IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Komputery , laptopy itp..., porady, informacje
Goły
post czw, 12 lis 2009 - 13:00
Post #1

KK # 38

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 900

Zakładam taki luźny temat bo może się przydać a sam mam też pytanie do kogoś kumatego w tych sprawach ...
Czy może ktoś kompetentny wypowiedzieć się ,czy któryś z tych laptopów co są od dzisiaj w ratach 0% w media są warte uwagi ? np. ten ACER za 2190 ?
Go to the top of the page

+Quote Post
2 Stron V   1 2 >  
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 19)
Sebastian22
post czw, 12 lis 2009 - 18:40
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Temat laptopów i komputerów to temat rzeka - i nikt nie udzieli ci konkretnej odpowiedzi - po pierwsze i chyba najważniejsze - zależy do czego ten laptop będzie używany....polecam takie strony jak www.benchmark.pl albo www.twojepc.pl.....poszukaj testów tych sprzętów itp. itd...

+Quote Post
Rysiu_dg
post czw, 12 lis 2009 - 21:00
Post #3

Klub Kibica nr 29

Nr użytkownika: 920
GG: 7281781 status gadu-gadu

Jeśli chodzi o Acer-y . To moja siostra ma takiego jednego. Cudo pod względem wykonania to to nie jest (był w podobnej cenie o której piszesz). O bebechach to nawet nie mówię bo każdy się różni. Ale chyba plotki o awaryjności mają coś w sobie, ponieważ ja muszę się z nim wybrać z reklamacją bo czasem coś się dzieje z ekranem podczas włączania.

+Quote Post
kwintosz
post pią, 13 lis 2009 - 12:33
Post #4

UZYTKOWNIK

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

Media wcale nie jest wbrew pozorom tanim sklepem. No może poza promocjami - ale tu pułapka - wśród tych artykułów są rzeczy stojące na wystawie. Można więc trafić na bubla.

Polecam lekture internetu tak jak pisali poprzednicy. Pocieszę Cię, w normalnych sklepach tv, rtv, kompy w podobnej cenie są zbliżone klasą. Wszystkie prezentują mniej więcej takie same poziomy.

Jeśli chodzi o kompy, oczywiście najważniejsze jest pytanie do czego ma być przeznaczony i zgodnie z tym wybrać konfigurację.

Złotego środka nie ma. Jedni będą mówić że dobre są kompy od Della inni że Acera itd. Ważne byś podjął świadomą decyzję.

P.S Osobiście wole HP

Ten post edytował kwintosz pią, 13 lis 2009 - 12:35

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
mgmisiek
post pią, 13 lis 2009 - 19:08
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,306

Ja chyba nie odważyłbym się kupić laptopa w MM. Może i cena niższa w promocjach, ale jak to już było napisane - często zdaża się, że jest to sprzęt powystawowy. Co do późniejszego serwisu i reklamacji też myślę, że za ciekawie może nie być. Wolę dołożyć parę groszy i kupić w pewnym sklepie, gdzieś gdzie mi dobrze doradzą. Takim sklepem jest np. Primakomp (teraz chyba nawet otworzyli oddział w Katowicach) Ceny mają całkiem fajne. A jak określisz się do czego Ci laptop potrzebny to Ci dobry sprzęt dobiorą na miarę możliwości finansowych. Kupowałem u nich laptopa jeszcze w Krakowie, ale wytarczyło porozmawiać z kimś ze sklepu na gg - dobrali sprzęt i nawet udało się jeszcze jakieś gratisy załatwić (myszka i torba też coś kosztuje smile2.gif

Ten post edytował mgmisiek pią, 13 lis 2009 - 19:09

+Quote Post
xMarcinx
post pią, 13 lis 2009 - 20:01
Post #6

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 2,576

ACER snf (50).gif

DELL, HP, Lenovo, wysokie modele Toshiby

notebookcheck - recenzje poczytaj sobie o acerach to wyperswadujesz sobie ta marke na kilka lat swłaszcza serie aspire, timelinie jest w miare ok, ale kosztuje tyle samo co dell a w przypadku della masz renome, serwis door to door w 48h (naprawa), a nie jak z acerem ze wysylaja do czech i po 2-3 miechach dostajesz z powrotem z inną wadą:)

+Quote Post
ario
post sob, 14 lis 2009 - 10:58
Post #7

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 893

Acera bym nie brał. Tajwański shit. Wielu znajomych się skarży na ich awaryjność.

We wrześniu kupowałem laptopa. Przeglądałem wiele stron, for. Ludzie doradzali Toshibę, Sony.
Wybrałem pierwszą markę.

Tak się złożyło, że w MM była akurat promocja i zakupiłem Toshibę Satellite L300-223 za nieco ponad 2 tysiące.

Za taką cenę - sprzęt marzenie:

Procesor Intel Core 2 Duo T6400
Częstotliwość [MHz] 2000
Pamięć RAM 4 GB
Dysk twardy 320 GB
System operacyjny Windows Vista Home Premium (wersja polska

+Quote Post
vacu
post sob, 14 lis 2009 - 19:55
Post #8

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

Hmmm... Łatwo się mówi Toshiba, Dell tylko odpowiadające parametrami modele Acera są ze dwa razy tańsze (procesor to jedno, RAM taniutko można dokupić ale jak porównać np. karty graficzne to już jest tak, że do markowego trzeba spooooro dołożyć żeby mieć dobrą). Wiadomo jednak, że nic za darmo więc jakość musi być niższa i bezawaryjność większa no ale coś za coś. To jest odwieczny problem, jak np. wziąć nowego fiata czy kilkuletniego VW? Wszystko zależy od oczekiwań. Poza tym znam kilka Acerów, które śmagają bez problemów a moja poprzednia Toshiba się posypała (choć fakt, pracowała w ekstremalnych warunkach na budowach - pył, niskie/wysokie temperatury, wilgoć itp.).
Wszystko zależy od tego czego użyszkodnik oczekuje i ile ma w portfelu, mówienie "nie bierz Acera bo to szmelc, weź Toshibę" to tak jakby powiedzieć komuś kto ma 35k "nie bierz fiata weź mercedesa" smile2.gif tylko jeszcze trzeba by dodać skąd wziąć dodatkową gotówkę.

Co do promocji MM - miałem okazję rozmawiać z kilkoma kierownikami z różnych MM w kraju (nie jako klient) i wynika z tego, że zwykle "hit gazetki" to badziew nie warty nawet tej ceny, która tam jest wystawiona. Są okazje ale zwykle na dalszych stronach i dotyczą droższych produktów. Np. Mamy laptopa-hit za 1500 na 1-wszej stronie i pięć innych na 3-ciej w przedziale 2k-5k, to zwykle jest tak, że opłaca się ten pośrodku dajmy na to za 4k, bo gdzie indziej kosztuje 4200. Natomiast piszę ogólnie tylko, bo tej konkretnej oferty nie znam, bo nie czytuję gazetek MM.

Ten post edytował vacu sob, 14 lis 2009 - 19:57

+Quote Post
Goły
post sob, 14 lis 2009 - 23:51
Post #9

KK # 38

Nr użytkownika: 900

To znaczy jeśli miałbym kupować laptopa to chciałbym też móc na nim pograć w dobre gry , ale w Katowicach jest hurtownia która ma b. dobre ceny komputerów stacjonarnych , np 4 rdzeniówka za 1100zł bez monitora . i w sumie zastanawiam się czy stacjonarny czy laptop ... albo zwykły laptop i konsola biggrin.gif

+Quote Post
Pantas
post nie, 15 lis 2009 - 10:47
Post #10

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 993
GG: 4723472 status gadu-gadu

Kupujecie te laptopy na potęgę, a sami nie wiecie czego chcecie. Potem każdy ma laptopa, a wszyscy używają go jako stacjonarnego, paranoja to jest. Powinniście sobie zdać sprawę z tego, że laptop nigdy nie będzie wydajniejszy od stacjonarnych komputerów i jeśli chcecie grać na laptopie to zapomnijcie. Ten sprzęt się nie nadaje do porządnej gry. Tylko stacjonarka, zresztą starego blaszaka zawsze można tanio rozbudować, a starego lapka można sobie tylko w buty wsadzić, ew. pakować nowe części w niego, ale mała jest ich dostępność, a ceny też kosmiczne i to się zwyczajnie nie opłaca.

