IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> 1 Festyn Historyczny-Zlot Pojazdów Militarnych
Krisbo
post nie, 02 mar 2008 - 12:05
Post #1

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 1,130

Serdecznie zapraszam na 1 Festyn Historyczny połaczony ze zlotem pojazdów militarnych.Impreza odbedzie sie 17 maja (sobota) na terenie Muzeum Miejskiego Sztygarka w Dabrowie Górniczej.Wstep wolny dla wszystkich.Pragniemy przedstawic zwiedzacym ciekawe pojazdy wojskowe z róznych okresów historycznych-szczególnie z czasów 2 Wojny Swiatowej.Planujemy przybycie min. oryginalnych Willysów i Jeepów które brały udział w lądowaniu w Normandii.Beda tez wozy w barwach polskiego 2 Korpusu, samochód niemiecki Kubelwagen,niemiecki oddział motocyklowy i wiele innych wartych obejrzenia ciekawostek. Festyn bedzie umiejscowiony na dziedzińcu wewnetrznym muzeum gdzie beda rozstawione pojazdy i grupy rekonstruktorskie odtwarzajace armie z róznych epok i krajów.Impreza rozpocznie się uroczystym przejazdem -paradą pojazdów przez główne ulice Dąbrowy.Czesc własciwa bedzie juz na terenie muzeum.Dla zwiedzajacych planujemy rózne atrakcje-bedzie mozna spróbowac swoich sił na strzelnicy,skosztować wojskowej grochówki z kotła czy tez przejechac się zabytkowym wozem.Ponadto w budynku muzeum bedzie mozna zobaczyć wystwe czasowa poswiecona okresowi 1 i 2 Wojny Swiatowej.Bedzie tam mozna zobaczyć przedmioty z prywatnych kolekcji - zagłebiowskich zbieraczy,dotyczacych tamtych zdarzeń na naszych ziemiach..Chcielibyśmy jako muzeum aby ten festyn rozpoczał coroczne spotkania w podobnej konwencji-dobrej zabawy i poznawania historii na zywo.W razie jakichkolwiek zapytań w kwestii imprezy czy ewentualnego czynnego uczestnictwa - prosze pisac,jako organizator postaram sie odpowiedzieć na wszystkie pytania.
Go to the top of the page

+Quote Post

Start new topic
Odpowiedzi (1 - 8)
picaro
post nie, 02 mar 2008 - 13:07
Post #2

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 75

Fajny pomysł smile.gif

+Quote Post
Krisbo
post pon, 03 mar 2008 - 14:01
Post #3

UZYTKOWNIK

No mam nadzieje ze ta pierwsza impreza,zapoczatkuje nastepne i juz co roku bedziemy mieli w mieście cos co przyciagnie ludzi do muzeum.Miło kiedy historia zaczyna troszke zyć a nie sprowadza sie tylko do nudnawych kartek podrecznika..Pozdrawiam smile2.gif

+Quote Post
Maryhna
post wto, 13 maj 2008 - 18:45
Post #4

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

a ja pozwolę sobie wkleić plakat imprezy

CYTAT
Impreza odbędzie się na terenie przed Muzeum Miejskim "Sztygarka"

Plan imprezy:

9.00 - zameldowanie się uczestników pikniku na terenie parkingu przed Muzeum „Sztygarka”

9.00-10.00 - zajęcie przez uczestników wyznaczonych miejsc, rozstawienie się grup rekonstrukcyjnych,

10.00 - rozpoczęcie imprezy, wyjazd kolumny pojazdów na przejazd przez miasto

11.00 - powrót kolumny na plac przed muzeum,

11.30 - prezentacja sprzętu jeżdżącego i grup rekonstrukcji historycznych z "Pro Fortalicium", przejażdżki dla zwiedzających, możliwość spróbowania sił na strzelnicy, konsumpcja wojskowej grochówki oraz wiele innych atrakcji

17.00-18.00 - zakończenie imprezy.

źródło

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
Dave
post pią, 16 maj 2008 - 16:32
Post #5

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

Ooo! Na grochówę wojskową nie omieszkam zajrzeć! Kto idzie? Ja koło 13-ej tam się pokażę - akurat na obiad! biggrin.gif

+Quote Post
Maryhna
post pią, 16 maj 2008 - 18:55
Post #6

UZYTKOWNIK

ja najprawdopodobniej tez będę , może zgramy się czasowo smile2.gif zdzwonimy się smile2.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

+Quote Post
Krisbo
post pon, 19 maj 2008 - 22:28
Post #7

UZYTKOWNIK

Witam i serdecznie dziekuje wszystkim za przybycie na festyn.Mam nadzieje ze Ci którzy przybyli fajnie się bawili i nastepnym razem tez nas odwiedzą.Jak to mówią ,,pierwsze koty za płoty,, szlak został przetarty smile2.gif a nastepne imprezy pewnie będą jeszcze ciekawsze.Pozdrawiam Krzysztof

+Quote Post
Maryhna
post pon, 19 maj 2008 - 23:04
Post #8

UZYTKOWNIK

hmm powiem szczerze, że się zawiodłam :/ impreza miała potrwać do 18 a o 14 już się ekipa złożyła... ja rozumiem, że mieszkańcy nie dopisali ale... plan imprezy jest chyba po to, żeby się go trzymać.

--------------------

+Quote Post
Dave
post wto, 20 maj 2008 - 23:10
Post #9

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 432

I gdzie tam grochówka wojskowa, co miała być? Ja o 13:30 przybyłem to już jej nie było, zostały tylko resztki kaszy, która też się skończyła za pół godziny! A cała impreza się zmywała tuż po 14! angry.gif

+Quote Post

Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 16:14
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza