![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 516 Dołączył: sob, 02 gru 06 Skąd: D.G. Mydlice Nr użytkownika: 352 Płeć: Mężczyzna ![]() |
CYTAT XX Finał WOŚP
Redakcja: Anna Zubko www.idabrowa.pl ![]() 8 stycznia 2012 roku w Dąbrowie Górniczej znów zagra WOŚP! Jak na XX Finał przystoi - Gramy z pompą. Gramy z pompą! Zdrowa mama, zdrowy wcześniak, zdrowe dziecko, czyli na zakup najnowocześniejszych urządzeń dla ratowania życia wcześniaków oraz pomp insulinowych dla kobiet ciężarnych z cukrzycą. W Dąbrowie startujemy już o 10.00 – autokarami wolontariusze dotrą w najbardziej odległe dzielnice miasta. Program XX Finału WOŚP SCENA MUZYCZNA - PARKING PRZED MBP (ul. T.Kościuszki 25) - start godz. 15.00 Zespół uczniowski z V LO SHIRO ROOM Hi-HEAD MUSIC OLD WAVE LICYTACJA NA RZECZ WOŚP (godz. 18.30) KALOKAGATHIA ŚWIATEŁKO DO NIEBA (POKAZ SZTUCZNYCH OGNI - godz. 20.00) SCENA KABARETOWA (sala audiowizualna MBP) - start godz. 15.30 DAMIAN KUBIK KABARET GRZDYL KABARET DNO dodatkowe atrakcje: sklepik pod aniołem z gadżetami miejskimi i pracami z dąbrowskiego plastyka, MOPT, PKZ, badanie poziomu cukru we krwi od 15.00 do 18.00 Wiesław Olszewski i Przyjaciele oraz Urząd Miejski w Dąbrowie Górniczej zapraszają także do Strzemieszyc. 14.00 akordeonista Wiesław Porębski 14.30 zespół rockowo bluesowy ROCK ROUPE 15.00 zespół dziecięcy Klubu Bakcyl 15.30 konkurs z nagrodami 16.00 gra i śpiewa Julia Dzierżek 16.30 licytacja 17.00 gra i śpiewa zespół Duo Forte 17.40 konkurs z nagrodami 18.15 zespół Drama Patryk Hajdys 19.00 Gwiazda wieczoru Zespół Kruk 20.00 światełko do nieba i pokaz sztucznych ogni 20.15 losowanie nagród -------------------- ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Znudziła się współpraca Sosnowcowi i Dąbrowie?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ktoś wie ile miasto przekazało pieniędzy na zorganizowanie WOŚP? Znowu zbierzemy mniej niż wydaliśmy na organizacje?
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Dla mnie organizacja i poziom atrakcji związany z WOŚPem jest na żenująco niskim poziomie...
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG. To co robi nasze miasto z tą imprezą to woła o pomste do nieba a nie światełko. Żenada. 100 tysięczna wieś !! Atrakcje na poziomie: o 15 stej wystąpi grający na grzebieniu brat Sołtysa. WOŚP to mimo wszystkich jego wad, fajna inicjatywa i powinna być traktowana przez nasze miasto poważnie. Mam pomysł, na zrobienie dobrej imprezy i ściągnięcie ludzi. Ale niestety przeszkodą są pieniądze, bo z własnej kieszeni ich nie wyłoże, bo niemam.
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 418 Dołączył: wto, 24 cze 08 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 1,349 Płeć: Mężczyzna GG: 1309044 ![]() |
Ktoś wie ile miasto przekazało pieniędzy na zorganizowanie WOŚP? Znowu zbierzemy mniej niż wydaliśmy na organizacje? Sądzę, że jako Dąbrowa zbierzemy sporo, bo nie jesteśmy biednym miastem i raczej z hojnością ludzi nie powinno być problemu.. tyle, że ja sam zrobiłem przelew a na allegro licytuje. Bo gdzie mam iść? Na siłę nie chce mi się szukać puszki. A miasto nic nie oferuje i nie mam tu na myśli tylko i wyłącznie imprezy specjalnie na tą akcję. No ale, że to pustynia to wiadomo. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 393 Dołączył: nie, 19 lut 06 Skąd: DG Nr użytkownika: 187 ![]() |
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG. To co robi nasze miasto z tą imprezą to woła o pomste do nieba a nie światełko. Żenada. 100 tysięczna wieś !! Atrakcje na poziomie: o 15 stej wystąpi grający na grzebieniu brat Sołtysa. WOŚP to mimo wszystkich jego wad, fajna inicjatywa i powinna być traktowana przez nasze miasto poważnie. Mam pomysł, na zrobienie dobrej imprezy i ściągnięcie ludzi. Ale niestety przeszkodą są pieniądze, bo z własnej kieszeni ich nie wyłoże, bo niemam. przykro mi powiedzieć ale chyba nie znasz realiów... Z WOŚP'em niestety jest tak że polskie"gwiazdy" muzyczne już charytatywnie nie grają to smutne, druga rzecz jest taka że skoro jest możliwość zaprezentowania się zespołów, które tworzą się i pracują w Dąbrowie to dla Ciebie jest "grzebień sołtysa" to też smutne |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja raczej pytam się gdyż, jak pokazują dane w minionym roku Państwo wydało na WOŚP ok 50mln zloty (organizacje koncertów, transmisja TVP i atrakcje około imprezowe, czy też zabezpieczenie) kiedy WOŚP w sumie zebrał 44mln złoty.
Wobec czego okazuje się, że nakłady na marketing, przytłaczają owoc pracy wolontariuszy. Chyba nie na tym polega działalność charytatywna III sektora, organizacje nierządowe mają pozyskiwać kasę z II sektora, a nie I czyli z naszych podatków. Obecnie to jakiś patologiczny twór dajemy jako obywatele w podatkach 50 mln zloty by pomoc Owsiakowi zbierać kasę, ten znowu zbiera od nas 44 mln, w rezultacie wydając 94 mln (nie wliczając bezpłatnej pracy wolontariuszy), mamy tylko 44 mln.. dla mnie dziwne i nie zrozumiale. Tak samo jak to, że wykonawcy grają za free, tj za zwrot kosztów dojazdu i noclegu z doniesień medialnych niektórzy je wyceniali na 12 tyś... Wpis jak to wyglądało w Łomży, choć zresztą w innych miastach podobnie - http://maloobiektywny.salon24.pl/379005,il...je-wosp-w-lomzy IMO lepiej jakby po prostu tą kasę przeznaczyły bezpośrednio na szpitale, w końcu co ważniejsze fajny koncert czy faktyczna pomoc dzieciom? Ten post edytował xMarcinx nie, 08 sty 2012 - 22:39 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 609 Dołączył: pią, 23 mar 07 Nr użytkownika: 612 ![]() |
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG. To co robi nasze miasto z tą imprezą to woła o pomste do nieba a nie światełko. Żenada. 100 tysięczna wieś !! Atrakcje na poziomie: o 15 stej wystąpi grający na grzebieniu brat Sołtysa. WOŚP to mimo wszystkich jego wad, fajna inicjatywa i powinna być traktowana przez nasze miasto poważnie. Mam pomysł, na zrobienie dobrej imprezy i ściągnięcie ludzi. Ale niestety przeszkodą są pieniądze, bo z własnej kieszeni ich nie wyłoże, bo niemam. przykro mi powiedzieć ale chyba nie znasz realiów...Z WOŚP'em niestety jest tak że polskie"gwiazdy" muzyczne już charytatywnie nie grają to smutne,druga rzecz jest taka że skoro jest możliwość zaprezentowania się zespołów, które tworzą się i pracują w Dąbrowie to dla Ciebie jest "grzebień sołtysa" to też smutneJa raczej pytam się gdyż, jak pokazują dane w minionym roku Państwo wydało na WOŚP ok 50mln zloty (organizacje koncertów, transmisja TVP i atrakcje około imprezowe, czy też zabezpieczenie) kiedy WOŚP w sumie zebrał 44mln złoty. Wobec czego okazuje się, że nakłady na marketing, przytłaczają owoc pracy wolontariuszy. Chyba nie na tym polega działalność charytatywna III sektora, organizacje nierządowe mają pozyskiwać kasę z II sektora, a nie I czyli z naszych podatków. Obecnie to jakiś patologiczny twór dajemy jako obywatele w podatkach 50 mln zloty by pomoc Owsiakowi zbierać kasę, ten znowu zbiera od nas 44 mln, w rezultacie wydając 94 mln (nie wliczając bezpłatnej pracy wolontariuszy), mamy tylko 44 mln.. dla mnie dziwne i nie zrozumiale. Tak samo jak to, że wykonawcy grają za free, tj za zwrot kosztów dojazdu i noclegu z doniesień medialnych niektórzy je wyceniali na 12 tyś... Wpis jak to wyglądało w Łomży, choć zresztą w innych miastach podobnie - http://maloobiektywny.salon24.pl/379005,il...je-wosp-w-lomzyIMO lepiej jakby po prostu tą kasę przeznaczyły bezpośrednio na szpitale, w końcu co ważniejsze fajny koncert czy faktyczna pomoc dzieciom? no cóż na tym polega urok WOŚPu i na tym polega urok obrotu pieniędzy w państwie. Na ładnie wyglądające spendy artystyczno-charytatywne jest, a na ustawowe lecznictwo już nie. Ale inaczej się tej kasy nie zbierze. Przez 20 lat ponad 400 mln zł w sprzęcie medycznym.
|
|
|
![]()
|
|
Panowie na Wasze gadanie ciśnie się słowo na p...
Jeden pisze o eluce, na podstawie jakiegoś artykuliku, który wyraźnie opisał na swoim fejsbukowym profilu całą sytuację, że kasę mu tą się w tamtym miejscu właściwie wciska w rękę i całą przekazuje na wośp. I nie dostaje jej od wośpu tylko organizatora. A drugi o wydatkach. Jak nie raz już udowodniłeś na tym forum co nieco o różnych rzeczach ze socjologią związanych wiesz. WOŚP przy wszystkich swoich wadach zajebiście łączy ludzi. Wartością dodaną do kupionego sprzętu są pozytywne emocje, to że miliony ludzi w Polsce czuje się lepiej bo pomogło, to że dziesiątki dobrze bawią się na koncertach itd. Tokiem myślenia po co wydawać tą kasę można likwidować wszystkie dni miast, święta narodowe oraz sylwestra. Przecież każde z tych imprez to wydawanie kasy na nic. |
|
|
![]()
|
|
tak tak, jak się okazało że mu dają, to mu się wciska na siłę. Już ja widziałem wciskanie na siłe pieniędzy u nie jednego polskiego lekarza, więc takie duperele nie robią na mnie wrażenia
|
|
|
![]()
|
|
Dla mnie wartością dodatnia byłoby przekazanie ów kasy faktycznie dzieciom. A tu okazuje, że z oficjalnych publikacji (spr finansowe WOŚP) 3/4 trafia do dzieci (44mln zebrane, 32 mln do dzieci), natomiast jeśli wliczyć koszty po stronie podatnika to do dzieci trafia 1/3 kasy. Abstrahując już faktycznie od tego, że to tyle co nic (budżet NFZ jest 1000 krotne większy, z tego 10% trafia rok rocznie na sprzęt). BTW: poza socjologią, praca socjalna to też zarządzanie publiczne i jakoś nie wydaje mi się by sukcesem można było nazwać okoliczność w której koszt uzyskania dochody przewyższał dochód. Celem imprezy jest pomoc dzieciom, a nie integrowanie społeczności lokalnej, pointegrować to się mogą w sylwestra i na prawdę Jurka do tego nie potrzebują.
Ten post edytował xMarcinx nie, 08 sty 2012 - 23:26 |
|
|
![]()
|
|
I jeszcze dodam, że też mógłbym znaleźć sporo minusów orkiestry i rzeczy związanych z orkiestrą jak wspomniane branie kasy. Tylko po co? Dają radość z kasy się konkretnie rozliczają i efekty każdy kto ma dziecko widział. Więc po co?
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
A to 50 mln to jakaś oficjalna informacja czy też "tak mówią"?
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT 5) Przychody. Przychody Fundacji pochodzą w głównie ze zbiórki publicznej przeprowadzonej w dniu 10 stycznia 2010 roku za zgodą MSWiA (DiZK-VI-632-1-281/09/AT wyrażoną w decyzji nr 201/2009 z dnia 09.12.2009 roku, oraz z dobrowolnych wpłat na cele statutowe fundacji, a także z wpłat na rzecz organizacji pożytku publicznego z tytułu podatku 1% a) Przychody z XVIII finału z wpłat pieniężnych : 42.880.678,52 ![]() c) Przychody z 1% podatku 3.579.850,86 d) Przychody ze zbiórki dla powodzian 2.762.407,34 6).Koszty: a) Struktura kosztów na realizację zadań statutowych: - Wydatki bezpośrednio dotyczące XVIII Finału : a) zaopatrzenie placówek medycznych i pomoc medyczna 45.402.391,72 ![]() c) Program Infant Flow 202.001,26 d) Program leczenia cukrzycy pompami insulinowymi 2.196,00 e) Program „Ratujemy i Uczymy Ratować” 2.420.910,40 - Wydatki na działalność propagatorską i informacyjną i pożytku publicznego 4.801.859,26 ![]() - zużycie materiałów i energii 121.059,58 -usługi obce 1.369.717,42 -podatki i opłaty 4.986,45 -pozostałe koszty 350.045,42 http://s.wosp.org.pl/Files/Bilans%20Fundac...10%20(1)(1).pdf i nie rób tego słowa na p.. Muszę Cię zmartwić, bo ta akcja już nie opiera się tylko na zbieraniu kasy a na narodowym święcie równym dniom miast itp. W pierwszych finałach Państwo dawało mało teraz daje dużo bo wartość dodana z każdym rokiem rośnie. Ten post edytował gregol nie, 08 sty 2012 - 23:29 |
|
|
![]()
|
|
Oficjalnych danych nie ma, bo trudno zliczyć ile instytucje w sumie przekazują kasy (niemniej NIK mial to sprawdzać już za PiSu, jak i to czy faktycznie sprzet trafia do szpitali i służy pro publico bono, a nie dzialalnosci prywatnej szpitali), niemniej już sama transmisja TVP to mlny złoty. Myślę, że wiarygodnym źródłem wiedzy jest choćby blog dr Warzechy http://alinawarzecha.blogspot.com/2012/01/...ztuje-wosp.html . Niemniej to nie to chodzi. To chodzi o pompowanie kasy nas obywateli jednej organizacji nonprofit (która jest wyjątkowo nie efektywna), której celem jest wspieranie państwa. A obecnie wygląda na to, że to państwo wspiera org. Jurka Owsiaka.. dostając mniej niż włożyło. gregol muszę Cie zmartwić akcja polega na tym, co ma org wpisane w statut i program akcji, takiego czegoś jak narodowe święto tam nie ma.
Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 00:14 |
|
|
![]()
|
|
Oficjalnych danych nie ma, bo trudno zliczyć ile instytucje w sumie przekazują kasy (niemniej NIK mial to sprawdzać już za PiSu, jak i to czy faktycznie sprzet trafia do szpitali i służy pro publico bono, a nie dzialalnosci prywatnej szpitali), niemniej już sama transmisja TVP to mln złoty. Myślę, że wiarygodnym źródłem wiedzy jest choćby blog dr Warzechy http://alinawarzecha.blogspot.com/2012/01/...ztuje-wosp.html . Niemniej to nie to chodzi. To chodzi o pompowanie kasy nas obywateli jednej organizacji nonprofit (która jest wyjątkowo nie efektywna), której celem jest wspieranie państwa. A obecnie wygląda na to, że to państwo wspiera org. Jurka Owsiaka.. dostając mniej niż włożyło. gregol muszę Cie zmartwić akcja polega na tym, co ma org wpisane w statut i program akcji, takiego czegoś jak narodowe święto tam nie ma. Pozdrawiam Twoje klapki na oczach! |
|
|
![]()
|
|
To nie, żaden argument :/
Lewa strona, by nie było: http://lukaszfoltyn.salon24.pl/149805,wosp...twardych-danych ![]() Ponadto dodam, że bodajże ustaw o pożytku publicznym, zezwala przekazywać kasę przez Państwo organizacjom nonprofit, kryterium doboru komu przekazać jest w pierwszej kolejności efektywność (ile kasy faktycznie trafia do potrzebujących, a ile na biurokracje) drugim zasięg. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 00:06 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Aha, czyli "tak mówią". Zapewne taka sama prawda jak wyliczenia Tomaszewskiego co do kosztów budowy stadionów czy dzisiejsze biadania nad kosztem asysty F-16 i z d..y wzięty koszt minuty ich lotu.Nie wiem, kim jest autorka bloga, ale bawi mnie, że pierwsze co rzuca się w oczy na blogu to tytuł naukowy
![]() Czemu w ogóle porównujesz budżet NFZ i WOŚP? Przecież równie dobrze można porównać z budżetem WHO, co se będziecie żałować... Ponadto dodam, że bodajże ustaw o przytyku publiczny Qe?
Ten post edytował Leszek nie, 08 sty 2012 - 23:49 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie ma to jak wytykać narodową przywarę artykułem nacechowanym inną. Bo kto to widział aby w Polsce komuś się udawało. ![]() A co do wspomnianych przez Leszka eFek. Też mnie to bawi mocno ![]() ![]() A strażacy powinni z okazji św. Floriana pokazywać jak się ratuje i jak ratować a nie dziś. Bo dziś jest zabawa Owsiaka. |
|
|
![]()
|
|
Porównałem, z tego same względu z którego pisze Foltyn. dr Warzecha jest kierownikiem Katedry Ekonomii w UMK, międzynarodowym specjalistą od MLM oraz marketingu organizacji non-profit. Miałem z nią styczność na Uniwersytecie Ekonomicznym w Kce. Jak nie podobają Ci się jej obliczenia to znajdź większy autorytet w ten dziedzinie negujący jej słowa. Na prawde nie wiem, jak mozna uważać, że lepiej dać mniej dzieciakom niż więcej... skoro tak czy siak ta kasa jest.
Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 00:17 |
|
|
![]()
|
|
Porównałem, z tego same względu z którego pisze Foltyn. dr Warzecha jest kierownikiem Katedry Ekonomii w UMK, międzynarodowym specjalistą od MLM oraz marketingu organizacji non-profit. Miałem z nią styczność na Uniwersytecie Ekonomicznym w Kce. Jak nie podobają Ci się jej obliczenia to znajdź większy autorytet w ten dziedzinie negujący jej słowa. Na prawde nie wiem, jak mozna uważać, że lepiej dać mniej dzieciakom niż więcej... skoro tak czy siak ta kasa jest. Negują fakty. Nie chce mi się na jej blogu szukać wersji pisemnej tego diagramu bo mnie się wyświetla tylko taka kompresja, że nic tam nie odczytam. Widzę tylko dupne wykresy porównujące Caritas do WOŚP. Z tą różnicą, że Caritas zbiera większą kasę po kościołach a rozliczeń nie daje. WOŚP zbiera procent tego co Caritas a każdy rok rozlicza publicznie co przytoczyłem a Ty swoim zwyczajem przemilczałeś. Więc tym bardziej nie mam ochoty sprawdzać autorytetu tej pani. A Twoje klapki na oczach są tym śmieszniejsze, że dobrze wiem, że wiesz, że tych "pieniędzy z podatków" nie można od tak dać na dzieci. Bo są to przydziały na promocję bezpieczeństwa przez służby mundurowych, kasa miast na organizację imprez, kasa TVP na organizacje programów oraz kasa na promocję prywatnych czy państwowych firm. Jakoś nie kojarzę abyś negował udział straży pożarnej i policji w imprezce organizowanej przez proboszcza parafii przy Kosmonautów/Tysiąclecia. Czy innych setkach podobnych w kraju. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zgadza się, że WOŚP to jest minimalny ułamek całych wydatków na służbę zdrowia, co pokazuje wykres parę postów wyżej.
Zgadza się, że czasami/często pieniądze nie są optymalnie wydawane. Zgadza się, że zdarzają się afery (np Owsiak nagłośnił w mediach, ze jakiś szpital odmówił przyjęcia sprzętu wartego 100tyś a nie powiedział, że szpital odmówił, ponieważ musiałby zainwestować 2mln zł których nie miał, aby ten sprzęt wykorzystać - dane z głowy więc mogą odbiegać trochę) Mimo to wsparłem tę akcję. PS Caritas to ja już uważam, za złodziei ... wiem, możecie się nie zgadzać, ale im bym ani 1gr nie dał. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
wykombinujcie 10-12 tyś zł to zorganizuję najlepszy WOŚP w historii DG. Ja mam większe potrzeby. Poproszę o 22tyś ![]() Ja raczej pytam się gdyż, jak pokazują dane w minionym roku Państwo wydało na WOŚP ok 50mln zloty 50mln "u Owsiaka" będzie bezpieczniejsze niż w łapach państwa polskiego , które w sekundę rozpieprzy te pieniądze bez żadnego sensu. ![]() Ten post edytował bzenek pon, 09 sty 2012 - 08:57 |
|
|
![]()
|
|
Caritas daje wszystkie rozliczenia, tylko jest podzielony na archidecezje ( np http://silesia.caritas.pl/index.php?option...&Itemid=44). Wniosek jest taki, ze koszt utrzymania Caritas to 4%, a wośp 24% ogólnych wydatków i to tylko biorąc pod uwagę własne nakłady. Caritas nie ma takiego wsparcia medialnego i państwa mimo to obraca wielokrotnie większymi kwotami, więc argument, że trzeba szoł upada. Akurat z zarządzania publicznego i rachunkowości zarządczej wiem, że te pieniądze MOŻNA od tak dać, wystarczy, ze miasto tworzy fundacje przekazuje jej kasę zapisuje jako cele wizerunkowe miasta, a fundacja przekazuje kasę szpitalowi.
Większy obrazek: http://4.bp.blogspot.com/-pVeetqaV3WE/Twdx...1600/owsiak.png Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 09:38 |
|
|
![]()
|
|
Caritas daje wszystkie rozliczenia, tylko jest podzielony na archidecezje ( np http://silesia.caritas.pl/index.php?option...&Itemid=44). Wniosek jest taki, ze koszt utrzymania Caritas to 4%, a wośp 24% ogólnych wydatków i to tylko biorąc pod uwagę własne nakłady. Caritas nie ma takiego wsparcia medialnego i państwa mimo to obraca wielokrotnie większymi kwotami, więc argument, że trzeba szoł upada. Akurat z zarządzania publicznego i rachunkowości zarządczej wiem, że te pieniądze MOŻNA od tak dać, wystarczy, ze miasto tworzy fundacje przekazuje jej kasę zapisuje jako cele wizerunkowe miasta, a fundacja przekazuje kasę szpitalowi. Większy obrazek: http://4.bp.blogspot.com/-pVeetqaV3WE/Twdx...1600/owsiak.png Dzięki za większy obrazek, po raz kolejny się przekonuje, że tytuły naukowe świadczą częściej o głupocie niż o mądrości. Sądzę, że gdyby student ten pani coś takiego napisał to bo z hukiem wyleciał za drzwi.. cóż. A rzucanie cyframi przez tą "naukowiec" aż śmieszy. Pojedyncze rzeczy. Ta.. o TV a szczególnie te prywatne ponoszą straty i walą programy o zerowej oglądalności tylko dlatego, że jest w nich Owsiak. Który tym tokiem myślenia powinien tylko i wyłącznie zbierać kasę i nie robić nic innego... Co za brednie. Złoty melon, ślicznie ta "naukowiec" pisze o malowniczo położonym ośrodku (w " ", czyli cytuje tylko co? przypis? a po co) ten ośrodek szkoli regularnie młodych ludzi, którzy byli np. silnym wsparciem podczas katastrofy na MTK. I to z kasy wypracowanej w czysto komercyjny sposób a nie ze zbiórek. I uważanie, że pierwszy lepszy Polak gustujący w Feelu i Dodzie kupi płytę np Dezertera czy Farben Lehre bo jest na nim serduszko jest mocnym idiotyzmem. ![]() 30mln kradną wolontariusze.. ![]() "Według obliczeń JKM", chciałbym zobaczyć pracę, którą ta "naukowiec" przepuszcza studentowi. Co to jest JKM? Jakich wyliczeń? "2,3 mln złotych to oficjalne wydatki na organizacje", pomijając już braki w źródłach. To zakładam, że ta Pani dobrze wie, że większość tych kosztów pokrywają sponsorzy. Podobają mi się wyliczenia co do woodstocku, znów rzuca jakimś cyframi z dupy. Tu pisze, że 2,7.. potem, że 15, że odsetek 13 a Centrum Szkoleniowe ze 7, o którym pisała wcześniej, że jest pokrywane ze Złotego Melona.. A wystarczy wejść tu http://wosp.org.pl/woodstock/sponsorzyipartnerzy i pomyśleć ile trzeba dać kasy aby jakieś 500tys ludzi kupiło przynajmniej jedną puszkę piwa oraz aby szacunkowe 700tys ludzi na każdym kroku widziało napis allegro. Ale o tym pani "naukowiec" zapomina. Dalej już mi się nie chce, bo moja klawiatura więcej warta niż ten tekst. Więc jeszcze raz dziękuje, za utwierdzenie mojego zdania o tytułach naukowych. Ten post edytował gregol pon, 09 sty 2012 - 10:39 |
|
|
![]()
|
|
gregol faktycznie juz nic lepiej nie pisz, bo się kompromitujesz. O to jaśnie oświecony gregol wie wszystko/wydaje mu się (pytanie skąd?!) jak to policzyć, jakie wnioski z tego wyciągnąć itd. a dr z państwowej uczelni ekonomicznej ( 6 miejsce w rankingu)o zgrozo nie?! Rzucane przez Ciebie liczby nijak się mają do rzeczywistych, bo sa wyrwane z kontekstu po prostu nie znasz zasad jakimi się pisze sprawozdanie finansowe, ze jedna kwota może być w kilkunastu pozycjach, a potem to wszystko można podsumować. Po raz kolejny potwierdzasz, że najgłośniej krzyczą Ci którzy nie mają o czymś bladego pojęcia, co gorsze są tak zdeterminowani w tym, że oczerniają autorytety, mające konkretne osiągnięcia w sferze nauki.
Co ma dąbrowa z WOŚP 2 respiratory i aparat do badania słuchu (coś pominąłem?). Co ma z caritas, noclegownie działające od lat, dom dla bezdomnych, WTZ, jadalnie dla bezdomnych, rok rocznie organizowane wigilie i inne imprezy na beneficjentów. Jakieś szoł? nie, nie potrzeba. Dodam, tylko, że w marnym procencie ów placówki sa dofinansowywane z samorządów mimo, że zapewnienie wsparcia socjalnego jest OBOWIAZKIEM własnie samorządów. Nie słyszałem by obowiązkiem samorządów było organizowanie koncertów dla Owsiaka.. natomiast utrzymanie szpitali to i owszem. Zresztą widzę, że dalej nie rozumiesz, że głównym sponsorem WOŚP jest państwo polskie, a nie organizacje prywatne. To jest baza, punkt wyjścia dla wszystkich dywagacji. Przypomnę po raz któryś, zadaniem organizacji non profit p.p jest odciążanie państwa, poprzez realizowanie zadań publicznych (m.in ochrona i promocja zdrowia). A praktyka pokazuje, że w przypadku WOŚP jest odwrotnie. Panstwo polskie ponosi wieksze koszty, nieźli jakby samo się tym zajęło.. BTW: JKM to jest to jedna z największych firm doradczych, consultingowych o największym dorobku na rynku wschodnioeuropejskim. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 11:29 |
|
|
![]()
|
|
Rzucane przez Ciebie liczby nijak się mają do rzeczywistych o jakich Ty liczbach piszesz? Jedyne jakie wspominam to wypisane z tego czegoś tego Twojego autorytetu w dziedzinie. CYTAT Zresztą widzę, że dalej nie rozumiesz, że głównym sponsorem WOŚP jest państwo polskie, a nie organizacje prywatne. To jest baza, punkt wyjścia dla wszystkich dywagacji. Przypomnę po raz któryś, zadaniem organizacji non profit p.p jest odciążanie państwa, poprzez realizowanie zadań publicznych (m.in ochrona i promocja zdrowia). A praktyka pokazuje, że w przypadku WOŚP jest odwrotnie. Panstwo polskie ponosi wieksze koszty, nieźli jakby samo się tym zajęło.. Na to odpowiedziałem już wcześniej. Jakbyś chciał to byś się do tego odniósł. Bo ja jakoś nie kojarzę aby Państwo przeznaczało taką i taką kwotę w budżecie na WOŚP.. A wracając do Twojego uznania do mojej osoby. Tak jestem wszechwiedzący ![]() Ale aby dyskutować o Owsiaku i WOŚP musiał byś wiedzieć coś więcej niż tylko jakieś takie niczym niepoparte wywody "autorytetów". Zaliczyłem kilka przystanków (5 cz 6), przyglądam się finałowi WOŚP oraz trochę interesuję punkiem (historia punka łączy się z historią Owsiaka) i mógłbym tu przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP. Fakty, które jakbyś znał nie miał bym na nie kontrargumentów, ale posługujesz się papką owsiakosceptyków, którą słyszy się od lat. A na koniec wytaczasz standardowy argument porównywania do Caritas. Jeszcze nie dawno ciężko było dostać rozliczenia caritas (wyprowadziłeś mnie z błędu) chciałbym jeszcze zobaczyć rozliczenia ogólnopolskie. Choć wtedy mógłbym rzucić jak Twój autorytet, że 95% katolików.. tyle kasy.. to tyle na pewno ukradli księża bo niemożliwe aby tylko tyle kasy było. I dalej będę uważał, że finał WOŚP to już nie tylko zbieranie kasy, to ogólnopolski impuls do mówienia o problemie leczenia, pierwszej pomocy, pokazów służb mundurowych oraz zwyczajnej fiesty dla ludzi. Bardzo dużo pozytywnych emocji okraszonych zbiórką kasy. I dlatego wiele argumentów przeciw Owsiakowi można odłożyć na bok bo ilość dobrego przyćmiewa te niejasne rzeczy. Ten post edytował gregol pon, 09 sty 2012 - 11:56 |
|
|
![]()
|
|
1. O tych Twoich, że nie wiadomo skąd je wzięła, wiadomo, każdy mający pojęcie o sprawozdaniach finansowych wie skąd te kwoty., tak więc Twoj argument o danych bez pokrycia jest tylko i wylącznie wynikiem niekompetencji. Zresztą jak nie wiesz czym jest JKM, to trudno mi uwierzyć, że wiesz jak się dane ze sprawozdań odczytuje i jakie wnioski wysnuwa. To trochę tak jak by ktoś kogos pouczał z całek, mówił, że źle, że bzdury, kiedy sam nie potrafi dodawać..
