![]() |
![]() |
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na drodze szybkiego (bez)ruchu do Katowic, mniej wiĘcej na wysokoŚci RoĹşdzienia szykuje siĘremont wiaduktu. Drogowcy przygotowywujĄ mijakĘ. Zatem, po zakoĹczeniu remontu wiaduktu na Pogoni, do Katowic bĘdzie siĘjeĹşdziŁo tak samo dŁugo, tylko Że w obie strony...
|
|
|
![]() |
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
no wlasnie akurat zaczynalo sie pod koniec ubieglego tygodnia. W szczycie beda pewnie niezle korki... :? Jest to wiadukt za sosnowieckim Geantem (w strone Katowic).
A na Pogonii (DK94) wiadukt ma byc otwarty 15 lipca (wedlug ostatnich danych). Jak to zawsze w tym pieknym kraju remont trwa(l) 3 razy dluzej niz mial poczatkowo. Jak zwykle przeszkadzala pogoda i rozne niespodziewane utrudnienia ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 392 Dołączył: sob, 07 lut 04 Skąd: DG - Stary Gołonóg Nr użytkownika: 42 Płeć: Mężczyzna ![]() |
:)+--> QUOTE(:)) ...
A na Pogonii (DK94) wiadukt ma byc otwarty 15 lipca (wedlug ostatnich danych). Jak to zawsze w tym pieknym kraju remont trwa(l) 3 razy dluzej niz mial poczatkowo. Jak zwykle przeszkadzala pogoda i rozne niespodziewane utrudnienia ![]() Nie wiem, czy 15go byŁ otwarty, ale 160go byŁ przejezdny jeden pas. Ale co z tego... Prawdopodobnie jutro (18go lipca) zamniĘty zostanie jeden pas miĘdzy Sosnowcem a RoĹşdzieniem. |
|
|
![]()
|
|
Kilka dni temu na drodze szybkiego ruchu na wysokoŚci sosnowieckiego Auchana rozpoczĘto wymianĘnawierzchni (nitka w kierunku Katowic). Na tej samej drodze mamy juŻ zwĘŻenie pomiĘdzy Sosnowcem a RoĹşdzieniem, zwĘŻenie (remont wiaduktu) na rozjeĹşdzie w kierunku Bielska...
Dojazd do Katowic zaczyna przypominaĆ gechennĘ! Dla osŁody wczoraj rozpoczĘto remont autostrady A4 pomiĘdzy Katowicami a Jaworznem. Korki w obu kierunkach (tak na Bolka oko) po dwa kilometry. Czy ktoŚ wie coŚ o kursach na pilotÓw ŚmigŁowca? (pytanie retoryczne...) |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
A jak ktoŚ ma wĄtpliwoŚci co do tego, Że Żyjemy w pop$%@olonym kraju niech pojedzie na "olkuskĄ drogĘ". Tyle co otwarta juŻ rozpieprzona bo remontujĄ wiadukty. A ja miaŁem nadziejĘ, Że do szkÓŁki bĘdzie szybciutko w tym roku. Ech szkoda gadaĆ.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na "jedynce" przed Tychami teŻ remont - staŁem tam dziŚ w korku rano ok 20 minut - remontujĄ chyba wiadukt
|
|
|
![]()
|
|
WiewiÓrki po windĄ mÓwiŁy, Że jeszcze przed ŚwiĘtami ruszy ElectroWorld w Katowicach (obok sklepiku Ikea na RoĹşdzieĹskiego). Czeladzki MediaMarket moŻe dostaĆ wew dupĘ... Zobaczymy.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Czy ktos moŻe siĘorientuje co to siĘbuduje koŁo Auchana? Z tego co widziaŁem to powstaje stacja bezynowa Auchan'a i nowy ukŁad komunikacyjny w tej okolicy ( droga od ulicy Sokolskiej w stronĘww marketu). Generalnie prawie caŁy obszar miĘdzy drogĄ szybkiego ruchu a ul. SokolskĄ jest mocnoz zryty. ZauwaŻyŁem na jednym z domÓw jest wywieszony transparent przeciwko zagŁuszaniu ciszy, pisaŁo na nim coŚ takiego mniej wiĘcej" Auchana wybudowali i zwierzĘta rozjechali" :-) czy jakoŚ tak - pamietam fakt Że przy Środuli na jednej z ŁĄczek przy drodze szybkiego ruchu w okolicach zjazdu do centrum Sosnowca pasŁ siĘkoĹ, ale Żeby od razu zostaŁ rozjechany?? To juŻ chyba przesada :-)
Na parkingi koŁo Makro teŻ jakieŚ prace ziemne trwajĄ |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
ByliŚmy na spotkaniu z pracownikami Auchan (wspÓŁpraca spoŁeczna) i zapytaŁem o inwestycjĘ. Pani byŁa bardzo miŁa, ale zarazem bardzo tajemnicza. Nie mogŁa zdradziĆ co siĘbuduje. Jedynie, Że jest to inwestycja Auchan. ByĆ moŻe bĘdzie to ich centrum logistyczne na poŁudniowĄ EuropĘ.
|
|
|
![]()
|
|
![]() IX :) ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: ADMINISTRATOR Postów: 9,260 Dołączył: pią, 15 sie 03 Skąd: DG IX Nr użytkownika: 8 Płeć: Mężczyzna GG: 1234567 Skype: test Tlen: test ![]() |
kolo Auchan'a buduja stacje beznynowa i dwa supermarkety - RTV-AGD i sportowy. Z tymi transparentami jest ostatnio glosno bo meiszkancy tego domu zaczeli protestowac z powodu halasu i ze kiedys Auchan mial podobno wybudowac im ekran. Podobno Auchan chce nawet odkupic ten dom ale znowu (podobno) wlasciciele chca wedlug niego zbyt duzo.
A w Makro szykuje sie wielkie otwarcie chyba 22.11. Wyglada na to ze zostalo mocno przebudowane. A ja nie wiem nawet czy na czas przebudowy bylo otwarte |
|
|
![]()
|
|
Jest taki odcinek autostrady A4 w Katowicach, ktÓry nazywa siĘGÓrnoŚlĄska. Jest to kawaŁek od tzw. ronda mikoŁowskiego do zjazdu z A4 na Bielsko lub WarszawĘ. Cztery pasy w jednĄ stronĘ+ pasy dojazdowe. WiewiÓrki pod windĄ piszczĄ, Że po uruchomieniu katowickiego odcinka DTŚki GÓrnosŁĄska zostanie podzielona betonowym pŁotem wzdŁuŻ... Dwa pasy wewnĘtrzne (w obie strony oczywiŚcie) bĘdĄ czĘŚciĄ autostrady administrowanej przez Stalexport, a pasy zewnĘtrzne + pasy dojazowe bĘdĄ przeznaczone dla ruchu lokalnego...
|
|
|
![]()
|
|
To znaczy Że nie bĘdzie moŻna zjechaĆ z Jedynki na GÓrnoŚlĄskĄ i jechaĆ dalej np do Gliwic? Gdzie te wiewÓrki to mÓwiŁy, jest jakaŚ peŁniejsza informacja?
A swojĄ drogĄ ostatnio pokonanie dystansu z DG do Ganta w Katowicach zajĘŁo mi w szczycie porannym okoŁo 40-50 minut, tymczasem jadĄc z DG do Katowic jedynkĄ przez Sosnowiec, MysŁowice i wjeŻdŻajĄc nastĘpnie na A4 - do Ganta dojeŻdŻaŁem w 20 minut - nie szarŻujĄc zbytnio :) Polecam ten objazd |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(Bathurst) To znaczy Że nie bĘdzie moŻna zjechaĆ z Jedynki na GÓrnoŚlĄskĄ i jechaĆ dalej np do Gliwic? Gdzie te wiewÓrki to mÓwiŁy, jest jakaŚ peŁniejsza informacja?
WyglĄda na to, Że nie... A co do wiewiÓrek, hm... WiewiÓrki, jak to wiewiÓrki, ŁaŻĄ po drzewach, szamajĄ orzeszki, machajĄ kitami. Mam nadziejĘ, Że zostaŁem zrozumiany w tej kwestii. QUOTE(Bathurst) A swojĄ drogĄ ostatnio pokonanie dystansu z DG do Ganta w Katowicach zajĘŁo mi w szczycie porannym okoŁo 40-50 minut, tymczasem jadĄc z DG do Katowic jedynkĄ przez Sosnowiec, MysŁowice i wjeŻdŻajĄc nastĘpnie na A4 - do Ganta dojeŻdŻaŁem w 20 minut - nie szarŻujĄc zbytnio :) Polecam ten objazd
Codziennie przechodzĘtakĄ traumĘ. SzczegÓlnie powroty sĄ maŁo atrakcyjne. 10go listopada jechaŁem do domu prawie dwie godziny. A co do jazdy przez Jaworzno/MysŁowice autostradĄ A4 z Katowic, to trzeba uwaŻaĆ, by siĘnie nadziaĆ na kilkukilometrowĄ (dosŁownie!) kolejkĘdo bramek w BrzĘczkowicach. SzczegÓlnie w piĄtkowe popoŁudnie. |
|
|
![]()
|
|
TeodorMotor napisaŁ:
QUOTE A co do wiewiÓrek, hm... WiewiÓrki, jak to wiewiÓrki, ŁaŻĄ po drzewach, szamajĄ orzeszki, machajĄ kitami. Mam nadziejĘ, Że zostaŁem zrozumiany w tej kwestii.
Oj czy ty czasem nie Ty jesteŚ tĄ jedĄ z tych wiewiÓrek??? ![]() ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
QUOTE(Bathurst) TeodorMotor napisaŁ:
QUOTE A co do wiewiÓrek, hm... WiewiÓrki, jak to wiewiÓrki, ŁaŻĄ po drzewach, szamajĄ orzeszki, machajĄ kitami. Mam nadziejĘ, Że zostaŁem zrozumiany w tej kwestii.
Oj czy ty czasem nie Ty jesteŚ tĄ jedĄ z tych wiewiÓrek??? ![]() ![]() ![]() ![]() Jasne, sam sobie wymyŚliŁem taki bzdet, Żeby mi siĘpo nocach ŚniŁ i Żebym miaŁ nocne zwidy i muchomorki... |
|
|
![]()
|
|
Centrum Katowic rozŁaduje siĘwreszcie pod wzglĘdem samochodowym...
http://www.katowice.naszemiasto.pl/wydarze...6d9f53ddc415d02 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Chyba muszę odświeżyć temat a co.. duża część mieszkańców DG pracuje w Kato, więc mam dla nich przykrą informację..
QUOTE Ogromne korki na drodze Sosnowiec - Katowice
Tomasz Głogowski 2007-05-17 Na drodze z Sosnowca do Katowic, na wysokości Roździenia, rozpoczął się w czwartek remont kolejnego wiaduktu. Kierowcy stoją tam w wielokilometrowych korkach, bo to druga po Górnośląskiej najbardziej uczęszczana droga w aglomeracji. - Przepraszamy za utrudnienia, ale ruchu nie można skierować gdzie indziej - mówią drogowcy Niestety, kierowcy mają przed sobą 18 miesięcy koszmaru, bo tyle potrwa rozpoczęty w czwartek remont wiaduktu nad torami kolejowymi na drodze krajowej nr 86. Na razie zamknięta jest jedna jezdnia w kierunku Katowice, jesienią roboty przeniosą się na jezdnię w stronę Sosnowca. Drogowcy będą wymieniać żelbetową płytę pomostu, wzmacniać konstrukcję wiaduktu nad torami i wylewać nowy asfalt. - Chcemy kierowców przeprosić za utrudnienia, ale samochodów nie można było skierować gdzie indziej. Remont jest konieczny, bo droga w tym miejscu jest w fatalnym stanie - tłumaczy Stanisław Łukasik, naczelnik wydziału mostów Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad w Katowicach. Jakby tego było mało, nie zakończył się jeszcze remont wiaduktu na tej samej trasie, tyle że w sąsiedztwie sklepu Ikea. Tam utrudnienia potrwają co najmniej do października. DK 86, to druga, po alei Górnośląskiej, najczęściej uczęszczana droga na Śląsku i w Zagłębiu. Codziennie przejeżdża tamtędy 40 tys. samochodów. Remont wiaduktu na Roździeniu ma kosztować ok. 11 mln złotych. Zdaniem naczelnika Łukasika, nie można przeprowadzać go w nocy, bo nie godzą się na to okoliczni mieszkańcy. - W 2002 roku podpisaliśmy umowę na remont ul. Hallera i Miedzianej przez 24 godziny na dobę i siedem dni w tygodniu. Po trzech dnia prowadzonej w nocy prace trzeba było przerwać, bo zażądała tego straż miejska wezwana przez mieszkańców - mówi Łukasik. Źródło: Gazeta Wyborcza - Katowice www.gazeta.pl -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Odświeżam temat, okazja jest ku temu dobra
QUOTE Znikną koleiny koło Macro Kierowcy, jadący Drogą Krajową 94 w kierunku Katowic, będą się musieli uzbroić w cierpliwość. Do końca października trwać tam będzie remont kilometra jezdni. Najwyższy czas, bo koleiny miejscami miały głębokość 5-10 cm. Zamknięto już prawy pas, od granicy Dąbrowy Górniczej z Sosnowcem, do skrzyżowania z ul. Jana Długosza (na wysokości Castoramy i Macro). Na tym odcinku tworzą się ogromne korki. Remont drogi będzie kosztować 1,5 mln złotych (700 tys. zł pochodzi z Ministerstwa Transportu, a resztę zapłaci gmina). Odcinek Drogi Krajowej 94, który przebiega przez Sosnowiec, ma 6 kilometrów. W przyszłym roku gmina będzie się starać o dofinansowanie projektu naprawy całego tego odcinka. źródło: Dziennik Zachodni Można rzec: W końcu!!! Ten post edytował kwintosz śro, 03 paź 2007 - 00:03 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Na tej drodze to przydałoby się, żeby z koleinami zniknęła sygnalizacja świetlna, przynajmniej na tym przejściu dla pieszych za Auchan ale i przy samym Macro, gdzie miała być estakada. Krew mnie zalewa jak widzę jedną lub, dwie osoby spacerkiem idące z jedną siateczką a po dwóch stronach na czterech pasach czeka kilkadziesiąt a czasami ponad sto samochodów. Tam już dawno powinni zrobić kładkę dla przystanku i tych z ogródków skoro nikt nie korzysta z przejścia podziemnego wybudowanego, trochę bezsensu poniżej.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 32 Dołączył: czw, 16 lis 06 Skąd: Reden Nr użytkownika: 301 ![]() |
Oczywiście przejazdu przez wiadukt nad drogą z Zagórza nadal nikt nie rusza, chociaż to wiedukt krótki i można nawierzchnię szybko wymienić nadal tłucze sie tam samochody przypominając że przejeżdża się przez Dąbrowę Górniczą.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 103 Dołączył: pią, 10 lis 06 Skąd: Mydlice North Nr użytkownika: 277 ![]() |
Przejeżdżałem dziś koło Makro i remontu nie stwierdziłem. Stwierdziłem za to sporych rozmiarów korek do świateł na 94 od strony DG, ech wesoło się będzie jeździć do Katowic. No ale dobrze że usuną te koleiny, oby na dłużej niż do wiosny.
-------------------- 127.0.0.1 sweet 127.0.0.1
|
|
|
![]()
|
|
wiadukt nalezy od kilku lat do Sosnowca a nie do DG. Ciekawe czemu nikt nie wpadnie na to aby wybudowac pas rozbiegowy Al.Roz -> DK94 kierunek Katowice. Nie wiem jak dokladnie z granica bo biegnie na tym odcinku wzdluz drogi i chyba musialy by sie dogadac oba miasta. Do tego podczas ostatniego remontu drogowcy ustawili tam tymczasowy "Stop", ktorego potem nie zdjeli bo chyba zapomnieli, a nie wiem czy potem tak sie komus spodobal ze tez sluzby nie zdjely
![]() Do tego odkad wiele miesiecy temu przestawiono sygnalizacje kolo Makro na DK94 tworza sie korki, od strony DG najczesciej na 3 zmiany, w szczycie czesto dluzej.Nieudolne wladze Sosnowca obiecywaly ze ta sygnalizacja to rozwiazanie tymczasowe a zaraz po otwarciu Makro zacznie sie budowa wiaduktu ![]() A wystarczylby ten wiadukt i tunel/kladka dla pieszych obok Auchan i od razu bylby komfort. Do tego dobudowa 3 pasa od granicy z DG do Auchan i lux. Ale predzej chyba zbuduja DTŚ -------------------- ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,266 Dołączył: pon, 03 lis 03 Nr użytkownika: 32 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Sosnowieś
![]() Poza dworcem PKP i centrum nic nie potrafili i nie będą potrafić zrobić. Już nawet raporty nt nieruchomości mówią że Sosnowiec obok Katowic ma największy potencjał na ściąganie zagranicznych inwestorów m.in z branży IT ze względu na wydział Informatyki UŚ i co z tym robią? NIC!!! Natomiast prezydent Katowic i zarząd KSSE ogłosił konkurs na inwestycje biurowe w Katowicach które przyciągną inwestorów z różnych branż jak Informatyka, Ekonomia, centra badawczo-rozwojowe. Sądzę że uda im się ściągnąć sporo tego typu inwestorów, a Sosnowiec nadal będzie się chwalił thyssen w centrum ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 221 Dołączył: pią, 15 gru 06 Skąd: Ujejsce City Nr użytkownika: 370 ![]() |
Jechałem wczoraj wieczorem dk 94 i pomarańczowi zaczęli robić wiadukt (ten dziurawy, nad drogą na Zagórze) w stronę Katowic. Było zwężenie do jednego pasa i lali asfalt na prawym pasie. Mam nadzieję, że wyremontują też wiadukt w drugim kierunku.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
http://www.night-drivers-katowice.pl
Ciekawe czy taka usługa się przyjmie? Szkoda, że DG jest taka droga! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Zmarł publicysta, dziennikarz i felietonista Michał Smolorz dzisiaj, 10:59 PAP Publicysta, dziennikarz i felietonista, znawca Górnego Śląska Michał Smolorz zmarł nagle w wieku 57 lat. Poinformowały o tym Dziennik Zachodni i Gazeta Wyborcza w Katowicach, dla których Smolorz pisał. Smolorz był najbardziej znanym górnośląskim felietonistą – potrafił bez pardonu piętnować niepożądane zachowania władzy i osób publicznych. Jego oczekiwane felietony w Dzienniku Zachodnim i regionalnym dodatku do Gazety Wyborczej często były zaczynem ważnych regionalnych dyskusji i polemik. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
trochę dalsza okolica ( zagranica?)
CYTAT Orzeł Biały podzielił nie tylko opolan Izabela Kacprzak 23-01-2013 Z jednej strony zarzuty o emocjonalny szantaż, z drugiej o uleganie Niemcom W regionie rządzonym przez Platformę Obywatelską, PSL i Mniejszość Niemiecką okazało się, że nie wypada nazwać sali sejmiku imieniem Orła Białego. O blokowanej inicjatywie radnych wojewódzkich SLD napisała „Rz”. Na Opolszczyźnie, w której mieszka ponad 106 tys. Polaków narodowości niemieckiej, Platforma nie chce „napięć w regionie”. Sama jest oskarżana o uleganie poprawności politycznej. O awanturę z orłem zapytaliśmy liderów opolskiej opinii publicznej. – Orzeł biały symbolem kontrowersyjnym? Nie żartujmy. Żadna istotna siła polityczna w regionie nie kwestionuje polskości Śląska Opolskiego, polskich symboli – uspokaja Krzysztof Zyzik, redaktor naczelny „Nowej Trybuny Opolskiej”, największej regionalnej gazety. Przyznaje jednak, że zdarzają się – po niemieckiej i polskiej stronie – „wypowiedzi niemądre”. – Pompowane politycznie i medialnie utrwalają stereotyp „ukrytej opcji niemieckiej”. Łatwo w takich warunkach o emocjonalny szantaż – twierdzi. – Mieszkasz przy ulicy Stokrotek? To ja wnioskuję, by zmienić nazwę na Orła Białego. Nie zgadzasz się? Toś piąta kolumna. Tworzy to nieprawdziwe wrażenie, że żyjemy tu, na Opolszczyźnie, narodowymi konfliktami. Tymczasem zwykli mieszkańcy regionu są dumni z wielokulturowości, żyją w wielokulturowych rodzinach, ale są lojalnymi obywatelami Polski – zapewnia szef „NTO”. Dla Piotra Remiszewskiego (jest wnukiem powstańca śląskiego Wiktora Jantosa i potomkiem powstańca styczniowego, dowódcy pułku „Dzieci Warszawy” Walerego Remiszewskiego), który napisał w tej sprawie do „Rz” samo miejsce ma ogromne znaczenie. – To właśnie w miejscu budynku, w którym owa sala opolskiego sejmiku się znajduje, jeszcze do 1928 roku stał Zamek Piastowski. Był on belką w oku ówczesnych Niemiec. Pod pretekstem złego stanu technicznego na mocy decyzji prezydenta rejencji opolskiej Alfonsa Proske w latach 1928–1930 został rozebrany – wspomina Remiszewski. – W ten sposób raz na zawsze Niemcy chcieli zlikwidować polskie korzenie tego miejscaokupione krwią Polaków ze Śląska. I dodaje: – Za panowania Platformy Obywatelskiej bardziej prawdopodobne będzie nazwanie sali sejmiku opolskiego „salą Bismarcka, przyjaciela Ślązaków” niż „Piastowskiego Orła”. Jego zdaniem sytuacja opisana w „Rz” jest „kolejnym dowodem potwierdzającym tezę, że Polakom przyszło żyć w kraju, który tylko z nazwy jest niepodległy” (czytaj jego list). Prof. Tomasz Ciesielski, szef Katedry Historii Nowożytnej Uniwersytetu Opolskiego, zauważa że skoro stał tu kiedyś Zamek Piastowski, to nazwa sali sejmiku mogłaby raczej „nawiązywać do tego miejsca, np. do któregoś z książąt”. Do pomysłu Sojuszu podchodzi jednak z ironią: – Mieszanie polityki z historią powoli staje się chorobą tego kraju. Zalecałbym politykom, by zajmowali się rozwiązywaniem bieżących problemów miasta czy regionu, a nie kwestią nazywania jakichkolwiek sal. Innego argumentu używa prof. Anna Śliz, wicedyrektor Instytutu Socjologii Uniwersytetu Opolskiego. – Nie mieszajmy pewnych porządków – tłumaczy. – Order Orła Białego jest najwyższym odznaczeniem państwowym, nie umniejszajmy więc tej wartości, przyjmując nazwę sali. Symbol Orła Białego nie powinien być moim zdaniem wykorzystywany do takich celów, które nic za sobą nie niosą. Czy w ogóle sala posiedzeń sejmiku powinna mieć nazwę? – pyta prof. Śliz. Nie zgadza się z tym prof. Krzysztof Kawalec, szef Instytutu Pamięci Narodowej w Opolu. – Trudno wyobrazić sobie bardziej godnego patrona niż symbol narodu polskiego i godła polskiego. A to oznacza, że nikt nie powinien protestować. Jedynym przeciwwskazaniem mogłaby być jedynie mało reprezentatywne miejsce, tu chyba takiego zastrzeżenia nie ma – mówi. Jego zdaniem kontrowersje mógłby wzbudzać patron „specyficznie narodowy”. – Związany np. z ruchem antyniemieckim. Wtedy rozumiałbym te obawy polityczne – dodaje prof. Kawalec. Rzeczpospolita http://www.rp.pl/artykul/10,973359-Orzel-B...lko-opolan.html Ten post edytował Bathurst czw, 24 sty 2013 - 11:13 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT 4 szkoły i dwa przedszkola do likwidacji dzisiaj, 13:52 PAP 34 szkoły i dwa przedszkola zaplanowano do likwidacji - poinformowało Śląskie Kuratorium Oświaty w Katowicach. Protest w obronie jednej ze szkół rozpoczęli m.in. rodzice z Wodzisławia Śląskiego, którzy zamierzają zablokować projekt uchwały. Obrońcy Szkoły Podstawowej nr 28 napisali na facebooku, że zrobią "wszystko, aby zablokować projekt uchwały Rady Miejskiej". Ich protest poparło na stronie "Ratujmy SP 28 w Wodzisławiu Śląskim" ponad 340 osób. W ich opinii Szkoła Podstawowa nr 28 jest jedną z najnowocześniejszych placówek w mieście, to nowoczesny i dobrze wyposażony budynek, dostosowany do przyjęcia dzieci sześcioletnich. Szkoła podstawowa wchodzi w skład Zespołu Szkół nr 3, w którym znajduje się również Gimnazjum Mistrzostwa Sportowego. Jak wynika z projektu uchwały planowana jest likwidacja szkoły poprzez jej wygaszanie, które będzie trwało od września tego roku do sierpnia 2018 roku. W uzasadnieniu do projektu uchwały napisano, że oddzielenie uczniów ze szkoły podstawowej od gimnazjalistów "usprawni proces wychowawczy oraz zwiększy bezpieczeństwo młodszych dzieci". Zaznaczono także, że w szkole od lat systematycznie spada ilość dzieci - w 1997 roku było ok. 860 uczniów, obecnie jest ich 115. "Przyczyną spadku ilości dzieci nie jest tylko niż demograficzny, ale również funkcjonowanie w jednym budynku szkoły podstawowej i gimnazjalnej" - uzasadnia samorząd. Jak powiedziała rzeczniczka Urzędu Miasta w Wodzisławiu Śląskim Barbara Chrobok likwidacja placówki poprzez wygaszanie jest spowodowana przede wszystkim spadkiem liczby dzieci. Kwestia ta była analizowana przez dwa lata. - Nic nie zmieni się natomiast dla szkoły mistrzostwa sportowego, cała baza sportowa będzie wyłącznie dla nich - dodała Chrobok. Jak poinformowało Śląskie Kuratorium Oświaty w Katowicach z wnioskiem o opinię w sprawie zamiaru likwidacji szkoły bądź innej placówki oświatowej zwróciły się (do 4 lutego) m.in. samorządy z Sosnowca, Rybnika, Łazisk Górnych, Lubomi, Częstochowy, Dębowca, Tarnowskich Gór, Goleszowa, oraz powiatów - cieszyńskiego, wodzisławskiego i kłobuckiego. Uchwały intencyjne dotyczą likwidacji - dwóch przedszkoli, siedmiu szkół podstawowych, dwóch gimnazjów, jednego liceum ogólnokształcącego, sześciu uzupełniających liceów ogólnokształcących, siedmiu liceów profilowanych, dwóch techników, trzech techników uzupełniających, jednej zasadniczej szkoły zawodowej oraz pięciu szkół policealnych. Rzeczniczka kuratorium Anna Wietrzyk podkreśla, że podobnie jak w ubiegłym roku wśród głównych przyczyn likwidacji szkół samorządowcy wymieniają: brak naboru, niż demograficzny oraz reformę szkolnictwa zawodowego. - Prowadzona reforma szkolnictwa zawodowego przewiduje wygaszanie między innymi takich szkół, jak licea profilowane i technika uzupełniające - dodała rzeczniczka. W ubiegłym roku do kuratorium wpłynęło ponad 200 uchwał intencyjnych dotyczących zamiaru likwidacji szkół oraz innych placówek oświatowych. (TR) http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
był ktoś i robił zdjęcia?
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html CYTAT Inscenizacja bitwy o dworzec w Sosnowcu
dzisiaj, 06:29 PAP Inscenizację bitwy o zabytkowy dworzec kolejowy oglądali w sobotę po południu mieszkańcy Sosnowca. Sceny nawiązywały do starcia, które stoczono w czasie powstania styczniowego o budynek ówczesnego dworca kolei warszawsko-wiedeńskiej. 6 lutego 1863 r. w Sosnowcu doszło do potyczki, w wyniku której oddział powstańczy pod dowództwem Apolinarego Kurowskiego odniósł zwycięstwo nad przeważającymi siłami rosyjskimi. W nocy z 6 na 7 lutego powstańcy - w sile ok. 250 kosynierów, strzelców i kawalerzystów - atakowali broniony przez rosyjską straż graniczną zbudowany cztery lata wcześniej sosnowiecki dworzec. W sobotniej inscenizacji uczestniczyło kilka grup rekonstrukcyjnych, w sumie kilkadziesiąt osób. Ci, którzy wcielili się w polskich powstańców, sprzed pobliskiego kościółka kolejowego poprowadzili na dworzec trzy ataki. Piechurzy m.in. strzelali z replik karabinów, kosynierzy nacierali z kosami na sztorc. Ostatecznie powstańcy sforsowali linię obrony i weszli do budynku dworca. Wcześniej prezydent Sosnowca Kazimierz Górski mówił m.in., że Zagłębie Dąbrowskie było jednym z miejsc, które rozpoczęło walkę w 1863 r. Przypomniał jednak, że prócz 150. rocznicy powstania styczniowego, w tych dniach przypada również 108. rocznica powstania 1905 r. Jak akcentował, wtedy też polała się krew Zagłębiaków. - Ta ziemia zagłębiowska stawiła bardzo mocny opór wrogowi i stoczyła dwie bitwy, które dały zwycięstwa – na kilka dni w jednym i drugim przypadku staliśmy się wolnym Zagłębiem - powiedział Górski. - Jesteśmy tu po to, by wspomnieć tych, którzy walczyli o wolną Polskę, (…) dzisiaj nie pytamy skąd oni przyszli, jaką krew przelewali. Ważne, że przelewali ją dla ojczyzny - dodał. Wicewojewoda śląski Piotr Spyra mówił, że podobnie jak w 1863 r. Górnoślązacy przemycali broń do Zagłębia i przedzierali się przez granicę, by walczyć tam o Polskę, podobnie Zagłębiacy w 1921 r. (w czasie trzeciego powstania śląskiego) przemycali broń i przedzierali się na Górny Śląsk, by przelewać tam krew dla Polski. Współorganizatorami sobotniej inscenizacji bitwy o dworzec były m.in. sosnowiecki urząd miasta, spółka PKP PLK, II Liceum im. Emilii Plater, IV Liceum im. Stanisława Staszica i Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Sosnowcu, Muzeum w Sosnowcu, a także Muzeum Miejskie "Sztygarka" w Dąbrowie Górniczej. W imprezę zaangażowała się też młodzież szkolna z Sosnowca i pobliskiego Sławkowa. Inscenizacja była kolejną imprezą upamiętniającą w Sosnowcu powstanie styczniowe. Przed tygodniem w piątek ok. 3 tys. widzów obejrzało przygotowane w hali Expo Silesia o muzyczne widowisko pt. "Za Wolność – 1863". Aby przybliżyć młodym widzom wydarzenia sprzed 150 lat realizatorzy wykorzystali techniki filmowe, elementy hip-hopu i rocka. Powstanie styczniowe rozpoczęło się 22 stycznia 1863 r. Powstańcy zaatakowali rosyjskie garnizony w Królestwie Polskim. W ciągu trwających ponad 1,5 roku działań zbrojnych doszło do ponad tysiąca potyczek, wzięło w nich udział w sumie co najmniej 150 tys. powstańców. Walka powstańcza miała głównie charakter rozproszonej akcji partyzanckiej. Powstańcom nie udało się opanować na dłużej większego terytorium, a dowództwo powstania nie miało stałej siedziby. Po klęsce większych zgrupowań partyzanckich, m.in. w bitwach pod Węgrowem i Siemiatyczami, walkę toczyły głównie niewielkie oddziały. Powstanie styczniowe było najdłużej trwającym i najbardziej masowym ruchem niepodległościowym XIX w. Bilans insurekcji był tragiczny - dziesiątki tysięcy poległych lub straconych przez Rosjan, zesłania na Syberię, konfiskaty majątków uczestników powstania. (KT) -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
-------------------- pozdrawiam,
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Zdjęcie są także na fanpage Herb Zagłębia Dąbrowskiego:
http://www.facebook.com/media/set/?set=a.5...2458&type=1 Tutaj filmik: http://www.youtube.com/watch?v=wQw4lfj_8Gc Ten post edytował Kamil_ pon, 11 lut 2013 - 12:18 |
|
|
![]()
|
|
Kibice zrobili konkurencyjną imprezę
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,385 Dołączył: pon, 13 sie 07 Nr użytkownika: 782 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Kibice zrobili konkurencyjną imprezę ![]() Nie. Wzięli udział w tej, nadając jej kolorytu. Oprócz tego kibice Zagłębia Sosnowiec posprzątali i upamiętnili kilkadziesiąt grobów i innych miejsc pamięci związanych z Powstaniem Styczniowym, jak i jego uczestnikami. Ten post edytował Kamil_ pon, 11 lut 2013 - 19:15 |
|
|
![]()
|
|
ok, ok absolutnie się nie czepiam
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 33 Dołączył: pią, 09 sty 09 Nr użytkownika: 3,114 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bardzo udana inscenizacja
![]() Bardzo dużo ludzi przybyło a co za tym idzie "kto późno przychodzi ten g...no widzi" tyle było ludzi ![]() Wszystko super po za nagłośnieniem, stojąc lekko z boku już nic nie słyszałem, no i oczywiście wszystkie przemowy oficjeli trwały dłużej niż cała inscenizacja:/ Kibice dobrze się wpasowali, co prawda nie zawsze w odpowiednich momentach krzyczeli ale w sumie było GIT. |
|
|
![]()
|
|
CYTAT W centrum ma stanąć galeria. Mieszkańcy są sceptyczni Witold Gałązka 11.02.2013 14:08 Na miejscu zburzonych za Gierka kamienic w centrum Sosnowca ma stanąć galeria handlowa. Fasada nowego gmachu ma przypominać dawne kino i hotel. Czy skończy się tylko na obiecankach? Chodzi o najbardziej atrakcyjną w mieście, sporą działkę tuż pod byłym społemowskim pawilonem handlowym Sezam koło dworca PKP. Urzędnicy próbowali ją sprzedać od kilku lat, ale musieli spuścić z ceny i udało się dopiero za trzecim podejściem. W grudniu zeszłego roku teren o powierzchni 8 tys. m kw. kupił prywatny deweloper za 2,75 mln zł. Na komentarze, że zbyt tanio, Rafał Łysy z Urzędu Miejskiego w Sosnowcu odpowiadał: - Postawiliśmy warunki nie do obejścia. Po pierwsze, nabywca musi zbudować parking, a miejsca jest mało, więc może nawet podziemny. Po drugie, elewacja budowli, która powstanie, musi nawiązywać do historycznych zburzonych kamienic, kina Zagłębie i restauracji Savoy. Kamienice były symbolami starego Sosnowca, który bujnie rozwijał się na początku XX wieku. W PRL na te burżuazyjne symbole wypuszczono buldożery. Do dziś najstarsi mieszkańcy nie mogą odżałować tej architektonicznej straty przy ul. 3 Maja, która przy wjeździe do centrum straszy pustym, oskubanym skwerem. Projekt nikogo nie rzucił na kolana Poznańska firma Protea Development zapowiadała, że budowa centrum handlowego w Sosnowcu będzie dla niej największym wyzwaniem. - Nic dziwnego, skoro specjalizuje się w budowaniu marketów Netto i Biedronka z blachy i styropianu w różnych miastach Polski - utyskują sosnowiczanie, którzy dowiedzieli się o tym ze strony internetowej dewelopera, który chwali się takimi inwestycjami. Co gorsza, gdy w Sosnowcu pokazano po raz pierwszy wstępny projekt czterokondygnacyjnej galerii handlowej, nikogo nie rzucił on na kolana. Komputerowa wizualizacja typowej sześciennej bryły do miejscowej tradycji nawiązuje wyłącznie dolepionym na ścianie ledwo widocznym herbem miasta. Tymczasem Protea zapewnia, że efekt będzie zupełnie inny, a obrazek to tylko pierwsza robocza przymiarka. Adam Kultys, prokurent spółki, mówi, że firma ogłosiła konkurs dla projektantów, i pociesza, że odzew przeszedł jego oczekiwania. Szczegółów nadesłanych prac jednak nie ujawnia. Wiadomo za to na pewno, że z podziemnego parkingu nic nie wyjdzie. Ma być raczej - jak nam wyjaśniono - naziemny, lecz nie wiadomo, gdzie by się miał znajdować, skoro na parceli brakuje na to miejsca. Być może ten problem Protea rozwiąże, przebudowując najważniejsze w Sosnowcu skrzyżowanie ul. Piłsudskiego i 3 Maja? - Tylko że jeśli je ścieśnią pod parking, to nie wjedziemy do centrum miasta. A korki są już teraz! - mieszkańcy są bardzo sceptyczni. http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...sceptyczni.html Inwazja jakaś w ZD? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Zabytkowy dworzec kolejowy w Chebziu w Rudzie Śląskiej siedzibą Teatru Bezpańskiego dzisiaj, 06:44 PAP W zabytkowym dworcu kolejowym w Chebziu - dzielnicy Rudy Śląskiej – otwarto w sobotę centrum kulturalne. Kilka pomieszczeń zajęli m.in. artyści z Teatru Bezpańskiego. - Przez cztery lata błąkaliśmy się po całym Śląsku; szczęśliwym trafem losu zadzwoniliśmy do Urzędu Miasta z pytaniem o możliwość wykorzystania przestrzeni dworca w Chebziu. Okazało się, że mieszkańcy dzielnicy wyrazili chęć, by realizować w nim przedsięwzięcia kulturalne – powiedziała dyrektor artystyczny Teatru Bezpańskiego Marlena Hermanowicz. Budynek dworca pochodzi z końca dziewiętnastego wieku. Jego projekt wzorowano na ówczesnym budownictwie przemysłowym - ma charakterystyczną ceglaną elewację z odsłoniętą stalową konstrukcją i elementami dekoracyjnymi z różnokolorowej cegły. Na froncie budynku umieszczono duże półokrągłe okno, doświetlające główny hol. - Będziemy korzystać z dwóch dużych pomieszczeń; jedno z nich będzie wykorzystywane jako część warsztatowa, w druga, ta ze sceną - na występy. Przy większych projektach dramatycznych zamierzamy także zaadaptować hol – dodała Hermanowicz. Zabytek odnowiono w 2002 roku na koszt miasta, a w 2006 roku wciągnięto go na Szlak Zabytków Techniki Województwa Śląskiego. Dwa lata temu, wobec postępującej dewastacji – szczególnie nasilonej po likwidacji kolejowych kas - wojewódzki samorząd wykreślił jednak dworzec ze Szlaku. W ratowanie zabytku zaangażowała się gmina, która w ub.r. wydzierżawiła budynek od PKP na pięć lat. W tym czasie samorząd będzie mógł wykonać prace remontowe; kolej zaś ureguluje stan prawny nieruchomości, co umożliwi przygotowanie jej do sprzedaży samorządowi. - To wyjątkowe miejsce, które dotąd funkcjonowało jako miejsce nie kojarzące się ze sztuką. Jesteśmy w trakcie rozmów z samorządem oraz ustalania kwestii, w jakim zakresie będą prowadzone prace remontowe, bo pomieszczenia trzeba koniecznie ocieplić – powiedziała Hermanowicz. W sobotę klucze do miasta przekazała artystom Teatru Bezpańskiego oraz Galerii BIBU prezydent Rudy Śląskiej Grażyna Dziedzic. Teatr Bezpański, który tworzy obecnie ponad 80 artystów, zadeklarował chęć organizowania na dworcu spektakli, recitali, koncertów i wystaw; Grupa Bibu zamierza prowadzić tam projekt "Przystanek Chebzie" - cykl koncertów z pogranicza soulu, funku, hip-hopu i reggae. - Będziemy starali się wyczuć potrzebę miejsca, w którym pracujemy, ponieważ mamy na celu aktywizację społeczności lokalnej - dodała Hermanowicz. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html w sumie jak ma stać pusty to lepiej żeby z niego ktoś korzystał, chociaż i tak pewnie ci artyści nie zarobią na utrzymanie obiektu -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
wow dziennikarz rozróżnia Śląsk i Zagłębie
CYTAT Porozumienie gmin ws. utrzymania Drogowej Trasy Średnicowej dzisiaj, 06:49 PAP Samorządy Chorzowa, Rudy Śląskiej, Świętochłowic i Zabrza porozumiały się ws. wspólnego utrzymania łączącej te miasta Drogowej Trasy Średnicowej (DTŚ) - jednej z najpopularniejszych dróg w aglomeracji katowickiej. Na razie do umowy nie przystąpią Katowice. Dzięki porozumieniu trasa ma być utrzymana lepiej, a koszty mają być mniejsze. Dotychczas np. każde z miast osobno wyłaniało firmę odpowiedzialną za odśnieżanie swojego odcinka drogi. Kierowcy narzekali na standard odśnieżania ponad 20-kilometrowej trasy na niektórych odcinkach. Do porozumienia czterech gmin doszło z inspiracji Górnośląskiego Związku Metropolitalnego (GZM), skupiającego 11 miast aglomeracji. REKLAMA - Interesuje nas najwyższy standard utrzymania tej popularnej wśród mieszkańców naszych miast trasy - wskazał w czwartek szef GZM, prezydent Świętochłowic Dawid Kostempski. Formalne porozumienie w tej sprawie cztery samorządy podpiszą w ostatnim dniu lutego w Katowicach. Miastom zależy, by w następnym sezonie zimowym, od 1 listopada tego roku, trasa była już objęta jednolitym, najwyższym standardem utrzymania. Wspólny przetarg na utrzymanie drogi ma także poprawić poziom bezpieczeństwa na całym odcinku popularnej DTŚ-ki. - Zależy nam, by kierowcy jadący trasą z Zabrza do Katowic i w odwrotnym kierunku nie byli narażeni na różne warunki jazdy. Oprócz bezpieczeństwa zyskamy jeszcze jeden efekt – oszczędności - skomentowała prezydent Rudy Śląskiej Grażyna Dziedzic. Na razie do porozumienia nie przystępują Katowice. Prezydent tego miasta Piotr Uszok poinformował pozostałych sygnatariuszy umowy, że jest to spowodowane zawartą przez samorząd umową na utrzymanie DTŚ w Katowicach, obowiązującą do 2014 r. Porozumienie na razie nie obejmuje też Gliwic, gdzie trasa jest dopiero budowana. Obecnie droga łączy Katowice z Zabrzem, a docelowo ma połączyć właśnie z Gliwicami. Zgodnie z zapisami przygotowanego porozumienia, postępowanie przetargowe na utrzymanie DTŚ-ki w imieniu wszystkich sygnatariuszy umowy przeprowadzą Świętochłowice. W przetargu, który będzie ogłoszony na przełomie marca i kwietnia tego roku, wybrana zostanie jedna firma, ale każde z czterech miast osobno podpisze z nią umowę. Podobny mechanizm zastosowano przy ubiegłorocznym grupowym zakupie prądu przez samorządy Śląska i Zagłębia Dąbrowskiego. Wspólnie udało się zaoszczędzić ponad 8 mln zł. Budowa Drogowej Trasy Średnicowej