![]() |
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: wto, 13 lis 07 Nr użytkownika: 880 Płeć: Kobieta ![]() |
witam serdecznie
chciałabym poruszyć temat samochodów nauki jazdy "L" poruszających się niezmiernie wiele po naszym mieście - czy ktoś może coś z tym zrobić???????????? przede wszystkim nie pozwolić tym z Olkusza czy Częstochowy/Myszkowa zdawać egzaminu u Nas - bez przesady mają Częstochowę i Kraków ale oczywiście kursanci boją się zdawać w dużych miastach bo ryzyko nie jesteście w stanie zdać w dużej aglomeracji to potem wcześniej czy później napotkacie takową trudność w życiu na drodze i życzę aby nie skończyła się tragicznie dla Was i dla Innych uczestników ruchu. pisze ten post z nadzieją że ktoś wyżej postawiony może przeczyta i się zastanowi nad problemem - uważam coraz bardziej narastającym i przytłaczającym Nasze miasto. Ja wypowiedziałam walkę sama i już kilka osób nie zdało przeze Mnie na egzaminie w DG - nie powiem czym jeżdżę żeby nie było ![]() |
|
|
![]() |
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 55 Dołączył: śro, 12 gru 07 Skąd: IX Nr użytkownika: 944 Płeć: Mężczyzna GG: 5855609 Tlen: zskywalker@o2.pl ![]() |
CYTAT Ja wypowiedziałam walkę sama i już kilka osób nie zdało przeze Mnie na egzaminie w DG - nie powiem czym jeżdżę żeby nie było I cieszy Cię to? jest to jedyna rzecz w której mozesz sie realizowac i czerpac z niej satysfakcje? Zal mi ciebie... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 2,625 Dołączył: śro, 13 lip 05 Skąd: Mydlice Południe Nr użytkownika: 152 Płeć: Mężczyzna GG: 7413760 ![]() |
Każdy kiedyś musi zacząć naukę jazdy więc nie zabraniajmy im tego... Osobiście nie popieram takich zachowań...
-------------------- 33001,04 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
W porownaniu do Czestochowy to wlasnie malo u nas L jezdzi jak dla mnie.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,944 Dołączył: śro, 16 lis 05 Skąd: Gołonóg(czasami) Katowice (na stałe) Nr użytkownika: 169 Płeć: Mężczyzna ![]() |
witam serdecznie chciałabym poruszyć temat samochodów nauki jazdy "L" poruszających się niezmiernie wiele po naszym mieście - czy ktoś może coś z tym zrobić???????????? przede wszystkim nie pozwolić tym z Olkusza czy Częstochowy/Myszkowa zdawać egzaminu u Nas - bez przesady mają Częstochowę i Kraków ale oczywiście kursanci boją się zdawać w dużych miastach bo ryzyko nie jesteście w stanie zdać w dużej aglomeracji to potem wcześniej czy później napotkacie takową trudność w życiu na drodze i życzę aby nie skończyła się tragicznie dla Was i dla Innych uczestników ruchu. pisze ten post z nadzieją że ktoś wyżej postawiony może przeczyta i się zastanowi nad problemem - uważam coraz bardziej narastającym i przytłaczającym Nasze miasto. Ja wypowiedziałam walkę sama i już kilka osób nie zdało przeze Mnie na egzaminie w DG - nie powiem czym jeżdżę żeby nie było ![]() Masz szczęście że jesteś kobietą - ta wypowiedź zasługuje na potępienie...porażka.... |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
pisze ten post z nadzieją że ktoś wyżej postawiony może przeczyta i się zastanowi nad problemem - uważam coraz bardziej narastającym i przytłaczającym Nasze miasto. Wiadomo, a to eLki, a to rowerzyści, a to piesi, a to miejsca parkingowe dla niepełnosprawnych, a to ograniczenia prędkości, a to początkujący narciarze na stokach, a to kobiety w ciąży bez kolejki, a to staruszki w tramwaju... Czemu dla misczów świat jest taki niedobry ? ![]() Może należałoby napisać w tej sprawie do Benedykta XVI ? Ten post edytował bzenek pią, 06 lut 2009 - 08:05 |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,221 Dołączył: czw, 22 kwi 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 80 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Bargiel@-Co za kompletny brak wyobraźni i w dodatku to podłe
![]() Bzenek@ - myślisz że kobity w ciąży mają u nas jakieś szczególne względy? -------------------- Moje osobiste i subiektywne spojrzenie na Dąbrowę Górniczą - zapraszam
www.facebook.com/blogdabrowski.blogspot i http://blogdabrowski.blogspot.com |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,772 Dołączył: śro, 05 maj 04 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 87 ![]() |
Bzenek@ - myślisz że kobity w ciąży mają u nas jakieś szczególne względy? Hmm... pewnie nie . Bodajże ze dwa lata temu w projekcie "Polityki rodzinnej" Kluzik-Rostkowskiej była o tym mowa, że brak w społeczeństwie sympatii dla ciężarnych i rodzin z małymi dziećmi ![]() Ale sam staram się niewiasty w stanie błogosławionym przepuścić w kolejce czy ustąpić miejsca w tramwaju. W końcu nie jest tych ciąż aż tak wiele. Choć pewnie więcej niż eLek ![]() Ten post edytował bzenek pią, 06 lut 2009 - 08:38 |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 58 Dołączył: wto, 13 lis 07 Nr użytkownika: 880 Płeć: Kobieta ![]() |
nie będę komentować Waszych wypowiedzi bo nie ma czego
![]() napisałam ten post nie po to żebyście mogli się wypowiedzieć durnie - tylko żeby ktoś odpowiedni przeczytał ten post ![]() a propo Częstochowy i ilości "L" to porównajmy miasto Częstochowa a miasto Dąbrowa Górnicza :/ a jeżeli uważacie ze jest u Nas mało "L" to zapraszam sobie pojeźdźić trochę po DG w ciagu całego dnia i zobaczycie:) a jeżeli chodzi o tych nie zdających to z własnej winy bo jeśli taki delikwent wyjeżdża mi na czołówkę albo wymusza pierwszeństwo - to co mam zrobić wjechać w niego czy trąbić? (chyba logiczne ze trąbić) |
|
|
![]()
|
|
KK25 ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 975 Dołączył: czw, 29 lis 07 Skąd: Manhattan Nr użytkownika: 917 Płeć: Mężczyzna GG: 5456583 ![]() |
A widziałaś kiedyś taki napis na elce - "nie trąb bo ty tez się kiedyś uczyłeś!" (albo coś w tym typie)
pozdrawiam i życzę wyrozumiałości dla elkowiczów ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
A ktoś z tych, którym eLki zupełnie nie przeszkadzają mieszka w Gołonogu i musi poruszać się ul. 11. Listopada??
|
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 421 Dołączył: pią, 23 lis 07 Skąd: Mydlice Nr użytkownika: 893 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Najpierw 'czy nie za dużo banków w DG?', teraz 'czy nie za dużo L?'
za niedługo będzie 'czy nie za dużo drzew w parku?' Nie. Nie za dużo. |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Koleżanko Bargiel!
FEEEEE....... |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
bargiel wiesz komu przeszkadzają "elki"? Temu, kto sam nie za bardzo potrafi jeździć! Czyli wychodzi na to, że jesteś miernym kierowcom i za niedługo pewnie stracisz prawko. A wtedy pójdziesz na egzamin i nie zdasz przez takiego pajaca jak Ty!
-------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Ja wypowiedziałam walkę sama i już kilka osób nie zdało przeze Mnie na egzaminie w DG - nie powiem czym jeżdżę żeby nie było ![]() Proponuję wypowiedzieć walkę własnej głupocie. Ty oczywiście nie uczyłaś się na polskich drogach. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
no niestety - kiedy zasiadłam na "L" to poruszałam się już wcześniej pojazdami po polskich drogach
![]() obecnie wsiadłam już na autobus ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,162 Dołączył: śro, 07 lut 07 Skąd: Gołonóg Starówka, Zagłębie Dąbrowskie Nr użytkownika: 446 Płeć: Mężczyzna GG: 11390668 ![]() |
Czyli łamałaś prawo! I Ty smiesz krytykować ludzi, którzy tak jak Ty tego prawa nie łamali? Żałosna jesteś!
P.S. Jak Ci nie pasuje jazda po DG to wyjedź stąd, razem z tym swoim autobusem, jak Cię słucham to mi się wydaje, że stwarzasz większe zagrożenie niż "L-ki" P.S.2 Proponuję zamknąc temat -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: nie, 28 wrz 08 Skąd: MDC Nr użytkownika: 1,492 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja wypowiedziałam walkę sama i już kilka osób nie zdało przeze Mnie na egzaminie w DG - nie powiem czym jeżdżę żeby nie było ![]() ciekawe ilu kierowców narzeka na Ciebie i najchętniej Ciebie by z drogi wyrzucili!!!!!!!! jesteś żałosna i zakompleksiona, tyle w tym temacie!! Sam uważam, że jest sporo "elek", ale to nie powód, żeby być chamem na drodze, a Ty jesteś!! Co chcesz osiągnąć poza chorym dowartościowaniem się?? Może wklej tu swoje zdjęcie, zdjęcie swojego samochodu, może opowiedz o swojej pracy, życiu, to może wtedy uda się nam podpowiedzieć Ci co powoduje takie kompleksy, które musisz odreagowywać :/ |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,268 Dołączył: śro, 09 mar 05 Skąd: DG - Gołonóg Nr użytkownika: 130 Płeć: Mężczyzna GG: 3030588 ![]() |
Panowie i panie, odbiegacie od tematu.. osobiste wycieczki na forum nie będą tolerowane. Chill out albo posypią się ostrzeżenia.
Wracając do tematu: po mieście pomyka naprawdę dużo elek ale problemu osobiście nie widzę. W końcu każdy kierowca kiedyś musiał nauczyć się jeździć. Co mi się stanie jak stracę 30s bo kobiecinie zgasło auto na światłach. Problemem @bargiel moim zdaniem, nie jest zbyt duży ruch elek na drodze a jakość szkolenia przyszłych kierowców. Tego nie można nazwać nauką jazdy, choć i tak jest lepiej niż x lat temu gdzie uczono co najwyżej jazdy pomiędzy pachołkami. Druga sprawa to problem który dotyka bardzo wielu innych dziedzin - instruktorów. Jak instruktor może wypuścić na miasto osobę która nie zna podstawowych znaków i przepisów ruchu drogowego. Stąd najczęściej się biorą takie o to przypadki o których mówisz: jeleń kursant i drugi jeleń instruktor który nie poznał się na umiejętnościach jelenia pierwszego. Sytuacja z dużą ilością elek ma także plusy dla mieszkańców. Biznes "szkoły jazdy" w mieście jest na prawdę opłacalny i pożądany. Kto miał łeb to na to wpadł.. i teraz zarabia. Zawsze to miejsca pracy dla mieszkańców. Życzę więcej dystansu.. ![]() Ten post edytował kwintosz pią, 06 lut 2009 - 22:32 -------------------- "(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted
When you love a woman you tell her that she's the one (..)" |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 173 Dołączył: nie, 10 sie 08 Skąd: Strzemieszyce Wielkie Nr użytkownika: 1,404 Płeć: Mężczyzna ![]() |
przede wszystkim nie pozwolić tym z Olkusza czy Częstochowy/Myszkowa zdawać egzaminu u Nas - bez przesady mają Częstochowę i Kraków ale oczywiście kursanci boją się zdawać w dużych miastach bo ryzyko Co to w ogóle za myślenie, czemu niby komuś zabraniać, chce zdawać w DG to niech zdaje w DG, to jego sprawa, to jest wolny kraj i każdy może robić co mu się podoba jak tylko nie łamie prawa. Jak ci się to nie podoba, to proszę w Sosnowcu nie ma WORD'a, ani w Będzinie, możesz się tam przeprowadzić, bo w DG były eLki, są eLki i będą eLki i moim zdaniem to jest dobre dla mieszkańców. |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 42 Dołączył: nie, 28 wrz 08 Skąd: MDC Nr użytkownika: 1,492 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Witam,
w dąbrowie szczegolnie po mydlicach jeździ dużo nie elek, a motorów!! ulica dąbskiego i ludowa z racji malego ruchu i szerokiej drogi jest czesto przez nich odwiedzana!! taka mala uwaga apropo watku o elkach!! a teraz do rzeczy: dzis ok.13tej jakis 35letni debil z dabrowy (motor rejestracja z dabrowy) jadac od strony będzina na przejsciu obok kościoła na kołłątaja (koszelew) tak sie rozpedzil od swiatel (ponad 150 podobno), ze nie zdazyl zareagowac na 50letnia kobiete ktora szla na pasach - wynik smierc na miejscu!! koles oczywiscie przezyl, a szkoda!! ja na miejscu rodziny, męża tej kobiety chyba naprawilbym ten błąd!!!!!!!!!!!!! wku...ia mnie takie cos!!!!!!! elki przynajmniej zagrozenia nie powoduja, a debile na motorach tak!!!!!!!! 40min wczesniej na dabskiego jezdzili, pozniej widocznie pojechali do bedzina na kołłątaja, bo tam tez 3 pasy... kobiete wyrzucilo na 70m motor zatrzymal sie dopiero 150m za przejsciem!! Pozdrawiam, piotr!!! Ten post edytował piotrMDC sob, 07 lut 2009 - 18:12 |
|
|
![]()
|
|
Witam, w dąbrowie szczegolnie po mydlicach jeździ dużo nie elek, a motorów!! ulica dąbskiego i ludowa z racji malego ruchu i szerokiej drogi jest czesto przez nich odwiedzana!! taka mala uwaga apropo watku o elkach!! a teraz do rzeczy: dzis ok.13tej jakis 35letni debil z dabrowy (motor rejestracja z dabrowy) jadac od strony będzina na przejsciu obok kościoła na kołłątaja (koszelew) tak sie rozpedzil od swiatel (ponad 150 podobno), ze nie zdazyl zareagowac na 50letnia kobiete ktora szla na pasach - wynik smierc na miejscu!! koles oczywiscie przezyl, a szkoda!! ja na miejscu rodziny, męża tej kobiety chyba naprawilbym ten błąd!!!!!!!!!!!!! wku...ia mnie takie cos!!!!!!! elki przynajmniej zagrozenia nie powoduja, a debile na motorach tak!!!!!!!! 40min wczesniej na dabskiego jezdzili, pozniej widocznie pojechali do bedzina na kołłątaja, bo tam tez 3 pasy... kobiete wyrzucilo na 70m motor zatrzymal sie dopiero 150m za przejsciem!! Pozdrawiam, piotr!!! to nie motory są zabójcami lecz ludzie którzy na nie wsiadają i którym brak wyobraźnii znam wypadek z autopsji bo ekipa karetki pogotowia jest mi znana no cóż powoli zaczyna się sezon motocyklowy i będzie tego coraz więcej :/ straciłam wielu przyjaciół przez takie zachowania ![]() jeździł na SUZUKI GSXR 750 SRAD 150KM tej wiosny wsiada na SUZUKI HAYABUSA 1300 180KM i tez się martwię chociaż jeździ rozważnie APEL DO KIEROWCÓW SAMOCHODÓW: PATRZ W LUSTERKA MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE!!! SPOKOJNIE WSZYSCY SIĘ ZMIEŚCIMY!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() FullWypas ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 34 Dołączył: nie, 17 cze 07 Skąd: DG Nr użytkownika: 733 Płeć: Mężczyzna ![]() |
![]() jeździł na SUZUKI GSXR 750 SRAD 150KM tej wiosny wsiada na SUZUKI HAYABUSA 1300 180KM i tez się martwię chociaż jeździ rozważnie APEL DO KIEROWCÓW SAMOCHODÓW: PATRZ W LUSTERKA MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE!!! SPOKOJNIE WSZYSCY SIĘ ZMIEŚCIMY!!! ... się chwalisz czy żalisz, w zupełności wystarczyło poprzestać na tym że jest "motocyklistą" Tylko motocykle wariatów bez wyobraźni mogą być "wszędzie" i tego należy się obawiać. Reszta właścicieli jednośladów zna swoje miejsce na drodze i nie musimy się obawiać o to czy się "zmieścimy" ![]() ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 26 Dołączył: śro, 20 cze 07 Nr użytkownika: 737 Płeć: Mężczyzna GG: 4738334 Skype: nikczemnyseler ![]() |
Mieszkam na Kasprzaka na Gołonogu i codziennie po kilka jak nie kilkanasicie eLek parkuje mi przed blokiem. Wcale mi to nie przeszkadza a wręcz przeciwnie miło jest poobserwować jak ktoś się uczy. Ale jak wiadomo wszem i wobec kobieta znajdzie problem w miejscu gdzie go nie ma.
Zgodze się z Panią. Choć sam nie posiadam motocykla to problemem jest to że kierowcy samochodów nie patrzą w lusterka. A to że motocykliści wciskają się sami to druga strona medalu. Kiedyś w Sosnowcu chyba dziewczyna wymusiła pierszeństwo na motocykliście chłopak niefortunnie upadł i zmarł. Dziewczyna tak doskonale znała przepisy, że twierdziła iż to ona miała pierszeństwo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Mnie osobiście eLki potrafią doprowadzić czasem do złości, bo jeżeli około godziny 14 z Tysiąclecia skręcają w lewo do Centrum, to nie jest to kwestia 30 sekund niestety. A jak się trafią 3 pod rząd, wtedy od razu jadę w stronę przeciwną, szybciej będzie przez aleje
![]() Ale nigdy nie trąbię na egzaminowanych, a na eLki tylko w sytuacjach, kiedy wykazują się debilizmem (kursanci lub instruktorzy), a nie brakiem wprawy. Natomiast co do nauki parkowania - tu najchętniej wbiłbym instruktorów na pal ![]() Rozumiem, że muszą się uczyć parkować między samochodami, ale potrafią zrobić taką blokadę na drodze lub parkingu, że szkoda mówić (o porysowanie się nie boję). Standardowa scenka - wspominana Tysiąclecia, okolice 14-15 (obserwowane zarówno po jednej, jak i po drugie stronie Piłsudskiego), jedzie eLka, za nią sznurek samochodów. Kursant daje po hamulcach i z mozołem zaczyna parkować, a sznurek stoi, stoi, stoi (raz widziałem nawet, że już na Piłsudskiego przed skrętem stali, bo nie dało się skręcić). Czy nie byłoby prościej, gdyby instruktorzy wybrali sobie jakiś pusty kawałek parkingu, postawili tam odpowiednio swoje samochody i pozwolili uczniom ćwiczyć? I (a propos sugestii z jednego z postów) tak, mieszkam jakieś 300 m od ośrodka, często jeżdżę 11 Listopada. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 67 Dołączył: czw, 29 sty 09 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 3,166 Płeć: Mężczyzna GG: 5084868 ![]() |
Też jestem z gołonoga, osobiście elki mi nie przeszkadzają, sam tez kiedyś jeździłem, faktycznie elek jest sporo zwłaszcza w gołonogu, ale zgodze sie z Leszkiem ze w niektórych sytuacjach takie właśnie "blokady" potrafią człowieka wyprowadzić z równowagi. No ale cóż opanowanie nerwów to czasem złota zaleta.
-------------------- Pozdrawiam
Arkade |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,023 Dołączył: czw, 16 lis 06 Nr użytkownika: 307 ![]() |
Według niektórych nerwowych kierowców elki powinny trenować na księżycu?
Gratuluję pomysłowości i egoizmu. "Nie pamięta wół jak cielęciem był". Czasami warto wrócić pamięcią do starych powiedzonek i własnego kursu L. |
|
|
![]()
|
|
![]() Sportowa Dąbrowa ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: MODERATOR Postów: 2,882 Dołączył: śro, 08 lis 06 Skąd: Śródmieście Nr użytkownika: 267 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Co tu pisać, po prostu część myśli tak:
![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 265 Dołączył: czw, 19 paź 06 Nr użytkownika: 239 ![]() |
[quote name='bargiel'
APEL DO KIEROWCÓW SAMOCHODÓW: PATRZ W LUSTERKA MOTOCYKLE SĄ WSZĘDZIE!!! SPOKOJNIE WSZYSCY SIĘ ZMIEŚCIMY!!! [/quote] sorry, ale kierowca powinien przede wszystkim patrzeć przed siebie a nie szukać w lusterku motocyklisty, który nagle mu wyjedzie z niewiadomo której strony i będzie go wyprzedzał jadąc tym samym pasem z lewej strony auta (widuje takie przypadki), a motocyklista jest takim samym użytkownikiem drogi jak kierowca auta i ma obowiązek zachować ostrożność i zdrowy rozsądek oraz trzymać sie przepisów. co do eLek: na tyle, na ile poruszałem sie po DG samochodem nigdy mi nie przeszkadzały, a gdzieś musza sie przecież nauczyć jeździć; poza tym ludzie: mniej agresji za kierownicą!!! ![]() |
|
|
![]()
|
|
a motocyklista jest takim samym użytkownikiem drogi jak kierowca auta i ma obowiązek zachować ostrożność i zdrowy rozsądek oraz trzymać sie przepisów. dokladnie!! jeszcze nie widzialem motocyklisty jadacego zgodnie z przepisami, i nie przesadzam wcale, chyba ze liczyc 70letniego dziadka na komarze :/ za duza moc i za malo w glowie!! zwykle wyglada to tak: ograniczenie do 50, samochody jada 70 motor 100 i pozniej placza ze sie ich nie widzi :/ ale skoro jezdza o 50% szybciej niz samochody i 100% wiecej niż dozwolona, to nie ma co sie dziwic!! motocyklisci przesadzaja i sa sami sobie winni!!!!!!!! |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
Ja proponuję raz dziennie na trzy godziny zamknąć ruch w Gołonogu. Niech sobie elki pośmigają do woli nikogo z prawdziwych, doświadczonych kierowców nie denerwując. Tych szczęśliwych, co mają uprawnienia wg. "starych zasad" pozdrawiam!!!
Kochani, za trzy godziny możecie zrobić zakupy, Aqua Park, kino w Pogorii i smyrnąć na ryby nad Pogorię. Można również odwiedzić swojego psychologa i manicurzystkę:) pozdr... P.s. Elki, zróbcie no keidy blokadę Gołonoga, Dąbrowy itp. Będzie o czym pisać:) -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,978 Dołączył: sob, 01 kwi 06 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 197 Płeć: Mężczyzna GG: 2519362 ![]() |
Ja proponuję raz dziennie na trzy godziny zamknąć ruch w Gołonogu. Niech sobie elki pośmigają do woli nikogo z prawdziwych, doświadczonych kierowców nie denerwując. Tych szczęśliwych, co mają uprawnienia wg. "starych zasad" pozdrawiam!!! A czym by się to różniło od dużego placu manewrowego/miasteczka ruchu (takiego, jak kiedyś do zdawania na karty rowerowe były)? A poza tym już widzę, co by się działo na egzaminie - no chyba, że egzaminy też byłyby przy zamkniętym ruchu. Ale skutków tego wolę sobie nie wyobrażać ![]() Ps. Ja pisałem - pretensje mam głównie do instruktorów. Jak wczoraj miałem okazję się przekonać, nie tylko przy parkowaniu mają głupie pomysły - eLka skręcająca w lewo (do centrum) z Tysiąclecia w Piłsudskiego, zamiast grzecznie wjechać na lewy pas, majestatycznie, na skos przecięła trzy pasy i wjechała na prawy, dobrze, że to przy małym ruchu było ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 282 Dołączył: pon, 28 sty 08 Skąd: 42-530 Nr użytkownika: 1,063 Płeć: Mężczyzna GG: 4757707 ![]() |
Jak wczoraj miałem okazję się przekonać, nie tylko przy parkowaniu mają głupie pomysły - eLka skręcająca w lewo (do centrum) z Tysiąclecia w Piłsudskiego, zamiast grzecznie wjechać na lewy pas, majestatycznie, na skos przecięła trzy pasy i wjechała na prawy, dobrze, że to przy małym ruchu było ![]() ![]() Jak była pusta droga to miala do tego pelne prawo. |
|
|
![]()
|
|
Jak była pusta droga to miala do tego pelne prawo. Całkiem pusta nie była, coś nadjeżdżało od strony Huty. W dodatku nie jestem pewien, czy przed przejściem nie ma ciągłych linii między pasami (zwrócę uwagę wieczorem, jeśli nie zapomnę). Tak czy inaczej - moim zdaniem jest to wyrabianie złych nawyków u przyszłego kierowcy. Drugie miejsce, gdzie można to zaobserwować to skrzyżowanie koło BP (nie tylko w wykonaniu eLek, ale "czym skorupka za młodu nasiąknie..."). -------------------- |
|
|
![]()
|
|
![]() Ja tutejszy, z bagna ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Moderator Sport Postów: 841 Dołączył: czw, 07 gru 06 Skąd: D.G. Nr użytkownika: 359 Płeć: Mężczyzna GG: 1276813 ![]() |
A czym by się to różniło od dużego placu manewrowego/miasteczka ruchu (takiego, jak kiedyś do zdawania na karty rowerowe były)? Czym by się różniło? Adrenaliną!!! Można to porównać do występu przed lustrem z występem przed np. dziesięciotysięczną publicznością. Myślę, że kierowca wychowany tylko na placyku, lub lotnisku manewrowym, to za przeproszeniem...., albo nie będę pisał. I jeszcze myślę, że taki kierowca z placu manewrowego dopiero by był przeklinany przez innych doświadczonych. Czy te elki tak naprawdę przeszkadzają?? Już nie myślę, bo jeszcze coś wymyślę. ![]() pozdr... -------------------- To, co w pojedynkę jest ciężką próbą, w grupie przyjaciół staje się żartem.
|
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
Dziś doszedłem do wniosku, że bargiel ma trochę racji z tymi "elkami" kiedy to ok. 17 na odcinku Rondo w centrum - przejazd na Konopnickiej spotkałem... 10 takich pojazdów. "Normalnych" aut przejechało w tym czasie obok mnie 8 + 1 autobus. Poza tym nie w ilości też jest główny problem - w parze z tym hurtowym kształceniem kierowców idzie drastyczny spadek jakości nauczania. Bo wcześniej "elki" jeździły wolno ale jeśli nie trafiło się na kogoś na pierwszych jazdach to jechał przynajmniej pewnie. Teraz regułą jest zablokowanie drogi (też przypadek z dziś, z Będzina - okolic Kanionu - "elka" gaśnie na środkowym pasie, tworzy się megakorek i trwało to dobre kilka minut zanim instruktor coś poradził), zajechanie i inne nieprzewidziane manewry. Dodatkowo wysyp "elek" ma miejsce w godzinach szczytu, kiedy ruch jest spory a jeszcze dodatkowo blokują go kursanci. Nie jestem jakimś przeciwnikiem "elek", bo każdy kiedyś się uczył ale może trzeba by jakieś ograniczenia godzinowe wprowadzić, bo stanie w korkach to i kursantom niewiele daje...
|
|
|
![]()
|
|
L-ka jest takim samym uzytkownikiem drogi jak każdy inny! W godzinach szczyttu też trezba umieć jeździć, trzeba wiedziec jak się zachować, jak sie ustawiać itd. Jak komus przeszkadza nauka jazdy to chyba czas pomyśleć o komuniacji zbiorowej.
A teraz troche nie na temat, do tych "WSPANIAŁYCH" kierowców. Kiedy po raz ostatni zaglądaliście do Kodeksu Drogowego? Kto z was potrafo odróznić sygnalizator S-1 od S-3? Kto z was wie jak się nalezy zachowaź przy zielonej styrzałce? No słucham! Jeszcze parę pytań bym znalazł, ale po co? Założę sie, że 90% osób wypowiadających sie w tym temacie nie zdałoby egzaminu na PJ! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() Smokin' nigga ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 2,125 Dołączył: sob, 01 maj 04 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 85 Płeć: Mężczyzna GG: 2275899 Tlen: vacu ![]() |
marcin - tu nie chodzi o to, że ktoś jest wspaniały. Po prostu w godzinach 16-18 zmęczeni ludzie wracają z pracy, są zmęczeni, głodni a tu jeszcze trzeba w korku postać. Bardzo łatwo o nerwy i nerwowe reakcje. Tym bardziej kiedy kursant wykonuje niepewne ruchy albo zablokuje całą drogę. A niedouczny instruktor nie radzi sobie, nie potrafi pomóc kursantowi. Ludzie zaczynają trąbić, wyprzedzać zajeżdżając drogę i jest niebezpiecznie. Powiesz - powinni przestrzegać przepisów. Tak ale są zmęczeni, głodni często po ciężkiej dniówce, łatwiej puszczają im nerwy niż np. rano.
L-ka jest takim samym uzytkownikiem drogi jak każdy inny! Bzdura. I dlatego ma "L" na dachu. To, że ma takie same prawa nie oznacza, że jest takim samym. W godzinach szczyttu też trezba umieć jeździć, trzeba wiedziec jak się zachować, jak sie ustawiać itd. Tu nie Wrocław ani Kraków czy Stolyca - nie ma aż takich korków, żeby pod nie doskonalić styl jazdy. Jak komus przeszkadza nauka jazdy to chyba czas pomyśleć o komuniacji zbiorowej. Czemu niby? A teraz troche nie na temat, do tych "WSPANIAŁYCH" kierowców. Kiedy po raz ostatni zaglądaliście do Kodeksu Drogowego? Kto z was potrafo odróznić sygnalizator S-1 od S-3? Kto z was wie jak się nalezy zachowaź przy zielonej styrzałce? No słucham! Jeszcze parę pytań bym znalazł, ale po co? Założę sie, że 90% osób wypowiadających sie w tym temacie nie zdałoby egzaminu na PJ! Heh, znajomość kodeksu to jeszcze ciut za mało, żeby powiedzieć, że ktoś umie jeździć kolego ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,493 Dołączył: czw, 20 lis 08 Skąd: DG Nr użytkownika: 2,576 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Nie wiem co macie do L-ek to niby gdzie mają jeżdzić? w będzinie czeladzi gdzie niema WORDu i na pewno nie bedzie tam egzaminu? Pretensje można mieć do instruktorów, że zawczesnie puszczają na miasto. Swoją drogą jakie OSK polecacie z punciakiem i wszystkimi badaniami i kumatymi instruktorami po 40? Ostatnio powstało OSK zebra ktoś coś wie o nich?
|
|
|
![]()
|
|
marcin - tu nie chodzi o to, że ktoś jest wspaniały. Po prostu w godzinach 16-18 zmęczeni ludzie wracają z pracy, są zmęczeni, głodni a tu jeszcze trzeba w korku postać. Bardzo łatwo o nerwy i nerwowe reakcje. Tym bardziej kiedy kursant wykonuje niepewne ruchy albo zablokuje całą drogę. A niedouczny instruktor nie radzi sobie, nie potrafi pomóc kursantowi. Ludzie zaczynają trąbić, wyprzedzać zajeżdżając drogę i jest niebezpiecznie. Powiesz - powinni przestrzegać przepisów. Tak ale są zmęczeni, głodni często po ciężkiej dniówce, łatwiej puszczają im nerwy niż np. rano. Jeśli komus puszczają nerwy to jest podstawa by zgłosic to oragnu, który wydał takiej osobie PJ. Organ ten następnie może skierować osobę na badania psychologiczne, które stwierdzą zdolność (lub niezdolnośc) do prowadzenia pojazdów. Co do samych L-ek, to gdzie mają się uczyc? Na polach, pustych drogach, placach? Chciałbys potem na drodze spotkać takiego "kierowce"? Ja nie! -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 407 Dołączył: pią, 09 gru 05 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 174 Płeć: Mężczyzna GG: 1006247 ![]() |
To jakaś nowa poprawność polityczna, że jak ktoś na "eLki" narzeka to trzeba go od razu do parteru sprowadzić?
|
|
|
![]()
|
|
To jakaś nowa poprawność polityczna, że jak ktoś na "eLki" narzeka to trzeba go od razu do parteru sprowadzić? Najwyraźniej. Swoją drogą - ciekawe, ilu jeszcze obrońców eLek nie ma prawa jazdy, to tłumaczyło ową "wyrozumiałość" ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Bo jakos każdy sie tych L-ek czepia a nie widzi swoich błedow! Toleruje się pijanych za kółkiem, debili co przez miasto jadą ile fabryka dała. Większość jeździ szybciej niż stanowia przpisy. Normalnoscia jest wyprzedzanie na pasach, na podwójnej ciągłej. Większość nie zna pojęcia "prędkośc bezpieczna"., nie potrafi panowac nad autem w zimie. Ale L-ka to zło! Ich trzeba zgnoic, zniszczyć, zepchnąć z drogi! A ja mówię NIE!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Toleruje się pijanych za kółkiem, debili co przez miasto jadą ile fabryka dała. Większość jeździ szybciej niż stanowia przpisy. Normalnoscia jest wyprzedzanie na pasach, na podwójnej ciągłej. Większość nie zna pojęcia "prędkośc bezpieczna"., nie potrafi panowac nad autem w zimie. Piszesz w swoim imieniu jak rozumiem? Z tej wyliczanki jedyne co zdarza mi się robić, to przekraczać prędkość. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Teraz to mnie obrażasz! Pisze o tym co widzę na drodze. Ale lepiej całe zło na L-ki zrzucić.
A "problem" L-ek to problem wszystkich miast, gdzie są WORD-y. A co mają powiedziec w takiej np. Warszawie? Tam też L-ki jeżdżą. I też ludzie wracaja zmęczeni z pracy. Ten post edytował marcin.p czw, 19 mar 2009 - 21:54 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Teraz to mnie obrażasz! Pisze o tym co widzę na drodze. Ale lepiej całe zło na L-ki zrzucić. Nikt nie zrzuca całego zła na eLki, większość głosów jest dość wyważonych, a Ty napisałeś: CYTAT każdy sie tych L-ek czepia a nie widzi swoich błedow! po czym nastąpiła wyliczanka, do której się odniosłem. Przeczytaj najpierw post, zanim go wyślesz, nie będzie tak nerwowo. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CYTAT Nie wiem co macie do L-ek to niby gdzie mają jeżdzić? w będzinie czeladzi gdzie niema WORDu i na pewno nie bedzie tam egzaminu? No zaraz zaraz - to kursanci uczą się jeździć czy zdać egzamin? Bo imho to pierwsze więc powinno im być wszystko jedno gdzie jeżdżą... Tymczasem jadąc "standardowymi" trasami egzaminatorów można spotkać karawany elek przeplatane z rzadka "normalnymi" autami (vide okolice Lidla, końcówka Alei od strony targu - tam gdzie wszyscy uczą się zawracać itd.). CYTAT Jeśli komus puszczają nerwy to jest podstawa by zgłosic to oragnu, który wydał takiej osobie PJ. Organ ten następnie może skierować osobę na badania psychologiczne, które stwierdzą zdolność (lub niezdolnośc) do prowadzenia pojazdów. Tak tak marcin, przepraszam Cię ale uprawiasz "pieprzenie kotka za pomocą młotka". Że co, jak mam czasem nerwy to do psychiatryka mam iść od razu? Ja tu mogę bez trudu podlinkować parę Twoich postów z tego forum, po których - wedle takich kryteriów - powinieneś trafić do zakładu zamkniętego ![]() CYTAT Co do samych L-ek, to gdzie mają się uczyc? Na polach, pustych drogach, placach? Chciałbys potem na drodze spotkać takiego "kierowce"? Ja nie! Ale do jasnej ciasne czy muszą wszyscy w jednym miejscu się tłoczyć? CYTAT Bo jakos każdy sie tych L-ek czepia a nie widzi swoich błedow! Toleruje się pijanych za kółkiem, debili co przez miasto jadą ile fabryka dała. Większość jeździ szybciej niż stanowia przpisy. Normalnoscia jest wyprzedzanie na pasach, na podwójnej ciągłej. Większość nie zna pojęcia "prędkośc bezpieczna"., nie potrafi panowac nad autem w zimie. Ale L-ka to zło! Ich trzeba zgnoic, zniszczyć, zepchnąć z drogi! A ja mówię NIE! Acha, więc jak krytykuję nadmierną ilość elek i niski poziom instruktorów to od razu jestem pijak, pirat i nieuk, tak? I niby nauka w "eLce" moje wady by wyeliminowała, tak? To Cię rozczaruję, bo elką jeździłem i jak widać: efektu - zero ![]() CYTAT Teraz to mnie obrażasz! Pisze o tym co widzę na drodze. Ale lepiej całe zło na L-ki zrzucić. A "problem" L-ek to problem wszystkich miast, gdzie są WORD-y. A co mają powiedziec w takiej np. Warszawie? Tam też L-ki jeżdżą. I też ludzie wracaja zmęczeni z pracy. Po pierwsze nie całe zło ale część ![]() Po drugie skąd mamy wiedzieć co mają powiedzieć w Stolycy jak mieszkamy w DG? Ale chyba mają większe miasto i może w tej masie aut elki giną po prostu? |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: FdZD Postów: 962 Dołączył: śro, 31 sty 07 Skąd: D.G. Mydlice Północ Nr użytkownika: 432 Płeć: Mężczyzna ![]() |
Ja tam tyle razy jeżdżę po mieście o różnych porach i nigdy (noo - prawie nigdy
![]() ![]() Jedynie czasem, gdy się spieszę, a Lka "blokuje" mi drogę to zaklnę, ale nigdy nie uważałem, że tych jest za dużo na mieście i nie powinny jeździć tu czy tam o tej porze! |
|
|
![]()
|
|
Dojeżdżając do świateł czy skrzyzowania lub też końca ciągu samochodów przed tymi stojących widać czy stoją tam L-ki. One poruszają się zazwyczaj prawym pasem, więc mozna się spokojnie ustawić na srodkowym bądź lewym. I po problemie.
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Chcecie zobaczyć korki spowodowane przez eLki? Zapraszam na Tysiąclecia, jeżeli więcej niż jedna skręca w lewo, kolejka do skrzyżowania potrafi sięgnąć rozwidlenia przy plastyku.
Marcin - masz rację, można nie stawać na prawym pasie, jeśli stoi na nim eLka, pod warunkiem, że nie skręcasz w prawo ![]() ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Marcin - masz rację, można nie stawać na prawym pasie, jeśli stoi na nim eLka, pod warunkiem, że nie skręcasz w prawo ![]() I pod warunkiem, że są dwa pasy. I pod warunkiem, że prawy pas nie jest do skrętu w prawo a ty i elki jedziecie prosto. I pod warunkiem, że lewy pas nie jest do skrętu w lewo... itp. itd. Albo marcin nie masz prawa jazdy albo jeździsz bardzo mało imho ![]() |
|
|
![]()
|
|
Po 1. wiekszość skrzyzowań w DG ma 2 lub 3 pasy (mówię o tych największych w ciągu między HK a Centrum) i mozna się ustawić tak by L-ki nam nie przeszkadzały.
Po 2. Leszku to nie L-ki są probleme na skrzyżowaniu 1000-lecia/Piłsudkiego! Ustawa PoRd mówi wyraźnie, że zabrania sie zatrzymania pojazdu na torowisku. Czy instruktor ma uczyć łamać przepisy? Po 3. Mam prawko, dużo jeżdżę i duzo sie uczę. Jako kierowca również. Bo kierowca jest jak lekarz, musi się uczyc całe zycie! Ten post edytował marcin.p sob, 21 mar 2009 - 14:13 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
Po 2. Leszku to nie L-ki są probleme na skrzyżowaniu 1000-lecia/Piłsudkiego! Ustawa PoRd mówi wyraźnie, że zabrania sie zatrzymania pojazdu na torowisku. Czy instruktor ma uczyć łamać przepisy? Nie ma, choć akurat w tym miejscu często tego właśnie uczy (już tu pisałem o przecinaniu trzech pasów jeszcze przed przejściem - a tam jest ciągła). Zaś co do zatrzymaniu się na torowisku przy przejeżdżaniu przez skrzyżowanie - moim zdaniem ma tu zastosowanie punkt 4 art. 49 PoRD czyli CYTAT 4. Zakaz zatrzymania lub postoju pojazdu nie dotyczy unieruchomienia pojazdu wynikającego z warunków lub przepisów ruchu drogowego.
Ten post edytował Leszek sob, 21 mar 2009 - 14:17 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Po 1. wiekszość skrzyzowań w DG ma 2 lub 3 pasy (mówię o tych największych w ciągu między HK a Centrum) i mozna się ustawić tak by L-ki nam nie przeszkadzały. To miałem na myśli sugerując, że dużo nie jeździsz. Niestety DG nie kończy się na ciągu HK - Centrum. Poza główną ulicą też toczy się życie i ruch i tam niestety o dwa pasy już ciężko a nawet jak są przed krzyżówką to do lewo- lub prawoskrętu. Po 2. Leszku to nie L-ki są probleme na skrzyżowaniu 1000-lecia/Piłsudkiego! Ustawa PoRd mówi wyraźnie, że zabrania sie zatrzymania pojazdu na torowisku. Czy instruktor ma uczyć łamać przepisy? Haha już widzę jak w godzinach szczytu (a nawet niekoniecznie) pokonujesz to skrzyżowanie bez postoju na torach ![]() Po 3. Mam prawko, dużo jeżdżę i duzo sie uczę. Jako kierowca również. Bo kierowca jest jak lekarz, musi się uczyc całe zycie! Tu się zgadzam. Na dowód tego - żeby nie było, że to tylko pusta dyskusja - akurat znaleziony instruktaż "Jak należy prawidłowo przejeżdżać przez ronda" - myślę, że wielu kierowcom w DG się przyda. Ten post edytował vacu sob, 21 mar 2009 - 14:25 |
|
|
![]()
|
|
Haha już widzę jak w godzinach szczytu (a nawet niekoniecznie) pokonujesz to skrzyżowanie bez postoju na torach ![]() Ale postaw sie w roli takiego instruktora. Co, powiesz kursantowi "tak jeździć nie wolno, ale my dzisiaj zrobimy wyjątek. I pamiętaj by nigdy nie łamać przepisów". No przecież to byłoby smieszne. Aczkolwiek faktycznie szkolący chyba zapominają o art. wspomnianym przez Leszka. I na egzaminie kursant również mógłby się tym paragrafem zasłaniać jakby go egzaminator chciał oblać. Co do linka i jazdy po rondach PL to faktycznie wolna amerykanka. Może politycy powinni pomyśleć (tylko czy oni umieją myśleć?) o dodaniu do PoRD artykułu regulującego kwestię jazdy po rondach. Ten post edytował marcin.p sob, 21 mar 2009 - 14:36 -------------------- Pozdrawiam!
Marcin |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 38 Dołączył: pią, 09 mar 07 Skąd: DG-Strzemieszyce Nr użytkownika: 546 Płeć: Mężczyzna GG: 6540816 ![]() |
A czy nie jest przypadkiem tak, że w przypadku niektórych osób sprawdza się powiedzenie:
"złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy" ???? |
|
|
![]()
|
|
A czy nie jest przypadkiem tak, że w przypadku niektórych osób sprawdza się powiedzenie: "złej baletnicy przeszkadza rąbek u spódnicy" ???? Nie, to też nie tak. Ja na podstawie obserwacji doszedłem jeszcze do jednego wniosku. Zauważyliście, że np. wracając z pracy autem o tej samej porze jednego dnia stoicie w kilometrowym korku a drugiego jedziecie cały czas płynnie? Ja coś takiego zaobserwowałem i doszedłem do wniosku, że u nas ruch jest na tyle "mały", że korki "normalnie" jeszcze się nie tworzą, ale jednocześnie jest na tyle duży, że wystarczy jakiś "katalizator" w postaci np. elki blokującej ruch (ale może to być np. przejście dla pieszych "na przycisk" gdzie akurat dwie osoby jedna po drugiej naciśnie guzik albo ktoś skręcający w lewo na jednopasmowej drodze przy dużym ruchu z naprzeciwka) i od razu tworzy się korek, bywa, że całkiem duży. Stąd ta frustracja, wiesz bowiem, że gdyby nie np. ten rząd elek to korka na 80% by nie było. Jeździłem po Wrocławiu, Krakowie, trochę po Stolycy i tam to faktycznie elki nie przeszkadzają może właśnie dlatego, że jeśli i tak stoję w korku to jedyne co czuję to współczucie, że kursanci zamiast uczyć się jeździć uczą się stać ![]() Jako ciekawostkę wrzucę linka do "generatora korków", można samemu zobaczyć jak czasem niewiele potrzeba aby zablokować ruch (wymagana Java): http://www.mtreiber.de/MicroApplet/simFrame.html |
|
|
![]()
|
|
UZYTKOWNIK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 1,171 Dołączył: pon, 01 wrz 03 Skąd: Gołonóg Nr użytkownika: 18 Płeć: Mężczyzna GG: 1387662 ![]() |
Elki wkurzają bo mają "L" na dachu. A nie wkurzają was pierdoły zbierające się na zielonym potrzebujące 10 do15 metrów wolnej przestrzeni od poprzedzającego je auta?. Nie, bo nie mają "L" na dachu. Nie wkurzają was pierdoły jadące np. od Makro lewym pasem 90 km/h bo skręcają do Dąbrowy koło Reala?. itd itp. Mnie nie przeszkadzają, bo przynajmniej zgodnie z przepisami jadą prawym, skrajnym pasem, w przeciwieństwie do matołów, którzy jadą 50 środkowym. I co z tego, że zgodnie z przepisem skoro łamią inny - o ruchu prawą stroną. Jeżeli idzie o Elki to drażni mnie co innego. Samochody nauki jazdy spoza Dąbrowy Górniczej jeżdżące trasą samochodów egzaminacyjnych. Jeżeli widzę takie auto, to wnioskuję, że egzamin jest tuż. Dlaczego, pytam panów instruktorów, to auto się toczy, a nie jedzie. Zapewne taki kursant zda egzamin i nikt z tu dyskutujących nie będzie wylewał żółci na takiego kierowcę blokującego ruch i generującego korki.
pozdrawiam niecierpliwych olo -------------------- |
|
|
![]()
|
|
Elki wkurzają bo mają "L" na dachu. A nie wkurzają was pierdoły zbierające się na zielonym potrzebujące 10 do15 metrów wolnej przestrzeni od poprzedzającego je auta?. Nie, bo nie mają "L" na dachu. Nie wkurzają was pierdoły jadące np. od Makro lewym pasem 90 km/h bo skręcają do Dąbrowy koło Reala?. itd itp. Wkurzają, wkurzają ![]() Tyle, że to temat o eLkach jest ![]() -------------------- |
|
|
![]()
|
|
"L" mające inną rejestrację niż SD to nie znaczy wcale ze nie jest z DG
np. instruktorzy LOK większość z nich mieszka w Sosnowcu/Katowicach/Olkuszu a samochody są Ich więc mają takowe rejestracje spoza DG ![]() reszta wypowiedzi bez komentarza ![]() Egzaminatorzy koszą w WORD wiec powodzenia dla Wszystkich ![]() |
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: sob, 01 lis 08 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 2,293 Płeć: Kobieta GG: 8646382 ![]() |
. A nie wkurzają was pierdoły zbierające się na zielonym potrzebujące 10 do15 metrów wolnej przestrzeni od poprzedzającego je auta?. no wyobraz sobie ze niektorzy maja slabe samochody i niestety nie zrywaja sie tak szybko jak inne... Ten post edytował lilith_88 nie, 22 mar 2009 - 22:47 |
|
|
![]()
|
|
|
|
|
![]()
|
|
![]() UZYTKOWNIK ![]() ![]() Grupa: Użytkownik Postów: 81 Dołączył: sob, 01 lis 08 Skąd: DG Centrum Nr użytkownika: 2,293 Płeć: Kobieta GG: 8646382 ![]() |
kochany... ja mam prawko od grudnia... z grande punto na kursie przesiadlam sie do cienkacza 900 ktory ma ponad 15 lat... na poczatku mi bylo ciezko sie wogole do niego przyzwyczaic tym bardziej ze jest w nim sprzeglo spalone.. a jak silnik jest jeszcze zimny to bardzo czesto gasnie nawet moim rodzicom ktorzy maja ladnych pare lat prawko....
i mnie wkurzaja buraki jezdzace jakimis audicami itp i czuja sie jak panowie i wladcy drog i nie moga zrozumiec ze ktos inny ma slabsze auto i poprostu nie da sie nim szybko ruszyc... ![]() ![]() moj chlopak ma seicento troche mlodsze i mimo ze to niewielka roznica potrafi sie zerwac na swiatlach... ale to wszystko zalezy od parametrow i stanu technicznego samochodu... jak jestes taki madry zamienimy sie na tydzien samochodami... zobaczysz jak to milo jak wciskasz gaz do dechy przy ruszaniu na swiatlach a efektu nie widac... albo ci silnik gasnie...i jeszcze nerwowi zaczna na ciebie trabic... nie daj co jeszcze sie okaze ze jestes blondynka ![]() ![]() |
|
|
![]()
|
|
kochany... ja mam prawko od grudnia... z grande punto na kursie przesiadlam sie do cienkacza 900 ktory ma ponad 15 lat... na poczatku mi bylo ciezko sie wogole do niego przyzwyczaic tym bardziej ze jest w nim sprzeglo spalone.. a jak silnik jest jeszcze zimny to bardzo czesto gasnie nawet moim rodzicom ktorzy maja ladnych pare lat prawko.... i mnie wkurzaja buraki jezdzace jakimis audicami itp i czuja sie jak panowie i wladcy drog i nie moga zrozumiec ze ktos inny ma slabsze auto i poprostu nie da sie nim szybko ruszyc... ![]() ![]() moj chlopak ma seicento troche mlodsze i mimo ze to niewielka roznica potrafi sie zerwac na swiatlach... ale to wszystko zalezy od parametrow i stanu technicznego samochodu... jak jestes taki madry zamienimy sie na tydzien samochodami... zobaczysz jak to milo jak wciskasz gaz do dechy przy ruszaniu na swiatlach a efektu nie widac... albo ci silnik gasnie...i jeszcze nerwowi zaczna na ciebie trabic... nie daj co jeszcze sie okaze ze jestes blondynka ![]() ![]() Na Twoim miejscu nie chwaliłbym się pojazdem, który nie powinien poruszać się po drogach. Nie masz słabego auta. CC 900 to dobre auto, ale musi być sprawne. Ty masz po prostu auto zepsute. Nawet nie chcę myśleć co zrobisz gdy zgaśnie Ci silnik przy dojeździe do skrzyżowania. Pisząc o pierdołach miałem na myśli pojazdy wszelkich marek i wszelkiego typu kierowców. Kiedyś zdarzyło mi się jechać za innymi i elką 11 listopada 35 km/h. Kiedy kilka samochodów skręciło w Manhattan okazało się, że przed NJ jedzie zagadany w komórkę koleś. Nie ma dnia, żebym nie obserwował kierowców szukających lewarka kiedy zaświeci się zielone. I to bez względy na markę samochodu. Wtedy zamiast ośmiu czy dziesięciu aut skręca w lewo cztery, pięć. Twój chłopak zbiera się szybko, bo zapewne obserwuje semafor. Nigdy nie wściekam się kiedy komuś zgaśnie auto na krzyżówce, czy podczas manewrów na parkingu. Tym bardziej, że teraz to dokładnie widać, gdyż gasną światła. Wracając do Nauki Jazdy. Nie ma dobrego sposobu, żeby ubyło nam elek na ulicach, dlatego też należy się z nimi pogodzić. Nie do pogodzenie, jedynie, są błędy, które popełniają instruktorzy podczas szkolenia, ale to już osoby rozdział. -------------------- |
|
|
![]()
|
|
szkoda ze to zbieranie sie szybciej na skrzyzowaniu mu nie wychodzi jak jedzie moim autem... gdyby byl zepsuty to by go nie puscili na przegladzie...
jak mi zgasnie sinik to jak najszybciej staram sie go znow odpalic i przejechac skrzyzowanie... logiczne chyba... na szczescie zgasl mi dopiero 3 razy...ale pociesze cie ze na jesien bedziemy kupowac chyba inny samochod.. jak bedzie praca... |
|
|
![]()
|
|
szkoda ze to zbieranie sie szybciej na skrzyzowaniu mu nie wychodzi jak jedzie moim autem... gdyby byl zepsuty to by go nie puscili na przegladzie... jak mi zgasnie sinik to jak najszybciej staram sie go znow odpalic i przejechac skrzyzowanie... logiczne chyba... na szczescie zgasl mi dopiero 3 razy...ale pociesze cie ze na jesien bedziemy kupowac chyba inny samochod.. jak bedzie praca... Droga lilith_88, ja piszę o sytuacji gdy zgaśnie silnik w chwili dojeżdżania do innego pojazdu na skrzyżowaniu. Możesz nie zdążyć go drugi raz odpalić. Mam nadzieję, że choć hamulec ręczny masz sprawny. Odeszliśmy jednak od tematu, pozdrawiam więc życząc udanego zakupu. Ten post edytował olo pon, 23 mar 2009 - 10:47 -------------------- |
|
|
![]()
|
|
CC 900 to dobre auto. Sam miałem. Jak sprzedawałem to miało właśnie 15 lat
![]() Ale tak jak olo napisał - musi być sprawne. |
|
|
![]()
|
|
jakbys przezyl pierwsze jazdy moich rodzicow po dostaniu prawka i mial ponad 15 lat to nie wiem czy bylbys sprawny
![]() |
|
|
![]() ![]() |
![]() |
Wersja Lo-Fi | Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 21:10 |