalizm, od lokatorów notorycznie z premedytacją nie płacących czynszów. Można by zrealizować cięcia w aparacie urzędniczym np Urzędu Pracy - nie trzeba wtedy płacić ludziom za pracę przy obsłudze pracowników sezonowych ( interwencyjnych). Trawę kosili by więźniowie - kolejny zysk, można też tak zawierać umowy z inwestorami ( np. Cassino) aby część pieniędzy przeznaczać na cele prospołeczne - w końcu miasto to rynek kupujących którzy tez coś powinni z tego mieć (poza promocjami w markecie) itd. Naprawdę rozwiązań jest wiele, kwestia elastycznego i sprawnego wprowadzenia ich w życie. Tylko na to trzeba czasu - czas mamy więc może nie bądźmy tacy prędcy do dzielenia biedy jakim jest zabieranie ze szkół na żłobek tylko poszukajmy forsy w rozwiązaniach systemowych. PS. Swoją drogą to niezły pomysł z tym prywatnym żłobkiem. Tak sobie myślę że skoro go jeszcze nie ma za to jest ten "dziki" na Manhattanie to pewnie procedury jakie trzeba dopełnić przy założeniu takiej placówki są uciążliwe. Ten post edytował Bathurst śro, 29 lis 2006 - 00:56 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:43 |