trwa z przerwami od 1986 r. Do 2006 r. wybudowano nieco ponad 15,5 km, później kolejne 5 km. Dziś droga łączy Katowice z Zabrzem; rozpoczęła się budowa odcinków gliwickich. Porozumienie w sprawie wspólnego utrzymania DTŚ-ki jest kolejnym przedsięwzięciem realizowanym przez samorządy z inicjatywy Górnośląskiego Związku Metropolitalnego. W tym roku planuje on kolejny przetarg na grupowy zakup energii. Już wiadomo, że mają przystąpić do niego samorządy, które nie uczestniczyły w ubiegłorocznym: Gliwice, Ruda Śląska i samorząd województwa. Również w tym roku GZM planuje przeprowadzić przetargi na opracowanie i wykonanie Metropolitalnego Systemu Wypożyczalni Rowerów dla miast Metropolii Silesia. Związek stara się również o dotację na opracowanie systemu metropolitalnych ścieżek rowerowych. Ponadto trwają prace nad wspólnymi zakupami innych rzeczy: paliwa, samochodów, autobusów czy ubezpieczeń majątkowych, w ramach Metropolitalnego Centrum Zakupu Hurtowego. Kolejny pomysł dotyczy stworzenia Metropolitalnego Zarządu Dróg, który w imieniu samorządów zajmowałby się drogami krajowymi na terenie aglomeracji. (NZ) http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Kolejni inwestorzy w Sosnowieckim Parku Naukowo-Technologicznym dzisiaj, 09:57 PAP Kolejne innowacyjne firmy, działające m.in. w branżach energetycznej i górniczej, ulokowały swoje siedziby w Sosnowieckim Parku Naukowo-Technologicznym. Otwarty wiosną 2012 roku park mieści się na terenie zamkniętej blisko 14 lat temu kopalni Niwka-Modrzejów. Pomysłodawcy przedsięwzięcia, którego celem było ożywienie zdegradowanego pogórniczego terenu, od początku przekonywali, że będzie to dobre miejsce dla firm innowacyjnych i zajmujących się zaawansowanymi technologiami. Remont pokopalnianych obiektów i przygotowanie infrastruktury dla najemców kosztował ponad 32,5 mln zł. Większość pokryły unijne środki. Pierwsze dwie firmy: spółka NTI, zajmująca się m.in. automatyką przemysłową oraz Cadelan – przedsiębiorstwo tworzące rozwiązania technologiczne dla firm motoryzacyjnych - wprowadziły się na teren parku w grudniu ubiegłego roku. Teraz przybyły dwie kolejne: GTW i Soscar. -W Sosnowieckim Parku Naukowo-Technologicznym staramy się tchnąć w pokopalniane nieruchomości innowacyjnego ducha. Z radością muszę przyznać, że powoli nam się to udaje - skomentowała w środę dyrektor parku Monika Zając. Wskazała, że dzięki nowym lokatorom wokół parku tworzy się dobry klimat, który może przyciągać kolejnych najemców i inwestorów. GTW jest spółką zajmującą się m.in. hurtowym handlem węglem, rozszerza jednak swoją działalność i zamierza podwoić zatrudnienie, z obecnych 10 do ok. 20 osób. -Pracujemy nad wdrożeniem unikalnego narzędzia wymiany handlowej w branży energetycznej. Otwieramy też regionalny ośrodek badania opinii społecznej, który będzie służył samorządom i lokalnym firmom – poinformował prezes spółki Przemysław Woźniak. Drugim nowym lokatorem parku jest firma Soscar, która wprowadza na rynek energooszczędne technologie. -Montujemy dwupaliwowy system zasilania pojazdów ciężarowych oraz maszyn budowlanych. Rozwiązanie to powoduje znaczne oszczędności w zużyciu oleju napędowego oraz zwiększa osiągi pojazdu. Wpływa również na niższą emisję dwutlenku węgla w spalinach do atmosfery, przez co użytkowanie staje się bardziej ekologiczne – wskazał Tomasz Nasiński z firmy Soscar. Spółka zajmuje się też projektowaniem, wykonaniem, modernizacją i montażem systemów oświetlenia LED. Głównymi odbiorcami takich usług są samorządy, zakłady przemysłowe i usługowe, a także spółdzielnie i wspólnoty mieszkaniowe oraz zarządcy obiektów użyteczności publicznej. W nowej siedzibie Soscar ma pracować nad rozwiązaniami pozwalającymi na optymalne użytkowanie energii elektrycznej i paliw. Na potrzeby Sosnowieckiego Parku Naukowo-Technologicznego gruntownie zmodernizowano i zaadaptowano dwa pokopalniane obiekty - czterokondygnacyjną dawną dyspozytornię kopalni o powierzchni ok. 1,6 tys. m kw. i pięciokondygnacyjną siedzibę dawnego zespołu bhp o powierzchni ok. 7,2 tys. m kw. Przygotowane dla przedsiębiorców modułowe wnętrza można elastycznie dopasowywać do ich potrzeb. Wokół jest ok. 6 ha terenu, na których planowane jest m.in. stworzenie nowego układu drogowego. Samorząd Sosnowca najchętniej widziałby w parku firmy wdrażające innowacje i korzystające z nowoczesnych technologii, np. w branży biotechnologicznej, farmaceutycznej, spożywczej czy technologicznej. W tych specjalizacjach Sosnowiec jest w stanie zapewnić wykwalifikowane kadry w oparciu o działające w mieście uczelnie. Rewitalizacja pokopalnianych budynków dla parku była jednym z elementów realizowanego przez kilka miast regionu przedsięwzięcia "Gospodarcza Brama Śląska". W jego ramach samorządy m.in. Sosnowca, Jaworzna i Czeladzi przygotowują tereny inwestycyjne, zagospodarowując i rewitalizując zdegradowane obszary poprzemysłowe. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Pieczęć średniowiecznego proboszcza z Giebła - sensacją archeologiczną Podczas robót przy romańskim kościele we wsi Giebło w woj. śląskim archeolodzy odkryli pochodzący z XIV w. ołowiany tłok pieczętny, którym posługiwał się proboszcz miejscowej parafii. To jeden z nielicznych takich przedmiotów, zachowanych w polskich zbiorach. Archeolog z biura Wojewódzkiego Konserwatora Zabytków w Katowicach dr Jacek Pierzak podkreśla, że archeolodzy okrzyknęli znalezisko rewelacyjnym nie tylko dlatego, że podobne przedmioty to rzadkość i zachowało się ich bardzo niewiele, ale także dlatego, że udało się przypisać pieczęć do konkretnej osoby. - Znaleziska archeologiczne - nawet te najcenniejsze - najczęściej są anonimowe, w tym sensie, że nie jesteśmy w stanie ustalić, do kogo należały. W tym przypadku wiemy, że odnaleziony tłok należał do proboszcza miejscowej parafii - Lucjana - powiedział PAP dr Pierzak. Na pieczęci widnieje stylizowana lilia oraz inskrypcja: S. (od łacińskiego sigillum - pieczęć) Luciani Presbiteri. Po sprawdzeniu w dokumentach watykańskich okazało się, że w pierwszej połowie XIV wieku ksiądz Lucjan był proboszczem miejscowego kościoła - świątyni zbudowanej w XII wieku. - Dzięki dziełu "Monumenta Poloniae Vaticana" wiemy np. że w 1327 r. wartość parafii księdza Lucjana wyceniano na 1,5 grzywny, co było podstawą do ustalania wielkości świętopietrza, czyli daniny na rzecz papiestwa. Mamy jeszcze wzmianki z lat 1335-36 i 1340, według których parafia płaciła trzy skojce świętopietrza - wyjaśnił archeolog. Grzywna i skojec to średniowieczne jednostki monetarne. Skojec to 1/24 grzywny. Pieczęć odkryto podczas prac ziemnych prowadzonych wokół kościoła w Gieble. Archeolodzy zwracają uwagę, że przedmiot jest ołowiany, a nie drewniany, co również potwierdza istnienie rozwijającego się już od XII wieku zagłębia metalurgicznego na tym terenie. Wymiary tłoku pieczętnego to 4,2 cm na 1,5 cm. Miejscowość Giebło, skąd pochodzi znalezisko, znajduje się w gminie Ogrodzieniec w powiecie zawierciańskim, na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej. Po konserwacji eksponat ma trafić do mieszczącego się w średniowiecznym zamku muzeum w Będzinie. (żg) http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...p;f=8&t=467 Ten post edytował Bathurst sob, 09 mar 2013 - 11:12 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,635 Dołączył: pon, 16 lut 09 Skąd: Centrum Nr użytkownika: 3,199 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Tuż przy DG - w dawnej kręgielni ORION coś się dzieje. Od kilku tygodni widuję tam często robotników.
Sylwester Dominik Historia miasta uwieczniona na fotografiach i pocztówkach. Zapraszam na www.dawnadabrowa.pl i www.facebook.com/dawnadabrowa |
|
|
![]()
|
|
o ja nieszczęsny - całe życie myślałem że to DG
-------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT CYTAT Kolejna działka w centrum miasta sprzedana sosnowiec.info.pl Zakończył się przetarg na sprzedaż działki przy ul. 3-go Maja. Grunt zlokalizowany tuż przy popularnym „ślimaku” naprzeciw dawnego szpitala nr 2 został sprzedany za 1,250 mln zł. Nabywcą działki jest firma PPHU Metal-Wat z Rędzin, która wybuduje w tym miejscu 6-cio kondygnacyjny budynek. – Będzie to obiekt mieszkalno-biurowo-usługowy o powierzchni 1200 metrów kwadratowych. Powstanie tam również ok. 55 miejsc parkingowych – mówi Artur Wiśniewski doradca prezydenta ds. gospodarczych. http://www.sosnowiec.info.pl/informacje/so...edana,1,4,22746 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
tym razem zza Białej Przemszy
stara kamienna sztolnia odwadniająca górników olkuskich z Bukowna, okolice Przymiarek. nie wiem ile ma lat, ale wygląda wciąż bardzo solidnie - widać, że dolna część to wielkie bloki kamienia, tylko góra ścianek z małych ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us ![]() Uploaded with ImageShack.us |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Radni zajęli się historią i nawet dobrze im to wyszło. Gierkowi wystarczy rondo Przemysław Jedlecki 22.03.2013 08:00 Rondo im. Edwarda Gierka w Sosnowcu Rondo im. Edwarda Gierka w Sosnowcu (fot. UM w Sosnowcu) Absurdalny pomysł, by patronem tego roku w Sosnowcu był Edward Gierek, nie doczeka się realizacji. Radni podjęli mądrą decyzję. Gierek ma tu swoje rondo i wielu myśli o nim życzliwie. Więcej nie trzeba - pisze Przemysław Jedlecki Szczerze mówiąc, byłem ciekaw, jak w tej sprawie zachowają się radni. W końcu ponad dwa tysiące osób podpisało się pod inicjatywą, by w Sosnowcu rok 2013 był Rokiem Edwarda Gierka. SLD nie ma tu co prawda większości, ale przecież rządzi wspólnie z Platformą Obywatelską, a radni Prawa i Sprawiedliwości też powinni docenić dokonania I sekretarza KC PZPR. W końcu to Jarosław Kaczyński na sosnowieckiej "patelni" obwieścił światu, że Edward Gierek opozycję "jakoś tam tolerował, a nie zamykał do więzień" i że "choć był komunistą, to był komunistą patriotą". A przede wszystkim Gierek chciał budować Polskę silną, tak by znalazła się w pierwszej dziesiątce światowych potęg. Słowa prezesa PiS nawet rozumiem. Po prostu walczył o głosy wyborców z Zagłębia, którzy od lat wolą lewicę niż jego partię. To, że przy okazji zignorował wszystkie ciemne strony dekady Gierka, jednak wciąż razi. Dziwi mnie fascynacja Gierkiem wśród młodych Z tym większym zaskoczeniem odkryłem, że honorów dla niego domagają się działacze Federacji Młodych Socjaldemokratów. Do tej pory sądziłem, że w "dobrobyt" lat 70. wierzą, głównie ci, którzy wtedy wchodzili w dorosłość albo mieli przyjemność napić się pierwszej w życiu coca-coli i wsiąść do malucha. Wielu z nich zawsze będzie czuło sentyment do PRL-u i czasów Gierka. Dziwi mnie jednak fascynacja jego dokonaniami wśród współczesnych młodych. Gdy czytałem uzasadnienie uchwały w sprawie Roku Edwarda Gierka, przecierałem oczy ze zdumienia. Jeśli wierzyć autorom tego tekstu, to lata 1970-1980 były najbardziej szczęśliwe w historii Polski. Powstawały setki zakładów pracy, miliony mieszkań, a Sosnowiec zmieniał się tylko na lepsze. Nie można ignorować ciemnej strony PRL-u Trzeba być jednak ślepym i głuchym, by chwaląc Gierka i jego czasy, ignorować ciemną stronę PRL-u. Dlaczego mamy honorować człowieka, który doprowadził do tego, że 24 czerwca 1976 roku władze ogłosiły nagłą podwyżkę cen żywności - o 60-70 procent? W wielu miastach doszło do protestów robotniczych. W Ursusie pod Warszawą robotnicy zatrzymali pociągi. W Radomiu podczas demonstracji spalili Komitet Wojewódzki PZPR. Władza co prawda odwołała podwyżki, ale odpowiedziała brutalnymi represjami i propagandową kampanią oczerniającą protestujących. "Władza spałowała masę ludzi. Robili ścieżki zdrowia. Złapanych wrzucali do suki. Jak szli z suki do komendy, był szpaler i ich pałowali" - wspominał nie tak dawno Henryk Wujec. Dobrobyt Edwarda Gierka był ofertą nie do odrzucenia. W zamian za chwilową, jak na czas trwania PRL-u, poprawę jakości życia władza żądała, by naród siedział cicho. W końcu to za Gierka do konstytucji włączono zapis o przewodniej roli PZPR i sojuszu z ZSRR. Działała też cenzura, szykanowano i zatrzymywano działaczy opozycji, wyrzucano ludzi z pracy. A jeśli chodzi o cud gospodarczy, to warto sięgnąć do ustaleń historyków. Wiedzą np., że pod koniec lat 70. prawie każdy produkowany telewizor Rubin miał jakąś wadę, a 30 procent całej elektronicznej produkcji okazywało się bublami. W końcu towarzysz Gierek doprowadził kraj do gospodarczej ruiny. To wtedy pojawiły się kartki na żywność. Pod koniec jego rządów Polska na spłatę swoich kredytów wydawała 70 procent wpływów z eksportu. W 1980 roku dług kraju przekraczał 25 miliardów dolarów. Ostatnią ratę Polska spłaciła w październiku zeszłego roku. Jeśli więc sympatycy epoki Gierka chcą coś świętować, to powinni raczej domagać się urządzenia skromnego festynu z okazji spłacania starych długów. W końcu do spłacenia mamy nowe, i to jeszcze większe. Dlatego cieszę się, że radni z Sosnowca nie zgodzili się na dodatkowe honory dla Gierka. Ma już tu swoje rondo, a wiele osób otacza go życzliwą pamięcią. To w zupełności wystarczy. Czy radni podjęli słuszną decyzję, nie godząc się, by patronem 2013 roku był Edward Gierek? Czekamy na wasze wpisy na forum http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...to_wyszlo_.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
No proszę w Wielkopolsce jest popyt na kolejowe wieże ciśnień ! Może kiedyś nasze budynki kolejowe ktoś kupi nim zdążą się rozpaść.
CYTAT Poznań: PKP S.A. sprzedało wieżę ciśnień PKP S.A. podpisały akt notarialny sprzedaży kolejowej wieży ciśnień położonej w Poznaniu przy ul. Klenowskiej. To kolejna z niezwyczajnych nieruchomości, którą kolej wystawiła na rynku nieruchomości. Wieża zaoferowana została do sprzedaży w grudniu ubiegłego roku, nabywca wyłoniony został w drodze ustnej licytacji. Od PKP S.A. kupić można niespotykane nigdzie indziej nieruchomości takie jak wieże ciśnień, czy dworce kolejowe. W najbliższych miesiącach w zachodniej Polsce wystawione zostaną do sprzedaży wieże w Rosku, Nojewie, Świebodzinie i Międzyrzeczu. Jesienią pod młotek pójdą zachodniopomorskie wieże w Chociwlu, Nowogardzie, Godkowie, Pyrzycach, Myśliborzu i Czaplinku. Ceny tych nieruchomości wahają się od 13 tys. do 200 tys. złotych. Wraz z budynkiem sprzedaży podlega także grunt, którego powierzchnia wynosić może nawet 5 tys. mkw. Wieże ciśnień cieszą się zainteresowaniem kupujących. W ostatnich latach sprzedane zostały m.in. obiekty w Kole, Skokach i Stęszewie. W zależności od typu, zakupione wieże przystosować można do różnych funkcji, np. te o dużej powierzchni użytkowej zamienić można na mieszkania lub pracownie. W czerwcu kolej zaproponuje kupno kilkudziesięciu dworców kolejowych. W zachodniej części kraju będą to dworce w Nojewie, Nowych Skalmierzycach, Sławie, Szprotawie, Kunowicach, Bninie, Wolsz-tynie, Boszkowie, Bobrowie, Łubowie, Ulikowie, Dębnie, Tucznie Krajeńskim. Ceny, w zależności od wielkości i stanu technicznego budynku wahać się będą od stu tysięcy do 1 miliona złotych. Kolej oferuje również ciekawe i niezwyczajne nieruchomości pod wynajem. Wkrótce pojawi się oferta dzierżawy schronu położonego w centrum Poznania, przy ul. Taczaka. Będzie to doskonałe miejsce na prowadzenie działalności rozrywkowej – grube ściany gwarantują, że muzyka nie będzie przeszkadzać okolicznym mieszkańcom, a nietuzinkowe wnętrze pozwoli na prowadzenie klimatycznego klubu. -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Śląskie: spłonęła dawna cegielnia w Sosnowcu wczoraj, 08:23 PAP Nad ranem strażakom udało się opanować pożar budynku cegielni w Sosnowcu. Zbudowany ponad sto lat temu murowany obiekt spłonął doszczętnie. Przez całą noc gasiło go blisko stu strażaków. Nikt nie ucierpiał. Cegielnia była przeznaczona do likwidacji. Jak powiedziała Aneta Gołębiowska z komendy wojewódzkiej Państwowej Straży Pożarnej w Katowicach, pożar objął powierzchnię ok. 4 tys. m kw. i był największy, z jakim w ostatnim czasie mieli do czynienia śląscy strażacy. Płomienie i słup dymu były widoczne z wielu kilometrów. Informację o pożarze strażacy otrzymali w piątek około godziny 23. Zgłoszenie dotyczyło płonącego dachu, jednak na miejscu okazało się, że płomienie objęły już cały trzykondygnacyjny budynek. Jego drewniany dach zawalił się do środka. Strażacy nie byli w stanie wejść do wnętrza obiektu. Stojący w pobliżu 30-metrowy komin groził zawaleniem. Ogień szybko się rozprzestrzeniał. - Strażacy gasili ogień m.in. z przenośnych działek wodnych. Pożar udało się opanować po ponad czterech godzinach akcji. W sobotę rano trwało jeszcze dogaszanie i zabezpieczanie pogorzeliska - powiedziała Gołębiowska. W akcji uczestniczyły 23 zastępy strażackie, nie tylko z Sosnowca, ale także innych miast aglomeracji katowickiej, m.in. z Katowic i Tychów. Działania strażaków utrudniały wysoka temperatura i zadymienie; konieczne było użycie aparatów ochrony dróg oddechowych. Gdy wybuchł pożar, w zakładzie był tylko dozorca, który nie ucierpiał. Właściciel, który przyjechał na miejsce akcji, wyjaśnił strażakom, że cegielnia jest przeznaczona do likwidacji i obecnie nie prowadzi już produkcji. Jednak w ostatnim czasie w budynku prowadzone były jeszcze rozmaite prace; wewnątrz znajdowały się piece do wypalania cegieł. Jak dotąd nie oszacowano wielkości strat. Nieznane są też przyczyny pożaru. Wyjaśnia je policja; zlecone będą ekspertyzy biegłych z zakresu pożarnictwa. Sosnowiecka cegielnia powstała w 1872 roku. Większość wybudowanych na przełomie XIX i XX wieku obiektów użyteczności publicznej i sakralnych (w tym miejscowa katedra), pałaców oraz budynków mieszkalnych w tym mieście powstała z cegły wyprodukowanej w tym zakładzie. W okresie blisko 140 lat działalności cegielnia wyprodukowała ok. 600 milionów cegieł, z których można byłoby wybudować np. 120-tysięczne miasto. W ostatnim okresie działalności fabryka dostarczała cegły do dużej ogólnopolskiej sieci handlowej, hurtowni i największych przedsiębiorstw budowlanych w woj. śląskim. Wytwarzała też specjalne cegły do renowacji zabytków. http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT ]Ulica Żołnierzy Wyklętych zamiast Obrońców Stalingradu? Działacze PO protestują[/b] Dodano: 12.04.2013 [08:31] Ulica Żołnierzy Wyklętych zamiast Obrońców Stalingradu? Działacze PO protestują - niezalezna.pl Radni PiS w Opolu zaproponowali, by pochodzącą z czasów komunizmu ulicę Obrońców Stalingradu przemianować na ulicę Żołnierzy Wyklętych. Na pomysł ten nie zgadzają się jednak radni Platformy Obywatelskiej. Stalin pasuje im bardziej niż Żołnierze Wyklęci? Złożony przez PiS projekt uchwały ma być głosowany 25 kwietnia - donosi portal nogopole.pl. Wiadomo już jednak, jak zagłosuje Platforma Obywatelska. Radny PO Zbigniew Kubalańca w rozmowie z portalem ngopole.pl powiedział wprost: "Na pewno nie będzie naszej zgody na zmianę ul. Obrońców Stalingradu na ul. Żołnierzy Wyklętych. Radna Porowska nie dopełniła wymaganych formalności, przygotowując uchwałę, nie próbowała nas przekonać do swojego pomysłu. Odnoszę wrażenie, że po prostu spełniła polecenie swojego szefa posła PiS". O jakie formalności chodzi, dlaczego PiS miałby przekonywać PO do tego pomysłu, a wreszcie - co ma do tego "szef radnej Porowskiej" - nie wiadomo. Sprzeciw PO oznacza jednak, że nazwisko Stalina - jednego z największych zbrodniarzy w dziejach ludzkości - wciąż będzie straszyć w Opolu, a Żołnierze Wyklęci nie zostaną uhonorowani. Choć, jak zapewnia PO, radnym tej partii zależy na uhonorowaniu bohaterów polskiego podziemia. W jaki sposób? - Mamy pewien pomysł na godne upamiętnienie Żołnierzy Wyklętych. Nie zdradzę jednak szczegółów, to będzie niespodzianka - twierdzi radny PO Kubalańca. http://niezalezna.pl/40283-ulica-zolnierzy...e-po-protestuja -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 385 Dołączył: sob, 15 mar 08 Skąd: Dąbrowa Górnicza Mydlice Nr użytkownika: 1,162 Płeć: Mężczyzna GG: 5107261 ![]() |
CYTAT Miasto chce wystąpić z KZK GOP. "Słaba jakość usług" Mysłowice zastanawiają się nad wystąpieniem z KZK GOP. Miejscy urzędnicy sprawdzą, czy opłaca im się skorzystać z usług PKM Jaworzno. - Są tańsi i mają lepsze autobusy - mówią. Co roku Mysłowice łożą na KZK GOP około 13 mln zł. Miejscy urzędnicy oraz radni nie są jednak zadowoleni z jakości komunikacji publicznej w mieście. - Od dłuższego czasu mamy zastrzeżenia do tego, jak jesteśmy traktowani - mówi Kamila Szal, rzeczniczka urzędu miasta. Wyjaśnia, że chodzi m.in. o tak zwane centrum przesiadkowe w katowickim Zawodziu. - Korzystają z niego głównie mysłowiczanie. Problem w tym, że to centrum przesiadkowe tylko z nazwy. Od lat słyszymy obietnice przebudowy tego miejsca. Jak jest gorąco, to nie ma się gdzie schować przed słońcem, podobnie jest, jak pada deszcz - mówi. Tutejszym samorządowcom nie podoba się też, że nie sposób z Mysłowic dotrzeć autobusem na katowicki dworzec PKP. - Możemy dojechać tylko na al. Korfantego - dodają. Miasto sprawdzi koszty zlecenia obsługi komunikacji publicznej PKM Jaworzno. - Mają lepszy tabor niż ten, który do nas jeździ, i są tam tańsze bilety - mówią urzędnicy. Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,72739...l#ixzz2TBZCzS2p |
|
|
![]()
|
|
No i tak właśnie wychodzi się na myśleniu "szerzej" - ideologia mądrych silnych dla głupich słabiutkich. Oby Mysłowicom się udało wyrwać z tego molocha
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Sosnowiec po cichu pozbył się kolejnego historycznego obiektu - nie istnieje już komora celna z Maczek...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
a dopiero co Prezydent Sosnowca snuł wizje o skansenie kolejowym w Maczkach.............
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Masz na myśli te bajki? Chyba nie wziąłeś ich na serio
![]() Ten post edytował Leszek nie, 02 cze 2013 - 22:08 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie uwierzyłem naturalnie ale miło się czytało do poduszki
![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() CYTAT W Siewierzu będą promować faszyzm? Na pierwszym festiwalu piosenki narodowej Orle Gniazdo w Siewierzu uczestnicy będą mogli m.in. posłuchać "przeboju" "Płoną wozy TVN-u", a wśród zajęć rekreacyjnych organizatorzy zaplanowali m.in. strzelanie - informuje "Dziennik Zachodni". Miłośników "tożsamościowego rocka" mogą zagrzać słowa pieśni "więc obróć ostrze swego noża, kiedy wbiłeś je już w serce wroga". I wcale nie jest to najostrzejszy kawałek z repertuaru zaproszonych wykonawców - czytamy w gazecie. Impreza ma się odbyć 28 czerwca. Do patronatu przyznał się portal Ruch Narodowy, festiwal był też reklamowany przez Młodzież Wszechpolską na Facebooku. Narodowe, nacjonalistyczne wzmożenie widzimy dziś w całej Europie. Im większy kryzys, tym więcej młodych ludzi pada łupem takich skrajnych ideologii. Przyjmują tę ofertę, bo daje im poczucie siły - ocenia cytowany przez gazetę prof. Jacek Wódz, socjolog z Uniwersytetu Śląskiego. http://polskalokalna.pl/wiadomosci/slaskie...yzm,1924920,225 http://www.festiwalorlegniazdo.pl/ -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Plac zabaw w Sosnowcu zapadł się aż na 15 metrów purz 23.06.2013 20:08 Ziemia zapadła się w niedzielę po południu na placu zabaw przy ul. Jodłowej. Jak informowali strażacy, dziura w kształcie leja jest ogromna: ma około 10 m średnicy oraz do 15 m głębokości. Straż najpierw ogrodziła samo zapadlisko, potem taśmami zabezpieczono znacznie większy teren. Zapadlisko powstało na placu zabaw między ul. Jodłową a Kalinową. Mieszkańcy starych domów przy ul. Jodłowej mówili, że przed laty były w tym miejscy niewielkie szyby, do których mieszkańcy wysypywali popiół. Na miejscu zjawiły się dwa zastępy straży pożarnej oraz specjalistyczna grupa ratowniczo-poszukiwawcza z psami i kamerami termowizyjnymi. Do zapadliska najpierw zapuścił się jeden ze strażaków, potem kolejny z psem. Jak nam powiedział młodszy brygadier Patrycjusz Fudała, rzecznik sosnowieckiej straży pożarnej, na razie nie ma informacji o ewentualnych ofiarach. Akcja wciąż trwa. Cały tekst: http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnowiec...l#ixzz2X4OFMlD4 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Ciekawe - http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html
CYTAT Metalowe figurki kocików i gołymbi, czyli po śląsku kotów i gołębi, mają wkrótce stanąć w wielu punktach Rudy Śląskiej. Figurki mają powstać z podarowanych przez mieszkańców, a potem przetopionych starych kluczy. Ich zbiórkę właśnie ogłosił miejscowy magistrat.
Według pomysłu rudzkich samorządowców figurki zwierząt mają stać się symbolem i wyznacznikiem takich miejsc miasta, przy których dobrze się czasem zatrzymać, czy o których warto pomyśleć. Przedstawiciele władz Rudy Śląskiej przyznają się do inspiracji wrocławskimi krasnalami. Akcentują jednak, że metalowe koty i gołębie nawiążą do miejscowej tradycji. - Wizerunek kotów oraz gołębi jest obecny w twórczości naszych regionalnych artystów i kojarzy się z naszym regionem, tak więc figurki, które powstaną, będą idealną wizytówką Rudy Śląskiej - oceniła naczelniczka wydziału komunikacji społecznej i promocji rudzkiego magistratu Renata Młynarczuk. Metalowe koty i gołębie powstać mają z ofiarowanych przez mieszkańców niepotrzebnych kluczy. Zbiórka ma trwać do końca września. Na razie stare klucze można zostawiać w biurze obsługi mieszkańców miejscowego magistratu. Samorządowcy zamierzają zachęcać też do organizowania punktów zbiórki również w innych miejscach, np. w instytucjach kulturalnych, siedzibach stowarzyszeń, organizacji pozarządowych, w sklepach czy też szkołach. Stare klucze zbierały już w Polsce także inne samorządy, inne jednak było ich przeznaczenie. Na początku maja w Toruniu na tzw. placu podominikańskim stanęła makieta miejscowej starówki dla niewidomych i niedowidzących. Wykonano ją z przetopionych kluczy, wkładek patentowych i kłódek pozyskanych w 2009 r. W ramach akcji "Klucz do mojego miasta" torunianie zebrali wtedy 2446 kg takiego złomu. Podobną zbiórkę kluczy, które również mają zostać przetopione na makietę starówki, ogłoszono w lutym tego roku w Olsztynie. Makieta ma uczcić przypadającą w tym roku 660. rocznicę założenia miasta. Jej odsłonięcie zaplanowano na 26 października. Choć podczas pierwszego weekendu akcji w Olsztynie zebrano tylko sto kluczy, władze Rudy Śląskiej liczą na zaangażowanie swych mieszkańców, jak podczas zorganizowanej tam w ubiegłym roku zbiórki niepotrzebnych okularów. Ruda Śląska włączyła się wówczas w ogólnoświatową akcję Fundacji One Sight. Zbierane przez nią okulary są mierzone, czyszczone i segregowane, po czym wędrują do najbardziej potrzebujących mieszkańców np. Chin, Tajlandii, licznych państw w Afryce i krajów Bliskiego Wschodu. W ubiegłym roku dzięki nagłośnieniu akcji do rudzkiego urzędu miasta trafiały okulary m.in. z Zabrza, Świętochłowic, Opatowa, Lubszy, Krosna, Koszęcina, Bielska–Białej, Żor, Torunia, Konina, Kędzierzyna Koźla czy Warszawy. Do akcji włączyły się też szkoły i przedszkola. Ostatecznie zebrano ponad 1,5 tys. par używanych okularów. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
http://wiadomosci.onet.pl/regionalne/slask...-wiadomosc.html
CYTAT Sytuacja parku wodnego Aquadrom w Rudzie Śląskiej jest fatalna. - Praktycznie natychmiast musimy go dokapitalizować - alarmuje Grażyna Dziedzic, prezydent Rudy Śląskiej.
Jeżeli władze miasta nie podejmą takiej decyzji, spółce grozi upadłość, a to oznacza, że majątek miasta, poręczony na kwotę 230 mln złotych, trafi w ręce syndyka. Żadne decyzje jednak nie zapadły, bo radni Platformy Obywatelskiej, Prawa i Sprawiedliwości oraz Ruchu Autonomii Śląska zbojkotowali posiedzenie rady miasta. W marcu, czyli zaledwie trzy miesiące po tym jak oficjalnie oddano do użytku aquapark, władze miasta przyznały, że liczba odwiedzających jest zbyt niska, by można było spokojnie patrzeć w przyszłość. Już wtedy Aquadrom nie zarabiał tyle, by udało się pokryć bieżące wydatki i spłatę kredytu zaciągniętego na budowę obiektu. Miesięcznie na ich opłacenie potrzeba ok. 1 mln złotych. Aquadrom to największy park wodny w naszym regionie. Mieszkańców odstraszają ceny biletów. - Za jednorazowy pobyt w w parku z dwójką swoich dzieci (żadne nie skończyło 3 lat) trzeba zapłacić około 100 złotych. Kogo na to stać? - ocenia jeden z naszych internautów. Sceptycy wróżyli też rychłą plajtę tarnogórskiemu aquaparkowi. Jak zapewnia Michał Fajer z Agencji Inicjatyw Gospodarczych (spółka z większościowym udziałem gminy Tarnowskie Góry) nie ma takiej zagrożenia. - Po rozliczeniu ubiegłego roku odnotowaliśmy zysk - wyjaśnia Fajer. -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Nie podoba mi się ten "rdzenny Ślązak" z rzeszowskiego Gorzelik. Póki co większość Ślązaków nie podziela jego poglądów ale coś czuję, że to tylko kwestia czasu. Moim zdaniem jemu się marzy oddzielne państwo a nie żadna autonomia a "zakamuflowanej opcji niemieckiej" wcale nie wykluczam - czasy są niby inne ale zawsze jednak takie same.....
CYTAT Ok. 4 tys. osób wzięło udział w VII Marszu Autonomii
dzisiaj, 20:20 PAP Ok. 4 tys. osób wzięło dziś udział w Katowicach w VII Marszu Autonomii oraz III Dniu Górnośląskim zorganizowanych przez Ruch Autonomii Śląska (RAŚ), który jest zwolennikiem odzyskania przedwojennej autonomii Górnego Śląska w nowoczesnej formie. Marsz przeszedł ulicami Katowic pod gmach Sejmu Śląskiego. Jego uczestnicy nieśli żółto-niebieskie flagi górnośląskie, transparenty, m.in. z napisami: "Autonomia 2020", "Śląsk jak Bawaria". Ubrani byli w koszulki z napisami: "Ruch Autonomii Śląska - Poradzymy", "My som my", "Zakamuflowany Niemiec". Skandowali: "autonomia", "Górny Śląsk". Przewodniczący RAŚ Jerzy Gorzelik mówił, że choć przesłanie marszu jest niezmienne od lat i ma przypominać o tym, że Górny Śląsk miał autonomię, której przywrócenia - po dostosowaniu do współczesnych wymogów - domaga się Ruch, to tym razem silniejszy nacisk starają się również kłaść na prawo "do autonomii wszystkich regionów Rzeczypospolitej". - Wierzymy, że nasz marsz ku autonomii Górnego Śląska przerodzi się wkrótce we wspólny marsz ku Polsce regionów i że wasze poparcie, które wyraża się w obecności na ulicach Katowic zaowocuje wspólnym wysiłkiem na rzecz upodmiotowienia naszych społeczności regionalnych - mówił Gorzelik po zakończeniu marszu na placu Sejmu Śląskiego, zwracając się m.in. do przedstawicieli różnych regionów kraju. Według organizatorów w marszu wzięli udział również reprezentanci innych regionów kraju, m.in. z Wielkopolski, Podlasia, Pomorza oraz spoza kraju - m.in. z Katalonii i Moraw. Marsz Autonomii oraz zorganizowany po nim III Dzień Górnośląski próbowała zakłócić kilkunastoosobowa grupa członków z Ligi Obrony Suwerenności, która skandowała w stronę jego uczestników: "Idzie piąta kolumna". "Jedni boją się, że rozluźnienie gorsetu centralizmu pozbawi ich ułudy bezpieczeństwa, dlatego gotowi są bronić starego porządku", "nie potrzebujemy kurateli centrali, by rozstrzygać o wewnętrznych sprawach naszych lokalnych i regionalnych społeczności" - mówił przewodniczący RAŚ. Gorzelik powiedział, że obecnie, celem jest stworzenie "ogólnopolskiego ruchu społecznego na rzecz regionalizacji, na rzecz autonomii regionalnej". - To nie jest zadanie na rok czy dwa lata; szukamy zainteresowanych współpracą. Mamy świadomość, że bez upowszechnienia idei autonomii regionalnej w innych regionach trudno będzie myśleć także o autonomii Górnego Śląska - podkreślił. Lider RAŚ, który pod koniec kwietnia zrezygnował z funkcji członka zarządu woj. śląskiego, a RAŚ opuścił rządzącą regionem koalicję, dzisiaj w Katowicach odniósł się także do kilku kwestii, które niedawno były przedmiotem regionalnej dyskusji. - Na Górnym Śląsku młodzież nie uczy się o dorobku naszego regionu, poznaje za to panteon wielkich Polaków. To właśnie przez ten strach z taką determinacją dąży się do tego, by w murach Muzeum Śląskiego pokazywać jedynie słuszny pogląd na historię Górnego Śląska - powiedział Gorzelik do zgromadzonych na placu Sejmu Śląskiego. Był to siódmy marsz autonomii. Jak wynika z danych organizatora, w tym roku w marszu oraz III Dniu Górnośląskim, który rozpoczął się zaraz po nim, udział wzięło - wg organizatorów - ok. 4 tys. osób (w pierwszym marszu uczestniczyło 300 osób, a w ubiegłorocznym ponad 3 tys.). Podczas marszu oddano hołd (minutą ciszy) zmarłemu w styczniu tego roku znanemu publicyście, dziennikarzowi i felietoniście oraz znawcy Górnego Śląska Michałowi Smolorzowi. Organizatorzy podkreślają, że zgodnie z tradycją, marsz, który odbywa się co roku dla upamiętnienia nadania w 1920 r. części Górnego Śląska autonomii przez Sejm Ustawodawczy, zgodnie z założeniami ma charakter pikniku rodzinnego. Ten post edytował Bathurst sob, 13 lip 2013 - 21:28 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Lubisz memy to łap
![]() ![]() Max 1000 osób było. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Nie podoba mi się ten "rdzenny Ślązak" z rzeszowskiego Gorzelik. Póki co większość Ślązaków nie podziela jego poglądów ale coś czuję, że to tylko kwestia czasu. Eee tam... w czasach powracającej komasacji, centralizacji, konsolidacji i innego centralnego sterowania każda oddolna inicjatywa jest cenna. Czy w tym kraju ktoś oprócz Gorzelika walczy o większą niezależność regionów ?? Moim zdaniem jemu się marzy oddzielne państwo a nie żadna autonomia a "zakamuflowanej opcji niemieckiej" wcale nie wykluczam - czasy są niby inne ale zawsze jednak takie same.... Póki co to marsze polskich "patriotów" kończą się mordobiciem. Śląscy patrioci wydają się przy nich niegroźni. ![]() Ten post edytował bzenek śro, 31 lip 2013 - 21:40 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
Nie kupuję oddolnych i cennych inicjatyw. Jestem zwolennikiem centralizmu i będę dopóki za autonomię, regiony itd będą się brać ludzie o takich wypowiedziach:
Dać Polsce Śląsk to tak, jak dać małpie zegarek. No i po 80 latach widać, że małpa zegarek zepsuła. Źródło: Zegarek z napędem autonomicznym, „Rzeczpospolita”, 24 maja 2008 bardzo zgrabna zagrywka godna Mefistofelesa. W oczywistym chamstwie tej wypowiedzi tkwi niewypowiedziana sugestia że tylko Niemcy są godne posiąść Śląsk Jestem Ślązakiem, nie Polakiem, i nie Polsce przyrzekałem, więc jej nie zdradziłem i nie czuję się zobowiązany do lojalności wobec tego państwa. Źródło: polskieradio.pl, Nie straszcie secesją i separatyzmem, 29 listopada 2010 bez komentarza Swego czasu korona brytyjska była silnym mocarstwem, a jednak trzynaście stanów się oderwało. – Może czas na opolskie parzenie herbaty? Źródło: wprost.pl, 29 listopada 2010 bardzo poważnie traktuje swoją "oddolną inicjatywę" ![]() No to rozpoczął się tradycyjny, narodowy onanizm, tym razem męskim tenisem. Mnie gra Janowicza się podoba - zwróciłem na nią uwagę już podczas Wimbledonu. Mam nadzieję, że przyjemności z oglądania dobrego tenisisty w akcji nie odbiorą mi patriotyczne spazmy komentatorów i tłuszcza z biało-czerwonymi flagami, która dla odmiany zacznie teraz odwiedzać światowe korty, choć nie wie co to smecz, lob czy gem napisał na Facebooku Gorzelik jakoś nie słyszałem z jego ust o onanizującej się tłuszczy z niebiesko-żółtymi flagami - i to są właśnie pewne subtelności, mocno zaakcentowane między wierszami choć niewypowiedziane. Najciekawsze teksty są właśnie między wierszami........ http://piotrusoan.salon24.pl/460929,gorzelik-gardzi-tluszcza - cały artykuł ciekawy, historia się lubi powtarzać swoją drogą Gorzelik jak Kożdoń CYTAT Czy w tym kraju ktoś oprócz Gorzelika walczy o większą niezależność regionów ?? Niestety ale ten wywrotowiec inspiruje innych do walki o niezalezność(!?) regionów: Ruch Autonomii Podlasia; Ruch Autonomii Mazur a pomysłom przyklaskuje Kazimierz Kutz - niezłomny obrońca polskości ![]() Ten post edytował Bathurst czw, 01 sie 2013 - 02:55 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Kutz to w ogóle piękny przykład chorągiewki - w czasach PRL-u właził w D4 władzom, opowiadając przy okazji kręcenia swojej trylogii, jak to Ślązacy od wieków tęsknili za Polską i walczyli o nią. Teraz widać demencja go dopadła i mówi co innego
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Nie kupuję oddolnych i cennych inicjatyw. Jestem zwolennikiem centralizmu i będę dopóki za autonomię, regiony itd będą się brać ludzie o takich wypowiedziach: A ludzie z "centrali" w Warszawie to mądrzejsze rzeczy gadają ? Ziobro ? Niesiołowski ? Palikot ? Yarek ? Pawlak ? Dać Polsce Śląsk to tak, jak dać małpie zegarek. No i po 80 latach widać, że małpa zegarek zepsuła. Źródło: Zegarek z napędem autonomicznym, ?Rzeczpospolita?, 24 maja 2008 bardzo zgrabna zagrywka godna Mefistofelesa. W oczywistym chamstwie tej wypowiedzi tkwi niewypowiedziana sugestia że tylko Niemcy są godne posiąść Śląsk Tu żeś trochę się zapędził w interpretacji. To był 100-letni cytat z wypowiedzi pewnego Angola co to Polaków nie lubił. ![]() Póki co to marsze polskich "patriotów" kończą się mordobiciem. Śląscy patrioci wydają się przy nich niegroźni. ![]() Marszy polskich patriotów są w ciągu roku setki, jeśli nie tysiące. Na 99% z nich nic takiego nie ma miejsca, także daruj sobie. Nie ma co się obrażać. Już dziś o 17 okaże się ile mamy w Polsce tysięcy patriotów w marszu ![]() Ten post edytował bzenek czw, 01 sie 2013 - 11:03 |
|
|
![]()
|
|
Dać Polsce Śląsk to tak, jak dać małpie zegarek. No i po 80 latach widać, że małpa zegarek zepsuła. Źródło: Zegarek z napędem autonomicznym, ?Rzeczpospolita?, 24 maja 2008 bardzo zgrabna zagrywka godna Mefistofelesa. W oczywistym chamstwie tej wypowiedzi tkwi niewypowiedziana sugestia że tylko Niemcy są godne posiąść Śląsk Tu żeś trochę się zapędził w interpretacji. To był 100-letni cytat z wypowiedzi pewnego Angola co to Polaków nie lubił. ![]() Angola była tylko pierwsza część, druga to już Gorzelik. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Gorzelik powtórzył za Davidem Lloydem Georgem a następnie wstawił swój wtręt.
Choć cytując Wiki to Angol powiedział dokładnie tak: przekazać Polakom śląski przemysł to tak, jakby dać małpie zegarek[ Co za różnica Bzenek tak naprawdę? Czy on to sam wymyślił czy zapożyczył to nie wyraża się pochlebnie o polskości. Pewnie chętnie by powiedział, że Polacy na swoje państwo nie zasługują bo wszystko spieprzą, tylko chyba jednak się trochę boi. Nie jesteśmy jakimś narodem wybranym choć wielu by tak chciało i próbuje nam wmówić że tak jest ale innego kraju nie mamy więc ulepszajmy to co mamy bo nikt nam nie da nic za darmo i nie pomoże a liczyć możemy tylko na siebie. A Pan Gorzelik? Zawsze może wyjechać z Polski jak mu tak nie w smak "onanizm narodowy polskiej tłuszczy" droga wolna - ja w każdym razie zostaję ![]() Dzisiaj rocznica Powstania i to też jest poniekąd takie symboliczne, że możemy rozmawiać o tym wszystkim w taki dzień - niezależnie od tego kto się o 17:00 zatrzyma w biegu na chwilkę. Zresztą zobaczysz Bzenek pewnie w Teleexpresie pokażą (jak co roku zresztą) jak Warszawa zastygnie. Czy gdyby autonomiści Gorzelika żyli w tamtych czasach to chwycili by za broń w imię Wolnej Polski z Autonomicznym Śląskiem, Podlasiem i Mazurami? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Nie ma co się obrażać. Już dziś o 17 okaże się ile mamy w Polsce tysięcy patriotów w marszu ![]() Bycie patriotą to nie tylko uczestnictwo w marszu... |
|
|
![]()
|
|
Co za różnica Bzenek tak naprawdę? Czy on to sam wymyślił czy zapożyczył to nie wyraża się pochlebnie o polskości. A to jakiś zakaz wyrażania się jest ? Też mnie Bolanda nie zachwyca. ![]() Podobno 2mln rodaków nic nie wyrażało tylko pojechało w siną dal. ![]() . Czy gdyby autonomiści Gorzelika żyli w tamtych czasach to chwycili by za broń w imię Wolnej Polski z Autonomicznym Śląskiem, Podlasiem i Mazurami? A bzenek i Bathurst 100 lat temu ruszyliby na pomoc powstańcom śląskim ? ![]() Z pewnością, Gorzelik po swoich wybrykach z marszałkowaniem jest mało wiarygodny. Ale jakoś nic groźnego w nim nie widzę. Po prostu stara się robić politykę w tabloidach. Taki trend przyszedł z Warszawy. Bycie patriotą to nie tylko uczestnictwo w marszu... Przyznam, że nie znam się na patriotyzmie. Ten post edytował bzenek czw, 01 sie 2013 - 21:55 |
|
|
![]()
|
|
[/quote]A to jakiś zakaz wyrażania się jest ? Też mnie Bolanda nie zachwyca.
![]() nie wiem Bzenku czy jest zakaz ale wiem że pewnych rzeczy po prostu nie wypada powiedzieć i kulturalni ludzie nie pytają dlaczego ![]() CYTAT CYTAT Czy gdyby autonomiści Gorzelika żyli w tamtych czasach to chwycili by za broń w imię Wolnej Polski z Autonomicznym Śląskiem, Podlasiem i Mazurami? A bzenek i Bathurst 100 lat temu ruszyliby na pomoc powstańcom śląskim ? ![]() Tutaj chodzi o etos. Czy autonomiści będą bronić śląskości? Pewnie tak. Czy broniliby polskości - słuchając ich przywódcy mam wątpliwości. A co z nami? Nie wiem Bzenku, nie wiem - wystawianie sztandarów i potrząsanie szabelką w czasie pokoju wydaje mi się mało wiarygodne. CYTAT Z pewnością, Gorzelik po swoich wybrykach z marszałkowaniem jest mało wiarygodny. Ale jakoś nic groźnego w nim nie widzę. Po prostu stara się robić politykę w tabloidach. Taki trend przyszedł z Warszawy. jest jak kropla która drąży skałę - na tym polega niebezpieczeństwo moim zdaniem. Gra na niebezpiecznym instrumencie - podważając struktury państwa. To demagog a demagodzy są z definicji groźni. Mówi - odrzućmy Polskę a zobaczycie wszystkie nasze problemy się rozwiążą bo przecież jesteśmy wspaniali ![]() ![]() Ten post edytował Bathurst czw, 01 sie 2013 - 22:50 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
nie wiem Bzenku czy jest zakaz ale wiem że pewnych rzeczy po prostu nie wypada powiedzieć i kulturalni ludzie nie pytają dlaczego ![]() Oj nie, nie, nie ! ![]() To nie jest kultura tylko obłuda, hipokryzja, konformizm. Pytać i odpowiadać trzeba zawsze. W państwie, w pracy, w rodzinie. W kulturalnym milczeniu rodzą się tragedie. Gra na niebezpiecznym instrumencie - podważając struktury państwa. To demagog a demagodzy są z definicji groźni. Mówi - odrzućmy Polskę a zobaczycie wszystkie nasze problemy się rozwiążą bo przecież jesteśmy wspaniali ![]() ![]() Państwowe struktury Bolandy leżą i kwiczą od dawna. Nawet nie trzeba było ich podważać. ![]() Jedność Polski ? A cóż jest jednakowego w 37mln różnych Polaków ? Ja tam np. wódki nie lubię. Zagrażam jedności ? ![]() Uważam, że przyszłość mają federacje niezależnych regionów. Dlatego obecny "kryzysowy" powrót do centralizmu jest zagrożeniem dla rozwoju całego kraju. Oczywiście stopień niezależności regionów jest do dyskusji. ![]() Ten post edytował bzenek pią, 02 sie 2013 - 09:10 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Oj nie, nie, nie ! ![]() To nie jest kultura tylko obłuda, hipokryzja, konformizm. Pytać i odpowiadać trzeba zawsze. W państwie, w pracy, w rodzinie. W kulturalnym milczeniu rodzą się tragedie. Chyba nie zrozumiałeś o co mi chodzi ![]() Stosując relatywizm próbujesz zrównać to plucie z konstruktywną krytyką. Co to ma wspólnego? Według Ciebie jak mniemam jest znak równości pomiędzy bezmyślnym gnojkiem szydzącym z naszych tradycji, religii i rodaków a np. ( tylko bez kontry do Dmowskiego - please :-) ) jadącego po przywarach i wadach Polaków Piłsudskiego. Słusznie napisałeś że w kulturalnym milczeniu rodzą się tragedie ![]() CYTAT Jedność Polski ? A cóż jest jednakowego w 37mln różnych Polaków ? zapytaj np. Powstańców Warszawskich CYTAT Państwowe struktury Bolandy leżą i kwiczą od dawna. Nawet nie trzeba było ich podważać. wacko.gif eee, demonizujesz trochę. Paradksalnie tak sobie teraz myślę zwolennicy i przeciwnicy centralizmu tęsknią za tym samym - silną, wydajną strukturą państwową. Tylko autonomiści mają tą tęsknotę w podświadomości ![]() CYTAT Uważam, że przyszłość mają federacje niezależnych regionów. I dlatego Bismarck jednoczył Niemcy ![]() CYTAT Dlatego obecny "kryzysowy" powrót do centralizmu jest zagrożeniem dla rozwoju całego kraju. przy decentralizacji którą na potrzeby naszej dyskusji nazwę "łokietkowizacją" ![]() ![]() CYTAT Oczywiście stopień niezależności regionów jest do dyskusji. smile.gif No ale o czym tu dyskutować :-) ? Jedyna sensowna dyskusja powinna dotyczyć podziału środków pieniężnych na linii Warszawa - regiony. Lepiej mieć taką jedną niż dziesiątki na liniach Kraków-Małopolska, Gdańsk-Pomorze, Rzeszów- Podkarpacie itd. Ten post edytował Bathurst pią, 02 sie 2013 - 10:08 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Z perspektywy UE regiony są nie ważne, ważnę są http://pl.wikipedia.org/wiki/NUTS 3
Osobiście jestem za większa niezależnością samorządów w sensie, ze samorządy dostają na to kasę, a nie rząd zleca, a kasy nie ma - jak to PO lubi robić i potem sukcesy samorządów przekuwać w sukcesy partii. Gorzelik to jest były UPRowiec, co postanowił się odnaleźć na śląsku poprzez popularne na tym regionie hasła, o wyzysku Warszawy, co jest brednią. Jednak nie do końca, bo np na stadion narodowy płacimy my wszyscy (a korzystają gównie warszawiacy), a za stadiony pozostałe wybudowane na euro placą władze miast.. czyli w zasadzie kryzys finansowy tych miast co mają stadiony jest bliski. Wybudować to pestka utrzymać to problem. Temat rzeka w którym zgody nie będzie, tak jak obecnie po blisko 15 latach nie ma co do województw. Ten post edytował xMarcinx pią, 02 sie 2013 - 21:03 |
|
|
![]()
|
|
zapytaj np. Powstańców Warszawskich Nie ma co mieszać powstańców we współczesne dyskusje. Nie jestem z nich dumny. Jest mi ich po prostu żal. Żal bo zostali zamordowani przez paru kolesi z polskiej generalicji i polskiego rządu na emigracji. Kolesie chcieli zdobyć kilka orderów i pokazać fuck'a Stalinowi. No i pokazali ![]() Paradksalnie tak sobie teraz myślę zwolennicy i przeciwnicy centralizmu tęsknią za tym samym - silną, wydajną strukturą państwową. Tylko autonomiści mają tą tęsknotę w podświadomości ![]() Niestety masz 100% racji. Bo my wszyscy zwolennicy i przeciwnicy nie znamy innego państwa niż centralnie sterowane. Przez 100 lat, od 1918, budujemy se dyktatury i guzik z tego jest. Było trochę wolności i niezależności po 1989 aleśmy cały ten entuzjazm przepieprzyli. ![]() ) Naprawdę wierzysz w silną federalną Polskę? Myślę, że warto spróbować bo państwo centralne nam nie wychodzi. Ten post edytował bzenek wto, 13 sie 2013 - 12:27 |
|
|
![]()
|
|
CYTAT CBA zatrzymało wójta gminy Bobrowniki sxc.hu Centralne Biuro Antykorupcyjne zatrzymało wójta gminy Bobrowniki (Śląskie) - potwierdziła we wtorek nadzorująca śledztwo katowicka prokuratura. Według nieoficjalnych informacji sprawa dotyczy działek budowlanych w gminie. "Potwierdzam fakt zatrzymania wójta i jeszcze jednej osoby. Analizujemy materiały, które otrzymaliśmy z CBA. Do czasu ewentualnego przedstawienia zarzutów nie będziemy przekazywać więcej informacji na temat tej sprawy" - powiedziała PAP rzeczniczka Prokuratury Okręgowej w Katowicach Marta Zawada-Dybek. Nie chciała ujawnić, czego dotyczy postępowanie prowadzone przez CBA. Szersze informacje prokuratura ma przekazać w środę. Według "Dziennika Zachodniego" chodzi o nieprawidłowości przy przetargu dotyczącym działek budowlanych. Urząd, mimo prowadzonych w nim działań CBA, pracuje normalnie. Zadania wójta przejęła sekretarz gminy. http://www.portalsamorzadowy.pl/polityka-i...niki,54123.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
CYTAT Burmistrz Sławkowa prowadził po alkoholu? Wjechał w płot i uciekł Data dodania: 2013-11-07 19:58:22 Ostatnia aktualizacja: 2013-11-07 19:59:14 Dziennik Zachodni Policjanci ze Sławkowa otrzymali zgłoszenie od jednej z mieszkanek, że mężczyzna prawdopodobnie po alkoholu wjechał w jej ogrodzenie. 37- letnia kobieta rozpoznała go. To był burmistrz Sławkowa. W godzinach popołudniowych policjanci przyjęli zgłoszenie jednej z mieszkanek Sławkowa, w której ogrodzenie od domu wjechał mężczyzna, właścicielka posesji podejrzewając, że sprawca kolizji jest pod wpływem alkoholu i może uciec z miejsca wypadku, wezwała policję. Jak się okazało sprawcą zdarzenia był burmistrz Sławkowa. Jak udało nam się ustalić nieoficjalnie, policjanci mieli problem ze skontaktowaniem się z burmistrzem ponieważ ten... zabarykadował się w domu. Dopiero po jakimś czasie burmistrz wpuścił policjantów do domu. - Potwierdzam, że wykonywaliśmy dzisiaj czynności z udziałem pana burmistrza - mówi Paweł Łotocki, rzecznik Komendy Powiatowej Policji w Będzinie. - Burmistrz został także przebadany alkomatem. Badanie wykazało, że burmistrz znajduje się pod wpływem alkoholu, należy jednak pamiętać, że zostało ono wykonane w znacznym odstępie czasu od zgłoszenia zdarzenia - dodaje rzecznik. Planujemy kontynuację tematu http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/103...ciekl,id,t.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Nie byłoby taniej Krakusom założyć filtry na kominy? Generalnie uważam, że to jakaś futurologia - może by tak najpierw wyeliminować spalanie śmieci
CYTAT W Krakowie będzie można palić drewnem Sejmik województwa małopolskiego przyjął w poniedziałek uchwałę zakazującą używania paliw stałych, w tym węgla, do ogrzewania mieszkań i domów w Krakowie. W ostatniej chwili radni dopuścili spalanie drewna w domowych kominkach. W Sejmiku Województwa Małopolskiego cały dzień trwały burzliwe obrady na temat uchwały zakazującej palenia węglem i drewnem w piecach i kominkach. Zgodnie z uchwałą do ogrzewania budynków i przygotowania ciepłej wody użytkowej dopuszczone zostały: gaz ziemny i pozostałe węglowodory gazowe przeznaczone do celów opałowych oraz olej opałowy i olej napędowy przeznaczony do celów opałowych. Te rodzaje paliw charakteryzują się niską emisją zanieczyszczeń do powietrza, zwłaszcza pyłu zawieszonego PM10 i PM2,5 oraz benzo(a)pirenu. Po negocjacjach z radnymi i stroną społeczną zarząd województwa zdecydował w trakcie obrad sejmiku o wprowadzeniu do uchwały autopoprawki, zgodnie z którą zezwolono na spalanie drewna w domowych kominkach. - To jest uchwała podejmowana dla Krakowa, dla krakowian i turystów odwiedzających miasto (...). Z powodu zanieczyszczenia powietrza umiera w mieście kilkaset osób rocznie - musimy mieć tego świadomość - mówił wicemarszałek województwa małopolskiego Wojciech Kozak. Jak podkreślił, nie ma wątpliwości, że to domowe piece i małe kotłownie mają największy wpływ na ilość zanieczyszczeń w krakowskim powietrzu - pochodzi z nich np. ponad 80 proc. pyłu PM10. W jego ocenie dopuszczenie do użytkowania kominków na drewno nie będzie mieć większego wpływu na jakość powietrza, bo są one traktowane raczej jako "gadżet, element zdobiący salon czy pokój" i wykorzystywane sporadycznie. Na około 12 tys. akich urządzeń w mieście - przekonywał Kozak - mniej lub bardziej regularnie używa się około 500. Prezydent Krakowa Jacek Majchrowski przekonywał, że to, co miasto mogło samodzielnie zrobić w kwestii ochrony środowiska, zostało już osiągnięte. Zaapelował o poważne i merytoryczne traktowanie problemu, bez konotacji politycznych. "Musimy to zrobić, żeby nam dzieci nie zarzuciły, że nie kiwnęliśmy palcem w tej sprawie" - przekonywał. Za przyjęciem uchwały zagłosowało 22 radnych, przeciw - 11, a pięciu wstrzymało się od głosu. Za uchwałą głosowali przede wszystkim radni rządzącej koalicji PO-PSL. Sprzeciwiła się część radnych opozycji, którzy argumentowali, że uchwała jest niedopracowana i będzie bublem, bowiem dopuszczenie kominków stworzy pole do nadużyć i utrudni kontrole. Krytykowali też program osłonowy zatwierdzony przez Radę Miasta Krakowa. Michał Olszewski z organizacji ekologicznej Client Earth Polska ocenił, że przyjęta uchwała nie jest idealna, ale "w ostateczności lepszy jest kompromis zaproponowany przez zarząd w autopoprawce, niż odwleczenie decyzji w bliżej nieokreśloną przyszłość". Podobną opinię wyraził Andrzej Guła z Krakowskiego Alarmu Smogowego. Przypomniał, że w konsultacjach społecznych ponad 90 proc. uczestników opowiedziało się za całkowitym zakazem stosowania paliw stałych w mieście. Zdaniem przedstawicielki organizacji sprzeciwiających się zakazowi Krystyny Nosel, przyjęty zakaz nie przyniesie korzyści dla krakowskiego powietrza, a jedynie uderzy w najuboższych, których nie stać na korzystanie z gazu ziemnego czy miejskiej sieci ciepłowniczej; skrzywdzi też tych mieszkańców miasta, którzy już zainwestowali w nowoczesne kotły na paliwa stałe. Nowe przepisy wejdą w życie po 14 dniach od ogłoszenia w Dzienniku Urzędowym Województwa Małopolskiego - dla nowych budynków, na które będą wydawane pozwolenia na budowę. Dla budynków już istniejących okres przejściowy na dostosowanie do nowych wymagań wyniesie pięć lat. Przepisy zaczną obowiązywać od 1 września 2018 r. W tym miesiącu Rada Miasta Kraków przyjęła program osłonowy dla osób najuboższych. Dopłaty mają pokryć różnicę w wydatkach między kosztami ogrzewania mieszkań węglem a innymi, bardziej proekologicznymi paliwami. Program będzie realizowany w latach 2014-2022. Szacuje się, że w przyszłym roku na realizację programu osłonowego przeznaczonych zostanie 135,3 tys. zł, a dopłaty otrzyma blisko 250 gospodarstw domowych. Koszt trwającego dziewięć lat programu dopłat ma wynieść ok. 6,4 mln zł. Zakaz stosowania paliw stałych na terenie Krakowa jest jednym z najważniejszych rozwiązań "Programu ochrony powietrza dla województwa małopolskiego", przyjętego pod koniec września przez sejmik województwa. Dokument wyznacza działania związane z poprawą jakości powietrza w regionie na najbliższe 10 lat. Program obejmuje 11 stref ochrony powietrza, w których stwierdzono przekroczenia poziomów dopuszczalnych i docelowych substancji w powietrzu. Wyznacza długo- i krótkoterminowe działania naprawcze, których realizacja ma pozwolić w ciągu 10 lat na osiągnięcie dopuszczalnych poziomów zanieczyszczeń, przede wszystkim pyłów zawieszonych PM10 i PM2,5 oraz dwutlenku siarki. Jak podkreślają władze województwa, 10-letni okres jest niezbędny ze względu na duży zakres działań i wysokie koszty, które powinny być rozłożone w czasie. Według ich szacunków tylko redukcja emisji z sektora komunalnego będzie kosztować 2,24 mld zł. http://finanse.wp.pl/kat,1033699,title,W-K...,wiadomosc.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
dzisiaj za miedzą........
http://imageshack.us/photo/my-images/809/oz6g.jpg/ Ten post edytował Bathurst nie, 08 gru 2013 - 13:27 -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Jarmark na Nikiszu
![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 416 Dołączył: śro, 08 kwi 09 Skąd: Mickiewicza Nr użytkownika: 3,277 Płeć: Mężczyzna GG: 9877186 ![]() |
Nie chciałbym, by to zabrzmiało jak porównywanie sąsiadów do germańców, bo jestem od tego daleki, ale mają inne tradycje, a my takich nie mamy, a szkoda.
Ten post edytował sandwich nie, 08 gru 2013 - 14:18 |
|
|
![]()
|
|
Szkoda...
Jeszcze co do sąsiadów (częściowo) zza Brynicy - w Czeladzi dziś referendum w sprawie odwołania burmistrz. Jakie tam mieli jazdy na forum, mówię Wam - lepiej niż na szczeblu ogólnopolskim ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Nie chciałbym, by to zabrzmiało jak porównywanie sąsiadów do germańców, bo jestem od tego daleki, ale mają inne tradycje, a my takich nie mamy, a szkoda. Podobne miałem refleksje spacerując dzisiaj po Nikiszu. Tkwimy między dwoma wielkimi i silnymi regionami kulturowymi: Śląskiem który jest dla nas be i Małopolską od której mentalnie na siłę próbujemy się odciąć (z czym jak Krakus z pochodzenia nigdy się nie pogodzę). Z drugiej strony to dopiero początek drogi..... A Czeladź ![]() ![]() -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Nie chciałbym, by to zabrzmiało jak porównywanie sąsiadów do germańców, bo jestem od tego daleki, ale mają inne tradycje, a my takich nie mamy, a szkoda. Tak w ogóle, to odwiedziłem parę Weinchtsmarktów w Dortmundie i innych pomniejszych miejscowościach w 2004 roku. Atmosfera była wspaniała no Gluhwein. |
|
|
![]()
|
|
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...szukiwania.html
CYTAT Dziś rano w Będzinie zawalił się dach i ściana budynku w Będzinie-Grodźcu. Strażacy z psami przeszukali gruzowisko, na szczęście nikogo tam nie znaleziono.
Policja, urząd miasta i straż pożarna od rana informowały, że zawalił się jeden z budynków cementowni Grodziec, pierwszej w Królestwie Polskim i piątej na świecie, uruchomionej w 1857 roku. Zamknięto ją w 1979 roku, jest w fatalnym stanie technicznym. Mieszkańcy Grodźca od dawna prosili o zabezpieczenie terenu. - Młodzi ludzie skaczą po murach, gonią się, palą ogniska - ostrzegali. Kompleks zabudowań dawnej cementowni nie jest ogrodzony. Jedynym zabezpieczeniem były tabliczki z ostrzeżeniem, że cementownia grozi zawaleniem. Mieszkańcom wtórowali policjanci - patrolując ruinę, legitymowali przebywającą tam młodzież. Spotykali także złomiarzy i fotografów. - Oni nie zdają sobie sprawy z niebezpieczeństwa - mówili policjanci. Ale włodarze Będzina nie mogli dogadać się ze śląskim konserwatorem zabytków. Pierwsi uważali, że konserwator nie pozwala im ruszyć obiektu. Drugi zaś, że Będzin nie ma żadnych konkretnych pomysłów, co zrobić z obiektem. Sugerował zamontować kamery. Cały tekst: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...l#ixzz2w993KWzd -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
Od rana pisali wszędzie, że to cementownia Grodziec, w rzeczywistości zawaliła się maszynownia szybu Zygmunt kopalni Grodziec I (czyli kopalni Maria).
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Szanowni Państwo,
na terenie Elektrowni Łagisza w Będzinie powstanie kolejny nowoczesny blok energetyczny. Będzie to jedna z największych inwestycji Grupy TAURON w województwie śląskim i jeden z największych tego typu projektów realizowanych obecnie w Polsce. Budowa bloku poprawi bezpieczeństwo energetyczne aglomeracji śląsko-dąbrowskiej. Już dziś Elektrownia Łagisza jest jednym z podstawowych źródeł zasilania w ciepło dla Będzina i Dąbrowy Górniczej, a w przyszłości, po roku 2017, Sosnowca. Zapraszamy na konferencję prasową poświęconą współpracy TAURON Polska Energia oraz Polskich Inwestycji Rozwojowych przy budowie bloku gazowo-parowego o mocy 413 MW w Elektrowni Łagisza, z udziałem: Włodzimierza Karpińskiego, Ministra Skarbu Państwa, Mariusza Grendowicza, Prezesa Zarządu Polskich Inwestycji Rozwojowych, Dariusza Lubery, Prezesa Zarządu TAURON Polska Energia. Konferencja odbędzie się 20 marca (w czwartek) o godz. 9:00 na terenie Elektrowni Łagisza w Będzinie, wjazd od ul. Energetyków 14. Ze względu na fakt, że konferencja odbędzie się na terenie przemysłowym, uprzejmie prosimy o potwierdzenie przybycia na adres mailowy: malgorzata.kolodziej@tauron-pe.pl, tel. 032 774 25 16 Łączę pozdrowienia Magdalena Rusinek Szef Biura Prasowego Departament Komunikacji Rynkowej i PR TAURON Polska Energia Spółka Akcyjna ul. ks. Piotra Ściegiennego 3, 40-114 Katowice tel. +48 32 774 27 21 magdalena.rusinek@tauron-pe.pl NIP: 9542583988, REGON: 240524697 Kapitał zakładowy (wpłacony): 8.762.746.970,00 zł Rejestracja: Sąd Rejonowy Katowice - Wschód w Katowicach Wydział VIII Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego pod numerem KRS: 0000271562 -------------------- pozdrawiam,
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 1,189 Dołączył: nie, 26 cze 05 Skąd: z bagien Nr użytkownika: 148 Płeć: Kobieta ![]() |
widoki Tatr z Dąbrowy już na forum mieliśmy, to może takie krakowskie (i nie tylko
![]() http://turystyka.wp.pl/gid,16494780,title,...ta,galeria.html ![]() |
|
|
![]()
|
|
widoki Tatr z Dąbrowy już na forum mieliśmy, to może takie krakowskie (i nie tylko ![]() http://turystyka.wp.pl/gid,16494780,title,...ta,galeria.html ![]() He, he - troszkę przesadzili. No i to logo olimpijskie ![]() ![]() A tak na poważnie - przeraża mnie koszt tej imprezy nie wspominając o dewastacji TPN-u która będzie nieodwracalna. Czyste szaleństwo na miarę Kaliguli -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
Bez obaw, i tak nie mają szans.
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
|
|
![]()
|
|
CYTAT Prezydent Zawiercia zatrzymany pod zarzutami korupcji Data dodania: 2014-07-18 10:19:06 Ostatnia aktualizacja: 2014-07-18 10:19:23 Prezydent Zawiercia Ryszard M. został w czwartek zatrzymany pod zarzutami korupcyjnymi – poinformował w piątek asp. Adam Jachimczak z zespołu prasowego śląskiej policji. Informacje te potwierdził rzecznik Prokuratury Okręgowej w Częstochowie Tomasz Ozimek. Według Jachimczaka prezydentowi postawiono trzy zarzuty dotyczące przyjmowania korzyści majątkowych. Chodziło o kwoty od kilku do kilkuset tysięcy złotych. Zatrzymano też 37-letniego mieszkańca Zawiercia, który powoływał się na wpływy w urzędzie miasta. Jemu postawiono zarzut płatnej protekcji, mężczyzna po przesłuchaniu został zwolniony. Decyzje co do dalszych losów prezydenta Zawiercia mają zapaść w piątek. Urząd Miejski w Zawierciu nie komentuje sprawy. Pracownicy wydziału komunikacji społecznej magistratu przekazali PAP, że jedyną kompetentną osobą jest rzecznik urzędu, który w piątek przebywał na urlopie.PAP Czytaj więcej: http://www.dziennikzachodni.pl/artykul/351...upcji,id,t.html -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
O_o, a kiedy prezydent naszego miasta?
|
|
|
![]()
|
|
Ponownie Zawiercie:
http://wiadomosci.onet.pl/slask/zamieszki-...i-policje/pzfm3 CYTAT W poniedziałek wieczorem doszło do zamieszek pod komisariatem w Zawierciu. Kilkadziesiąt osób zebrało się przed komendą policji po śmierci 21-letniego mężczyzny. Zdaniem protestujących, policjanci pobili wracającego z imprezy chłopaka.
- Z tego co wiem, ta wersja nie ma potwierdzenia, ale wszystko powinna wyjaśnić sekcja zwłok - powiedział Andrzej Świeboda z policji w Zawierciu. Sekcja odbyć ma się dzisiaj. 21-latek zmarł w niedzielę. Najpierw z licznymi otarciami pojawił się w szpitalu, a następnie trafił do mieszkania znajomej, gdzie stracił przytomność. Sprawą zajęła się prokuratura. |
|
|
![]()
|
|
I znowu historia z cyklu "dobry chłopak był i mało pił"...
Tu trochę więcej: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...omendy__Za.html -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 802 Dołączył: pon, 26 lis 07 Skąd: Strzemieszyce Nr użytkownika: 902 Płeć: Mężczyzna Tlen: prosty3 ![]() |
zajrzalem z ciekawosci, bo czytalem juz o tej sprawie i pierwszy, imo najlepszy komentarz
CYTAT Może i policja ma coś na sumieniu. Ale, kurna, ja jakoś tak chodziłem po ulicach, czasami nawet niezbyt trzeźwy, że nigdy nie miałem nic wspólnego z policją. Może jednak jest to kwestia, wychowania i zachowania się na ulicy. Na działalność policji najczęściej skarżą się ci, którzy sami nie są aniołkami. Moze i nie mialem doczynienia z powazniejszymi sprawami zwiazanymi z policja, juz kiedys byl taki temat, pisalem w nim to samo. Ale odnoszac sie do cytowanej wypowiedzi zgadzam sie z nia w 100%. -------------------- 07/08 :))
|
|
|
![]()
|
|
I znowu historia z cyklu "dobry chłopak był i mało pił"... Tu trochę więcej: http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35063...omendy__Za.html Miał 0,4 promila we krwi według sekcji zwłok, więc jak widzisz dużo nie wypił. Przyczyną śmierci był obrzęk mózgu. |
|
|
![]()
|
|
Dużo nie wypił (albo już wytrzeźwiał), ale dopalacze też tam były...
-------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,113 Dołączył: czw, 19 lis 09 Nr użytkownika: 3,566 Płeć: Mężczyzna ![]() |
"Prokurator odniósł się również do podnoszonej przez lokalne media informacji nt. obrzęku mózgu. Powiedział, że w protokole sekcji zwłok pojawiło się też stwierdzenie o obrzęku mózgu, wśród przyczyn zgonu, ale - jak dodał - jest on "konsekwencją uduszenia". - To nie jest zdarzenie, które skutkowało zgonem pierwotnie - powiedział Ozimek."
http://wiadomosci.onet.pl/slask/przyczyna-...zoladkowa/nqfn6 |
|
|
![]()
|
|
![]() CYTAT Za 4 mln zł odkryją źródła Warty i powstanie platforma widokowa
bed|28.07.2014 , aktualizacja: 28.07.2014 15:01 Zawiercie szykuje się do dużej inwestycji. Za ponad 4 mln zł chce wybudować duży kompleks rekreacyjny. Powstaną dwa stawy połączone systemem kanałów. Mieszkańcy okolicy przy ulicach Filaretów, Browar oraz Nad Wartą powinni przygotować się na duże zmiany, bo to tam właśnie, w ramach nowej inwestycji, odkryte zostaną źródła Warty, a nad nimi górować będzie platforma widokowa. Powstaną też dwa stawy i system kanałów, wokół których będzie można posiedzieć na ławkach czy pospacerować. To nie koniec. Oprócz tego w mieście wybudowany zostanie nowy plac Jarmarku Kromołowskiego, na którym będą odbywać się imprezy kulturalne w najstarszej dzielnicy Zawiercia. W pobliżu zostaną wybudowane też nowe parkingi. Kompleks będzie można postawić dzięki pieniądzom z Unii Europejskiej. Całkowita wartość to 4,135 mln zł, z czego ponad 1 mln zł daje miasto. -------------------- |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 13:55 |