IPB

Witaj Gościu ( Zaloguj | Rejestruj )

> Wymień dowód osobisty
Masz nowy dowód osobisty ?
Czy wymieniłeś już stary dowód osobisty ?
TAK [ 22 ] ** [61,11%]
NIE [ 14 ] ** [38,89%]
Suma głosów: 36
Goście nie mogą głosować 
Zibar
post pon, 16 lip 2007 - 12:19
Post #1

Sportowa Dąbrowa

Grupa: MODERATOR
Nr użytkownika: 267

Ze strony UM

Wymień dowód osobisty

Biuro Dowodów Osobistych informuje, że do obowiązkowej wymiany pozostało jeszcze około 25 tysięcy starych dowodów osobistych. Dodatkowo w tym roku przewidujemy wymianę dowodów osobistych przez ok. 10 tysięcy osób z powodu zmiany adresu, zagubienia itp.

Ze względów technicznych dąbrowskie Biuro może przyjąć dziennie od 130 do maksymalnie 160 wniosków o wydanie dowodu osobistego oraz wydać do 170 gotowych dowodów osobistych. Ograniczenia te nakładają przepisy Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji ściśle określające między innymi ilość zestawów komputerowych wykorzystywanych do przetwarzania informacji niezbędnych do wydania nowego dowodu.

Urząd Miejski nie może usprawnić obsługi poprzez montaż dodatkowego sprzętu. Jednak istnieje szansa na zakup dodatkowego oprogramowania, co może wpłynąć na skrócenie czasu obsługi jednej osoby nawet o połowę. Tymczasem dla usprawnienia obsługi mieszkańcow podjęto decyzję o wydłużeniu czasu pracy Biura w poniedziałki do godziny 18.00. Wydłużony czas pracy będzie obowiązywał od 1 lipca 2007 r.

Warto także pamiętać, iż długi czas oczekiwania przed Biurem ma związek z nieprzestrzeganiem przez zainteresowanych „harmonogramu obowiązkowej wymiany dowodów osobistych”. Zgodnie z nim w obecnym roku dowody osobiste powinny wymieniać tylko osoby, które posiadają datę wydania starego dowodu w latach 1996 do 2000r. Tymczasem po nowe dokumenty przychodzą mieszkańcy, którzy urodzili się wcześniej. Oznacza to, że z sobie wiadomych przyczyn zaniedbały wcześniejsze prośby o wymianę.
info

--------------------
pzd
Zibar

>>>>>>Sportowa Dąbrowa<<<<<
Go to the top of the page

+Quote Post
4 Stron V   1 2 3 > »   
Start new topic
Odpowiedzi (1 - 60)
:)
post wto, 17 lip 2007 - 12:43
Post #2

IX :)

Grupa: ADMINISTRATOR
Nr użytkownika: 8
GG: 1234567 status gadu-gadu
Tlen: test status tlen

ja nie wyminilem i w tym roku wogole nie planuje. Mam to w d**** tongue.gif przy obecnej polityce wydawania numerkow. "Moze bedziemy wydawac numerki za x godzin" i potem jesli laskawie ktoregos dnia sie uda to znowu czekac iles godzin laugh.gif I za co dziady maja ten certyfikat?
Jestem ostatni w kolejnosci do wymiany a blokuja poprzednie roczniki ktorzy mieli wymienic lata temu

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pon, 23 lip 2007 - 19:26
Post #3

UZYTKOWNIK

Grupa: Użytkownik
Nr użytkownika: 169

Ja niewymianiłem...bo niemam kiedy....pracuje poza miastem i wracam to jestem ok. 17.30 przy dobrych wiatrach a jak wiadomo tam sie dzieja takie "numery" że szkoda gadac.....ale musze jakos to zrobic bo bedzie mi potrzebny dowod i co wtedy?

+Quote Post
Zibar
post wto, 24 lip 2007 - 07:57
Post #4

Sportowa Dąbrowa

Ze strony UM

Bez kolejki po dowód osobisty

Wszystkie osoby urodzone przed rokiem 1937, które osobiście stawią się w Urzędzie Miejskim w celu wymiany dowodu osobistego, mogą liczyć na szybszą obsługę. Wnioski składać można w Referacie Biura Dowodów Osobistych na parterze budynku/ bez konieczności ustawiania się w kolejce po numerek/ we wtorki, środy i czwartki między godziną 10.00 a 14.00.

info

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
post pią, 10 sie 2007 - 12:09
Post #5

mi dowod jest wogole do niczego niepotrzebny i od poczatku z calej akcji sie smieje laugh.gif
Jakies losie wymysla i jeszcze samemu trzeba placic co jest skandaliczne. Pewnie niewiele z obecnie wymieniajacych osob wie ze od poczatku przyszlego roku mialy byc jeszcze nowsze dowody (z danymi biometrycznymi i innymi nowoczesnymi wynalzakami) laugh.gif Jak zawsze jest opoznienie ale niewykluczone ze jeszcze w przyszlym roku beda nowe. Tak wiec jesli bede wogole kiedys wymienial to poczekam na te nowsze. Niby obecne maja chyba 10 lat waznosci i po tym czasie trzeba bedzie wymienic na biometryczny ale kto wie czy innemu losiowi nie przyjdzie nic nowego do glowy. Za 10 lat znowu beda kolejki laugh.gif

Dowody osobiste to jakas spuscizna prl-owska. W Europie sa chyba prawie tylko w postkomunistycznych krajach, w wiekszosci zachodnich nieobowiazkowe a w innych nie ma wogole (np UK).
Na swiecie tez sa tylko w niewielu cywilozowanych krajach

A dopiero pierwszy raz ktos teraz to napisal:
http://biznes.interia.pl/news/nie-wymienie-dowodu,957875

--------------------

+Quote Post
Zibar
post wto, 04 wrz 2007 - 08:56
Post #6

Sportowa Dąbrowa

Wniosek o wymianę dowodu osobistego trzeba złożyć do końca roku

Jeszcze tydzień temu pracownicy wydziałów spraw obywatelskich urzędów miejskich i gminnych w naszym regionie, zajmujący się wymianą dowodów osobistych, mieli pełne ręce roboty. Przez ostatnie miesiące obsługiwali ponad dwa razy więcej osób niż zwykle. W Jaworznie, Gliwicach, Częstochowie, Bielsku-Białej i Katowicach, aby usprawnić obsługę mieszkańców zostały uruchomione dodatkowe stanowiska komputerowe. Udogodnień było znacznie więcej.

W Sosnowcu i Częstochowie wprowadzono dwuzmianowy system pracy. Urzędnicy przyjmowali interesantów od godziny 7 do 20. W Jaworznie pracownicy magistratu odbierali wnioski i wydawali dokumenty aż do momentu obsłużenia ostatniego klienta. W wielu urzędach dokupiono sprzęt i zatrudniono dodatkowych pracowników. Mimo tego kolejki oczekujących na nowy dowód lub złożenie wniosku i tak były długie.

Sytuacja diametralnie zmieniła się, kiedy Władysław Stasiak, szef Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji, zapowiedział, że na wymianę dowodów osobistych mamy o trzy miesiące dłużej.

Tymczasem termin składania wniosków o nowy dowód osobisty się nie zmienił. Dokumenty należy złożyć do 31 grudnia. I chociaż kilka dni temu min. Stasiak sprostował swą niefortunną wypowiedź, urzędy zdążyły opustoszeć. I nic nie zapowiada, by petenci znów zainteresowali się wymianą dokumentów tożsamości.

- Jeszcze kilka dni temu zdarzało się, że numerków gwarantujących miejsce w kolejce na dany dzień brakowało. Teraz pod koniec dnia zostaje ich jeszcze połowa, co oznacza, że urzędnicy mogliby obsłużyć i obsługiwali, dwa razy więcej osób - przyznaje Ireneusz Leśnikowski, rzecznik prasowy częstochowskiego magistratu.

- Jesteśmy przekonani, że interesanci przy okienkach pojawią się w zwiększonej liczbie w lutym i marcu przyszłego roku - mówi Małgorzata Sikora, naczelnik Wydziału Spraw Obywatelskich Urzędu Miejskiego w Jaworznie.

Wynika z tego, że wiele osób, opierając się na słowach szefa MSWiA, odłożyło wymianę dowodu osobistego. Urzędnicy jednak apelują, żeby z formalnościami dłużej nie zwlekać.

- Komunikat źle sformułowany przez ministerstwo spowodował, że nasi mieszkańcy odłożyli wymianę dokumentów. My ze swej strony będziemy tłumaczyć i zachęcać jaworznian do jak najszybszego złożenia wniosku o wymianę starych dokumentów, aby oszczędzić sobie niepotrzebnego tłoku, nerwowości i długich kolejek - informuje Marcin Marzyński z biura promocji i informacji jaworznickiego magistratu.

Do końca grudnia
Wydłużenie do 31 marca czasu, w którym książeczkowe dowody osobiste będą mogły poświadczać tożsamość i obywatelstwo, nie jest tożsame z przesunięciem terminu wymiany tych dowodów. To ważna informacja. Oznacza, że wnioski o nowy dowód należy w dalszym ciągu składać do 31 grudnia. Jeśli dokumenty zostaną złożone później, to prawdopodobnie dowodu nie otrzymamy przed końcem marca i z wymianą nie zdążymy.

Grażyna Krawczyk - Dziennik Zachodni

A jak w DG z wydłużeniem czasu pracy?
Bo słyszałem, że kolejki są duże?

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
Sebastian22
post czw, 06 wrz 2007 - 14:22
Post #7

UZYTKOWNIK

QUOTE(Zibar @ Sep 4 2007, 8:56 ) *
A jak w DG z wydłużeniem czasu pracy?
Bo słyszałem, że kolejki są duże?

Hmm dziś byłem z wnioskiem w UM....zaszedłem tam o 11.51 (taka godzine mam na bilecie) byłem w kolejne 11-sty....naprawdę mało ludzi dziś było, być może dla tego że lało jak z cebra.....calosc zalatwiania to ok. 30min. Odbiór za półtora miesiąca....

+Quote Post
kursor
post czw, 06 wrz 2007 - 15:00
Post #8

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 187

Dyżur urzędu w sobotę
[2007-09-06 13:46:39]

W sobotę, 15 września od godz. 7.30 do 13.00 czynne będzie w Urzędzie Miejskim w Dąbrowie Górniczej Biuro Dowodów Osobistych i Paszportów oraz kasa. Będzie można dokonać wpłaty za dowód osobisty oraz złożyć wniosek o wymianę dokumentu.

Ze względu na duże zainteresowanie wymianą dokumentów Biuro Dowodów Osobistych i Paszportów oraz kasa będą czynne w sobotę, 15 września. Pracownicy będą przyjmowali wnioski już od 7.30 do 13.00. W kasie UM będzie można dokonać stosownych opłat.

Wszystkich, których przerażały długie kolejki w dni robocze zapraszamy w sobotę, 15 września do UM, do złożenia wniosku o wymianę dowodu.

info

www.dabrowa-gornicza.pl

+Quote Post
Zibar
post pią, 14 wrz 2007 - 11:49
Post #9

Sportowa Dąbrowa

wacko.gif ph34r.gif sorry już było smile.gif

Ten post edytował Zibar pią, 14 wrz 2007 - 11:50

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 14 wrz 2007 - 18:56
Post #10

UZYTKOWNIK

Eech...czemu masowo wklejane są wszystkie newsy z portali zaglebie.info na forum? Troche to bez sensu......sorki za offtopic ale ostatnio jest to nagminne.

+Quote Post
kwintosz
post pią, 14 wrz 2007 - 19:14
Post #11

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 130
GG: 3030588 status gadu-gadu

A co tu gadać o dowodach. Idziesz wk%##% się czekając w kolejce, składasz wniosek i potem za jakiś czas odbierasz dowód. Ludziom się nie spieszy, kolejki będą coraz większe więc każde wydłużenie czasu pracy czy coś takiego jest dość istotne dla tych którzy tego jeszcze nie zmienili. Poza tym artykuły jednak pozwalają podtrzymać dyskusje jeśli akurat w temacie nic się nie dzieje, często rzucają nowe światło na sprawę. Z drugiej też strony nagminnie są.. z błędami.

Ten post edytował kwintosz pią, 14 wrz 2007 - 19:14

--------------------
"(...) When you love a woman you tell her that she's really wanted

When you love a woman you tell her that she's the one (..)"

+Quote Post
Zibar
post pią, 14 wrz 2007 - 19:35
Post #12

Sportowa Dąbrowa

Poza tym, jeśli nie ma przeciwskazań co do miejsca na serwerze, to forum z tak rozwiniętymi tematami staje się takim rodzajem kroniki. Imho oczywiście.

--------------------
pzd
Zibar

+Quote Post
PaVLo
post sob, 13 paź 2007 - 22:56
Post #13

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

ja w czerwcu wymieniłem, bo wiedziałem co będzie pod koniec roku :)

+Quote Post
Sebastian22
post sob, 13 paź 2007 - 23:04
Post #14

UZYTKOWNIK

Ja mam odbiór pod koniec tego miesiąca. Wybieram się tam 31.10. Mam nadzieje ze będzie pusto jak wtedy gdy składałem wniosek.....może znów będzie tak lało? wink.gif

+Quote Post
KAMAZ
post wto, 30 paź 2007 - 12:58
Post #15

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 711
GG: 3933460 status gadu-gadu

Jeżeli ktoś a zamiar wymieniać dowód to radzę wymienić teraz. Praktycznie nie ma ludzi w urzędzie. Dlaczego? Ano dlatego że niedawno wydłużono ostateczny termin wymiany dowodów o 3 miesiące. Do momentu wydania tej decyzji urząd był praktycznie zawalony ludźmi. To jest dość irytujące bo każdy stojąc w kolejce klął na czym świat stoi. Teraz kiedy można skorzystać z tego że nie czeka się juz tyle to ludzie posadzili dupy na fotelach i czekają aż im znowu termin się zblizy i znowu trzeba będzie godzinami stać w kolejkach. Jakiś sentyment za PRL-em? A jeżeli chodzi o to po co wymieniać dowód to na przykład po to żeby pani na poczcie w okienku mogła wydać paczkę. Ze starym dowodem nie wyda. Także wszelki sprawy urzędowe bedzie można zrealizować tylko na podstawie nowego dowodu. Kredyt, raty - tylko nowy dowód. Ten mój wywód może sugerować że pracuję w urzędzie i narzekam na motłoch szlajający się po holu "Pentagonu", ale uwierzcie mi tak nie jest. Ja poprostu uważam że nowy dowód jest o wiele lepszy i wygodniejszy od starego i skoro trzeba wymienić to trzeba. Było mnóstwo czasu na to żeby to załatwić. Inna sprawa to opłata jaką należy uiścić. 30 zł za taki kawałek plastiku to jest poprostu zdzierstwo. I nikt mnie nie przekona, że to jest robione po kosztach czy, że to poprostu tyle kosztuje.

+Quote Post
Sebastian22
post wto, 30 paź 2007 - 19:51
Post #16

UZYTKOWNIK

Ja jutro odbieram :)

+Quote Post
Dami7
post wto, 30 paź 2007 - 20:19
Post #17

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

CYTAT(KAMAZ @ wto, 30 paź 2007 - 12:58) *
Jeżeli ktoś a zamiar wymieniać dowód to radzę wymienić teraz. Praktycznie nie ma ludzi w urzędzie. Dlaczego? Ano dlatego że niedawno wydłużono ostateczny termin wymiany dowodów o 3 miesiące. Do momentu wydania tej decyzji urząd był praktycznie zawalony ludźmi. To jest dość irytujące bo każdy stojąc w kolejce klął na czym świat stoi. Teraz kiedy można skorzystać z tego że nie czeka się juz tyle to ludzie posadzili dupy na fotelach i czekają aż im znowu termin się zblizy i znowu trzeba będzie godzinami stać w kolejkach. Jakiś sentyment za PRL-em? A jeżeli chodzi o to po co wymieniać dowód to na przykład po to żeby pani na poczcie w okienku mogła wydać paczkę. Ze starym dowodem nie wyda. Także wszelki sprawy urzędowe bedzie można zrealizować tylko na podstawie nowego dowodu. Kredyt, raty - tylko nowy dowód. Ten mój wywód może sugerować że pracuję w urzędzie i narzekam na motłoch szlajający się po holu "Pentagonu", ale uwierzcie mi tak nie jest. Ja poprostu uważam że nowy dowód jest o wiele lepszy i wygodniejszy od starego i skoro trzeba wymienić to trzeba. Było mnóstwo czasu na to żeby to załatwić. Inna sprawa to opłata jaką należy uiścić. 30 zł za taki kawałek plastiku to jest poprostu zdzierstwo. I nikt mnie nie przekona, że to jest robione po kosztach czy, że to poprostu tyle kosztuje.

Gwoli sprostowania - wydłużono termin ważności starych dowodów ale tylko dla tych, którzy do dnia 31 grudnia'07 złożą wnioski o wymianę! Ci, którzy będą sie posługiwali starymi dowodami narażają się na kłopoty w załatwianiu wielu spraw.
Szkoda, że władze - zajęte sobą, kampanią wyborczą, przekazywaniem urzędów i jałową dyskusją o Euro 2012 - zaniedbały prowadzenie akcji uświadamiająco - propagandowej.
Ja to widzę tak - za miesiąc ktoś się obudzi, zacznie się akcja (spoty, ogłoszenia, itepe) - i ludziska znowu rzucą się do urzędów aby składać wnioski. Ale może to i dobrze, mniejsze kolejki będą w marketach przed świętami smile.gif

Ten post edytował Dami7 śro, 31 paź 2007 - 07:30

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
chris
post śro, 31 paź 2007 - 09:01
Post #18

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 538

Ja się dziś wybieram, więc liczę na brak kolejki :)

--------------------
pozdrawiam,
chris

+Quote Post
post śro, 31 paź 2007 - 11:38
Post #19

CYTAT(Dami7 @ wto, 30 paź 2007 - 20:19) *
Gwoli sprostowania - wydłużono termin ważności starych dowodów ale tylko dla tych, którzy do dnia 31 grudnia'07 złożą wnioski o wymianę! Ci, którzy będą sie posługiwali starymi dowodami narażają się na kłopoty w załatwianiu wielu spraw.
Szkoda, że władze - zajęte sobą, kampanią wyborczą, przekazywaniem urzędów i jałową dyskusją o Euro 2012 - zaniedbały prowadzenie akcji uświadamiająco - propagandowej.
Ja to widzę tak - za miesiąc ktoś się obudzi, zacznie się akcja (spoty, ogłoszenia, itepe) - i ludziska znowu rzucą się do urzędów aby składać wnioski. Ale może to i dobrze, mniejsze kolejki będą w marketach przed świętami smile.gif

gwarantuje ze nie naraze sie na zadne klopoty i wogole nie bede sie nim poslugiwal, jak do tej pory ani razy w zyciu mi nie byl potrzebny. Nie zamierzam sie z niczego budzic ani rzucac do urzedu wink.gif

--------------------

+Quote Post
Dami7
post śro, 31 paź 2007 - 12:06
Post #20

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 102

CYTAT(:) @ śro, 31 paź 2007 - 11:38) *
gwarantuje ze nie naraze sie na zadne klopoty i wogole nie bede sie nim poslugiwal, jak do tej pory ani razy w zyciu mi nie byl potrzebny. Nie zamierzam sie z niczego budzic ani rzucac do urzedu ;)

Pisząc o budzeniu się miałem na myśli odpowiednie władze (pewnie MSWiA) smile.gif
Co do potrzeby posiadania DO, to jest orzeczenie NSA, które stwierdza, że jedynym dokumentem potwierdzającym tożsamość jest właśnie DO. Inne dokumenty (paszport, prawo jazdy, legitymacja ubezpieczeniowa, itp.) potwierdzają jedynie posiadanie jakichś szczególnych uprawnień.
Inna bajka to konieczność zapłaty za wymianę. Jeśli "waadza" nakłada na obywateli obowiązek wymiany jedynego "słusznego i prawego" dokumentu to powinna sfinansować tę operację z budżetu centralnego.

--------------------
"Piorunochron na szczycie wieży kościelnej jest najlepszym dowodem na to, że wszyscy miewamy wątpliwości..."

+Quote Post
Sebastian22
post śro, 31 paź 2007 - 12:15
Post #21

UZYTKOWNIK

Szybciutko zalatwione - jedna osoba była przede mną....

+Quote Post
chris
post czw, 01 lis 2007 - 08:45
Post #22

UZYTKOWNIK

Również bez większych problemów :)

--------------------
pozdrawiam,
chris

+Quote Post
post pią, 16 lis 2007 - 13:31
Post #23

CYTAT

Około 10 tysięcy osób nie ma szans na złożenie dokumentów
dziś

Spóźnialscy z Sosnowca mają pecha. Do końca tego roku nie ma praktycznie żadnej możliwości, żeby umówić się z urzędnikiem na złożenie dokumentów potrzebnych do wymiany starego dowodu osobistego chyba że uda im się w sobotę.

To kłopot, bo do końca grudnia wszystkie osoby powyżej 18 roku życia muszą wymienić stary dowód osobisty, a jeżeli nie zdążyły tego jeszcze zrobić, to muszą złożyć przynajmniej podanie o wymianę.

- Przyznaję, że zwlekałam z wymianą dowodu osobistego. W końcu zmobilizowałam się i zadzwoniłam do Urzędu Miejskiego z pytaniem, kiedy mogę przyjść złożyć podanie - mówi Krystyna Kucharska z Sosnowca. - W słuchawce usłyszałam, że wszystkie terminy są do końca roku zarezerwowane i nie ma praktycznie żadnych szans na złożenie papierów w ustawowym terminie. Jedyne co mogę zrobić, to przyjść do urzędu i czekać. Może któraś z umówionych osób nie przyjdzie i wtedy będę mogła złożyć podanie. Jednak żadnej gwarancji na to nikt mi nie da.

Według obliczeń sosnowieckich urzędników, przybliżona liczba tych, którzy po 1 stycznia przyszłego roku zostaną ze starym dowodem oraz nie złożą podania o nowy, wyniesie około 10 tysięcy.

Dziennie w Sosnowcu przyjmowanych jest około 400 podań. Urzędnicy pracują na dwie zmiany. Od godz. 7.30 do 15.30 pracuje 5 osób, tyle samo jest na drugiej zmianie, która trwa do godz. 20. W Sosnowcu wprowadzono system numerkowy, który polega na wcześniejszym ustaleniu terminu złożenia podania. Do końca roku wszystkie terminy są już zarezerwowane.

Jutro jest szansa dla spóźnialskich. Ci mieszkańcy Sosnowca, którzy nie zdążyli jeszcze umówić się telefonicznie na złożenie wniosku o wymianę dowodu osobistego, będą to mogli zrobić od godz. 8 do 15. Pracującą sobotę mają urzędnicy Referatu Dowodów Osobistych w głównym budynku UM przy al. Zwycięstwa 20.

- Jeżeli będzie zainteresowanie, to w następne soboty też będziemy pracować - dodaje Grzegorz Dąbrowski.

Nie będą wtedy co prawda wydawane nowe dowody osobiste, ale będą przyjmuje wnioski. Co z obywatelami, którzy nie złożą wniosków?

- W całym kraju do wydania jest jeszcze ok. 3 mln dokumentów. Zakładamy, że ok. miliona osób z różnych powodów nie chce wymiany dowodu - mówi Jarosław Buczek z Wydziału Komunikacji i Promocji Ministerstwa Spraw Wewnętrznych i Administracji. - Za to, że ktoś nie złoży wniosku do końca roku nie będą grozić żadne sankcje. W żaden sposób nie jesteśmy w stanie karać za niedopełnienie tego obowiązku.

W MSWiA codziennie produkowane są 52 tysiące dowodów tożsamości.

Za miedzą bez kolejek, ale...

W lepszej sytuacji są mieszkańcy Dąbrowy Górniczej. W tamtejszym Urzędzie Miejskim nie ma kolejek ani po odbiór nowego dowodu, ani do okienka, gdzie przyjmowane są podania.
- Być może przyczyną takiej sytuacji, jest informacja o przedłużeniu terminu odbioru dowodu tożsamości. Jednak podanie trzeba złożyć do końca tego roku - mówi Anna Zubko z dąbrowskiego UM.
W Dąbrowie są jeszcze 24 tysiące osób, które nie wymieniły dowodu osobistego.
- Miesięcznie jesteśmy w stanie przyjąć 5 tysięcy podań. Dlatego nie ma szans, żeby wszystkie z tych osób zdążyły przed końcem roku. Ponadto liczba przyjmowanych przez nas podań spada z miesiąca na miesiąc. W październiku było ich 4180. W tym miesiącu przyjęliśmy ich tylko około tysiąca. Jeżeli tak dalej pójdzie, to do końca listopada przyjmiemy około 3 tysięcy wniosków - mówi Jacek Saltarski, kierownik biura dowodów osobistych i paszportów w dąbrowskim magistracie.

Sebastian Reńca - POLSKA Dziennik Zachodni

czemu niektorzy urzednicy tacy nadgorliwi? laugh.gif
pani Anna karze skladac do konca roku. A jak nie to co - do kazdego przyjdzie i okrzyczy? smile.gif

---
Wiecie jak w naszym urzedzie wyglada sprawa wymiany dowodu rejestracyjnego w przypadku posiadania czarnych tablic rejestracyjnych? Wymiana z roznych przyczyn np braku miejsca na pieczatki z przegladow. Nie wiem czego sie spodziewac po naszym urzedzie ale mozliwe ze najgorszego. W wielu urzedach w kraju sa o to ciezkie awantury. Urzednicy staraja sie zmusic do zmiany tablic na biale zeby zarobic. Oczywiscie racji nie maja i nie moga tego zrobic ale czytalem w necie jak niektorzy mieszkancy musza o to walczyc i tracic nerwy. Ostatecznie UM oczywiscie poddaja sie bo nie maja podstawy prawnej.
Innym wyjsciem jest olanie ich i dodatkowe zaswiadczenie ze stacji diagnsotycznej zamiast pieczatki do dowodu

--------------------

+Quote Post
zizi
post pią, 16 lis 2007 - 17:44
Post #24

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 196

A o której przyszliście do UM,aby długo sie nie naczekać?

--------------------

+Quote Post
Sebastian22
post pią, 16 lis 2007 - 18:44
Post #25

UZYTKOWNIK

ja z wnioskiem jak i odbiorem ok.10tej - w brzydka pogode.

+Quote Post
chris
post nie, 18 lis 2007 - 12:34
Post #26

UZYTKOWNIK

Ja byłem około 12

--------------------
pozdrawiam,
chris

+Quote Post
Dave
post nie, 18 lis 2007 - 16:04
Post #27

UZYTKOWNIK

Grupa: FdZD
Nr użytkownika: 432

Ja byłem w środę raz koło 13ej i był 2 osoby przede mną, wziałem sobie od razu numerek, poszedłem po wydruk do zapłaty i do kasy zapłacić (bee!) a potem od razu moja kolejka przyszła i skladałem wniosek a tu... zapomniałem zdjęć! mad.gif
Dawaj do domu! Wróciłem tuż po 14-ej i znowu 2 minutki i juz było po sprawie :)
A dzień później (targ) w monitoringu było rano, że ponad 40 osób w kolejce! biggrin.gif

+Quote Post
puszka
post śro, 21 lis 2007 - 21:13
Post #28

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 333

Ja bylem w tamtym tygodniu okolo 14.30 Nikogo przedemna. Pobralem numerek i juz krzyczeli ze mam wejsc tymczasem nie mialem oplaty. Jak zrobilem oplate to nadal sie swiecil moj numerek. Zadnego problemu a obawialem sie ze bede robil kilka podejsc.

Mod: post poprawiony, dwa razy ten sam tekst wklejony był.

Ten post edytował kwintosz śro, 21 lis 2007 - 23:52

+Quote Post
Maryhna
post wto, 01 sty 2008 - 21:43
Post #29

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 652
GG: 2636495 status gadu-gadu

walczył ktoś w kolejkach w ostatnich dniach roku? biggrin.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

www.zaglebiedabrowskie.pl

+Quote Post
PaVLo
post śro, 02 sty 2008 - 11:05
Post #30

Człowiek Legenda
**

Nr użytkownika: 141
GG: 2594367 status gadu-gadu

ja pomyślałem wcześniej o tym i już w czerwcu odebralem nowy :)

+Quote Post
post śro, 02 sty 2008 - 15:27
Post #31

Rozwalaja mnie media i ci ludzie stojacy w kolejkach pod koniec roku biggrin.gif
A znowu wkurza czesta dezinformacja rozsiewana przed media.

Jesli komus naprawde jest niezbedny ten nowy dowod to bez problemu moze zlozyc wniosek w styczniu a pewnie i do polowy lutego, i odbierze na czas. Obecnie czeka sie do 6 tygodni a pewnie bedzie duzo krocej bo teraz nagromadzily sie w ostatnich tygodniach. Pewne bylo ze dzisiaj bedzie juz malo ludzi i tak jest smile.gif
Najlepiej sprawdzac w necie - rano kolejka ale kilka razy mniejsza niz pod koniec roku, a potem juz tylko kilka osob , a na 2 godziny przed zamknieciem urzedu nie ma juz nikogo

--------------------

+Quote Post
Bartek
post śro, 02 sty 2008 - 22:05
Post #32

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 32

Moja koleżanka dzisiaj poszła złożyć wniosek i było tylko parę osób w kolejce laugh.gif Więc Ci co stali w poniedziałek mogą tylko uznać się za ekhm średnio myślących wink.gif

+Quote Post
beata
post śro, 23 sty 2008 - 11:13
Post #33

UZYTKOWNIK
*

Nr użytkownika: 794

No cóż ja walczyłam z kolejkami w ostatnich dniach roku.Termin miałam na 21 styczeń ,poszłam do Urzędu i co się okazało?Nie ma jeszcze dowodów!!1Miła pani dała mi numer telefonu i kazała zadzwonić za dwa tygodnie ,gdyż dowody jeszcze z Warszawy nie przyszły i chyba są jeszcze nie wydrukowane.

+Quote Post
Maryhna
post czw, 24 sty 2008 - 14:45
Post #34

UZYTKOWNIK

a ja poszłam w połowie stycznia, złożyłam wniosek tongue.gif od razu zameldowałam u siebie mojego partnera, on też złożył wniosek, bez kolejek, bez zamieszania, na spokojnie, od razu dostaliśmy numer tel. z informacją, ze proponowany termin odbioru dowodów ( w naszym przypadku 11.o2) to nie jest ostateczny termin smile2.gif także zamiast kombinować można na spokojnie wszystko załatwić biggrin.gif

--------------------
Jeśli boga nie ma to dzięki bogu! Jeśli zaś bóg istnieje to broń nas panie boże!

+Quote Post
marcin.p
post nie, 10 lut 2008 - 13:09
Post #35

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 446
GG: 11390668 status gadu-gadu

Wymiana dowodów była planowana do końca 2007 roku i dziwię się MSAWiA, że przesunęło termin wymiany do konca marca tego roku! Ja uważam, że ministerstwo powinno wstrzymac wymiany do końca 2008 roku! Gdyby te kilka/kilkaset tysięcy osób zapłaciło po 5tys. kary to by się nauczyło. A tłumaczenie, że ktoś nie zdążył do mnie nie przemawia. Było wystarczająco dużo czasu na wymiane.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Maryhna
post nie, 10 lut 2008 - 13:22
Post #36

UZYTKOWNIK

marcin nie masz racji... MSWiA nie przesuwało żadnych terminów
złożyć wniosek o nowy dowód można było tylko do 31 grudnia 2007, po tym terminie złożenie wniosku nie gwarantowało odbioru nowego dowodu przed dniem 31 marca 2008;
stare dowody tracą ważność w dniu 31 marca 2008 ale to nie jest jednoznaczne z tym, że wnioski można składać po nowym roku.
Masz rację, było wystarczająco dużo czasu na wymianę, ale np. ja borykałam się ze sprawami sądowymi, z dziedziczeniem spadku itd., potem z opłaceniem zmiany w księgach wieczystych... a jak już zmieniły sie przepisy i mogłam to zrobić taniej (bo wcześniej płaciło się 1/8% kwoty całego spadku- /spora sumka/ a potem zmieniono to na stałą kwotę 150 zł) to zajęłam się dalej tematem.
Na zmianę w księgach czeka się nawet do trzech miesięcy. Potem chciałam zameldować w swoim mieszkaniu mojego faceta a mogłam to zrobić dopiero po dokonaniu zmiany w księgach wieczystych i otrzymaniu zaświadczenia o tym, że jestem właścicielem tego mieszkania;
więc natychmiast jak tylko dostałam ten dokument ( a czeka się na niego nawet 3 miesiące) zameldowałam mojego faceta u siebie i na szczęście tego samego dnia złożyliśmy wnioski o nowy dowód, przypominam, ze nie było sensu składać wniosku o jego dowód przed 31 stycznia bo 2 tygodnie później ( a to był już styczeń 2008) musiałby składać wniosek już z nowym adresem zameldowania....i dokładać niepotrzebną robotę urzędnikom, nie mówiąc już o ponoszeniu podwójnych kosztów...
więc sprawa nie jest taka prosta jak się wydaje smile2.gif

Ten post edytował Maryhna nie, 10 lut 2008 - 13:26

--------------------

+Quote Post
kwintosz
post nie, 10 lut 2008 - 13:27
Post #37

UZYTKOWNIK

Ty się mylisz Maryhna. smile.gif Termin był przesuwany, bo stare dowody początkowo miały być ważne do 31 grudnia 2007r. Ale ponieważ było wiadome że ludzie z tym nie zdążą bo dużo z nich nie złożyło w ogóle podania to termin został przesunięty na koniec marca 2008r. Oczywiście jednocześnie, dokumenty nadal należało złożyć do 31 grudnia 2007r ale w końcu marca po prostu zaczną tracić ważność dowody książeczkowe a nie z dniem ostatniego grudnia 2007r.

Takie przypadki jakie opisujesz to jest margines. Większości ludziom po prostu się nie chciało ruszyć tyłka do urzędu i tyle. A przecież o tym, kiedy stare dowody tracą ważność było mówione bardzo dawno. No niestety taką mentalność i kulturę prezentuje nasz naród i tego w najbliższych latach nie zmienimy.

Ten post edytował kwintosz nie, 10 lut 2008 - 13:30

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post nie, 10 lut 2008 - 13:36
Post #38

UZYTKOWNIK

marcin pisał o przesunięciu terminu wymiany a termin nie był przesuwany, przesuwany był tylko termin ważności starych dowodów...
a sprawa nie jest marginalna, sprawdź statystyki, ilu mieszkańców DG zmarło w latach 2006-2007 , to sa 24 miesiące... moja mama zmarła w roku 2003 a mimo to czekałam na zmianę przepisów bo nie stać mnie było na zapłacenie 1/8 % dziedziczonej wartości, nie mam 800 zł ot tak do wydania, trzeba mieć do tego spore pieniądze i czas, dużo czasu.

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post nie, 10 lut 2008 - 13:45
Post #39

UZYTKOWNIK

Ale walczyć z tym trzeba! A Państwo za łatwo ustąpiło, a i tak jest wielu, którzy jeszcze wniosku nie złozyli. I w marcu znowu zacznie się biadolene, że urzędy nie nadąrzają itd.itp. Do tego znajdzie się "jakiś dziennikarzyna", który zrobi materiał jaki bałagan w urzędach. Czym innym jest bałagan w urzędach, a czym innym nasze niedbalstwo i niechciejstwo! I ministerstwo znowu przesunie termin. Aż w koncu dojdzie do takiej sytuacji, że my będziemy wymieniac dowody, które stracą ważność a "tamci" jeszcze będą mieć książeczkowe. Paranoja!

Ten post edytował marcin.p nie, 10 lut 2008 - 13:46

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kwintosz
post nie, 10 lut 2008 - 13:47
Post #40

UZYTKOWNIK

CYTAT(Maryhna @ nie, 10 lut 2008 - 13:36) *
marcin pisał o przesunięciu terminu wymiany a termin nie był przesuwany, przesuwany był tylko termin ważności starych dowodów...
a sprawa nie jest marginalna, sprawdź statystyki, ilu mieszkańców DG zmarło w latach 2006-2007 , to sa 24 miesiące... moja mama zmarła w roku 2003 a mimo to czekałam na zmianę przepisów bo nie stać mnie było na zapłacenie 1/8 % dziedziczonej wartości, nie mam 800 zł ot tak do wydania, trzeba mieć do tego spore pieniądze i czas, dużo czasu.

No nie przesadzajmy wink.gif Generalizujesz. Nie każdy kto umiera zostawia coś po sobie. wink.gif Poza tym,o ile nie ma problemów prawnych przekazanie tego, to nie jest nie wiadomo jaki okres czasu (wiem, niestety w rodzinie miałem taką sytuację niedawno). Tak więc nie generalizujmy, bo ja Ci postawie pod nos masę ludzi których znam i którym po prostu się nie chciało i nawet groźby że nic nie załatwią bez ważnego dowodu, jakoś ich do tego nie skłoniły by załatwić to wcześniej, tylko na ostatnią chwilę.

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 10 lut 2008 - 14:13
Post #41

Smokin' nigga

Nr użytkownika: 85
GG: 2275899 status gadu-gadu
Tlen: vacu status tlen

CYTAT(marcin.p @ nie, 10 lut 2008 - 13:45) *
Ale walczyć z tym trzeba! A Państwo za łatwo ustąpiło, a i tak jest wielu, którzy jeszcze wniosku nie złozyli. I w marcu znowu zacznie się biadolene, że urzędy nie nadąrzają itd.itp. Do tego znajdzie się "jakiś dziennikarzyna", który zrobi materiał jaki bałagan w urzędach. Czym innym jest bałagan w urzędach, a czym innym nasze niedbalstwo i niechciejstwo! I ministerstwo znowu przesunie termin. Aż w koncu dojdzie do takiej sytuacji, że my będziemy wymieniac dowody, które stracą ważność a "tamci" jeszcze będą mieć książeczkowe. Paranoja!

Kurcze robisz marcin z ludzi, którzy nie wymienili dowodów jakieś zakały społeczeństwa a tymczasem powiedz szczerze - czy te dowody są aż tak istotne? Ja mam dowód już 8 rok (od początku nowy) i użyłem go może raz lub dwa (gdy kupowałem piwo a pani w sklepie dla jaj o niego zapytała wink.gif). Więc pewnie jak bym go musiał wymieniać to też bym z tym zwlekał po po pierwsze trudno żebym sobie pierdołami głowę zaprzątał (skoro dowodu nie używam to jest to dla mnie "pierdoła") skoro jest masa ważniejszych spraw na głowie, po drugie 50 pln (30 za dowód plus conajmniej 20 na zdjęcia) piechotą nie chodzi i wolę je wydać no pożyteczniejszy cel. Nie mówiąc już o tym, że dzień urlopu trzeba zmarnować na niepotrzebny kawałek plastiku. A mnie już za dwa lata dowód straci ważność i może się okazać, że przec cały okres jego posiadania ani raz go nie użyłem do "poważnego" wink.gif celu... laugh.gif

BTW - pamiętaj też o jednym - to państwo jest dla ludzi a nie na odwrót! Z Twoich powyższych postów można zupełnie co innego wywnioskować... blink.gif

+Quote Post
Maryhna
post nie, 10 lut 2008 - 14:19
Post #42

UZYTKOWNIK

marcin i kwintosz:

ani razu nie napisałam, że każdy miał powody do spóźnienia się z wnioskiem... owszem jest masa ludzi, którzy to olali ale to ich brocha, trzeba sie tym tak przejmować?
jest sobie taki vacu, zrobi co chce i co komu do tego? narobi tym komuś problemów? jeśli narobi to tylko sobie chociaż nie musi więc ... chill out chłopcy wink.gif

Ten post edytował Maryhna nie, 10 lut 2008 - 14:21

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post nie, 10 lut 2008 - 14:19
Post #43

UZYTKOWNIK

A uważasz, że dla mnie te 50PLN to "jak splunąć"? Ja też brałem dzień urlopu i też musiałem wydać te pieniadze, które mogłem lepiej/inaczej spozytkować. Czyli ja mogłem a Ty nie? Jest w PL cos takiego jak równość wobec prawa. Więc dlaczego ja się mam do tego prawa stosować - choć nie zawsze się z nim zgadzam - a ktoś inny nie?

P.S. Vacu, a jakby się nie płaciło za wymianę dowodu to myślisz, że byłoby inaczej? Mnie się wydaje, że byłoby to samo!

Ten post edytował marcin.p nie, 10 lut 2008 - 14:21

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
Maryhna
post nie, 10 lut 2008 - 14:22
Post #44

UZYTKOWNIK

marcin bo życie to nie jebajka biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
marcin.p
post nie, 10 lut 2008 - 14:26
Post #45

UZYTKOWNIK

CYTAT(maryhna)
marcin bo życie to nie jebajka

Hmmm.... wink.gif

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kwintosz
post nie, 10 lut 2008 - 14:31
Post #46

UZYTKOWNIK

CYTAT(Maryhna @ nie, 10 lut 2008 - 14:19) *
marcin i kwintosz:
ani razu nie napisałam, że każdy miał powody do spóźnienia się z wnioskiem... owszem jest masa ludzi, którzy to olali ale to ich brocha, trzeba sie tym tak przejmować?
jest sobie taki vacu, zrobi co chce i co komu do tego? narobi tym komuś problemów? jeśli narobi to tylko sobie chociaż nie musi więc ... chill out chłopcy wink.gif

No zgadza się, jak narobi problemów to sobie.. przecież nie mam o to pretensji.. wink.gif Mam pretensje, że takich jełopów traktuje się w Polsce tak jak traktuje, zawsze można liczyć na Państwo że zrobi im jakiś prezencik. Po jaką cholerę był przesuwany termin ważności dowodów??

To @vacu że Ty nie używałeś dowodu, nie znaczy że inni tego nie robią. Jedni prowadzą działalność gospodarczą, inni działają w organizacjach, trzeci dostają paczki i listy od ciotki ze stanów a czwarci wypłacają pieniądze w okienku banku a nie przez bankomat.. dlatego pytam, jedni mogą a drudzy nie?
Jeśli prawo ma być dla wszystkich, to nich będzie jedni zdążyli, inni nie, no i ich sprawa. Nie używają dowodów ok ale niech państwo nie traktuje ich w jakiś uprzywilejowany sposób, nie zrobili czegoś - niech ponoszą konsekwencje. Takie zachowania zamiast wychowywać, pozwalają poczuć ludziom się w ten sposób, że mimo iż jest nakaz i tak to wszyscy oleją..

Konsekwencją tego jest późniejsze kombinatorstwo, olewactwo wszystkiego co się da dużej części naszego społeczeństwa.

Ten post edytował kwintosz nie, 10 lut 2008 - 14:33

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post nie, 10 lut 2008 - 14:44
Post #47

UZYTKOWNIK

myślę kwintosz, że się trochę zagalopowałeś z tymi epitetami...

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 10 lut 2008 - 15:22
Post #48

Smokin' nigga

CYTAT
...Czyli ja mogłem a Ty nie?...

Czyżby tu Cię bolało? ninja.gif
Tylko zaraz - czy ja Cię krzywdzę "łamiąc" to prawo? Bo mnie się nie wydaje... Skoro mnie dowód niepotrzebny to co Tobie do jasnej ciasnej do tego? Boli Cię, że ty odstałeś swoje a inni na to leją z góry? Bo tak to wygląda...

Co do płacenia to zgadzam się, bo istotniejsze (może nie dla wszystkich) są inne powody...

CYTAT
jest sobie taki vacu, zrobi co chce i co komu do tego? narobi tym komuś problemów? jeśli narobi to tylko sobie chociaż nie musi więc ...

i o to chodzi...

CYTAT
To @vacu że Ty nie używałeś dowodu, nie znaczy że inni tego nie robią. Jedni prowadzą działalność gospodarczą, inni działają w organizacjach, trzeci dostają paczki i listy od ciotki ze stanów a czwarci wypłacają pieniądze w okienku banku a nie przez bankomat..

A czy ja napisałem, że jest inaczej? Tylko jak ktoś dowód potrzebuje to go sobie wymienił, jak nie potrzebuje to mu to lotto co co komu na kija wafla do tego? Albo żyjemy w wolnym kraju albo w kraju, gdzie "wszechmogąca i wszechwiedząca ręka państwa" dopadnie Cię wszędzie...
No i nie przesadzajmy z tym prawem, wszyscy wiemy, że są brzepisy bzdurne i za taki uważam wymianę DO, poza tym takie "prestępstwo" to mi - owszem - może wytknąć ale tylko ktoś, kto nigdy nie przeszedł poza pasami przez jezdnię i nie przekroczył dozwolonej prędkości. Jest tu ktoś taki? biggrin.gif

BTW - jakoś nikogo nie dziwi, że w naszym jakże to praworządnym kraju do większości ww. celów nie wystarczy prawo jazdy na przykład. Bo jak to jest - jednemu wydawanemu przez siebie dokumentowi państwo wierzy a drugiemy nie? Dlaczego niby? Chociaż na szczęście w wielu przypadkach w praktyce prawko wystarcza...

Ten post edytował vacu nie, 10 lut 2008 - 15:26

+Quote Post
marcin.p
post nie, 10 lut 2008 - 15:35
Post #49

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu)
poza tym takie "prestępstwo" to mi - owszem - może wytknąć ale tylko ktoś, kto nigdy nie przeszedł poza pasami przez jezdnię i nie przekroczył dozwolonej prędkości. Jest tu ktoś taki?

10 lat prawo jazdy i ani jednego mandatu i punktu karnego! A za inne wykroczenia też nigdy nawet spisany nie byłem, nie mówiąc juz bym jakikolwiek mandat dostał. A to czy przeszedłem przez ulice poza pasami czy nie ma tu drugorzędne znaczenie! Fakty się liczą. Więc chyba moge, Ci to wytknąć...

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kwintosz
post nie, 10 lut 2008 - 15:49
Post #50

UZYTKOWNIK

Po pierwsze to nie było nic osobistego. Stwierdzenie "ja mogę a Ty nie" odnosiło się do ogółu ludzi (ja czyli te os. co wymieniły i Ty jako Ci co tego nie zrobili) a nie do poszczególnych osób. I mnie nic nie boli, bo ja mam nowy dowód i wymieniać go nie musiałem. Po prostu w takich Niemczech czy krajach zachodnich, jeśli tak nakazywałoby prawo to 99% ludności nie poda tak bzdurnych przyczyn tego że on jest nie potrzebny i dlatego go nie wymienie. Ale tam jest inna kultura i poszanowanie prawa. Rozchodzi się o to że jedni ludzie mogą to zrobić a inni z jakich dziwnych powodów nie.

Łamiesz prawo, bo każdy pełnoletni obywatel Rzeczypospolitej Polskiej powinien dowód tożsamości posiadać, po coś one przecież są. I nie wyskakuj mi z prawem jazdy, paszportami bo to nie są dokumenty stwierdzające obywatelstwo polskie (no może trochę paszport bo tam to pisze)! Ale dowód osobisty dostaje każdy pełnoletni obywatel w wieku lat 18, dlatego też ma zasrany obowiązek taki dokument posiadać. I nie ma tu znaczenia czy z niego korzysta czy nie. Policja w każdej chwili może Cię wylegitymować i prosić o dowód osobisty, który jako obywatel państwa polskiego powinieneś posiadać. I tak się dzieje, dopiero w przypadku jego braku, najczęściej Policja korzysta z innych dowodów tożsamości i dobrze..

Ten post edytował kwintosz nie, 10 lut 2008 - 15:50

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 10 lut 2008 - 15:51
Post #51

Smokin' nigga

CYTAT(marcin.p @ nie, 10 lut 2008 - 15:35) *
10 lat prawo jazdy i ani jednego mandatu i punktu karnego! A za inne wykroczenia też nigdy nawet spisany nie byłem, nie mówiąc juz bym jakikolwiek mandat dostał. A to czy przeszedłem przez ulice poza pasami czy nie ma tu drugorzędne znaczenie! Fakty się liczą. Więc chyba moge, Ci to wytknąć...

Ja mam 8 lat prawko i też ani jednego punktu czy mandatu ale nie mogę powiedzieć żebym żadnego przepisu nigdy nie złamał i o to chodzi! A pasy wcale nie mają drugorzędnego znaczenia, bo wniskując na podstawie Twoich wcześniejszych postów prawo to prawo - albo stosujemy się do WSZYSTKICH przepisów albo nie, nie ma przepisów pierwszo- i drugorzędnych. Bo ty byś karał za niewyrobienie dowodu a mnie bardziej boli przechodzenie poza pasami i tu bym karał 5 tysiącami - dopiero by się nauczyli wink.gif Czujesz o co mi chodzi?

pees: nawiązałem do tego:
CYTAT
Gdyby te kilka/kilkaset tysięcy osób zapłaciło po 5tys. kary to by się nauczyło.

[edycja]
CYTAT
Policja w każdej chwili może Cię wylegitymować i prosić o dowód osobisty, który jako obywatel państwa polskiego powinieneś posiadać. I tak się dzieje, dopiero w przypadku jego braku, najczęściej Policja korzysta z innych dowodów tożsamości i dobrze..

1) to z bólem to nie do ciebie było kwintosz akurat wink.gif

2) cytat - widzisz tę paranoję - policji, na poczcie idt. zwykle i tak wystarcza prawo jazdy ale ustawodawcy już nie... Jak to jest? No i co ma obywatelstwo do tego? Abstrahując od tego, czy to obywatelstwo jest tak naprawdę tak bardzo potrzebne to przecież taniej i wygodniej by było dołożyć tę jedną linijkę do prawa jazdy no nie?

3) i jeszcze jedno - nie zgodzę się, że takie akcje powodują "olewancką" postawę wśród obywateli! IMHO olewancką postawę powodują nasi miłościwie nam panujący wink.gif wypluwając z siebie masę bzdurnych czy wręcz idiotycznych przepisów. A skoro człowiek widzi na pierwszy rzut oka, że ten czy tamten przepis to czysta paranoja, a do tego jest tego cała masa to przestaje szanować prawo jako takie...

Ten post edytował vacu nie, 10 lut 2008 - 15:59

+Quote Post
marcin.p
post nie, 10 lut 2008 - 16:06
Post #52

UZYTKOWNIK

Czuję o co Ci chodzi... i poniekąd sie z Tobą zgadzam, ale...

Jeżeli juz nawiązujemy do PoRD to jestem BARZDO, BARDZO, BARZDO przeciwny obowiązkowi jazdy w pasach! Ale zapinam je bo nie mam zamiaru za płacić mandatu. I tak jak Ty masz prawo do własnego zdania w sparwie dowodów, ja mam do własnego w sprawie pasów. I dopóki takie prawo naszym obowiązkiem jest je przestrzegać! Bez względu ma to czy się z nim zgadzamy czy nie.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
kwintosz
post nie, 10 lut 2008 - 16:12
Post #53

UZYTKOWNIK

CYTAT(vacu @ nie, 10 lut 2008 - 15:51) *
Ja mam 8 lat prawko i też ani jednego punktu czy mandatu ale nie mogę powiedzieć żebym żadnego przepisu nigdy nie złamał i o to chodzi! A pasy wcale nie mają drugorzędnego znaczenia, bo wniskując na podstawie Twoich wcześniejszych postów prawo to prawo - albo stosujemy się do WSZYSTKICH przepisów albo nie, nie ma przepisów pierwszo- i drugorzędnych. Bo ty byś karał za niewyrobienie dowodu a mnie bardziej boli przechodzenie poza pasami i tu bym karał 5 tysiącami - dopiero by się nauczyli wink.gif Czujesz o co mi chodzi?

pees: nawiązałem do tego:
[edycja]

1) to z bólem to nie do ciebie było kwintosz akurat wink.gif

2) cytat - widzisz tę paranoję - policji, na poczcie idt. zwykle i tak wystarcza prawo jazdy ale ustawodawcy już nie... Jak to jest? No i co ma obywatelstwo do tego? Abstrahując od tego, czy to obywatelstwo jest tak naprawdę tak bardzo potrzebne to przecież taniej i wygodniej by było dołożyć tę jedną linijkę do prawa jazdy no nie?

3) i jeszcze jedno - nie zgodzę się, że takie akcje powodują "olewancką" postawę wśród obywateli! IMHO olewancką postawę powodują nasi miłościwie nam panujący wink.gif wypluwając z siebie masę bzdurnych czy wręcz idiotycznych przepisów. A skoro człowiek widzi na pierwszy rzut oka, że ten czy tamten przepis to czysta paranoja, a do tego jest tego cała masa to przestaje szanować prawo jako takie...

Ale to nie jest paranoja, bo stwierdzenie tożsamości człowieka a odebranie paczki na poczcie nie jest tym samym! Poza tym, do wypełniania jakichkolwiek dokumentów urzędowych jest potrzebny numer i seria dowodu bardzo często, więc nie powiedziałbym że ten dowód osobisty nie jest potrzebny. Z Policją bywa różnie, jeśli chodzi o wylegitymowanie to chcą w pierwszej kolejności dowód, jeśli to drogówka to sprawdzają twoje uprawnienia do kierowania pojazdami. A że uprawnienia nadaje się przy spełnieniu odpowiednich warunków, dlatego też honorowany jest ten dokument jakim jest prawo jazdy i nie potrzebują dodatkowo dowodu os. by zobaczyć kim jesteś. Tak więc ustalenie tożsamości a sprawdzenie uprawnień to trochę różne rzeczy.

Owszem zgodzę się, że nasze władze bardzo często publikują i wcielają w życie jakieś babole od których społeczeństwo nabiera złych nawyków. Tyle tylko że w innych krajach też tak się dzieje i nikt na to nie zwala winy. Poza tym, pisząc w tej kwestii o tym sugerujesz, że przepis o posiadaniu dowodu osobistego jest bzdurny?

Ten post edytował kwintosz nie, 10 lut 2008 - 16:13

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post nie, 10 lut 2008 - 16:17
Post #54

UZYTKOWNIK

marcin pojechałeś z tymi pasami biggrin.gif

--------------------

+Quote Post
vacu
post nie, 10 lut 2008 - 17:05
Post #55

Smokin' nigga

CYTAT(kwintosz @ nie, 10 lut 2008 - 16:12) *
Owszem zgodzę się, że nasze władze bardzo często publikują i wcielają w życie jakieś babole od których społeczeństwo nabiera złych nawyków. Tyle tylko że w innych krajach też tak się dzieje i nikt na to nie zwala winy. Poza tym, pisząc w tej kwestii o tym sugerujesz, że przepis o posiadaniu dowodu osobistego jest bzdurny?

1) U nas jest tego chyba wyjątkowo dużo no i nie jest też w 100% tak, że we wszystkich innych krajach poza Polską ludzie tak bardzo szanują prawo! Są takie kraje ale może i "baboli" tam mniej, w innych jest tak jak i u nas...

2) Uważam, że jest może nie tyle bzdurny co przesadzony. Faktycznie - jakiś dokument każdy powinien posiadać - a czy jest to paszport, prawo jazdy czy dowód osobisty - tu już przymusu być nie powinno, wystarczy, że ma się jeden, w Anglii dowodów nie mają i jakoś z tym żyją - nawet mają się nieźle skoro tam jeździmy, dopiero UE ze swoimi biurokratycznymi mackami próbuje ichdo tego pomysłu podobno zachęcić. Ale nie o to chodzi. Za bzdurę uważam nakaz wymiany dowodów a nie same dowody - i to na koszt obywatela a co gorsza - to obywatel ma się postarać o wyjaśnienie wszelkich wątpliwości. Przykład: od mojej mamy przy wymianie DO (terminowej) zarządano aktu małżeństwa (+20 PLN za papier + 7 pln za bilety), UM w w mieście X wydał ów dokument z błędem-literówką w nazwisku - i co? Ano kolejna wycieczka (+ 7 pln za bilet). A ja się pytam dlaczego? Czy komuś te nowe dowody były potrzebne? Czy urzędy nie mogły same się wymienić danymi? A jeśli są na tyle nieudolne i niewydajne, że nie mogły to skąd pomysł na wymianę dowodów? Pytania można mnożyć ale nie o to chodzi - uważam, że cała ta wymiana to idiotyzm - jeśli już to powinno być tak jak z tablicami rej. - nowo wydawane dowody są nowe ale stare są wciąż aktualne.

+Quote Post
marcin.p
post nie, 10 lut 2008 - 17:21
Post #56

UZYTKOWNIK

Ale Vacu tu już zaczynamy pisac o nieudolności, niechciejstwie, nieróbstwie urzędników oraz wszędobylskiej biurokracji. I tak jak piszesz byc nie powinno. Obowiązkiem obywatela powinna byc sama wymiana czyli złożenie wniosku wraz z aktualna fotografią. A ja się spotkałem z przypadkiem, że nie przyjęli kobiecie wniosku bo miała źle zrobione zdjęcie!

Ale żeby z tego powodu nie wyrobic nowego dowodu? To tak samo jak po zakupie auta, nie zarejestrować go, bo urzędnikom wydziału komunikacji niechce się pracować, bo są kolejki itd. itp.

--------------------
Pozdrawiam!
Marcin

+Quote Post
bzenek
post pon, 11 lut 2008 - 10:35
Post #57

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

Nie odniosę się do tej Waszej uroczej połajanki ale zaskoczyła mnie wypowiedź Kwintosza w kwestii formalnej.
CYTAT(kwintosz @ nie, 10 lut 2008 - 17:49) *
Łamiesz prawo, bo każdy pełnoletni obywatel Rzeczypospolitej Polskiej powinien dowód tożsamości posiadać, po coś one przecież są.
(...)
Ale dowód osobisty dostaje każdy pełnoletni obywatel w wieku lat 18, dlatego też ma zasrany obowiązek taki dokument posiadać.

Jak mówią klasycy IVRP oczywistą oczywistością jest, że powyższe twierdzenia są oczywistą bzdurą. Administracja państwowa zaleca posiadanie dowodu ze sobą ale wcale tego nie wymaga. smile.gif

Ten post edytował bzenek pon, 11 lut 2008 - 10:38

+Quote Post
kwintosz
post pon, 11 lut 2008 - 11:15
Post #58

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ pon, 11 lut 2008 - 10:35) *
Nie odniosę się do tej Waszej uroczej połajanki ale zaskoczyła mnie wypowiedź Kwintosza w kwestii formalnej.

Jak mówią klasycy IVRP oczywistą oczywistością jest, że powyższe twierdzenia są oczywistą bzdurą. Administracja państwowa zaleca posiadanie dowodu ze sobą ale wcale tego nie wymaga. smile.gif

Jakbyś jednak wczytał się w tekst to byś nie twierdził że czarne jest białe a białe jest czarne. Chodziło o obowiązek posiadania dowodu w ogóle a nie ze sobą.

Pierwsza lepsza strona, wiki:
CYTAT
Dowód osobisty jest dokumentem stwierdzającym tożsamość osoby i poświadczającym obywatelstwo. W wielu państwach, w tym w Polsce, jego posiadanie jest obowiązkowe.
Źródło:WIKI
rolleyes.gif
Jak chcesz wyjechać za granicę UE to co, administracja też Ci zaleca go mieć? laugh.gif Bo mi się wydawało że musisz go mieć aby wyjechać.. no ludzie..
Polecam lekturę ustawy, którą znajdziecie tu: USTAWA wink.gif

Ten post edytował kwintosz pon, 11 lut 2008 - 11:16

--------------------

+Quote Post
bzenek
post pon, 11 lut 2008 - 11:50
Post #59

UZYTKOWNIK

Nr użytkownika: 87

CYTAT(kwintosz @ pon, 11 lut 2008 - 13:15) *
Jak chcesz wyjechać za granicę UE to co, administracja też Ci zaleca go mieć? laugh.gif Bo mi się wydawało że musisz go mieć aby wyjechać.. no ludzie..

Wikipedia nie jest żadną wykładnią wiedzy. Natomiast ustawę pobieżnie przejrzałem i przyznają Ci rację co do posiadania dowodu jako takiego.
Aczkolwiek co do podróży na teren UE tenże dowód jednak nie jest potrzebny aby wyjechać i administracji jest wszystko jedno co tam zabierasz. Można mieć paszport.

+Quote Post
kwintosz
post pon, 11 lut 2008 - 12:09
Post #60

UZYTKOWNIK

CYTAT(bzenek @ pon, 11 lut 2008 - 11:50) *
Wikipedia nie jest żadną wykładnią wiedzy. Natomiast ustawę pobieżnie przejrzałem i przyznają Ci rację co do posiadania dowodu jako takiego.
Aczkolwiek co do podróży na teren UE tenże dowód jednak nie jest potrzebny aby wyjechać i administracji jest wszystko jedno co tam zabierasz. Można mieć paszport.

Wykładnią i nie, dlatego też podałem także ustawę. Owszem wyjazd za granicę w ramach UE zgodzę się. Ale jak już mówiłem, poza jej granice np. na Ukrainę bez dowodu osobistego nie wyjedziesz. Bynajmniej tak do niedawna było.

Ten post edytował kwintosz pon, 11 lut 2008 - 12:12

--------------------

+Quote Post
Maryhna
post pon, 07 kwi 2008 - 17:34
Post #61

UZYTKOWNIK

najnowsze dane...

http://www.dabrowa-gornicza.pl/?nodeid=469..._glowny_id=8758

--------------------

+Quote Post

4 Stron V   1 2 3 > » 
Reply to this topicStart new topic
1 Użytkowników czyta ten temat (1 Gości i 0 Anonimowych użytkowników)
0 Zarejestrowanych:

Mapa forum
RSS Wersja Lo-Fi Aktualny czas: sobota, 11 października 2025 - 19:15
FMDG - Razem od 2003
Dąbrowa Górnicza