2. CYTAT Zaliczyłem kilka przystanków (5 cz 6), przyglądam się finałowi WOŚP oraz trochę interesuję punkiem (historia punka łączy się z historią Owsiaka) i mógłbym tu przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP. Fakty, które jakbyś znał nie miał bym na nie kontrargumentów, ale posługujesz się papką owsiakosceptyków, którą słyszy się od lat. aha dlatego, że byłeś na Woodstock to jestes kompetentny osądzać dr ekonomii i zasadność ekonomiczną WOŚP? Ja też byłem, pare razy na Woodstock, jak i w LO zbierałem kasę... niemniej nie wydaje mi się by ów doświadczenie, dawało mi prawo osądzać ekonomiczny sens WOŚP. Zresztą specjalnie pominąłem kwestie związane z TPChR, "uwolnić słonia", działalności ojca Owsiaka, czy tego jak trafił do TV. Bo tak czy siak, Owsiak robi rzecz bardzo dobrą i na pewno należy go wspierać, problem jest fakt, że ów witrażysta nie ma pojęcia o ekonomii NGO, patrzy tylko przez pryzmat swojej organizacji (ile ona pomogła, a nie ile w sumie moglibyśmy pomoc), oczywiście nie tylko on jest winny temu, bo też samorządy, media etc. ulegające szantażowi Owsiaka. 3. Caritas Polska nie obraca pieniędzmi ma za zadanie wyłącznie koordynowanie oddziałów diecezjalnych. Tak więc sprawozdanie łącznego nie zobaczysz, niemniej możesz sobie wynająć firmę consultingowa która to wszystko pododaje. Albo skoro tak świetnie sie na tym znasz sam dodasz wartości z 44 oddziałów i wyciągniesz wnioski. Dodam, ze podobnie wygląda sprawozdanie WOŚP nie ma w nich sprawozdań lokalnych sztabów koordynacyjnych, dlatego niema tez kwot jakie wykładają na organizacje miasta, jest tylko przychód przekazany przez te odziały do centrali. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 20:43 |
|
|
![]()
|
|
1. O tych Twoich, że nie wiadomo skąd je wzięła, wiadomo, każdy mający pojęcie o sprawozdaniach finansowych wie skąd te kwoty., tak więc Twoj argument o danych bez pokrycia jest tylko i wylącznie wynikiem niekompetencji. Zresztą jak nie wiesz czym jest JKM, to trudno mi uwierzyć, że wiesz jak się dane ze sprawozdań odczytuje i jakie wnioski wysnuwa. To trochę tak jak by ktoś kogos pouczał z całek, mówił, że źle, że bzdury, kiedy sam nie potrafi dodawać.. nie napisałem, że nie wiem co to JKM. Napisałem, że naukowiec nie powinien podawać tak danych. Powinno być odniesienie do konkretnych danych. Tym bardziej, że kolumnę wcześniej wysysa z palca dane, bo jej się tak wydaje. CYTAT 2. CYTAT Zaliczyłem kilka przystanków (5 cz 6), przyglądam się finałowi WOŚP oraz trochę interesuję punkiem (historia punka łączy się z historią Owsiaka) i mógłbym tu przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP. Fakty, które jakbyś znał nie miał bym na nie kontrargumentów, ale posługujesz się papką owsiakosceptyków, którą słyszy się od lat. aha dlatego, że byłeś na Woodstock to jestes kompetentny osądzać dr ekonomii i zasadność ekonomiczną WOŚP? Ja też byłem, pare razy na Woodstock, jak i w LO zbierałem kasę... niemniej nie wydaje mi się by ów doświadczenie, dawało mi prawo osądzać ekonomiczny sens WOŚP. Zresztą specjalnie pominąłem kwestie związane z TPCZR, "uwolnić słonia", działalności ojca Owsiaka, czy tego jak trafił do TV. Bo tak czy siak, Owsiak robi rzecz bardzo dobrą i na pewno należy go wspierać, problem jest fakt, że ów witrażysta nie ma pojęcia o ekonomii NGO, patrzy tylko przez pryzmat swojej organizacji (ile ona pomogła, a nie ile w sumie moglibyśmy pomoc), oczywiście nie tylko on jest winny temu, bo też samorządy, media etc. ulegające szantażowi Owsiaka. przeczytaj jeszcze raz to co napisałem, bo nic z przytoczonego fragmentu najwyraźniej nie rozumiesz. Bo ja tam napisałem, że mogę przytoczyć argumenty na nie wośpowi ("przytoczyć sporo argumentów na NIE i dla Owsiaka i dla WOŚP") a Ty mi piszesz o bronieniu ekonomii Owsiaka. CYTAT 3. Caritas Polska nie obraca pieniędzmi ma za zadanie wyłącznie koordynowanie oddziałów diecezjalnych. Tak więc sprawozdanie łącznego nie zobaczysz, niemniej możesz sobie wynająć firmę consultingowa która to wszystko pododaje. Albo skoro tak świetnie sie na tym znasz sam dodasz wartości z 44 oddziałów i wyciągniesz wnioski. Dodam, ze podobnie wygląda sprawozdanie WOŚP nie ma w nich sprawozdań lokalnych sztabów koordynacyjnych, dlatego niema tez kwot jakie wykładają na organizacje miasta, jest tylko przychód przekazany przez te odziały do centrali. aha ok, dzięki za info. Co i tak w tej dyskusji wg mnie nie ma sensu, bo poza wątpliwym dla mnie finansowaniem Caritas, a to wynika zapewne z mojego sceptyzmu do KK. To ja nic złego w tej dyskusji na Caritas nie piszę. Więc nie widzę sensu podnoszenia tego wątku. Nie daje im bo im nie wierzę. Owsiakowi daję bo WOŚPowi wierzę. I tyle. Ten post edytował gregol pon, 09 sty 2012 - 12:41 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Caritas daje wszystkie rozliczenia Mówiłem, możecie się nie zgadzać z moją opinią, ale takie a nie inne zdanie mam o Caritas. A te rozliczenia ... no to rząd w Polsce stosuje kreatywną księgowość, aby sztucznie zaniżać dług publiczny, a mam wierzyć organizacji która ma flotę luksusowych samochodów a mimo to wg ksiąg wszystko wydaje jak powinna ![]() |
|
|
![]()
|
|
1. Konkretnymi danymi są sprawozdania finansowe WOŚP i tylko te zostały wykorzystanie, a tam gdzie są te Twoje przypuszczenia dane JKM. Wszystkie szczegółowe dane consultingowe zostają miedzy tymi dwoma podmiotami. Zapłacisz kilka milinów to zapewne przygotują i dla Ciebie raport. Nie wierzysz w dane JKM Twoja sprawa, ja tam wierze tym bardziej, że referencje mają niesamowite.
Nie wiem skąd dr ma ów raport, ale wnioskuje, że pewnie z uczelni gdyż często uczelnie wykonują różne zadania dla Państwa w ramach warsztatów dla studentów. Studenci się uczą/przyglądają, a np szpital ma przeorganizowana kulturę organizacyjna za która normalnie musiałby zapłacić kilkanaście milionów, a tak wszystko finansuje uczelnia. Dodam, że np koszt zwykłych formularzy do badania kultury organizacyjnej to kilkanaście tysięcy złoty (3 kartki A4 z pytaniami dla kadry). 2. Ja ci pisze, że mógłbym kopać leżącego, czyli odnosić się do osoby samego Owsiaka. Jednak tego nie robię, jedynie krytykuje ekonomiczny sens WOŚP. Dla mnie nie ważne kim jest Owsiak, ważne jest pomaganie dzieciom i skupiam się tylko i wyłącznie na tym by na pomoc dzieciom trafiało jak najwięcej kasy, by kasa niebyla marnowana poprzez bzdurne fajerwerki i inne szopki. Z podstawowych praw gospodarki przecie wiadomo, że na wizerunku to ma zależeć II sektorowi, jesli do tego pcha się I sektor to ów poprawa wizerunku jest mniej atrakcyjna dla II sektora, bo "wszyscy tak robią", "to normalne" - firma przez to się nie wyróżnia, nie buduje potęgi marki, nie może pokazać jesteśmy lepsi, bo pomagamy też innym, nie liczy się dla nas tylko to by jak najwiecej zarobić.. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 12:59 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Zaproponuj, malkontencie, wiedeńczykom i innej burżuazji światowej, żeby w tych swoich wyrafinowanych, opisanych sto lat temu dress codem, kreacjach za ciężkie tysiące euro nie przychodzili do Opery Wiedeńskiej na doroczny bal charytatywny (Wiener Opernball.) tylko wysłali swoją służbę z czekiem do kasjera czekającego u drzwi opery. W tym czasie ze stołu didżejskiego didżej Hans zapoda co najciekawsze kawałki walczyków Straussa syna, albo ojca - kto by to rozróżnił. Ciekawe jaki będzie zysk z tego najbardziej dekatendzkiego, jak go określają krytycy, balu.
![]() ![]() ![]() Ten post edytował olo pon, 09 sty 2012 - 13:13 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. To wtedy się pisze, według raportu JKM wykonanego na zlecenie uczelni X w roku X dotyczącego i tu nazwa raportu. Albo pisać jako bloger a nie jako doktor.
2. I tu się nie dogadamy, bo widzę, że nie potrafisz przyjąć, że w tej akcji już dawno nie chodzi tylko i wyłącznie o zbiórkę kasy. A dodatkowo dochodzi silny wpływ sponsorów. Owszem można mówić, że finał ciągnie ogromną i niepotrzebną kasę. Fakt tak jest. Ale finansowany jest głownie przez sponsorów. Można uznać, że przepychem jest lecenie dużym samolotem pasażerskim z Krakowa do Warszawy. Ale trzeba być niepoważnym człowiekiem aby sądzić, że LOT dał by równowartość tego lotu do "puszki". Itd. Jedyne z czym się przychylę to ze światełkiem do nieba. Bo to, że robi się koncerty aby przyciągnąć ludzi do nauki pomocy i tej całej polemiki to jest super. I jest to wartością dodaną do zbiorki. Fajerwerki są już niepotrzebnym wystrzeliwaniem kasy w powietrze. Ale to już inna bajka. |
|
|
![]()
|
|
Jaki by to nie był burżuj nie ma tyle kasy co firma. Opera Wiedeńska jest kiepskim przykładem, spektakl jest opłacony tak jak zwykle, tylko za bilet co łaska (wiec więcej) i co łaska wrzucić (państwo nic nie traci, dostaje tyle co zwykle). WOŚP nie jest dla burżuja, tylko plebsu.
1. Pisze jak pisze, ale dane są podane. 2. Bo statut WOŚP się nie zmienił, jest to co przed laty, a jakby się zmieniło (by ów show uwzględnić) to niestety musieliby więcej płacić podatków albo stracić status organizacji p.p. 3. Tu nie chodzi o działania na których państwo nic nie traci, tylko działania na których traci czyli ów fajerwerki i podobne (w tym dziwne zwroty za koszty podroży, na ktore Owsiak otwrcie się zgadza, bo wie, że ta kasa nie jego obciąża tylko państwo). Nie mam nic, przeciwko by państwo wspierało WOŚP jak każdą jedną NGO, czyli zapewniało bezpieczeństwo i jakieś tam wsparcie. Ale przez przegięć, jak by z wnioskiem takim (zorganizujcie nam koncert i zapewnijcie 1 strony w prasie) wystosowała organizacja Anny Dymnej to pewnie sprawę by olali.. mimo, że mają działać w oparciu o te same akty prawne. Czyli co wspieramy Jurka bo jest spoko, ale Anki to już nie bo jej nie lubimy?! Decyzje w adm. publicznej mają być w oparciu o przepisy czy sympatie? Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 13:29 |
|
|
![]()
|
|
1. Czy uważasz, że chyciła by argument studenta, "pisze jak pisze ale wiadomo o co chodzi"? Jeśli ktoś chce być poważnie traktowanym naukowcem to powinien podstawowych zasad dotrzymywać.
2. taa.. bo WOŚP robi to co robił a zamieszanie wykorzystują też inne organizacje. 3. Ale jeśli chodzi o fajerwerki czy koncerty to na tej samej zasadzie można powiedzieć, że miasta tracą na organizowaniu dni miasta. Każde z miast ma pulę kasy na organizację imprez masowych i przekłada z niej część na to aby ludzie w środku zimy się trochę pobawili. Jakby nie dali tego w drugą niedzielę stycznia to by zaprosili 2kapele więcej latem, a ludzie zimą zostali by w domu. Proste. Za pierwszym razem Annie Dymnej by pewnie nikt tak łatwo koncertu nie zrobił ale po 20edycji zrobić by chciał każdy... A co do prasy. To, która gazeta należy do państwa i miała całą stronę o WOŚP artykułu sponsorowanego? |
|
|
![]()
|
|
1. Czy uważasz, że chyciła by argument studenta, "pisze jak pisze ale wiadomo o co chodzi"? Jeśli ktoś chce być poważnie traktowanym naukowcem to powinien podstawowych zasad dotrzymywać. No i ich sie dotrzymuje w publikacjach naukowych, trafiających do wydruku. Blog to nie książka obowiązuje luźniejsza forma uwzględniająca własne przemyślenia i refleksje. To nie działa tak, ze w blogu piszesz bzdury, a w publikacjach naukowych musisz mądrze, zmienia sie tylko forma i styl. 2. taa.. bo WOŚP robi to co robił a zamieszanie wykorzystują też inne organizacje. Jesli im Jurek pozwoli (vide wyganianie konkurentów z puszkami, zdewastowana wystawa przy Woodstocku etc). 3. Ale jeśli chodzi o fajerwerki czy koncerty to na tej samej zasadzie można powiedzieć, że miasta tracą na organizowaniu dni miasta. Każde z miast ma pulę kasy na organizację imprez masowych i przekłada z niej część na to aby ludzie w środku zimy się trochę pobawili. Jakby nie dali tego w drugą niedzielę stycznia to by zaprosili 2kapele więcej latem, a ludzie zimą zostali by w domu. Proste. Nie takie proste, bo to zwykłe partnerstwo publiczno prywatne. mieszasz to co jest oczywiste czyli promocje miasta z tym co podlega ustawie - partnerstwo publiczno-prywatne. Zauważ, że nie tylko miasto się promuje, nie tylko promuje się zdrowia, nie tylko promuje się zbieranie kasy na dzieci ale i fundacje Owsiaka, pewną ideologie, pewne wartości. Efektem każdego partnerstwa pp jest to by na współpracy więcej zyskali obywatele niż partner prywatny. Niestety tu nie ma to miejsca (więcej wkładamy mniej wyciągamy). BTW: nie pisze o prasie jako o ogóle tylko o sposobie bycia Owsiaka który dzwoni wyzywa, że nie napisaliście, ze zrobi im za to marketing negatywny etc. Dla mnie to jest równie roszczeniowe podejście jak przez niektórych uwielbianej matki Teresy, ktora wchodziła do sklepu brała (kradła) bochenki chleba bez pytania, bo jej się należą, bo ona chce przecie pomagac.. dla mnie te dwie postacie chowają się choćby do M. Kotańskiego. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 20:40 |
|
|
![]()
|
|
No i ich sie dotrzymuje w publikacjach naukowych, trafiających do wydruku. Blog to nie książka obowiązuje luźniejsza forma uwzględniająca własne przemyślenia i refleksje. To nie działa tak, ze w blogu piszesz bzdury, a w publikacjach naukowych musisz mądrze, zmienia sie tylko forma i styl. Za to działa tak, że bloga poważnie traktują tylko ci, których tezy on potwierdza. Jesli im Jurek pozwoli (vide wyganianie konkurentów z puszkami, zdewastowana wystawa przy Woodstocku etc). No patrz, jakieś bezczele próbowały się podszyć, a on ich wygonił. Dziwne, nie? Jak się pojawię w kościele z własną tacą, proboszcz mnie nie pogoni? -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Za to działa tak, że bloga poważnie traktują tylko ci, których tezy on potwierdza. w świetle nauki tj metodologi i metodyki nie tak to działa No patrz, jakieś bezczele próbowały się podszyć, a on ich wygonił. Dziwne, nie? Jak się pojawię w kościele z własną tacą, proboszcz mnie nie pogoni? W kosciele (terenie związków wyznaniowych) nie wolno prowadzić zbiórki pieniędzy (tej z decyzji MSWiA), a przed kosciolem to WOŚP zwykle stoi. I nie chodzi o podszywanie a zwyczajne zbieranie kasy osob z innych organizacji na koncertach WOŚP i ich okolicy. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 14:14 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Za to działa tak, że bloga poważnie traktują tylko ci, których tezy on potwierdza. w świetle nauki tj metodologi i metodyki nie tak to działa No patrz, jakieś bezczele próbowały się podszyć, a on ich wygonił. Dziwne, nie? Jak się pojawię w kościele z własną tacą, proboszcz mnie nie pogoni? W kosciele (terenie związków wyznaniowych) nie wolno prowadzić zbiórki pieniędzy (tej z decyzji MSWiA), a przed kosciolem to WOŚP zwykle stoi. I nie chodzi o podszywanie a zwyczajne zbieranie kasy osob z innych organizacji na koncertach WOŚP i ich okolicy. A czemuż to inni mieliby korzystać z oprawy WOŚP? Wszak cała ta oprawa służy właśnie temu, żeby ściągnąć ludzi i ich pieniądze. To relacje z balu wiedeńskiego przyciągają plebs do telewizorów i wraz z nimi reklamodawców. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A czemuż to inni mieliby korzystać z oprawy WOŚP? Wszak cała ta oprawa służy właśnie temu, żeby ściągnąć ludzi i ich pieniądze. To relacje z balu wiedeńskiego przyciągają plebs do telewizorów i wraz z nimi reklamodawców. Bo jest z kasy Państwa, a nie WOŚP. Państwo nie ma podparcia w prawie by moc jednym dać bo ich lubi, a drugim nie. Co jednak nie przeszkadza im tak robić... Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 17:47 |
|
|
![]()
|
|
A czemuż to inni mieliby korzystać z oprawy WOŚP? Wszak cała ta oprawa służy właśnie temu, żeby ściągnąć ludzi i ich pieniądze. To relacje z balu wiedeńskiego przyciągają plebs do telewizorów i wraz z nimi reklamodawców. Bo jest z kasy Państwa, a nie WOŚP. Państwo nie ma podparcia w prawie by moc jednym dać bo ich lubi, a drugim nie. Co jednak nie przeszkadza im tak robić... Kasa kasą, ale oprawę robią konkretni ludzie, poświęcając swój własny czas i mogą sobie nie życzyć aby ktoś, komu nic się nie chciało robić, wszedł na gotowe i kwestował swoje. Racz pisać Państwo z małej litery, zwłaszcza jeśli piszemy o tym samym państwie. Jakież to śmieszne. Jak W Rejsie, pan za to płaci, pani za to płaci , społeczeństwo płaci. Państwo nie ma podparcia w prawie, oj oj co za działo wytoczone. Pewnie pierdyknie zaraz w kościelną komisję majątkową bo tam znajdzie podparcie. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Konkretni ludzie, którzy dostają za to kasę z budżetu PAŃSTWA. Za darmo to tylko zbieracze z puszkami robią (choć jak doniesienia mówią nie zawsze, bo penset w puszkach co nie liku), czyli de facto jedni i drudzy kwestujący przychodzą na gotowe, ale tylko jedni mogą z tego korzystać, bo? bo tak i już
![]() Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 18:56 |
|
|
![]()
|
|
Konkretni ludzie, którzy dostają za to kasę z budżetu PAŃSTWA. Za darmo to tylko zbieracze z puszkami robią (choć jak doniesienia mówią nie zawsze, bo penset w puszkach co nie liku), czyli de facto jedni i drudzy kwestujący przychodzą na gotowe, ale tylko jedni mogą z tego korzystać, bo? bo tak i już ![]() Kilka penset w puszkach na kilkadziesiąt tysięcy puszek i sru do jednego wora z naciągaczami na państwowe. Zrobić z nich złodziei państwowego grosza. Coraz mniej mnie dziwi ten napis w avatarze. Następnym razem przejdź się przed uroczystą odprawą wart przy Grobie Nieznanego Żołnierza i zbieraj z kumplami kasę na sieroty wojenne. Wszak to też impreza za państwowe pieniądze, której ja ,żyjąc w tym państwie, mam prawo sobie nie życzyć, ale zgodnie z tym co piszesz wyżej, państwo ma mnie w dupie i se te spędy organizuje, ale Tobie nie może odmówić kwestowania tamże właśnie. Tylko kto Ci dupsko ruszy. Łatwiej siąść przed kompem i obrzucać gównem wszystkich, którym się jeszcze coś chce robić. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bardzo trafiają do mnie argumenty typu: nie krytykuj WOŚP, bo sam nic nie robisz, żeby ratować umierające dzieci; jeśli ci się nie podoba ta książka, to napisz lepszą; nie narzekaj na rząd, tylko stwórz własną partię; nie mów, że w tej restauracji jest kijowe jedzenie, bo sam musisz słabo gotować, skoro wyszedłeś zjeśćna mieście - itd., itp. Coś pięknego:) A tak na serio, to pomagam, jednak nie w świetle fleszy i to nie tylko finansowo ale i pracą
![]() BTW: Zmiana wart jest uregulowana stosownymi aktami prawnymi (cer. państwowa), jakimi aktami prawnymi jest uregulowane finansowanie przez państwo WOŚP? Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 19:37 |
|
|
![]()
|
|
właśnie takie mędy jak jeden z kolegów powyżej, potrafią zabić każdą pozytywną akcje w tym kraju, siedząc na necie i pieprząc głupoty. W głowie się nie mieści czytając te brednie
|
|
|
![]()
|
|
Cenie konkretne argumenty, ale widzę, że ich koledze brakuje skoro sięga po wyzwiska.
Swoją drogą czy coś jest pozytywne czy nie, to tylko subiektywna ocena... Natomiast fakty są niepodważalne. |
|
|
![]()
|
|
Cenie konkretne argumenty, ale widzę, że ich koledze brakuje skoro sięga po wyzwiska. Swoją drogą czy coś jest pozytywne czy nie, to tylko subiektywna ocena... Natomiast fakty są niepodważalne. Fakty to nie tylko złotówki. Usilnie podajesz, że Państwo nic z tego nie ma bo przeliczasz tylko na PLN. Przypuszczam, że nikt nie jest wstanie policzyć a tym bardziej przeliczyć tego na złotówki. Ile dzieciaków ile dorosłych potrafi uratować drugą osobę dzięki WOŚP i dzięki tym co się w trakcie finału dzieje. I piszesz, że dzięki publicznej kasie zyskuje tylko WOŚP. Niech i tak będzie, że obywatele by obeszli się bez koncertów, nauki i tego wszystkiego co się dzieje. Ale co zyskuje? Że więcej zbierze kasy i więcej pomoże? Bo co jeszcze? Bo jeśli faktycznie uważasz, że ktoś kto słucha Feela i Dody kupi DVD Dezertera czy Farben Lehre... to sam już nie wiem co myśleć. Piszesz, że Państwo jednym daje mniej innym więcej. A może wynika to z obrotności tych ludzi. Owsiak ma to do siebie, że robi dużo hałasu. Pewnie dlatego tak to gryzie. Wspomniałeś o Annie Dymnej. Wszedłem na szybko na stronę jej fundacji, bardzo szybko trafiłem, że od Nadleśnictwa dostali działkę pod swą działalność. Z naszego podwórka jeszcze niedawno toczyły się rozmowy nad przekazaniem działki w sosnowcu na jedną z organizacji kościelnych (nie chce mi się teraz szukać o co dokładnie chodzi). Nie chce mi się już szukać, ale sądzę, że PAH też ma kasę od Państwa dodatkową. Anna Dymna, Janina Ochojska goszczą w telewizji dziesiątki razy częściej niż Owsiak. Też powiesz, że są faworyzowane i to źle? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 215 Dołączył: pon, 18 lip 11 Skąd: Staszic Nr użytkownika: 4,717 Płeć: Kobieta ![]() |
fiu, fiu jak zwykle...tam gdzie wielka kasa tam wielkie emocje....
Przeczytałam jak zwykle całość wypowiedzi [ bardzo trudno się czyta bo za dużo treści w treści:-)] i myślę, że prawda leży pośrodku. Czyż nie daleko większe pieniądze idą z naszych podatków na cholera wie co? A tutaj niepodważalnym plusem sprawy jest właśnie integrowanie narodu w środku posępnej zimy - i to jest panowie BEZCENNE ![]() -------------------- Masz wrogów? To dobrze. To znaczy , ze masz jaja! |
|
|
![]()
|
|
Fakty to nie tylko złotówki. Usilnie podajesz, że Państwo nic z tego nie ma bo przeliczasz tylko na PLN. Przypuszczam, że nikt nie jest wstanie policzyć a tym bardziej przeliczyć tego na złotówki. Ile dzieciaków ile dorosłych potrafi uratować drugą osobę dzięki WOŚP i dzięki tym co się w trakcie finału dzieje. Przeliczam na złotówki, bo to one najlepiej oddają to ile się wkłada i ile wyciąga. Poza tym nie lubię retoryki i to w sferze abstrakcji ile WOŚP ratuje dzieci, bo odwracając to możemy się zapytać ile dzieci w takim razie NFZ morduje (ew ile Jurek Owsiak chciałby wykonywać aborcji) .. co jest absurdem. Z jednej strony się mówi jaki ważny ten promil (pomoc WOŚP) w morzu potrzeb, z drugiej Państwo drugie tyle marnuje na oprawę.. Piszesz, że Państwo jednym daje mniej innym więcej. A może wynika to z obrotności tych ludzi. Owsiak ma to do siebie, że robi dużo hałasu. Pewnie dlatego tak to gryzie. Żyjemy w państwie prawa, a nie kraju w dzikiej afryce. Wszystkich obowiązują przepisy, zwłaszcza władzę której to obywatele powinni patrzyć na ręce. Wspomniałeś o Annie Dymnej. Wszedłem na szybko na stronę jej fundacji, bardzo szybko trafiłem, że od Nadleśnictwa dostali działkę pod swą działalność. Z naszego podwórka jeszcze niedawno toczyły się rozmowy nad przekazaniem działki w sosnowcu na jedną z organizacji kościelnych (nie chce mi się teraz szukać o co dokładnie chodzi). Nie chce mi się już szukać, ale sądzę, że PAH też ma kasę od Państwa dodatkową. Anna Dymna, Janina Ochojska goszczą w telewizji dziesiątki razy częściej niż Owsiak. Też powiesz, że są faworyzowane i to źle? Anna Dymna to przykład jeden z wielu, dopiero po latach ktoś ją zauważył i tylko dlatego, że była aktorką.. Marka Kotańskiego zauważyli dopiero po śmierci. Obecnie Anna nawet współpracuje z Jurkiem, choć przed laty był miedzy nimi ostry konflikt. Bardziej mnie, martwi los wszystkich mniejszych organizacji, gdzie ludzie bez etatów, z zwykłej pasji, mający efektywność blisko 100% pomagają nie w świetle jupiterów, ale ciszy. Którzy kilkunastokrotnie próbowali się wybić przy WOŚP, a skończyło się klęską. Dziwi mnie, że w USA wszystkie organizacje mogą się wspierając, może być jeden dzień gdzie wszyscy kwestują.. Jak widać w Polsce się nie da, ma być tylko Owsiak i koniec. Aha sprawa organizacji kościelnych czy też związków wyznaniowych jest regulowana przez ustawę o działalność pp i wolontariacie i dla mnie to jest transparentne, dodatkowo oparte o zasadę subsydiarności, biorącej pod uwagę zasięg i doświadczenie ów związku. Tego związku z WOŚP natomiast nie rozumiem i nie wiem jak to funkcjonuje od strony prawnej. Choć np mnie cieszy akcja z minionego roku Wrocławia i Katowic kiedy prezydenci nie finansowali WOŚP, po prostu przekazali kasę.. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 21:17 |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
fiu, fiu jak zwykle...tam gdzie wielka kasa tam wielkie emocje.... Przeczytałam jak zwykle całość wypowiedzi [ bardzo trudno się czyta bo za dużo treści w treści:-)] i myślę, że prawda leży pośrodku. Czyż nie daleko większe pieniądze idą z naszych podatków na cholera wie co? A tutaj niepodważalnym plusem sprawy jest właśnie integrowanie narodu w środku posępnej zimy - i to jest panowie BEZCENNE ![]() Dokładnie ![]() ![]() Znacznie większe kwoty są "przewalane" w tym kraju, tutaj chociaż ludzie się bawią, dzieciaki cieszą, ktoś ma pracę (czy to w telewizji czy gdzie indziej). Bardziej mnie boli, że często "państwowa" kasa trafia do czyjejś prywatnej kieszeni, to bardziej tam bym skierował Panowie tę całą złość i agresję... |
|
|
![]()
|
|
Marka Kotańskiego zauważyli dopiero po śmierci. Ejj, pier....cie Hipolicie ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
A jest inaczej? Krzyż oficerski 1996, komandorski po śmierci. Z innych nagród to tylko z 2000 order uśmiechu? Owsiak? w zasadzie co roku dostaje jakieś 2 nagrody z tego ma już 10 państwowych..
Swoją drogą (nie chce być osadzony o jakiś insynuacje) III sektor w USA to 1/4 obrotów pieniędzy w gospodarce. Ponadto najwięcej nadużyć przypada właśnie na ten sektor, a nie żaden bankowy etc. To tylko pokazuje potencjał tego sektora. Ten post edytował xMarcinx pon, 09 sty 2012 - 21:25 |
|
|
![]()
|
|
Fakty to nie tylko złotówki. Usilnie podajesz, że Państwo nic z tego nie ma bo przeliczasz tylko na PLN. Przypuszczam, że nikt nie jest wstanie policzyć a tym bardziej przeliczyć tego na złotówki. Ile dzieciaków ile dorosłych potrafi uratować drugą osobę dzięki WOŚP i dzięki tym co się w trakcie finału dzieje. Przeliczam na złotówki, bo to one najlepiej oddają to ile się wkłada i ile wyciąga. Poza tym nie lubię retoryki i to w sferze abstrakcji ile WOŚP ratuje dzieci, bo odwracając to możemy się zapytać ile dzieci w takim razie NFZ morduje (ew ile Jurek Owsiak chciałby wykonywać aborcji) .. co jest absurdem. Z jednej strony się mówi jaki ważny ten promil (pomoc WOŚP) w morzu potrzeb, z drugiej Państwo drugie tyle marnuje na oprawę.. Piszesz, że Państwo jednym daje mniej innym więcej. A może wynika to z obrotności tych ludzi. Owsiak ma to do siebie, że robi dużo hałasu. Pewnie dlatego tak to gryzie. Żyjemy w państwie prawa, a nie kraju w dzikiej afryce. Wszystkich obowiązują przepisy, zwłaszcza władzę której to obywatele powinni patrzyć na ręce. Wspomniałeś o Annie Dymnej. Wszedłem na szybko na stronę jej fundacji, bardzo szybko trafiłem, że od Nadleśnictwa dostali działkę pod swą działalność. Z naszego podwórka jeszcze niedawno toczyły się rozmowy nad przekazaniem działki w sosnowcu na jedną z organizacji kościelnych (nie chce mi się teraz szukać o co dokładnie chodzi). Nie chce mi się już szukać, ale sądzę, że PAH też ma kasę od Państwa dodatkową. Anna Dymna, Janina Ochojska goszczą w telewizji dziesiątki razy częściej niż Owsiak. Też powiesz, że są faworyzowane i to źle? Anna Dymna to przykład jeden z wielu, dopiero po latach ktoś ją zauważył i tylko dlatego, że była aktorką.. Marka Kotańskiego zauważyli dopiero po śmierci. Obecnie Anna nawet współpracuje z Jurkiem, choć przed laty był miedzy nimi ostry konflikt. Bardziej mnie, martwi los wszystkich mniejszych organizacji, gdzie ludzie bez etatów, z zwykłej pasji, mający efektywność blisko 100% pomagają nie w świetle jupiterów, ale ciszy. Którzy kilkunastokrotnie próbowali się wybić przy WOŚP, a skończyło się klęską. Dziwi mnie, że w USA wszystkie organizacje mogą się wspierając, może być jeden dzień gdzie wszyscy kwestują.. Jak widać w Polsce się nie da, ma być tylko Owsiak i koniec. Aha sprawa organizacji kościelnych czy też związków wyznaniowych jest regulowana przez ustawę o działalność pp i wolontariacie i dla mnie to jest transparentne, dodatkowo oparte o zasadę subsydiarności, biorącej pod uwagę zasięg i doświadczenie ów związku. Tego związku z WOŚP natomiast nie rozumiem i nie wiem jak to funkcjonuje od strony prawnej. Choć np mnie cieszy akcja z minionego roku Wrocławia i Katowic kiedy prezydenci nie finansowali WOŚP, po prostu przekazali kasę.. Nic mnie tak od dawna nie rozbawiło. Transparentna działalność organizacji kościelnych. Pojechałeś po bandzie. Proponuję wirtualną przejażdżkę po witrynach Caritasu i poszukanie zakładek "rozliczenie finansowe". Ten post edytował olo pon, 09 sty 2012 - 23:38 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nic mnie tak od dawna nie rozbawiło. Transparentna działalność organizacji kościelnych. Pojechałeś po bandzie. Proponuję wirtualną przejażdżkę po witrynach Caritasu i poszukanie zakładek "rozliczenie finansowe". No to chyba własna niewiedza. Powiedz tylko z którego roku i której diecezji i już Ci zamieszczam ![]() Ten post edytował xMarcinx wto, 10 sty 2012 - 08:09 |
|
|
![]()
|
|
Taki ten Caritas sumienny, no no...
CYTAT Jakby tego było mało, z 46 istniejących Caritasów 26 uznano za organizacje pożytku publicznego. Oznacza to, iż mogą one przyjmować od państwa zlecenia na organizowanie dożywiania dzieci (oraz kolonii i zimowisk), prowadzenie stołówek i schronisk dla bezdomnych. Na ich konto można również wysyłać 1 procent odliczenia od podatku PIT. Taka działalność wymaga jednak rozliczania się z dotacji, czyli składania odpowiednich sprawozdań finansowych. I Caritas to robi, a dokładnie... jeden oddział Caritasu! Pozostałe 25 ma gdzieś polskie prawo, którego zresztą nikt nie śmie od nich egzekwować. Ile pieniędzy przechodzi przez Caritas? O tym wie tylko biskup, ksiądz dyrektor i skarbnik (zazwyczaj zaufana siostra zakonna). Według szacunków dokonanych na podstawie dokumentów, do których dotarliśmy, przez średniej wielkości Caritas przechodzi rok w rok co najmniej 20 milionów złotych. To w skali kraju daje około miliarda złotych rocznie. Minimum, bo nasze wyliczenia prowadziliśmy bardzo ostrożnie. Jaka jest efektywność Caritasu, czyli jaki procent zebranych kwot rzeczywiście przeznacza się na pomoc ubogim? Przeciętny oddział Caritasu prowadzi około 30 zbiórek rocznie (nie licząc zbiórek ogólnopolskich i konta wskazywanego także w publicznych mediach). Dokładnie policzyć nie sposób, bo żaden Caritas nie podał nigdy, ile zbiórek prowadził i ile zebrał pieniędzy. Policzmy to jednak na przykładzie Caritasu gnieźnieńskiego, do którego dokumentów `przypadkiem' dotarliśmy. Otóż w roku 2005 przeprowadził on 40 zbiórek i zebrał 908 900 złotych (same datki lokalne). Każda inna organizacja charytatywna za punkt honoru ma generowanie jak najmniejszych kosztów własnych, aby jak najwięcej wydać na potrzebujących. Owe koszty nigdy nie powinny przekraczać 10 procent zebranej kwoty. Tymczasem koszty caritasowych zbiórek w Gnieźnie wyniosły 589 597 złotych - czyli 65 procent zebranej sumy `przepadło'. http://www.nowosci.com.pl/forum/read.php?3,441469,90864 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Taki ten Caritas sumienny, no no... CYTAT Jakby tego było mało, z 46 istniejących Caritasów 26 uznano za organizacje pożytku publicznego. Oznacza to, iż mogą one przyjmować od państwa zlecenia na organizowanie dożywiania dzieci (oraz kolonii i zimowisk), prowadzenie stołówek i schronisk dla bezdomnych. Na ich konto można również wysyłać 1 procent odliczenia od podatku PIT. Taka działalność wymaga jednak rozliczania się z dotacji, czyli składania odpowiednich sprawozdań finansowych. I Caritas to robi, a dokładnie... jeden oddział Caritasu! Pozostałe 25 ma gdzieś polskie prawo, którego zresztą nikt nie śmie od nich egzekwować. Ile pieniędzy przechodzi przez Caritas? O tym wie tylko biskup, ksiądz dyrektor i skarbnik (zazwyczaj zaufana siostra zakonna). Według szacunków dokonanych na podstawie dokumentów, do których dotarliśmy, przez średniej wielkości Caritas przechodzi rok w rok co najmniej 20 milionów złotych. To w skali kraju daje około miliarda złotych rocznie. Minimum, bo nasze wyliczenia prowadziliśmy bardzo ostrożnie. Jaka jest efektywność Caritasu, czyli jaki procent zebranych kwot rzeczywiście przeznacza się na pomoc ubogim? Przeciętny oddział Caritasu prowadzi około 30 zbiórek rocznie (nie licząc zbiórek ogólnopolskich i konta wskazywanego także w publicznych mediach). Dokładnie policzyć nie sposób, bo żaden Caritas nie podał nigdy, ile zbiórek prowadził i ile zebrał pieniędzy. Policzmy to jednak na przykładzie Caritasu gnieźnieńskiego, do którego dokumentów `przypadkiem' dotarliśmy. Otóż w roku 2005 przeprowadził on 40 zbiórek i zebrał 908 900 złotych (same datki lokalne). Każda inna organizacja charytatywna za punkt honoru ma generowanie jak najmniejszych kosztów własnych, aby jak najwięcej wydać na potrzebujących. Owe koszty nigdy nie powinny przekraczać 10 procent zebranej kwoty. Tymczasem koszty caritasowych zbiórek w Gnieźnie wyniosły 589 597 złotych - czyli 65 procent zebranej sumy `przepadło'. http://www.nowosci.com.pl/forum/read.php?3,441469,90864 Bzdury każde jedno sprawozdanie jest w monitorze polski b. O finansach wiedza wszyscy, którzy wystąpią do odpowiedniego podmiotu o udostępnienie sprawozdania. Podaj konkretnie którego niby sprawozdania nie ma ja Ci pokarze, ze bezproblemowy jest do niego dostęp. Poza tym nie przypadkowo znaleźli spr. Caritasu gnieźnieńskiego tylko znaleźli na stronie, gdyż nie spełnia kryteriów do zamieszczenia w MPB (niska kwota obrotowa, mała liczba zatrudnionych itd). Też jako autor bym się pod takimi bzdurami nie podpisał nazwiskiem... Niemniej najlepsze jest to, że jak napisze dr to bzdury ale jakiś anonimowy to oświecony i światły człowiek (redaktor faktów i mitów, a tym wypadku tylko mitów). Dodam tylko, że już 5 razy mieli przepraszać za pomówienie. http://ekai.pl/wydarzenia/x1461/fakty-i-mi...-archidiecezje/ Smutne, że jak nie ma argumentów to zaczynają sie bajki. Ten post edytował xMarcinx wto, 10 sty 2012 - 15:25 |
|
|
![]()
|
|
Taki ten Caritas sumienny, no no... CYTAT Jakby tego było mało, z 46 istniejących Caritasów 26 uznano za organizacje pożytku publicznego. Oznacza to, iż mogą one przyjmować od państwa zlecenia na organizowanie dożywiania dzieci (oraz kolonii i zimowisk), prowadzenie stołówek i schronisk dla bezdomnych. Na ich konto można również wysyłać 1 procent odliczenia od podatku PIT. Taka działalność wymaga jednak rozliczania się z dotacji, czyli składania odpowiednich sprawozdań finansowych. I Caritas to robi, a dokładnie... jeden oddział Caritasu! Pozostałe 25 ma gdzieś polskie prawo, którego zresztą nikt nie śmie od nich egzekwować. Ile pieniędzy przechodzi przez Caritas? O tym wie tylko biskup, ksiądz dyrektor i skarbnik (zazwyczaj zaufana siostra zakonna). Według szacunków dokonanych na podstawie dokumentów, do których dotarliśmy, przez średniej wielkości Caritas przechodzi rok w rok co najmniej 20 milionów złotych. To w skali kraju daje około miliarda złotych rocznie. Minimum, bo nasze wyliczenia prowadziliśmy bardzo ostrożnie. Jaka jest efektywność Caritasu, czyli jaki procent zebranych kwot rzeczywiście przeznacza się na pomoc ubogim? Przeciętny oddział Caritasu prowadzi około 30 zbiórek rocznie (nie licząc zbiórek ogólnopolskich i konta wskazywanego także w publicznych mediach). Dokładnie policzyć nie sposób, bo żaden Caritas nie podał nigdy, ile zbiórek prowadził i ile zebrał pieniędzy. Policzmy to jednak na przykładzie Caritasu gnieźnieńskiego, do którego dokumentów `przypadkiem' dotarliśmy. Otóż w roku 2005 przeprowadził on 40 zbiórek i zebrał 908 900 złotych (same datki lokalne). Każda inna organizacja charytatywna za punkt honoru ma generowanie jak najmniejszych kosztów własnych, aby jak najwięcej wydać na potrzebujących. Owe koszty nigdy nie powinny przekraczać 10 procent zebranej kwoty. Tymczasem koszty caritasowych zbiórek w Gnieźnie wyniosły 589 597 złotych - czyli 65 procent zebranej sumy `przepadło'. http://www.nowosci.com.pl/forum/read.php?3,441469,90864 Bzdury każde jedno sprawozdanie jest w monitorze polski b. O finansach wiedza wszyscy, którzy wystąpią do odpowiedniego podmiotu o udostępnienie sprawozdania. Podaj konkretnie którego niby sprawozdania nie ma ja Ci pokarze, ze bezproblemowy jest do niego dostęp. Poza tym nie przypadkowo znaleźli spr. Caritasu gnieźnieńskiego tylko znaleźli na stronie, gdyż nie spełnia kryteriów do zamieszczenia w MPB (niska kwota obrotowa, mała liczba zatrudnionych itd). Też jako autor bym się pod takimi bzdurami nie podpisał nazwiskiem... Niemniej najlepsze jest to, że jak napisze dr to bzdury ale jakiś anonimowy to oświecony i światły człowiek (redaktor faktów i mitów, a tym wypadku tylko mitów). Dodam tylko, że już 5 razy mieli przepraszać za pomówienie. http://ekai.pl/wydarzenia/x1461/fakty-i-mi...-archidiecezje/ Smutne, że jak nie ma argumentów to zaczynają sie bajki. Porównajmy więc zbiórki ogólnopolskie.Proszę przedstawić nam sprawozdanie ze zbiórki ogólnopolskiej "Pomoc dla Sudanu", "Pomoc kościołowi na Wschodzie" "Pomoc dla ofiar trzęsienia ziemi na Haiti". Na przykładzie sprawozdania diecezji siedleckiej wykaż jakie środki przeznaczono na wyszczególnione w 2010 zadania z dotacji państwowych, a jakie ze zbiórek publicznych i zasobów wlasnych Caritas. Jakie kwoty zebrano w poszczególnych dekanatach , parafiach, kościołach. Zadanie banalnie proste. I na koniec w kwestii kłamstwa Anna Dymna dziękuje -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Podsumowując waszą dyskusję - nie dawać nikomu
![]() http://rafalhirsch.blogspot.com/2012/01/ul...na-polakow.html |
|
|
![]()
|
|
1. Nie ma obowiązku publikowania sprawozdań ze zbiórki (mswia). Obowiązek dotyczy sprawozdań z funkcjonowania fundacji i wydatków na cele statusowe. Już abstrahując od tego, że Pomoc dla Sudanu organizował Caritas międzynarodowy, a nie Polski.. Tak, więc dalej nie wiesz o czym piszesz, ale piszesz śmiało..
2. http://www.siedlce.caritas.pl/index.php/sp...ozdanie2011.pdf Sprawozdania przedstawiają wydatki zbiorcze, szczegółowe masz w księgowane (tylko sprawozdania są jawne dla wszystkich). Sprawozdanie finansowe i merytoryczne jest jawne i zawiera to o czym mówi stawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości i ustawa o fundacjach. Zawiera bilans i rachunek zysków i strat, wszystko jest liczone według wzorów zawartych w w/w ustawach. Polecam poczytać co ma być w sprawozdaniu, a co nie, bo jeśli piszesz o wyszczególnieniu czegoś to chyba pomyliłeś księgowanie z działalnością sprawozdawczą. Polecam się dokształcić w tym temacie i zacząć odróżniać sprawozdanie finansowe (pokazujące trend) od księgowania. Po audyty ze współpracy instytucji publicznej z org. nonprofit. Możesz się zgłosić do stosownej instytucji (audyty są jawne) i na podstawie ich kontynuowana jest współpraca np. mopsu z ośrodkiem dla bezdomnych. Dodam, by niebyło niedomowien sprawozdanie WOŚP tez składa się tylko z tych 3 pozycji, bo tego wymaga ustawa. Cześć fundacji np WOŚP czy Caritas ponadto publikuje raporty lub sprawozdania z dzialalności. Gdzie czasem się chwali bardziej szczegółowo co gdzie trafia - niemniej to nie jest przez nikogo kontrolowane, to zwykła publikacja jak ta wczesniejsza z faktów i mitów. Raport CARITAS http://www.caritas.pl/images/stories/rapor...ORT_CP_2010.pdf str 59 3. Z Anna Dymną nie wiem o co Ci chodzi, przecież wyraźnie napisałem, że od kilku lat jest w zgodzie z Owsiakiem. 4. Miałem nadzieje, że jest tu ktoś mający jakiekolwiek pojęcie o NGO. Jak widać sami krzykacze, każący odkręcić kran i by z niego mleko leciało. Ten post edytował xMarcinx wto, 10 sty 2012 - 18:01 |
|
|
![]()
|
|
1. Nie ma obowiązku publikowania sprawozdań ze zbiórki (mswia). Obowiązek dotyczy sprawozdań z funkcjonowania fundacji i wydatków na cele statusowe. Już abstrahując od tego, że Pomoc dla Sudanu organizował Caritas międzynarodowy, a nie Polski.. Tak, więc dalej nie wiesz o czym piszesz, ale piszesz śmiało.. 2. http://www.siedlce.caritas.pl/index.php/sp...ozdanie2011.pdf Sprawozdania przedstawiają wydatki zbiorcze, szczegółowe masz w księgowane (tylko sprawozdania są jawne dla wszystkich). Sprawozdanie finansowe i merytoryczne jest jawne i zawiera to o czym mówi stawa z dnia 29 września 1994 r. o rachunkowości i ustawa o fundacjach. Zawiera bilans i rachunek zysków i strat, wszystko jest liczone według wzorów zawartych w w/w ustawach. Polecam poczytać co ma być w sprawozdaniu, a co nie, bo jeśli piszesz o wyszczególnieniu czegoś to chyba pomyliłeś księgowanie z działalnością sprawozdawczą. Polecam się dokształcić w tym temacie i zacząć odróżniać sprawozdanie finansowe (pokazujące trend) od księgowania. Po audyty ze współpracy instytucji publicznej z org. nonprofit. Możesz się zgłosić do stosownej instytucji (audyty są jawne) i na podstawie ich kontynuowana jest współpraca np. mopsu z ośrodkiem dla bezdomnych. Dodam, by niebyło niedomowien sprawozdanie WOŚP tez składa się tylko z tych 3 pozycji, bo tego wymaga ustawa. Cześć fundacji np WOŚP czy Caritas ponadto publikuje raporty lub sprawozdania z dzialalności. Gdzie czasem się chwali bardziej szczegółowo co gdzie trafia - niemniej to nie jest przez nikogo kontrolowane, to zwykła publikacja jak ta wczesniejsza z faktów i mitów. Raport CARITAS http://www.caritas.pl/images/stories/rapor...ORT_CP_2010.pdf str 59 3. Z Anna Dymną nie wiem o co Ci chodzi, przecież wyraźnie napisałem, że od kilku lat jest w zgodzie z Owsiakiem. 4. Miałem nadzieje, że jest tu ktoś mający jakiekolwiek pojęcie o NGO. Jak widać sami krzykacze, każący odkręcić kran i by z niego mleko leciało. 1. Międzynarodowy Caritas nie obowiązuje polskie prawo? Nie musi publikować sprawozdania? 2. Przy całej zawiłości i motaniu tego, co piszesz, chcę zobaczyć sprawozdanie Caritasu, gdzie będzie wszystko zapisane wzorem sprawozdania WOŚP: Co konkretnie zrobiono za te pieniądze. Co zorganizowano i za ile. Co kupiono, komu i za ile. Porównaj sobie sprawozdanie WOŚP za 2010 z tym wodolejstwem z Diecezji Siedleckiej. Gdzie tu mowa o transparentności. Gdybym zadał sobie trudu i podliczył koszt tych wszystkich zobowiązań, które ów Caritas DS wykonał w roku sprawozdawczym to pieniędzy od Owsiaka by brakło, a co dopiero tych wykazanych. 3.Małe kundelkowate prawicowe niedomówienie. Po co napisać, że Dymna od paru lat kwestuje na imprezach WOŚPU, kiedy można napisać, że Owsiak nie pozwala innym kwestować na swoich imprezach, a z Dymną jest tylko w "zgodzie" 4. W takim razie EOT, i głosuj na jedynkę. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
1. Nie, nie jest zarejestrowany w Polsce funkcjonuje w oparciu o umowy międzynarodowe, jedyne co musi dostać to zgodę na zbiórkę, o która występuje w jego imieniu Polski i potem się rozlicza tylko z MSWiA.
2. Napisze jeszcze raz, faktyczne sprawozdanie finansowe WOŚP to 3 pierwsze kartki, bilans i rachunek zysków i strat. To co jest dalej nie jest sprawozdaniem finansowym. Nie jest brane przez uwagę przez jakikolwiek urząd, może tam być napisane co dusza zapragnie. Skoro chcesz opis tego co robi Caritas w stylu WOŚP to masz wcześniej podany link do raportu Caritas z 2010 roku (też są liczby), jednak tak samo jak w przypadku WOŚP ma to tylko charakter wizerunkowy i informacyjny (trudno by ustawodawca obciążał fundacje taką formalnością, by np XXX liczyło ile wydało posiłków, butów czy skarpetek)! Faktyczne rozliczenie się, co ile komu, jest dostępne w urzędzie skarbowym (udokumentowanie wszystkich wydatków, faktury, podpisy odebranych paczek, przekazanej pomocy etc) dla dwóch stron, w momencie kiedy dochodzi kasa z państwa to informacji może udzielić instytucja dająca ów pieniądze (choć te akurat w raporcie Caritas masz wymienione, niemniej we własnym zakresie możesz to zweryfikować). Polskie prawo jest i tak bardzo transparentne jeśli chodzi o NGO. Od strony finansowej (tego co publikują) nie da się ani doczepiać do Jurka (poza efektywnością) ani do Caritasu (gdzie efektywność lepsza, ale i wolontariuszy i beneficjentów pomocy więcej) czy innej funkcjonującej latami fundacji, będącej na celowniku chociażby przez to, ze obraca dużą kasą (albo ma duzy elektorat negatywny -caritas, rydzk, owsiak). Jedyna nie jasnością w przypadku WOŚP jest, nie ujmowanie w bilansie jak i rozliczeniach kosztów po stronie sztabów lokalnych, przez co raport wydaje się być z pozoru jaśniejszy (bo po prostu wielu rzeczy tam niema i to po stronie kosztów) natomiast Caritas poszedł w przeciwna stronę, ma dużo pod struktur i to te pod struktury się rozliczają. Tu mamy zbytnie skoncentrowanie, przez co "szczegóły" są pomijane, a tu natomiast mamy te wszystkie szczegóły ale jest za duże rozdrobnienie, że trudno się połapać co z czym, komu i gdzie szukać. Do tego miejsca ani do jednych ani do drugich pretensji mieć się nie da wszystko legal. Problem pojawia się dopiero wtedy kiedy daną fundacje wspiera państwo (jak wcześniej pisałem współpraca związków wyznaniowych i państwa jest uregulowana prawnie i jest realizowana wtedy według scisle określonych reguł tj ustaw). Natomiast współpraca Jurka i państwa ma wymiar na chwilę obecna nieformalny (co może budzić szereg kontrowersji). Nie chce tu mówić, czegoś sugerować czy oceniać - jedynie zwrócić na to uwagę, nie po to by dokopać Owsiakowi czy komukolwiek, tylko po to by podnieś efektywność, czyli w efekcie więcej zebrać mniejszym kosztem i przez to pomóc większej ilości dzieciom. Nie wiem dlaczego w Polsce, jak ktoś coś sprawdza, o coś pyta to zaraz patrzy się na niego z pod łba, sugeruje jakieś negatywne intencje itd... Ten post edytował xMarcinx wto, 10 sty 2012 - 20:23 |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Przepraszam, że tak zapytam.
Czy jeżeliby Jerzy O. występował publicznie w czarnej sukience z malutkim białym prostokącikiem, to wymagane by było od niego sprawozdanie finansowe, czy też mógłby go zaniechać? pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
Przepraszam, że tak zapytam. Czy jeżeliby Jerzy O. występował publicznie w czarnej sukience z malutkim białym prostokącikiem, to wymagane by było od niego sprawozdanie finansowe, czy też mógłby go zaniechać? pozdr... Dziś pokazało się takie coś: http://pokazywarka.pl/45zdwz/ Nie opowiadam się po żadnej ze stron, bo uważam, że każda pomoc jest cenne ale porównując suche liczby to jeżeli porównamy procentowo różnicę przychód - wydatki na pomoc to jednak Caritas rozsądniej gospodaruje: wychodzi mi, że koszty działalności to ~5,5% przychodu, w przypadku WOŚP to ~6,2%. Ktoś tu szukał sprawozdań więc: Caritas: http://caritas.pl/images/stories/raporty/RAPORT_CP_2010.pdf WOŚP: http://s.wosp.org.pl/Files/Bilans%20Fundac...10%20(1)(1).pdf (nie czytałem z braku czasu i ochoty) Ten post edytował vacu śro, 11 sty 2012 - 19:27 |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:12 |