Ja mam w domu takie połączenie: mocna stacjonarka i to jest mój sprzęt do gry, a jako mobilny sprzęt netbooka Asusa 1005HA 10''. Moim zdaniem lepiej nie mogłem połączyć sprzętów wink.gif Na studiach netbook jest niezastąpiony, bo bateria trzyma 9 godzin, czyli czasem dwa dni na zajęciach. A w domu siadam do stacjonarki z 22'' ekranem lcd i jest ciupanie w CoDa wink.gif

Więc zastanówcie się po co Wam tak naprawdę laptop, bo jak ma stać na biurku ciągle podłączony do zasilacza to bez sensu.

+Quote Post
kamillll
post nie, 15 lis 2009 - 13:26
Post #11

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

Pantas ale farmazony prawisz wink.gif najlepiej by było jakbyś przestał się wypowiadac w tej kwestii bo pojęcia zielonego nie masz...

+Quote Post
Pantas
post nie, 15 lis 2009 - 14:15
Post #12

UZYTKOWNIK

CYTAT
Pantas ale farmazony prawisz wink.gif najlepiej by było jakbyś przestał się wypowiadac w tej kwestii bo pojęcia zielonego nie masz...

Napisz coś więcej a nie takie pierdoły, bo śmiem sądzić, że sam nic na ten temat nie wiesz wink.gif

Kontrargumenty Panie, a nie bzdury wink.gif

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 15 lis 2009 - 17:42
Post #13

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ nie, 15 lis 2009 - 14:26) *

Hmmm. Powiedz mi gdzie Ty te farmazony widzisz?
Pantas bardzo dobrze podsumował temat. Laptop nigdy nie dorówna wydajnością w grach komputerom stacjonarnym - oczywiście jeżeli będziemy ropatrywać w kategorii cenowej. Za tą samą będziemy mieli wydajniejszy sprzęt stacjonarny. Większość ludzi kupuje teraz laptopy no bo taka moda. A potem są wielce zawiedzeni, że wydali dużo kasy, a gry dalej jakoś nieciekawie wyglądają na tych 15,4 cala.
Podzielam zdanie Pantasa - sprzęt do gier to tylko stacjonarka. Sprzęt przenośny i do pracy, netu itp to laptop.

+Quote Post
vacu
post nie, 15 lis 2009 - 19:00
Post #14

Smokin' nigga

CYTAT(mgmisiek @ nie, 15 lis 2009 - 17:42) *
CYTAT(kamillll @ nie, 15 lis 2009 - 14:26) *

Hmmm. Powiedz mi gdzie Ty te farmazony widzisz?
Pantas bardzo dobrze podsumował temat. Laptop nigdy nie dorówna wydajnością w grach komputerom stacjonarnym - oczywiście jeżeli będziemy ropatrywać w kategorii cenowej. Za tą samą będziemy mieli wydajniejszy sprzęt stacjonarny. Większość ludzi kupuje teraz laptopy no bo taka moda. A potem są wielce zawiedzeni, że wydali dużo kasy, a gry dalej jakoś nieciekawie wyglądają na tych 15,4 cala.
Podzielam zdanie Pantasa - sprzęt do gier to tylko stacjonarka. Sprzęt przenośny i do pracy, netu itp to laptop.

Generalnie to ja się zgadzam ale są jednak lapki, na których można pograć. Tylko niestety to nie te z promocji w MM i niestety nie kosztują one 2k sad.gif

+Quote Post
mgmisiek
post nie, 15 lis 2009 - 19:06
Post #15

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ nie, 15 lis 2009 - 20:00) *
Generalnie to ja się zgadzam ale są jednak lapki, na których można pograć. Tylko niestety to nie te z promocji w MM i niestety nie kosztują one 2k sad.gif

Ja też temu nie przeczę, ale za cene takiego lapka można mieć o niebo lepszy sprzęt stacjonarny smile2.gif

+Quote Post
kamillll
post nie, 15 lis 2009 - 22:50
Post #16

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 1,319

no i o to chodzi wink.gif ale nie poruszaliśmy kwestii ceny...są laptopy tak wydajne jak stacjonarne centra multimedialne, ale swoje kosztują. Nie prawdą jednak jest że nie da się lapka ulepszać i modernizować - bo da się i też nie kosztuje to nie wiadomo ile. A skoro już tak mówicie tylko o grach to po co sprzęt komputerowy? Do tego są konsole...

+Quote Post
Pantas
post nie, 15 lis 2009 - 23:05
Post #17

UZYTKOWNIK

CYTAT
no i o to chodzi wink.gif ale nie poruszaliśmy kwestii ceny...są laptopy tak wydajne jak stacjonarne centra multimedialne, ale swoje kosztują. Nie prawdą jednak jest że nie da się lapka ulepszać i modernizować - bo da się i też nie kosztuje to nie wiadomo ile. A skoro już tak mówicie tylko o grach to po co sprzęt komputerowy? Do tego są konsole...

Dobra, dobra, ale nadal nie wiem gdzie widziałeś w moim tekście takie farmazony, żeby się od razu tak rzucać? wink.gif

Konsole owszem typowo do gier zgadzam się, ale większość osób w tym także ja nie przełamią się i nie zamienią myszki na pada wink.gif Gram w strzelanki typu CoD i gra na padzie traci dla mnie przyjemność. Zresztą platforma grania online np. mecze turniejowe ClanBase itd. nie są tak rozwinięte moim zdaniem na konsolach, aczkolwiek mogę się mylić.

Dobrze kolega wyżej napisał, że teraz jest taka moda na laptopy, że wszyscy kupują a potem psikus, moim zdaniem kupno laptopa, żeby postawić go na biurku i raz do roku zabrać ze sobą do rodziny, żeby pokazać zdjęcia to mija się z celem. To nie jest sprzęt stacjonarny, bateria nie używana traci swoje właściwości, ekran mały, a modernizacja laptopa nie jest może aż taka strasznie droga, ale na pewno nie opłacalna. Zmodernizować starego laptopa to lepiej wyjdzie kupić nowego.

A co do cen, to biorąc najdroższy sprzęt stacjonarny i najdroższy sprzęt typu laptop, to chyba wiadomo który będzie wydajniejszy?

Ten post edytował Pantas nie, 15 lis 2009 - 23:06

+Quote Post
vacu
post pon, 16 lis 2009 - 18:42
Post #18

Smokin' nigga

CYTAT(Pantas @ nie, 15 lis 2009 - 23:05) *
Dobrze kolega wyżej napisał, że teraz jest taka moda na laptopy, że wszyscy kupują a potem psikus, moim zdaniem kupno laptopa, żeby postawić go na biurku i raz do roku zabrać ze sobą do rodziny, żeby pokazać zdjęcia to mija się z celem.

Tak teraz myślę, że to nie jest też do końca tak. Bo jeśli ktoś jak ja - nie gra a korzysta z kompa aby:
- poserfować po sieciu (duuuużo),
- popracować (jakieś standardowe aplikacje typu office, projektowanie stron www hobbystycznie wink.gif, służbowo jakieś tam autocady czy inny soft wspomagający projektowanie)
...to lapek w zupełności wystarczy, a:
- zajmuje mniej miejsca na biurku a można i w fotelu posiedzieć jak się zainwestuje stówę w AP tongue.gif
- zużywa mniej kWh - w skali roku może parę zł ale to zależy jakiego PC by się kupiło i ile się korzysta
I wystarczy wtedy jakiś tani lapek (no może do tego projektowania trzebaby lepszy ale to nie każdy robi), do tego konsola do gier i gitara. Za cenę dobrego PC mamy lapka, który nie pochłania miejsca i kWh i konsolę na której żadna gra nam się nie zatnie (a na PC to ciągle trzeba łożyć, poza tym ponoć ostatnio producenci "kroją" niektóre gry w wersji na PC vide FIFA10 (seria fifa to jedyna gierka w jaką grywam smile2.gif)

+Quote Post
mgmisiek
post pon, 16 lis 2009 - 18:47
Post #19

UZYTKOWNIK

CYTAT(kamillll @ nie, 15 lis 2009 - 23:50) *

Jak chcesz porównywać laptopy i komputery stacjonarne nie poruszając kwestii ceny?
To co Ty chcesz w tym momencie porównywać? Jasne że znajdziesz lapka za 10 tys. i będzie on lepszy od stacjonarki za 2 tysiące ale po co Ci takie powrównanie.

Wiadomo, że kupując jakikolwiek sprzęt większość dysponuje jakimś określonym budżetem. No chyba, że należysz do osób, które mogą sobie pozwolić na wszystko nie patrząc na cene to gratuluje.
Po drugie mówimy o grach z racji tego, że Goły rozważa kupno sprzętu i chce go używać do gier.

CYTAT(Goły @ nie, 15 lis 2009 - 00:51) *
To znaczy jeśli miałbym kupować laptopa to chciałbym też móc na nim pograć w dobre gry...

Ale pisał, że "też" czyli oprócz gier do czegoś potrzebuje komputer. Więc jeżeli ma ograniczony budżet - a z jego wypowiedzi to wynika - chce też pograć w dobre gry to najlepszym rozwiązaniem będzie zakup komputera stacjonarnego, chyba że to co chce robić oprócz grania wymaga od niego mobilności sprzętu no to wtedy tylko laptop.

A co do tego co napisał vacu powyżej - dokładnie o to chodzi, żeby rozeznać do czego potrzebuję tak naprawde sprzętu, a nie podążać za ślepą modą na kupno laptopa.
Ale z drugiej strony - ja mam w domu i stacjonarke i służbowego laptopa. W gry nie gram ale i tak wolę korzystać ze sprzętu stacjonarnego. Jakoś lepiej surfuje mi się, ogląda filmy, robi cokolwiek na monitorze 20 cali niż na skromnych 15,4

Ten post edytował mgmisiek pon, 16 lis 2009 - 18:55

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 16 lis 2009 - 23:57
Post #20

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 169

Ja wam powiem tak - nigdy nie patrzałem na laptopa jako komputera domowego - dla mnie to troche plastikowa zabaweczka.....moze jestem staromodny albo nie znam się ale mam spore dłonie i takie coś mi zbytnio nie leży....chodzi o ergonomię pracy....co za bzdura te ekrany "glare" w "laptokach".....niby lepsze kolory, ale jakim kosztem! Jesli zrodlo swiatla znajduje sie za wami to pod pewnym kątem z ekranu robi nam się niezłe lustro......po drugie sama obsługa tegoż nie jest zbyt wygodna.....ze co ze niby na lozku mozna itp.....wiekszosc userów lapów uzywajacych go w domu odłącza baterię, i podpina zasilanie sieciowe + kabel sieciowy...i tyle z mobilności.
Komputer typu desktop jest tańszy, wygodniejszy (mozna sobie dostosowac stanowisko "pracy") oraz najczesciej posiada wiekszy monitor - dzis standardem są 22 cale....można go dowolnie konfigurować, także rozbudowa jest mniej problemowa....dobry komputer z dobrymi podzespołami (ale nie taki 4 rdzenie za 1100zł wink.gif jest praktycznie niesłyszalny.....

Ja obecnie posiadam stacjonarny komp - nie jest on może dziś demonem prędkości ale bez problemu odpalam wszystkie aplikacje a nawet jakbym chciał gry...właśnie tylko do gier służy mi konsola....jednak niema to jak zasiąść wygodnie w fotelu przed TV i rozkoszować się płynną animacją nie myśląc o konfiguracji, fakt są pewne aspekty które lepiej wypadają na PC - choćby klany CSa czy innych gier FPP ale ja akurat preferuję rozrywkę casualową - dla samej przyjemności. Konsole w dzisiejszych czasach również podpinamy pod internet i gramy on-line.....

To tyle ode mnie...smile2.gif W podpisie moja wizytówka z XboxLive.

Ten post edytował Sebastian22 wto, 17 lis 2009 - 00:00

+Quote Post

2 Stron V   1 2 >
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:01
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza