IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Gdzie jest szewc?
marzenagr
post śro, 23 lis 2005 - 13:19
Post #1

UZYTKOWNIK
*

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 150

Witam!
To znowu ja z piedoŁĄ. Gdzie w centrum znajdĘszewca?
Marzena
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 21)
olo
post śro, 23 lis 2005 - 15:20
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 18
GG: 1387662 status gadu-gadu

QUOTE(marzenagr)
Witam!
To znowu ja z piedoŁĄ. Gdzie w centrum znajdĘszewca?
Marzena

To tak jak byŚ zapytaŁa gdzie znajdĘdinozura. Albo siĘprzejdziesz na targ gŁÓwny albo do reala. Tylko pytanie czy to sĄ jeszcze szewce, czy jedynie podkejacze flekÓw ...

+Quote Post
Misiek
post śro, 23 lis 2005 - 21:14
Post #3

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 19

Na ulicy Sobieskiego w bramie, tam gdzie jest "Pink Shop" (nawet w tym samym budynku, tylko z boku jest wejŚcie do szewca) 8)

Olo, a twÓj ciĘty dowcip byŁ niczym z "Herbatki u Tadka" laugh.gif

--------------------
Ten kraj to jest po prostu Polska
W tym kraju możesz ukraść, nigdy dostać
Odwrócony do góry nogami raj
Ten kraj, ten kraj, ten kraj ...

+Quote Post
olo
post czw, 24 lis 2005 - 00:41
Post #4

UZYTKOWNIK

QUOTE(Misiek)
Na ulicy Sobieskiego w bramie, tam gdzie jest "Pink Shop" (nawet w tym samym budynku, tylko z boku jest wejŚcie do szewca) 8)

Nie wiem co to "Herbatka u Tadka" wiĘc moŻe sŁowo wyjaŚnienia...

+Quote Post
marzenagr
post pią, 25 lis 2005 - 13:53
Post #5

UZYTKOWNIK
*

DziĘkujĘza pomoc. Szewca znalazŁam.
Pozdrawiam
Marzena

+Quote Post
olo
post pią, 25 lis 2005 - 23:36
Post #6

UZYTKOWNIK

QUOTE(marzenagr)
DziĘkujĘza pomoc. Szewca znalazŁam.
Pozdrawiam
Marzena

Napisz pÓĹşniej gdzie Ów szewc i czy jest dobry

+Quote Post
Misiek
post sob, 26 lis 2005 - 19:56
Post #7

UZYTKOWNIK

QUOTE(olo)
QUOTE(Misiek)

JakbyŚ ogarniaŁ program telewizyjny to byŚ wiedziaŁ laugh.gif

--------------------

+Quote Post
olo
post sob, 26 lis 2005 - 23:10
Post #8

UZYTKOWNIK

QUOTE(Misiek)
QUOTE(olo)
QUOTE(Misiek)

JakbyŚ ogarniaŁ program telewizyjny to byŚ wiedziaŁ laugh.gif

Jedyne co ogarniam, to mieszkanie jak wstanĘ. Chcesz coŚ przekazaĆ to przekaŻ, a nie zawracaj kontrafaŁdy.

+Quote Post
Misiek
post sob, 26 lis 2005 - 23:29
Post #9

UZYTKOWNIK

To tak jak byŚ zapytaŁa gdzie znajdĘdinozura. Albo siĘprzejdziesz na targ gŁÓwny albo do reala. Tylko pytanie czy to sĄ jeszcze szewce, czy jedynie podkejacze flekÓw ...

A ty jeŚli nic nie masz do przekazania to lepiej zamilcz :twisted:

--------------------

+Quote Post
olo
post pon, 28 lis 2005 - 09:11
Post #10

UZYTKOWNIK

No tak, ale ja dalej nie wiem czym siĘcharakteryzuje dowcip z "herbatki u Tadka". MoŻe rozwiniesz myŚl, a nie kaŻ mi milczeĆ czy ogarniaĆ program telewizyjny. To forum i tak do rozgadanych nie naleŻy, musisz przyznaĆ.
A mÓwiĄc o targu czy realu miaŁem jedynie na myŚli szewca. To jedyne adresy ktÓre znam, Na targu szewc pracuje w pierwszej czĘŚci niedaleko wejŚcia. PrzejdĹş siĘchoĆ raz, zobaczysz jaki ma przerÓb w wymianie flekÓw. I teraz juŻ nie wiem albo w realu albo w auchan jest szewc. Ale chyba w tym drugim jednak. Ostatnie szewc jakiego pamiĘtam pracowaŁ w budynku, kktÓry niedawno wyburzyli. W GoŁonogu w kaŻdym bĄdĹş razie szewca nie ma. Chyba Że siĘmylĘ. Jak widzisz miaŁem informacjĘdo przekazania, moŻe zrobiŁem to niejasno ale cÓŻ, wŁaŚnie siĘpoprawiam.
pozdrawiam olo

+Quote Post
Dami7
post wto, 29 lis 2005 - 08:27
Post #11

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

QUOTE(olo)
To forum i tak do rozgadanych nie naleŻy, musisz przyznaĆ.

Oj, nie naleŻy...
QUOTE(olo)
W GoŁonogu w kaŻdym bĄdĹş razie szewca nie ma. Chyba Że siĘmylĘ.

To juŻ nie ma szewca Edka na Waszyngtonie?

A jak juŻ jestem przy gŁosie: czy plac zwany Waszyngtonem ma jakĄŚ nazwĘoficjalnĄ?

+Quote Post
olo
post wto, 29 lis 2005 - 09:21
Post #12

UZYTKOWNIK

QUOTE(Dami7)
QUOTE(olo)
To forum i tak do rozgadanych nie naleŻy, musisz przyznaĆ.

Oj, nie naleŻy...
QUOTE(olo)
W GoŁonogu w kaŻdym bĄdĹş razie szewca nie ma. Chyba Że siĘmylĘ.

To juŻ nie ma szewca Edka na Waszyngtonie?

A jak juŻ jestem przy gŁosie: czy plac zwany Waszyngtonem ma jakĄŚ nazwĘoficjalnĄ?

Jest tam. przynajmniej ostatnio byŁ, zakŁad pogrzebowy. Ale teraz Żona mi podpowiada Że jest szewc na Kasprzaka za Lokatorem.

+Quote Post
TeodorMotor
post wto, 29 lis 2005 - 10:51
Post #13

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 42

QUOTE(Dami7)
(...) A jak juŻ jestem przy gŁosie: czy plac zwany Waszyngtonem ma jakĄŚ nazwĘoficjalnĄ?

Mexico Court ? biggrin.gif

+Quote Post
Dami7
post wto, 29 lis 2005 - 12:05
Post #14

UZYTKOWNIK

QUOTE(TeodorMotor)
QUOTE(Dami7)
(...) A jak juŻ jestem przy gŁosie: czy plac zwany Waszyngtonem ma jakĄŚ nazwĘoficjalnĄ?

Dowci - qrde - pasek!

A plac moŻna by nazwaĆ Placem Herberta Hoovera.

ZrobiŁ dla mieszkańcÓw ŚlĄska i ZagŁĘbia bardzo duŻo, ale niewiele osÓb o tym pamiĘta

Sobota, 26 listopada 2005r.

W listopadzie 1915 roku Herbert Hoover, wtedy organizator amerykańskiej pomocy ŻywnoŚciowej dla Europy, wysŁaŁ swojego peŁnomocnika na tereny Polski. ChciaŁ wiedzieĆ, czy w naszym kraju jest gŁÓd. DostaŁ odpowiedĹş, ktÓra nim wstrzĄsnĘŁa – gŁodowaŁo ponad 4 mln ludzi, a milion nie dojadaŁo. Nie miaŁ co jeŚĆ co piĄty Polak, najczĘŚciej dziecko. Hoover przygotowaŁ natychmiast okoŁo 350 tys. ton ŻywnoŚci.

Mija 90 lat od chwili, gdy przyszŁy prezydent StanÓw Zjednoczonych zainteresowaŁ siĘPolskĄ. WspieraŁ nas w dĄŻeniach do wolnoŚci, ale przede wszystkim dbaŁ o nasz peŁny talerz. PrzysyŁaŁ mĄkĘ, fasolĘ, ryŻ, tŁuszcze, mleko w puszkach. To dziĘki niemu podczas I wojny Światowej tylko polskim dzieciom podano 550 milionÓw posiŁkÓw.

Herbert Hoover, prezydent USA. Plakat z czasÓw administracji Hoovera. Rodzina z puszkami amerykańskiego smalcu skondensowanego mleka i ryb.

– WolaŁbym, aby flaga amerykańska znalazŁa miejsce w sercach dzieci Europy, niŻ ogŁaszaŁa zwyciĘstwo nad zdobytymi twierdzami – mÓwiŁ Hoover w latach 20.

Sam byŁ gÓrnikiem

Herbert Hoover to dzisiaj zapomniana postaĆ. Ale gdy w 1922 roku Warszawa wystawiŁa mu pomnik dŁuta Ksawerego Dunikowskiego, na jego odsŁoniĘcie przyszŁo 100 tys. mieszkańcÓw. Wszyscy pamiĘtali, jakim ratunkiem w najgorszych czasach byŁy paczki z Ameryki. Darczyńca gŁosiŁ: „Walka o przetrwanie nie moŻe zakończyĆ siĘsukcesem, dopÓki Polacy bĘdĄ mieli puste ŻoŁĄdki”.

W tym mieŚcie jest nadal skwer Hoovera, chociaŻ pomnik nie przetrwaŁ. Ale na ŚlĄsku i w ZagŁĘbiu nie ma Żadnej pamiĄtki po czŁowieku, ktÓry wŁaŚnie tutaj wysŁaŁ pierwsze dostawy ciepŁej odzieŻy. ŚlĄsk byŁ mu tym bardziej bliski, Że sam z wyksztaŁcenia byŁ inŻynierem gÓrnikiem. ZaleŻaŁo mu, Żeby po wojnie jak najszybciej ruszyŁy ŚlĄskie kopalnie. TwierdziŁ: „Produkcja wĘgla jest rÓwnie waŻna dla przyszŁoŚci Polski jak ofiara z Życia, zŁoŻona na jej granicach. Znacznie trudniej i mniej bohatersko jest ŻyĆ dla kraju, niŻ za niego umrzeĆ.”

Wojna wyniszczyŁa kraj. ŚlĄsk, ktÓry naleŻaŁ do strony przegranej, odczuŁ to bardzo boleŚnie. Po bezpŁatne zupki ustawiaŁy siĘkolejki, chleb byŁ na kartki. Komisje Hoovera ustaliŁy, Że w miastach przemysŁowych i gÓrniczych w 1919 roku gŁoduje okoŁo 2 mln dzieci w wieku od 3 do 14 lat.
W lutym tego roku do Polski dotarŁy specjalne dostawy mleka dla dzieci DĄbrowy GÓrniczej i Lwowa. Hoover apelowaŁ: „Te masy niedoŻywionych, pÓŁnagich, psychicznie, moralnie i fizycznie opuszczonych dzieci, sĄ prawdziwymi ofiarami wojny”.

PomagaŁ wszystkim gŁodnym. Z wyznania byŁ kwakrem, jest to odmiana protestantyzmu gŁoszĄca filantropiĘi pacyfizm. W amerykańskich archiwach zachowaŁy siĘpodziĘkowania dzieci rÓŻnych wyznań, w tym od dzieciĘcej kuchni Żydowskiej z Bielska. DziĘkowaŁy za „nieocenionĄ akcjĘdoŻywiania nas w chwilach krytycznych”.

Niemcy muszĄ oddaĆ

Hoover podkreŚlaŁ w swoich pamiĘtnikach. Że Polska stanie siĘwolna tylko wtedy, „gdy bĘdzie w stanie podĹşwignĄĆ siĘsiĘz nĘdzy, w jakĄ wpĘdzili jĄ zaborcy i okupanci, kiedy bĘdzie caŁkowicie uniezaleŻniona od tych, co wydzielajĄ jej Życiodajne racje.”

SŁuŻyŁ nam pomocĄ ŻywnoŚciowĄ dŁugo po wojnie. W 1919 roku pisaŁ do swojego przyjaciela Ignacego Paderewskiego: „MinĘŁy cztery lata od chwili, gdy podjĄŁem wspÓlnie z panem pierwsze prÓby zorganizowania pomocy dla Polski. Mimo Że pomoc nadeszŁa tak pÓĹşno i po wielu cierpieniach narodu polskiego, mam dziŚ powody do osobistej satysfakcji”.

W 1921 roku punkty doŻywiania dziaŁaŁy w BĘdzinie, CzĘstochowie, DĄbrowie GÓrniczej, Sosnowcu, Chrzanowie, Bielsku, Cieszynie. Tylko do czerwca 1921 roku Amerykanie rozdali Polakom ŻywnoŚĆ z 9500 wagonÓw towarowych, ktÓrych ŁĄczna dŁugoŚĆ stanowiŁa 68 km.

RozumiaŁ PolakÓw

Ale Hoover pomagaŁ takŻe w inny sposÓb. InterweniowaŁ w sprawie dostaw wĘgla z Cieszyńskiego i GÓrnego ŚlĄska dla Polski. TrwaŁ wŁaŚnie ostry spÓr polsko-czechosŁowacki w sprawie przynaleŻnoŚci państwowej Zaolzia i spÓr polsko-niemiecki o GÓrny ŚlĄsk. DoszŁo do powstań ŚlĄskich. Hoover dobrze rozumiaŁ roszczenia PolakÓw.

ŻĄdaŁ przysŁania misji alianckiej, ktÓra miaŁa dbaĆ o spokÓj ludnoŚci cywilnej. Stale teŻ informowaŁ o skutkach braku wĘgla dla przemysŁu polskiego i o koniecznoŚci powoŁania specjalnej Komisji WĘglowej Sprzymierzonych, ktÓra miaŁa zapewniĆ dostawy Polsce mimo konfliktÓw. Tak siĘstaŁo. Komisja WĘglowa dziaŁaŁa sprawnie, dziĘki ŚlĄskiemu wĘglowi udaŁo siĘuruchomiĆ wiele nieczynnych fabryk.

Z powodu interwencji Hoovera Niemcy zmuszeni byli oddaĆ Polsce 100 lokomotyw i 2 tys. wagonÓw.

UNRRA to on

WiosnĄ 1919 roku Polska dysponowaŁa zaledwie 40 proc. wĘgla niezbĘdnego do przetrwania kraju. Komisja WĘglowa dbaŁa o zwiĘkszenie dostaw i o gÓrnikÓw z Katowic i DĄbrowy GÓrniczej. Z Ameryki pŁynĘŁy paczki z ŻywnoŚciĄ, odzieŻĄ, lekarstwami.

„Jedni siali Łzy i krew, on siaŁ ziarno miŁoŚci, pokoju i szczĘŚcia” – podsumowaŁ Kurier Warszawski w 1919 r. W 1922 roku Hoover otrzymaŁ honorowe obywatelstwo Rzeczypospolitej. I chociaŻ zawsze wspieraŁ PolskĘ, a po II wojnie Światowej ŻywiŁ wielu mieszkańcÓw ŚlĄska paczkami UNRRA, tutaj o nim zapomniano. Niedawno Muzeum Historii Katowic przypomniaŁo jego postaĆ na wystawie „Herbert Hoover a Polska”, ale to zbyt maŁo jak na to, co zrobiŁ dla Polski i ŚlĄzakÓw.

Kim on byŁ

Herbert Hoover urodziŁ siĘw 1874 w stanie Iowa w rodzinie kowala, jego rodzice byli kwakrami. Wczesna ŚmierĆ rodzicÓw sprawiŁa, Że byŁ szczegÓlnie wraŻliwy na los osieroconych dzieci. StudiowaŁ gÓrnictwo na Uniwersytecie Stanforda w Kalifornii. Sam zarabiaŁ na swoje utrzymanie, organizujĄc imprezy kulturalne. W 1892 roku zaprzyjaĹşniŁ siĘz Ignacym Janem Paderewskim. W latach 1897-1914 Hoover odnosiŁ spore sukcesy jako inŻynier gÓrniczy i przedsiĘbiorca.

Po wybuchu I wojny Światowej poŚwiĘciŁ siĘdziaŁaniom humanitarnym. ByŁ szefem amerykańskiej organizacji niosĄcej pomoc zniszczonej Europie. Po 1921 roku byŁ cenionym ministrem handlu. Wielokrotnie odwiedzaŁ PolskĘ. 4 marca 1929 zostaŁ prezydentem StanÓw Zjednoczonych. DziesiĘĆ lat pÓĹşniej, po wybuchu II wojny Światowej, zaŁoŻyŁ KomisjĘPomocy Polsce. W 1946 roku organizowaŁ pomoc w ramach UNRRA. ByŁ takŻe jednym z zaŁoŻycieli Funduszu NarodÓw Zjednoczonych Pomocy Dzieciom UNICEF. Kiedy zajmowaŁ stanowiska rzĄdowe (ŁĄcznie z prezydenturĄ), nie pobieraŁ za to wynagrodzenia. ZmarŁ 20 paĹşdziernika 1964 roku. •

GraŻyna KuĹşnik - Dziennik Zachodni

+Quote Post
olo
post śro, 30 lis 2005 - 23:04
Post #15

UZYTKOWNIK

QUOTE(Misiek)
A ty jeŚli nic nie masz do przekazania to lepiej zamilcz :twisted:

No i co, mam dalej milczeĆ, czy wyjaŚnisz mi co autor miaŁ na mysli piszĄc powyŻsze...

+Quote Post
Bartek
post czw, 01 gru 2005 - 10:04
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Na osiedlu Morcnika na tym takim ryne zku kolo banku PKO jest szewc :) Wiem ze jest tani w porownaniu do tego z auchan, i robi solidnie :)

BTW. O co te wasze sprzeczki ? Przeciez nikt nikogo nie chcial wkurzyc, a tylko sobie zartowal :)

Peace ludzie biggrin.gif

+Quote Post
olo
post czw, 01 gru 2005 - 10:18
Post #17

UZYTKOWNIK

QUOTE(Bartek)
Na osiedlu Morcnika na tym takim ryne zku kolo banku PKO jest szewc :) Wiem ze jest tani w porownaniu do tego z auchan, i robi solidnie :)

BTW. O co te wasze sprzeczki ? Przeciez nikt nikogo nie chcial wkurzyc, a tylko sobie zartowal :)

Peace ludzie biggrin.gif

Ja tylko chcĘsiĘdowiedzieĆ czym jest dowcip z "herbatki u Tadka" Nic wiĘcej, tu nie ma mowy o Żadnych sprzeczkach. laugh.gif

+Quote Post
marzenagr
post czw, 01 gru 2005 - 14:43
Post #18

UZYTKOWNIK
*

WidzĘ, ze moje pytanie doprowadziŁo nawet do kŁÓtni:-)A byŁo takie niewinne :). ZnalazŁam aŻ dwÓch szewcÓw w centrum. Obydwaj sĄ na ul.Sobieskiego w dwÓch kolejnych bramach.Jeden do ktorego buty zaniosŁam i jestem zadowolona jest w tej samej bramie to sklep Pink(costam) a drugi zaraz w nastepnej
dzieki wszystkim
Marzena

+Quote Post
olo
post czw, 01 gru 2005 - 15:56
Post #19

UZYTKOWNIK

Jakie tam kŁÓtnie. JesteŚ w dobrej sytuacji, ze byŁo co naprawiaĆ. Ja oddaŁem swoje buty Deichmanowi do reklamacji. Teraz poginam w pÓŁbutkach bo nie ma komu na pawlacz siĘwspiĄĆ. Plus jest kolosalny z tej rozmowy. PoszerzyŁa siĘnasza wiedza o ginĄcych zawodach. Ostatnio gdy byŁem w Krakowie i zobaczyŁem czym tak naprawdĘrÓŻni siĘstary KrakÓw od nowoczesnych miast. WidziaŁem zakŁad naprawy wiecznych piÓr. Na wystawie byŁy prawdziwe wieczne piÓra. Ostatni raz takowy widziaŁem 20 lat temu w Sopocie

+Quote Post
Bartek
post pią, 02 gru 2005 - 11:28
Post #20

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

W takim razie jak nie ma sprzeczki to ok laugh.gif

+Quote Post
Guest_Anonymous_*
post nie, 19 lut 2006 - 18:06
Post #21

Guests

QUOTE(Dami7)
QUOTE(TeodorMotor)
QUOTE(Dami7)
(...) A jak juŻ jestem przy gĹ�osie: czy plac zwany Waszyngtonem ma jakÄ�Ĺ� nazwÄ� oficjalnÄ�?

Dowci - qrde - pasek!

A plac moŻna by nazwaÄ� Placem Herberta Hoovera.

ZrobiĹ� dla mieszkaĹ�cÓw Ĺ�lÄ�ska i ZagĹ�Ä�bia bardzo duŻo, ale niewiele osÓb o tym pamiÄ�ta

Sobota, 26 listopada 2005r.

W listopadzie 1915 roku Herbert Hoover, wtedy organizator amerykaĹ�skiej pomocy ŻywnoĹ�ciowej dla Europy, wysĹ�aĹ� swojego peĹ�nomocnika na tereny Polski. ChciaĹ� wiedzieÄ�, czy w naszym kraju jest gĹ�Ód. DostaĹ� odpowiedĹş, ktÓra nim wstrzÄ�snÄ�Ĺ�a – gĹ�odowaĹ�o ponad 4 mln ludzi, a milion nie dojadaĹ�o. Nie miaĹ� co jeĹ�Ä� co piÄ�ty Polak, najczÄ�Ĺ�ciej dziecko. Hoover przygotowaĹ� natychmiast okoĹ�o 350 tys. ton ŻywnoĹ�ci.

Mija 90 lat od chwili, gdy przyszĹ�y prezydent StanÓw Zjednoczonych zainteresowaĹ� siÄ� PolskÄ�. WspieraĹ� nas w dÄ�Żeniach do wolnoĹ�ci, ale przede wszystkim dbaĹ� o nasz peĹ�ny talerz. PrzysyĹ�aĹ� mÄ�kÄ�, fasolÄ�, ryŻ, tĹ�uszcze, mleko w puszkach. To dziÄ�ki niemu podczas I wojny Ĺ�wiatowej tylko polskim dzieciom podano 550 milionÓw posiĹ�kÓw.

Herbert Hoover, prezydent USA. Plakat z czasÓw administracji Hoovera. Rodzina z puszkami amerykaĹ�skiego smalcu skondensowanego mleka i ryb.

– WolaĹ�bym, aby flaga amerykaĹ�ska znalazĹ�a miejsce w sercach dzieci Europy, niŻ ogĹ�aszaĹ�a zwyciÄ�stwo nad zdobytymi twierdzami – mÓwiĹ� Hoover w latach 20.

Sam byĹ� gÓrnikiem

Herbert Hoover to dzisiaj zapomniana postaÄ�. Ale gdy w 1922 roku Warszawa wystawiĹ�a mu pomnik dĹ�uta Ksawerego Dunikowskiego, na jego odsĹ�oniÄ�cie przyszĹ�o 100 tys. mieszkaĹ�cÓw. Wszyscy pamiÄ�tali, jakim ratunkiem w najgorszych czasach byĹ�y paczki z Ameryki. DarczyĹ�ca gĹ�osiĹ�: „Walka o przetrwanie nie moŻe zakoĹ�czyÄ� siÄ� sukcesem, dopÓki Polacy bÄ�dÄ� mieli puste ŻoĹ�Ä�dki”.

W tym mieĹ�cie jest nadal skwer Hoovera, chociaŻ pomnik nie przetrwaĹ�. Ale na Ĺ�lÄ�sku i w ZagĹ�Ä�biu nie ma Żadnej pamiÄ�tki po czĹ�owieku, ktÓry wĹ�aĹ�nie tutaj wysĹ�aĹ� pierwsze dostawy ciepĹ�ej odzieŻy. Ĺ�lÄ�sk byĹ� mu tym bardziej bliski, Że sam z wyksztaĹ�cenia byĹ� inŻynierem gÓrnikiem. ZaleŻaĹ�o mu, Żeby po wojnie jak najszybciej ruszyĹ�y Ĺ�lÄ�skie kopalnie. TwierdziĹ�: „Produkcja wÄ�gla jest rÓwnie waŻna dla przyszĹ�oĹ�ci Polski jak ofiara z Życia, zĹ�oŻona na jej granicach. Znacznie trudniej i mniej bohatersko jest ŻyÄ� dla kraju, niŻ za niego umrzeÄ�.”

Wojna wyniszczyĹ�a kraj. Ĺ�lÄ�sk, ktÓry naleŻaĹ� do strony przegranej, odczuĹ� to bardzo boleĹ�nie. Po bezpĹ�atne zupki ustawiaĹ�y siÄ� kolejki, chleb byĹ� na kartki. Komisje Hoovera ustaliĹ�y, Że w miastach przemysĹ�owych i gÓrniczych w 1919 roku gĹ�oduje okoĹ�o 2 mln dzieci w wieku od 3 do 14 lat.
W lutym tego roku do Polski dotarĹ�y specjalne dostawy mleka dla dzieci DÄ�browy GÓrniczej i Lwowa. Hoover apelowaĹ�: „Te masy niedoŻywionych, pÓĹ�nagich, psychicznie, moralnie i fizycznie opuszczonych dzieci, sÄ� prawdziwymi ofiarami wojny”.

PomagaĹ� wszystkim gĹ�odnym. Z wyznania byĹ� kwakrem, jest to odmiana protestantyzmu gĹ�oszÄ�ca filantropiÄ� i pacyfizm. W amerykaĹ�skich archiwach zachowaĹ�y siÄ� podziÄ�kowania dzieci rÓŻnych wyznaĹ�, w tym od dzieciÄ�cej kuchni Żydowskiej z Bielska. DziÄ�kowaĹ�y za „nieocenionÄ� akcjÄ� doŻywiania nas w chwilach krytycznych”.

Niemcy musz� odda�

Hoover podkreĹ�laĹ� w swoich pamiÄ�tnikach. Że Polska stanie siÄ� wolna tylko wtedy, „gdy bÄ�dzie w stanie podĹşwignÄ�Ä� siÄ� siÄ� z nÄ�dzy, w jakÄ� wpÄ�dzili jÄ� zaborcy i okupanci, kiedy bÄ�dzie caĹ�kowicie uniezaleŻniona od tych, co wydzielajÄ� jej Życiodajne racje.”

SĹ�uŻyĹ� nam pomocÄ� ŻywnoĹ�ciowÄ� dĹ�ugo po wojnie. W 1919 roku pisaĹ� do swojego przyjaciela Ignacego Paderewskiego: „MinÄ�Ĺ�y cztery lata od chwili, gdy podjÄ�Ĺ�em wspÓlnie z panem pierwsze prÓby zorganizowania pomocy dla Polski. Mimo Że pomoc nadeszĹ�a tak pÓĹşno i po wielu cierpieniach narodu polskiego, mam dziĹ� powody do osobistej satysfakcji”.

W 1921 roku punkty doŻywiania dziaĹ�aĹ�y w BÄ�dzinie, CzÄ�stochowie, DÄ�browie GÓrniczej, Sosnowcu, Chrzanowie, Bielsku, Cieszynie. Tylko do czerwca 1921 roku Amerykanie rozdali Polakom ŻywnoĹ�Ä� z 9500 wagonÓw towarowych, ktÓrych Ĺ�Ä�czna dĹ�ugoĹ�Ä� stanowiĹ�a 68 km.

RozumiaĹ� PolakÓw

Ale Hoover pomagaĹ� takŻe w inny sposÓb. InterweniowaĹ� w sprawie dostaw wÄ�gla z CieszyĹ�skiego i GÓrnego Ĺ�lÄ�ska dla Polski. TrwaĹ� wĹ�aĹ�nie ostry spÓr polsko-czechosĹ�owacki w sprawie przynaleŻnoĹ�ci paĹ�stwowej Zaolzia i spÓr polsko-niemiecki o GÓrny Ĺ�lÄ�sk. DoszĹ�o do powstaĹ� Ĺ�lÄ�skich. Hoover dobrze rozumiaĹ� roszczenia PolakÓw.

ŻÄ�daĹ� przysĹ�ania misji alianckiej, ktÓra miaĹ�a dbaÄ� o spokÓj ludnoĹ�ci cywilnej. Stale teŻ informowaĹ� o skutkach braku wÄ�gla dla przemysĹ�u polskiego i o koniecznoĹ�ci powoĹ�ania specjalnej Komisji WÄ�glowej Sprzymierzonych, ktÓra miaĹ�a zapewniÄ� dostawy Polsce mimo konfliktÓw. Tak siÄ� staĹ�o. Komisja WÄ�glowa dziaĹ�aĹ�a sprawnie, dziÄ�ki Ĺ�lÄ�skiemu wÄ�glowi udaĹ�o siÄ� uruchomiÄ� wiele nieczynnych fabryk.

Z powodu interwencji Hoovera Niemcy zmuszeni byli oddaÄ� Polsce 100 lokomotyw i 2 tys. wagonÓw.

UNRRA to on

WiosnÄ� 1919 roku Polska dysponowaĹ�a zaledwie 40 proc. wÄ�gla niezbÄ�dnego do przetrwania kraju. Komisja WÄ�glowa dbaĹ�a o zwiÄ�kszenie dostaw i o gÓrnikÓw z Katowic i DÄ�browy GÓrniczej. Z Ameryki pĹ�ynÄ�Ĺ�y paczki z ŻywnoĹ�ciÄ�, odzieŻÄ�, lekarstwami.

„Jedni siali Ĺ�zy i krew, on siaĹ� ziarno miĹ�oĹ�ci, pokoju i szczÄ�Ĺ�cia” – podsumowaĹ� Kurier Warszawski w 1919 r. W 1922 roku Hoover otrzymaĹ� honorowe obywatelstwo Rzeczypospolitej. I chociaŻ zawsze wspieraĹ� PolskÄ�, a po II wojnie Ĺ�wiatowej ŻywiĹ� wielu mieszkaĹ�cÓw Ĺ�lÄ�ska paczkami UNRRA, tutaj o nim zapomniano. Niedawno Muzeum Historii Katowic przypomniaĹ�o jego postaÄ� na wystawie „Herbert Hoover a Polska”, ale to zbyt maĹ�o jak na to, co zrobiĹ� dla Polski i Ĺ�lÄ�zakÓw.

Kim on by�

Herbert Hoover urodziĹ� siÄ� w 1874 w stanie Iowa w rodzinie kowala, jego rodzice byli kwakrami. Wczesna Ĺ�mierÄ� rodzicÓw sprawiĹ�a, Że byĹ� szczegÓlnie wraŻliwy na los osieroconych dzieci. StudiowaĹ� gÓrnictwo na Uniwersytecie Stanforda w Kalifornii. Sam zarabiaĹ� na swoje utrzymanie, organizujÄ�c imprezy kulturalne. W 1892 roku zaprzyjaĹşniĹ� siÄ� z Ignacym Janem Paderewskim. W latach 1897-1914 Hoover odnosiĹ� spore sukcesy jako inŻynier gÓrniczy i przedsiÄ�biorca.

Po wybuchu I wojny Ĺ�wiatowej poĹ�wiÄ�ciĹ� siÄ� dziaĹ�aniom humanitarnym. ByĹ� szefem amerykaĹ�skiej organizacji niosÄ�cej pomoc zniszczonej Europie. Po 1921 roku byĹ� cenionym ministrem handlu. Wielokrotnie odwiedzaĹ� PolskÄ�. 4 marca 1929 zostaĹ� prezydentem StanÓw Zjednoczonych. DziesiÄ�Ä� lat pÓĹşniej, po wybuchu II wojny Ĺ�wiatowej, zaĹ�oŻyĹ� KomisjÄ� Pomocy Polsce. W 1946 roku organizowaĹ� pomoc w ramach UNRRA. ByĹ� takŻe jednym z zaĹ�oŻycieli Funduszu NarodÓw Zjednoczonych Pomocy Dzieciom UNICEF. Kiedy zajmowaĹ� stanowiska rzÄ�dowe (Ĺ�Ä�cznie z prezydenturÄ�), nie pobieraĹ� za to wynagrodzenia. ZmarĹ� 20 paĹşdziernika 1964 roku. •

GraŻyna KuĹşnik - Dziennik Zachodni

Herbert Hoover jest przez środowisko ekonomistów uważany za współsprawcę Wielkiego Kryzysu gospodarczego w latach 1929-33 w USA. Zgodził się bowiem na wprowadzenie ceł, które zahamowały w USA handel międzynarodowy. Następnie podciął gospodarkę USA podpisując ustawę podnoszącą stopy podatkowe z 25% do 63% i powiększającą także podatki od przedsiębiorstw.

Tutaj można znaleźć więcej informacji nt. roli jaką odegrał on przy Wielkim Kryzysie -> http://polidea.pl/Articles/10063,0,Wielki+Krach+1929

+Quote Post
Dami7
post śro, 22 lut 2006 - 21:33
Post #22

UZYTKOWNIK

QUOTE(Anonymous)
QUOTE(Dami7)
QUOTE(TeodorMotor)
QUOTE(Dami7)
(...) A jak juŻ jestem przy gĹ�osie: czy plac zwany Waszyngtonem ma jakÄ�Ĺ� nazwÄ� oficjalnÄ�?

Dowci - qrde - pasek!

A plac moŻna by nazwaÄ� Placem Herberta Hoovera.

Herbert Hoover jest przez środowisko ekonomistów uważany za współsprawcę Wielkiego Kryzysu gospodarczego w latach 1929-33 w USA. Zgodził się bowiem na wprowadzenie ceł, które zahamowały w USA handel międzynarodowy. Następnie podciął gospodarkę USA podpisując ustawę podnoszącą stopy podatkowe z 25% do 63% i powiększającą także podatki od przedsiębiorstw.

Tutaj można znaleźć więcej informacji nt. roli jaką odegrał on przy Wielkim Kryzysie ->http://polidea.pl/Articles/10063,0,Wielki+Krach+1929

1. Nikt nie jest prorokiem we własnym domu (jest chyba takie przysłowie)
2. A w takim Sosnowcu jest rondo Edwarda Gierka, chociaż długi z jego dekady będą spłacać jeszcze nasze wnuki...

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:04
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza