![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 25 Dołączył: wto, 28 lis 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 347 ![]() |
Ja też mam nadzieję, że wreszcie w naszym mieście nastanie czas pozytywnych zmian, oprócz tego, że Fundusze Unijne są niewykorzystywane, drogi beznadziejne, aquapark w upadłości, miasto zadłużone, istnieją jeszcze takie prozaiczne z pozoru problemy jak na przykład tylko jeden żłobek na miasto liczące 130 tyś. mieszkańców. Jest to istotna bariera dla młodych matek, które chcą wrócić do pracy zawodowej. Kolejka na liście rezerwowej do żłobka liczy ponad 70 osób, pewnie byłoby więcej ale większość zrezygnowała z zapisywania się na tą listę. Wychodzi mi, że 5% matek dzieci w wieku 0-3 lat ma szansę na korzystanie ze żłobka. Piszę o tym, bo jest to dla mnie osobiście w tej chwili bardzo ważna sprawa, jestem jedną z takich własnie matek, co prawda pracuję, ale obecnie znalazłam się w sytuacji bez wyjścia, prawdopodobnie będę musiała z pracy zrezygnować, bo nie mam co zrobić z dzieckiem. I chyba będziemy żebrać na ulicy bo z jednej pensji nie da się wyżyć. To jest polityka prorodzinna w naszym mieście.
Mam nadzieję, że nowa Rada i nowy Prezydent Miasta zajmą się również takimi sprawami. Ten post edytował kwintosz wto, 28 lis 2006 - 17:44 |
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
To jeszcze raz się wypowiem.
Jak zastanawialiśmy się tak ze dwa miesiące temu, co zrobić w momencie kiedy moja żona będzie musiała wrócić do pracy (a to dopiero w styczniu nastąpi) to ktoś ze znajomych z Kasprzaka opowiadał nam o jakimś tajemniczym żłobku na Manhattanie :) Tak, tak!! Takie schizy już odchodzą. Jest więc gdzieś na Manhattanie, w którymś z mieszkań (tak jest!) tajemniczy żłobek, o którym nikt normalnie nie wie. Żłobek jest oczywiście prywatny, tj. można dziecko zostawić i normalnie się za to płaci. Żeby móc tam dziecko zostawiać trzeba zapisać je jeszcze zanim się narodzi. Ponieważ w naszym 130-tys. mieście jest jeden publiczny żłobek, to ten prywatny jest tak obłożony, że nie musi się nigdzie reklamować ani ogłaszać, bo i tak ma full dzieci. Jak rozmawialiśmy o tym w sierpniu albo we wrześniu, to ponoć już nie było szans, żeby tam się dostać. Inna sprawa, że jedynym sposobem byłoby chodzenie od klatki do klatki i pytanie mieszkańców, czy nie wiedzą przypadkiem o żłobku :) Normalnie tajne komplety dla niemowląt :) |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 17:40 |