IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Proszę o opinie/ankieta Second-Hand
bobi
post śro, 12 maj 2010 - 14:13
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 3,870

Witam forumowiczów, noszę się z zamiarem otwarcia sklepu second-hand z odzieżą 1 gatunku, nie zniszczoną, oryginalną, również nową z metkami, przedział cenowy 8- 60 zł. Byłaby to sprzedaż z wieszaka, rzeczy wycenione na sztuki, nie na wagę. Mam zamiar zainwestować w wygląd lokalu aby nie przypominał w niczym zwykłych szmateksów a oryginalny sklep z ładnymi ciuszkami. I tu pytanie do Was, czy taki sklep przydałby się w Dąbrowie G., ewentualnie na którym z osiedli według Was miałby rację przetrwania. (Reden, Manhattan, Gołonóg, Centrum, Mydlice?). Co myślicie o nazwie Second-Hand Vintage??
Zrobiłam mały rekonesans i na każdym osiedlu jest przynajmniej jeden Ciuszek, lecz albo straszą wyglądem, albo zapachem.

Proszę o opinie rolleyes.gif
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 11)
vacu
post śro, 12 maj 2010 - 18:00
Post #2

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(bobi @ śro, 12 maj 2010 - 14:13) *
Witam forumowiczów, noszę się z zamiarem otwarcia sklepu second-hand z odzieżą 1 gatunku, nie zniszczoną, oryginalną, również nową z metkami, przedział cenowy 8- 60 zł. Byłaby to sprzedaż z wieszaka, rzeczy wycenione na sztuki, nie na wagę. Mam zamiar zainwestować w wygląd lokalu aby nie przypominał w niczym zwykłych szmateksów a oryginalny sklep z ładnymi ciuszkami. I tu pytanie do Was, czy taki sklep przydałby się w Dąbrowie G., ewentualnie na którym z osiedli według Was miałby rację przetrwania. (Reden, Manhattan, Gołonóg, Centrum, Mydlice?). Co myślicie o nazwie Second-Hand Vintage??

Ja powiem tak - gdzieś słyszałem, że powstają u nas s-h sprzedające niby-markową odzież z drugiej ręki, sortowaną i na wieszakach, tyle, że są to ciuchy dostępne w UK w Tesco czy innych marketach i tam nowe są może 10% droższe niż u nas w s-h. Jeżeli planujesz taki manewr to imho daruj sobie. Poza tym są dwie drogi - "grzebalnia", tyle, że tego chyba jest sporo, no i takie - nazwijmy je "ekskluzywne" wink.gif - s-h sprzedające naprawdę markową odzież w rozsądnych cenach. I ten ostatni typ pewnie swoją klientelę by znalazł.

+Quote Post
bobi
post śro, 12 maj 2010 - 19:57
Post #3

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ śro, 12 maj 2010 - 18:00) *
CYTAT(bobi @ śro, 12 maj 2010 - 14:13) *

Ja powiem tak - gdzieś słyszałem, że powstają u nas s-h sprzedające niby-markową odzież z drugiej ręki, sortowaną i na wieszakach, tyle, że są to ciuchy dostępne w UK w Tesco czy innych marketach i tam nowe są może 10% droższe niż u nas w s-h. Jeżeli planujesz taki manewr to imho daruj sobie. Poza tym są dwie drogi - "grzebalnia", tyle, że tego chyba jest sporo, no i takie - nazwijmy je "ekskluzywne" wink.gif - s-h sprzedające naprawdę markową odzież w rozsądnych cenach. I ten ostatni typ pewnie swoją klientelę by znalazł.

Witam i dziękuję za odpowiedz. Jak pisałam ma to być sprzedaż z wieszaka czyli żadna grzebalnia:). Co do treści postu to co dla ciebie znaczy marka? Co znaczy niby-markowa odzież używana? Przecież Zara czy Bay to też marki tylko z różnych półek. Z tego co się orientuję hurtownicy odzieży używanej sprzedają właśnie towar m.in. takich marek jak New Look, Vero Moda, Atmosphere, Zara, Dorothy Perkins, itd., z tym że np. Atmosphere to marka produkowana dla sieci sklepów Primark i Penney, czyli najtańszych sieciówek, coś na kształt naszych F&F z Tesco. A Zara czy Dorothy Perkins to już troszkę wyższa półka:). Są również hurtownie z odzieżą outlet i tam można znaleźć towar z końcówek kolekcji np Adidas, Tom Taylor, Vero Moda, Stradivarius, Stefanel itd.To towar już z górnej półki. Ja w swoim sklepie jak już wspomniałam będę miała markową odzież czyli marek w/w, ale nie potargane, z plamami czy pobrudzone ale praktycznie jak nowe,a także odzież outletową czyli z metkami. Pozdrawiam

+Quote Post
vacu
post śro, 12 maj 2010 - 21:01
Post #4

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(bobi @ śro, 12 maj 2010 - 19:57) *
Co znaczy niby-markowa odzież używana?

W sumie może być jakakolwiek, nie chciałbym po prostu się kiedyś zorientować, że za używaną jednak rzecz, nawet bez plam, dałem prawie tyle co za nowe w Tesco dają Angole smile2.gif
Co innego ciuchy nowe - outletowe, używane jednak powinny mieć drastycznie niższe ceny, w końcu ludzie to gdzieś na zachodzie za darmo oddają...

+Quote Post
Reaper
post śro, 12 maj 2010 - 23:24
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 3,132
GG: 3986289 status gadu-gadu

bobi, a może lepiej otworzyć sklep podobny do zawierciańskiego Defektu? Bardzo chętnie kupiłbym za pół ceny (czy nawet taniej) ciuchy jakiejś sieciówki (dla defektu akurat Reporter), którym brakuje metki lub co najwyżej guzika...
Co do s-h - jeżeli będziesz miał duuże rozmiary, to będę Cię polecał wśród znajomych wink.gif

+Quote Post
bobi
post czw, 13 maj 2010 - 14:55
Post #6

UZYTKOWNIK

CYTAT(Reaper @ śro, 12 maj 2010 - 23:24) *
bobi, a może lepiej otworzyć sklep podobny do zawierciańskiego Defektu? Bardzo chętnie kupiłbym za pół ceny (czy nawet taniej) ciuchy jakiejś sieciówki (dla defektu akurat Reporter), którym brakuje metki lub co najwyżej guzika...
Co do s-h - jeżeli będziesz miał duuże rozmiary, to będę Cię polecał wśród znajomych wink.gif

Hey, niby dobry pomysł, z tym że niedaleko jest Fashion House, gdzie tego typu ciuchów markowych z defektami masz multum, więc skupię się bardziej połączeniu outletu z s-h:)) z przewagą ciuchów jednak używancyh. (dla każdego coś dobrego, i nowe i używane ciuchy - myślę że więcej klientów, ale mogę się mylić:))

Proszę o opinie gdzie taki sklep byłby najchętniej widziany , tzn które osiedle.

Pozdrawiam:)

+Quote Post
bobi
post czw, 13 maj 2010 - 17:10
Post #7

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ śro, 12 maj 2010 - 21:01) *
CYTAT(bobi @ śro, 12 maj 2010 - 19:57) *
Co znaczy niby-markowa odzież używana?

W sumie może być jakakolwiek, nie chciałbym po prostu się kiedyś zorientować, że za używaną jednak rzecz, nawet bez plam, dałem prawie tyle co za nowe w Tesco dają Angole smile2.gif
Co innego ciuchy nowe - outletowe, używane jednak powinny mieć drastycznie niższe ceny, w końcu ludzie to gdzieś na zachodzie za darmo oddają...

Hey, rozumiem, tylko że to nie ja ustalam ceny w hurtowniach czy u przewoźników zajmującym się bezpośrednim transportem ciuchów z innych krajów.smile2.gif))

+Quote Post
sowa
post nie, 16 maj 2010 - 20:54
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,352

czemu temat jest w 2 miejscach? i toczą się dwie dyskusje?

Adminku? tu drugi: http://www.dabrowa-gornicza.org/index.php?...ic=3992&hl=

+Quote Post
xMarcinx
post pon, 17 maj 2010 - 20:12
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

S-H w nazwie dla mnie dyskwalifikuje sklep, to dokładnie to samo, co szmateks, tani ciuszek etc. brzmi fatalnie, a połączone z Vintage już groteskowo.. lubie ciuchy w tym stylu ale za cholerę bym nie wszedł do sklepu z takim banerem.. nawet jakbym miał kupić coś nowego.

Poza tym pomysł na +

+Quote Post
bobi
post pon, 17 maj 2010 - 20:30
Post #10

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 17 maj 2010 - 20:12) *
S-H w nazwie dla mnie dyskwalifikuje sklep, to dokładnie to samo, co szmateks, tani ciuszek etc. brzmi fatalnie, a połączone z Vintage już groteskowo.. lubie ciuchy w tym stylu ale za cholerę bym nie wszedł do sklepu z takim banerem.. nawet jakbym miał kupić coś nowego.

Poza tym pomysł na +

Witam, dzięki za post, ale skoro to ma być rzeczywiście S-H to jak nazwać go inaczej, niż "po imieniu"???Chyba że chodzi ci o to, żeby nie eksponować na szyldzie że to second hand, ale przecież klienci się zorientują w środku:))Może w takim razie zaproponujesz nazwę która by nie odstraszała?smile2.gif)

+Quote Post
bobi
post wto, 18 maj 2010 - 13:20
Post #11

UZYTKOWNIK

CYTAT(xMarcinx @ pon, 17 maj 2010 - 20:12) *

Poza tym pomysł na +

W odpowiedzi również fragment artykułu o zakładaniu biznesu związanego z odzieżą używaną:

"Pomimo dekoniunktury i światowego kryzysu handel odzieżą używaną nie maleje. Co więcej można wręcz powiedzieć, że zdecydowanie wzrasta popyt na tzw. towar z drugiej ręki. Każdy może przecież potwierdzić, że w jego okolicy został otwarty ostatnio, co najmniej jeden sklep z odzieżą używaną, a kolejki przed nim nie maleją.

Jedną z przyczyn wzrostu zainteresowania odzieżą używaną jest ubożenie społeczeństwa. Ludzie chcąc żyć tak jak dawniej nie mogą już sobie pozwolić na zakupy w ekskluzywnych butikach czy galeriach handlowych, więc odwiedzają „lumpeksy”. Kolejnym powodem, który przemawia za otwarciem własnego interesu związanego z odzieżą używaną jest kreowanie przez dyktatorów mody tzw. stylu Vintage, czyli stylu, który unika idealnie uszytych ubrań, a stawia na własną kreatywność i oryginalność."

smile2.gif))

+Quote Post
bobi
post czw, 27 maj 2010 - 17:26
Post #12

UZYTKOWNIK

Witam ponownie. Odświeża mim temat jednocześnie pytając czy taki Second- Hand miałby sens na ryneczku na Gołonogu, na ulicy Tysiąclecia? Mam możliwość wynajęcia tam budki i zastanawiam się czy ta okolica byłaby odpowiednia. Są tam 2 lokale z używaną odzieżą, ale gorszej jakości. Zamierzam do asortymentu dołożyć galanterię skórzaną i skóropodobną, torebki, paski i portfele. Co sądzicie o tej lokalizacji???

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 18:56
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza